navigacija

U zmajevom gnijezdu: Motovun

Motovun1

Odmor je, za mene, između ostalog, i kad netko drugi kuha. Pa sam malo utekla u Istru. Zašto Istra? Zato što je u proljeće jednostavno magična. I povoljna izvan sezone. Zašto baš Motovun? Zato što sam negdje pročitala, kako neka new age brija kaže, da se baš taj gradić smjestio na raskrižju Zemljinih energetskih meridijana, odnosno tzv. "Zmajevih brazdi". Koje pronose pozitivnu energiju Zemlje, a tamo gdje se sijeku nastaje snažan izvor pozitivne energije koji djeluje smirujuće, odmara, obnavlja i čini ti dobro. Meni je uvijek bio nekako mističan, možda zato što sam kao dijete uživala u Velom Joži i legendama o tome da su nekad jako davno u dolini rijeke Mirne živjeli divovi.

Štogod i kako god, s ili bez zmajeva i divova: Motovun u proljeće je uvijek dobra ideja. Ne samo da je krenula sezona mladih divljih šparoga, sve je lijepo pripremljeno za sezonu, nema previše turista, nego je Istra zaista najnaprednija u smislu turističke ponude, pristupa gostima i više nego zadovoljavajućeg omjera value for money. Stvari su fakat jednostavne: što više daš, više dobiješ. Ubaciš li još i osmijeh (koji ne košta ništa) i dobru volju - svi sretni i zadovoljni. A pazi sad: mora i plaže nit' u vidokrugu...a sve fino popunjeno, već sada.

Iako ovo nije bila nikakva vele-hipsterska i nabrijana gastro tura, donosim vam svoje neposredno iskustvo sažeto u dva dana, a ide i recept na kraju. I kreativna ideja. Vidi se da sam se odmorila, dobila odmah volje za kuhat'.

Ovako smo krenuli, dan prvi: Volosko. Restoran Plavi Podrum. Najstariji restoran na opatijskoj rivijeri, sto godina tradicije i Daniela Kramarić koja je od njega napravila jednog od najboljih u Hrvatskoj.

Možemo zajedno sliniti nad prefinom papicom, ali nije mi to poanta. Bit je u tome da sam dobila par ideja kako "razbiti" neke recepte koje inače uobičajeno radim, unijeti nešto novo. Gle, na primjer: carpaccio od tune se ne usudim sama raditi. It's ok, oni imaju više desetljeća tradicije pripreme istoga. I fenomenalan je. I miriše na proljeće. Časna riječ, samo neka oni to nastave raditi:

Ima tu i pjenica i posteljica i želea od peršina i ostalih prekrasnih gastro izričaja, prezentacija svakog jela je na najvišoj razini, na svakom stolu čeka vas puuuuuno bočica različitih maslinovih ulja a konobar mi je prestrpljivo objašnjavao svako jelo ali i koje ulje ide uz to. I vino. I sve. I kruh na stolu je fin. 

Još jednom: osoblje je prekrasno. :-D

Evo jedne ideje koju sam doživjela krajnje primjenjivom: PopCorn Škampi. Kako? Lako. Ideja mi je genijalna. Naprave se kokice. Onda se kokice samelju, na ne jako sitno, u prah nego u čestice veličine kaj-ja-znam, krupne soli, vidite na fotkama.

Škampe lijepo uvaljaš u kokice i ispečeš nabrzinu. Koja dobra ideja! Uz PopŠkampe servirana je divlja riža, što nije neki problem, to valjda ne moram objašnjavati kako kuhati. Kupiš divlju rižu u vrećici, hitneš u kipuću vodu i izvadiš nakon deset minuta. Naravno da oni to tako ne rade, ali eto, možeš doma i tako. Ok, stvar postaje malo meni teža za kućnu izradu ubacivanjem dodataka tipa kreme od muškatne tikve i otočićem od guščje jetre onak' malo sa strane, ali zato su oni majstori a ja učim...

A sad još malo dojmova, tako su dobri da i zaslužuju:

Dan drugi: Motovun i Livade

Tartufi. Ljudi moji, to je čista raskoš okusa i mirisa. Mislim, kao prvo, bilo bi dobro da se odredite prema tartufima. Koliko sam uspjela primijetiti, obično ljudi imaju prema njima ili love ili hate relationship. Ili ih vole ili ih ne podnose. Ma koliko god bili intenzivni a ja imala jako osjetljiv nos, volim ih. Jako. I bijele i crne. Do te mjere da glasno i jasno iskazujem svoje oduševljenje. Naročito crnom čokoladom s bijelim tartufima. Mislim da su me zapamtili u tom dućanu po sceni tipa one kad ona u restoranu, u filmu, znate na koju scenu mislim. Ako ne, YouTube ti je prijatelj. I ima tražilicu. :-D

Ovako je izgledala degustacija samo jedne plate u samo jednoj trgovini:

Naravno, ne izađeš bez TTT: nečega s tartufima, Teranom ili Teraninom. I hranaaaaaa! Evo kako je bilo u konobi s kockastim stolnjakom i domaćom hranom (Livade):

A na kraju dana se osjećaš nekako ovako, kao ova maca u Oprtlju....

OK, da vam ne bi samo slikice pokazivala, evo jednog jednostavnog recepta za primjenu doma. Kad se poželite Istre, dozovite je okusom i mirisom:

Istarska fritaja s tartufima. 

Što vam treba za 4 osobe: malo istarskog pršuta (cca 50 g), sjeckani crni tartufi (ima za kupiti u malim teglicama, jaaako malim) isto cca nekih 50g, maslinovo ulje ( može obično a još bolje ako je ono fino s bijelim tartufom), osam jaja i parmezan ako volite (ja ne, jer mi ubije ostale okuse i mirise).

Jednostavnije ne može biti: na maslinovom ulju malo popržite pršut narezan na komadiće, dodate jaja koja ste malo zamutili (onak' s vilicom, lupete-lupete) i miješate. Smanjite vatru da se ne stisne prebrzo. Dodate tartufića po volji, ne prepuno, može i manje od 50g. Miješajte i dalje dok vam jaja nisu čvrstoće po volji.

Mojj dodatak: ja bi u ovo ubacila i divlje šparoge, ima ih sad na placu za kupiti, mali buntić bude dosta kad se u ovo sve umiksa nasjeckano. Note to myself: ne reži tvrdi dio šparoge, reži do tamo do kud je mekano i da se rezati. Da ne žvačeš granje. To sam prošli put zeznula, više neću...Još jedna napomena: ima za kupiti i mix vrganja i tartufa...ni to nije loše, dapače.

Još jedna tajna, opet sam i to negdje pročitala, primijenila i radi pa dijelim s vama: tartufi su fakat jako mirisno intenzivni. Jako. I to možete iskoristiti ako ih volite. Namirnice koje stavite s nečim s tartufima, tipa sira ili čokolade, poprime miris ako stoje skupa. Na primjer, uz ono malo ovčjeg sira s tartufima kojeg sam stavila u hladnjak, dobro upakirano tako da mi sve ali baš sve ne poprimi taj miris, stavila sam tri vrećice riže u isti paketić. Nakon par dana, riža je poprimila miris tartufa.

Sad razmišljam one škampe iz onoga recepta pretvoriti u procesu nabave u kozice, pa napraviti sasvim novi kiks-miks samo moj recept iz ovoga ovdje viđenoga: kozice u kokicama na riži koja miriše na tartufe! Živjela kreativnost u kujinaaa! Ovo možete i sami pokušati doma, sretno! Javite kako vam je uspjelo :-D

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (9 ocjena)