navigacija

Proljeće to-go

Proljetna salata

Smjestilo me u rubriku "Kuhanje" pa sad vi očekujete neki recept. Nisam baš nešto kuhala. Bar ne onako, sa apetitlich slikicama da ti slina procuri, probudi ti sjećanja na obrok koji ti je mama/baka/strina toplo servirala u doba djetinjstva, Madelaine kolačić koji te učas prebaci u neki drugi svijet i sve je lijepo i ugodno, mekano i sigurno a tvoje dječje oči gutaju dok je još vruće. Kao vrući uštipci.
Povratak u realnost. Tipa: nekako s proljeća, steže me odjeća. Hranim se to-go, pijem kavu to-go, stiže me proljeće to-go. 

Moja od-sada-pa-nadalje to-do lista (inačica na hrvatskom je: popis obaveza po važnosti u vremenskom slijedu ispunjavanja unaprijed postavljenih ciljeva, kratila sam amerikanizmom ter usrdno molim da mi oprostite). 

Opet sam se zaigrala pa zaboravila kak' se to radi:

1. Ne jedi iza 17 h. Drž' se one stare, doručkuj kao kralj, ručaj kao bogataš, večeraj kao siromah. Uopće ne večeraj. Ne jedi ništa iza 17 sati. Pij vodu ili limunadu ako te glad šarafi po želudcu. Jedi više manjih obroka. Prestani kad je najfinije. Uf, ovo zadnje je brutalno. 
2. Ti nisi kanta za smeće. Ono što te mama naučila da se tanjur mora isprazniti do kraja, oduči pod hitno. Nemoj jesti "da se ne bi bacilo". To ide direktno u guzicu i onaj šlauf iznad kukova, a ljubavne ručke su slatke ako su ručke a ne armirano betonske konstrukcije. 
3. Proljeće postoji s razlogom. Korizma postoji s razlogom (post je duhovna kategorija, 'ajdmo se odmaknuti malo od dječje ilustrirane Biblije i selebritija koji lupetaju čega su se sve "odrekli", jel'te...). Demetra se vratila iz Hada s razlogom. Vrbopuc je s razlogom. Ljeto je za četiri mjeseca. Krenut' će vas obasipati reklame za čudotvorna pomoćna ljekovita sredstva kojima smanjujete obujam tijela u roku par dana bez promjene načina prehrane. Grudi vam neće narasti. Čukljevi. Nastavi niz...😀

Imam poznanice koje naručivanje hrane dostavom smatraju svetogrđem zbog kojeg tu i takvu majku koja s tim i takvim hrani dijete i muža treba odmah strpat' u pećnicu i reš ispeći. Jedenje po restoranima gablec tipa je neopravdano, rastrošnosti i površnosti na nivou Marije Antoanete. Mene pitaju kako si se ti uopće udala. Daaa, takve još egzistiraju među nama, iiiikt! Fascinantna bića, za promatrati, onak' ko okamenjena dinosaurova jaja. To je ravno teoriji da se muško ne može oženit' ako vojsku odslužio nije. Kako imamo fast food tako ćemo imati i fast vojni rok. Ženike. To go. 

Kuhala nisam ali sam istražila nekoliko novih mjesta koja nude zanimljiva rješenja za ručak, ekonomski opravdane računice. Ja to gledam ovako. Cijena namirnica, plus rad, plus energenti, plus izgubljena dobit jer sam mogla nešto "pametnije raditi". Jer valjda znaš cijenu svoga sata rada. Ako to za sebe izračunate, lako ćete doći do cijene jednog ekonomski opravdanog obroka u restoranu i znati isplati li vam se ili ne. Napravite svoju kalkulaciju! Jednostavno je: uzmite jednostavan ručak za dvoje, u jednostavnom restoranu s kockastim stolnjakom. Na primjer, povrtna juha, pohani oslić s blitvom, čaša vina i vode iz pipe. Uz cijenu obroka uključite potrebno vrijeme odlaska do restorana, čekanja na obrok i parkiranja ili karte javnog prijevoza. Idete li autom, uključite trošak goriva i amortizacije auta. Kuhate li doma identičan obrok, osim cijene namirnica koje ste kupili na tržnici (a uvijek ćete kupiti više nego za dvoje...), zbrojite satnicu koja je otišla na nabavku i satnicu pripreme, serviranja i pospremanja poslije obroka. Po mojoj kalkulaciji, tu smo negdje po troškovima. Ako se kuha za više od dvoje, kalkulacija može prevagnuti minimalno na stranu domaćeg obroka, uzevši da blitva ne bude 35 kn po vezici dostatnoj za jednu osobu. Mit o tome da je hrana pripravljena doma "jeftinija" odavno je upitan a ponuda "domaće" hrane u Zagrebu nikad veća. I da, Zemlja je okrugla i ne možeš pasti s nje, što ide ovih koji tvrdo zagovaraju stav da je svaki obrok skuhan doma finiji i jeftiniji. I o onom finiji bi se dalo razgovarati...i koliko puta je stvarno skuhano iz ljubavi a koliko puta jer se "mora". 

Danas nisam morala ništa. Donijeo mi muž tople uštipke s kajmakom iz Sofre za 8.mart, zna koliko ih volim. Više nego mrtvu prirodu cvijeća u vazi. Pametan je bio pa je usput tamo i ručao, računajući ako sam ja na dijeti da ništa doma u loncu ne krčka. Malo manje ću se voliti kroz želudac, stežu me sad traperice. Od sutra smo na salati...

 

 

 

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (8 ocjena)