navigacija

Zašto Hrvati štite Srbiju od revizije presude za genocid?

Snimio Dejan Moconja (Pixsell)

Nevjerojatnu dozu pomanjkanja političke dalekovidnosti (a svakako i licemjerja) pokazuje ovih dana hrvatsko vodstvo u Bosni i Hercegovini, posebice prvi čovjek BiH Hrvata Dragan Čović. I prije je njegova politika mirisala na tihu koaliciju sa rasturačem BiH Miloradom Dodikom, ali sada je Čović, u slučaju zahtjeva za revizijom presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, istjeran na čistac, pa se ta suradnja više i ne može sakriti.

Čović glumi neutralnost, neki "srednji put", neće se, kaže miješati. Kao da se može biti neutralan u srazu između Arkanovaca i Šešeljevih četnika s jedne i rascviljenih majki s druge strane. Kao da žrtve takve velikosrpske politike nisu bili i Hrvati (a ne samo Muslimani) i to kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Masovna smaknuća, protjerivanja stanovništva, progoni, silovanje žena i malodobnih djevojčica, nasilno mijenjanje etničke strukture gradova i sela ne može biti drugo nego genocid, pa sve da ga sud i ne utvrdi takvim. Postoji nešto što se zove savjest i ona, koliko god to zvučalo utopistički, mora vrijediti i u politici.

Ne može se biti neutralan u odgovoru na pitanje: imaju li žrtve genocida pravo na pravosudnu satisfakciju? Ako ima novih dokaza da je Srbija aktivno poticala i štititla izvršitelje genocida u BiH, onda ne vidim kome bi to revizija smetala. Samo bi se pravosudno potvrdila istina koju svi znamo.

Možda bi takva presuda pomogla i konačnoj katarzi Beograda i dovela do distanciranja Srba od one vlasti i pojedinaca koje su takve zločine naređivali i sprovodili, distanciranja od vlasti koja nije učinila puno da se zločinci izvedu pred sud i za svoja nedjela primjereno kazne.

A grozota je bilo puno i to ne samo u Srebrenici, koja je uz Vukovar postala simbolom velikosrpske zlločinačke politike. Hitler nije dopustio da se prilikom odlaska Nijemaca iz Pariza sruši Eiffelov toranj, a koliko je džamija i katoličkih crkava porušeno na teritoriju današnje Republike Srpske? U Banjoj Luci je prije rata živjelo oko 30.000 Hrvata i nešto manje Muslimana. Netko je protjerao tih 60.000 ljudi i to se ne može zaboraviti.

Znam, sad će neki reći, bilo je zločina na svim stranama. Jasno da je bilo, i sve zločince treba kazniti. Ali ostaje ipak činjenica da pravoslavne crkve nisu ni blizu toliko rušene kao katoličke crkve i džamije. Krivica dakle nije podjednaka. Pa, što onda ako tu činjenicu potvrdi i (ovaj) sud?

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (40 ocjena)

Ključne riječi

Komentari

Registracija
 • Nenadjebivi Nenadjebivi

  01.03.2017 u 16:29h

  Ovakav diletantski članak i nepoznavanje političke situacije u BIH a poglavito teškog položaja Hrvata odavno nisam pročitao . Svi mi olako zaboravljamo nešto davniju prošlost , jeste tokom 20.st. bili smo suočeni sa srpskom hegemonijom i represijom u obje Jugovine , bili smo suočeni sa srpskom agresijom u kojoj smo stradali skupa sa ostalim narodima i Bošnjacima i Albancima s kojima smo u tom smislu djelili istu sudbinu i svi smo još pod jakim utiskom zadnjeg rata itd. i sve je to razumljivo a znate li koliko su preci današnjih Bošnjaka pobili Hrvata tokom 15,16, 17, 18. stoljeća , glavninu vojske koju nazivamo turskom i koja je haračila po hrvatskim krajevima činili su islamizirano bosansko stanovništvo današnji Bošnjaci , nitko nam u povijesti nije nanio toliko zla i tko zna koliko genocida kao oni gotovo nas uništivši biološki , znate kako se zvao vojskovođa koji je osvojio hrv.kralj grad Bihać i sve Hrvate otamo protjerao do Gradišća i tko zna sve gdje , bio je to Hasan -paša Predojević nije bio turčin iz Anadolije nego bosanski musliman kao i glavnina njegove vojske , srećom zaustavili smo ga kod Siska , da previše sada ne nabrajam sve bitke i stradanja od Krbavskog polja pa nadalje , ajmo u noviju povijest , znate li koliko su zločina Muslimani počinili nad Hrvatima poglavito u Srednjoj Bosni , znate li da su nas htjeli potpuno istrijebiti otamo ali srećom nisu uspjeli nego tek djelomično a najviše zato što su previše ovisili o Hrvatskoj iz koje im je dolazilo svo oružje i pomoć , vjerujte mi da ništa manje milosti ne bi oni imali u odnosu na Srbe samo da su bili dovoljno naoružani i brojni tj. da su mogli a sada u BIH gdje imaju večinu pokazuju svoje pravo lice , ništa se bošnjačka politika ne razlikuje od one srpske u ex.Yugi jer isti je to mentalni sklop , vidjet će te u budućnosti što će se dogoditi ako bi njih bilo recimo duplo više negdje 4 miljuna kao nas kako bi pritiskali na zapad prema Jadranu i hrvatskim zemljama kao i stoljećima ranije i koliko je pritom važno očuvati i zaštititi Hrvate da nam uski teritorij ne bude još uži i time strateški teže obranjiv , ne znaju mnogi povijest a ona se stalno ciklički ponavlja, ukratko Bošnjaci su nam danas veča prijetnja i ugroza nego li Srbi ili u najmanju ruku jednaka.
  29 78% 8
 • trtamrta123 trtamrta123

  01.03.2017 u 16:14h

  Revizija je čisto politikantsvo.. Da ih je međunarodna zajednica htjela kazniti na prvu bi ih osudili i ne bi im stvarali Republiku Srpsku... Onog trena kada Dodik ili netko sličan opet postane darling međunarodne zajednice(kao što je i bio na početku svog puta) odmah će prestati i zahtjevi za revizijom koji i nisu ništa drugo nego igra mrkve i batine... I zašto bi Hrvati igrali tu kurvinjsku igru i priklanjali se nekom Bakiru... Zašto bi bili moneta za potkusurivanje u većoj igri? Kako bi nekome poslužili pa ih opet taj netko odbacio..malo sutra. Kao da će dobiti nekakvu nagradu za to. Koju ti igru igraš Jajčinoviću i koju igru igra naša politička elita? Zašto bi mi za nečiji račun prebacivali Srbe na ovu stranu (iako nisu niti na onoj strani) kada bi u "našoj" zajednici opet dobili znatne privilegije u odnosu na nas Zar se ne sjećaš kako su nas tretiraili naši euroatlantisti devedesetih, a i Kraljevina je bila zemlja pod zapadnim utjecajem? Više šanse Hrvati u BiH imaju dobiti neka prava ovakvom igrom nego kroz neku sužanjsku politiku...
  23 74% 8
 • CROCLEUNA CROCLEUNA

  01.03.2017 u 17:22h

  Dio hrvatske političke javnosti i dalje robuje nekim dogmama kada je politika prema BiH posrijedi. Najveća i najštetnija je ona dogma o nepromjenjovosti njenih granica. Iako to možda zvuči blasfemično uslijed kanona koji su nametnuti 'mirom iz Daytona', treba otvoriti oči i progovoriti o 'slonu u sobi'. A to je činjenica da ovakvu BiH ne želi niti jedan od tri konstitutivnih naroda, a neki od njih ne žele baš nikakvu BiH. I onda pogledati stanje u oči reći što i kako dalje? Koliko je stvarno realno očekivati da država čije postojanje ne želi makar 45, možda i 50% stanovništva koje čini većinu na bar 65% njena teritorija, može dugoročno opstati u ovim granicama. A ako neće, u kojim bi to granicama mogla opstati? Zašto konačno netko ne kaže da su te dvije geografske pokrajine najvjerojatnije dugoročno osuđene na particiju? Ovako ili onako. I sam sam se dugo nalazio u kampu onih koji su a priori podupirali cjelovitost BiH pod svaku cijenu, ali jednostavno u jednom trenutku težina i snaga protuargumenata je napravila prevagu. Čemu insistirati na nečemu što akteri kojih se to tiče i od čije dobre volje ovisi realizacija te ideje, to izrijekom odbijaju? Zašto bi granice BiH bile dogmatski ugravirane u nekakvo sveto pismo? Zbog koje lažne stabilnosti kada baš takve granice generiraju nestabilnost? Tko kaže da i drugdje niz geografskih povijesnih regija, pokrajina nisu podijeljene između dvije ili više država? Pogledajmo samo bliže susjedstvo - Banat, Bačka, Srijem, Banat, pa dalje Tirol, Galicija, ili stvarno dalje California... Nije li usijed globalnih geopolitičkih kretanja i sama BiH dobila takav položaj na geografskoj karti Europe? Ne propagiram podjelu svakako, samo kažem da opcije treba ipak držati otvorenima, a Hrvatska mora imati i plan B, plan C...
  17 81% 4
 • srečko45 srečko45

  01.03.2017 u 17:08h

  Pa mislim da Anton Filić ne poznaje povijest a kamoli politiku jer je ovo čisto politikanstvo Bakira Izetbegovića koji ne želi europsku BiH jer želi provodi politiku Turske i S.Arabije koji su glavni njegovi financijeri i koji žele masovno naseljavanje turaka arapa koje se provodi kroz masovnu kupovinu zemljišta,gradnju đamija a sam je Erdogan rekao naše đamije su naše kasarne a minareti bajonete a da bi se širio trebaš teritorij i normalno je da se hrvati drže postrani i zašto bi podržavili one koji su ubijali hrvate i kada bošnjački sudovi sada masovno podižu tužbe protiv hrvata i za njih je svaki pripadnik HVO neprijatelj a time i svaki hrvat jer hrvate su kroz političke institucije potisnuli i smatraju da im već njihov teritorij pripada a sada su spremni i ratom srbima oduzeti teritorij
  16 70% 7
 • carlo20 carlo20

  01.03.2017 u 16:39h

  Zasto bi se Hrvati mjesali u bosnjacko-srpske sukobe? Kad Bosnje spuse i reviziju presude (a hoce, vidjeli smo i na nasoj tuzbi za genocid protiv Srb kakva je to sprdacina od suda) okrenuti ce se na Hr jer i dalje je u igri haska presuda za šestorku i tzv. udruženi zločinački poduhvat odnosno "agresiju" Hr na BiH. Uglavnom, Hrvatska i Hrvati sute sa razlogom jer Bosnjaci ne zele ravnopravnost Hrvata , ne zele mijenjati nakaradni izborni zakon gdje Bosnjaci biraju hrvatske predstavnike , gdje dva hrvatska glasa u Mostaru vrijede manje nego jedan bosnjacki, uhicuju branitelje Orasja po cetnickim agresorskim optuznicama, Bosnjaci uvoze arape u BiH, Bošnjaci rade kaos u BiH, a ne Srbi ili Hrvati.
  16 70% 7
 • Gajger Gajger

  01.03.2017 u 17:53h

  Zašto ? Dovoljno je citirati Aliju Izetbegovića koji je u trenucima dok je Hrvatska krvarila od Vukovara do Dubrovnika, a s BiH teritorija u Hrvatsku dolazile horde raskalašenih četnika: "Zapamtite, ovo nije naš rat!" .
  10 91% 1
 • CROCLEUNA CROCLEUNA

  01.03.2017 u 17:55h

  Tijekom cijelog rata sam u stvari simpatizirao BiH i bošnjačku poziciju, suprotstavljao se onima koji su olako nasjedali na Šagoljeve antibošnjačke litanije, ali dođe trenutak kad čovjek spozna da neke stvari jednostavno ne idu. A ono što definitivno ne ide jest ideja o unitarnoj BiH u okolnostima njene apsolutne etničke podvojenosti. Tamo egzistiraju tri različita, po pravima jednakopravna i u cijelosti emancipirana naroda sa tri različite agende. U najtežem položaju zbog svoje rascjepkanosti jest hrvatski korpus kojemu bi čak baš zbog toga i donekle odgovarala neka labava zajednica na konfederalnom nivou, ali insistirati na unitarizmu samo zato jer bi se dio Hrvata našao van neke HR (kon)federalne jedinice totalno je promašena teza. Pa zar smo trebali odustati od stvaranja hrvatske države jer u njoj ne bi bili BH Hrvati, vojvođanski Hrvati, janjevski Hrvati, oni iz Boke, pa dalje Gradišćanski ili Moliški Hrvati? Zar smo zbog toga trebali dati Miloševiću za pravo i pristati na na velikosrpski jaram, ali eto da bi svi Hrvati zajedno dijelili istu sudbinu? Svijetle li sudbine... Kakva promašena misaona logika! Treba priznati da proces etničkog i nacionalnog okrupnjavanja na ovim prostorima jednostavno još nije završen. Možemo ga odgoditi, razvući njegovu realizaciju, ali definitivno ne može se govoriti da je taj proces okončan jer evidentno nije... U onoj krajnjoj soluciji zašto BiH baš pod time imenom ne bi imala teritorij koji mahom naseljavaju Bošnjaci? Bilo bi mi drago da u toj državi budu i tradicionalni BH gradovi sa nekadašnjom bošnjačkom većinom – Srebrenica, Višegrad, Brčko, Prijedor, Zvornik. To bi svakako relaksiralo cijelu situaciju i ubrzalo razmršavanje čvora. Međutim to je stvar bošnjačko – srpske komunikacije. Hrvati jednostavno moraju biti mudri i 'ne zanemarivati taktiku'..
  9 90% 1
 • 777CRO 777CRO

  01.03.2017 u 16:50h

  Zašto Hrvatska štiti Srbiju ? Zato sto hrvatskom vladaju milisevica I vucica pioniri : jovanovic, ostojic, vasic, stazic, opacic, pusici , bauk, maras , Mesić, josipovic, stanimirovic, pupovac... zato sto su Račan , josipovic , Mesić , ostojic, jovanovic lustrirali , proganjali i ubijali hrvatske branitelje
  12 57% 9
 • Izdajnik

  01.03.2017 u 17:22h

  Gotovo je sa pravdom. Žrtve su pale. Hrvatski heroji su za ostale. Zločinci. Ovo sada je teška politika. Dayton je prodao hrvate BiH. Ovo ostalo je mrvsrenje ostatka hrvata bih..
  6 75% 2
 • centras1 centras1

  01.03.2017 u 19:03h

  Ako je nešto "nevjerojatno", onda je to doza želje za neistinitim prikazivanjem situacije u BiH koju pokazuje autor ovog teksta. Sve činjenice su dobro poznate javno, no autor se pravi da one ne postoje: pričati o srpskim zločinima, koji su bar kako-tako procesuirani a nijednom riječju ne spomenuti zločine bošnjačkih zločinaca nad Hrvatima, čije procesuiranje upravo bošnjačko šovinističko vodstvo, kroz svoju potpunu kontrolu rada BH tužiteljstva, sprječava - naprosto je nemoralno. Nazivati Dodika "rasturačem" BIH, a ne pridati najmanje isti takav "epitet" Izetbegoviću - jednako je nemoralno. Iako su, kažem, činjenice dostupne javno, ovakvi članci se neumorno štancaju u nadi da će dezinformirati one koji situaciju u BiH poznaju površno i usput, i de facto spadaju u kategoriju specijalnog rata i ničeg drugog.
  4 80% 1
 • Travno221 Travno221

  01.03.2017 u 20:32h

  Ovo je još jedna Dodikova navlakuša kojoj većina Hrvata iz BiH nasjeda. On nudi Hrvatima da zajedno rasture BiH (kao, eto, nitko ne može s Bošnjacima) a potom će on već očišćenu Republiku Srpsku pripojiti Srbiji a Hrvati nek' ratuju s Bošnjacima za sve osim za par općina u Zapadnoj Hercegovini koje eventualno mogu dobiti mirnim putem. Treba li Hrvatima rat? Pametni bi rekli: za rat uvijek ima vremena. A sad je glavno sačuvati cjelovitost BiH i što prije je inkorporirati u EU i NATO.
  3 75% 1
 • mr_brown mr_brown

  01.03.2017 u 17:38h

  hdz i hrvatski interesi? to gospodo nikad nije niti će ići zajedno
  2 33% 4
 • fenixem

  01.03.2017 u 17:46h

  Ako ti takozvani Hrvati,katolici bosanci,hakat stite srbe!!e onda ce mi biti ercegovci jos mrskiji!!Sramota!stiti cetnike!to nisu Hrvati,neo prodane sitne duse!! i dajte to nisu nikad bili Hrvati!nego Bosanski katolici!!kao sto nikad bosanski srbin nece biti beo srbijanac...
  3 38% 5
 • floppy

  01.03.2017 u 16:35h

  nisu to hrvati to su udbasi...
  8 47% 9
 • Popspira

  01.03.2017 u 16:52h

  Pomoć Boga braćo za vazda...
  4 40% 6
 • ub40

  01.03.2017 u 17:29h

  Ovaj clanak mogu samo da osudjuju zapadni hercegovci i srbi koji su jedini imali koristi od proslog rata u BiH...
  5 38% 8
 • Matija22

  01.03.2017 u 16:18h

  zato šta su naivci,dodik bi htio da hrvati tamo dobiju treći entitet ,ali da se nedira njegova republika srpska nego da se raspadne federacija pa bi njegov entitet bio najveći i onda bi on bio glavni i poslije se smije bošnjacima i hrvatima kako ih je nadmudrio i onda se poslije odcjepi to je njegov plan
  7 41% 10
 • volter volter

  01.03.2017 u 16:17h

  Genocida nije bilo u Zapadnoj Hercegovini kao ni medju tajklunima.
  8 42% 11
 • CptRinas

  01.03.2017 u 16:32h

  Mozda zbog Gotovine...ili samo gotovine?
  4 31% 9
 • Engelbert Engelbert

  01.03.2017 u 16:12h

  Licemjerje i neprincipielnost Čovića se neće osvetiti njemu, jer on osobno ima svoju računicu, nego upravo Hrvatima u BiH, a i u Hrvatskoj. Vjerovatno mu je potapljajući se Dodik obećao podršku pri ustanavljanju nekakve HB negdje tamo u Hercegovini. Slična matematika nije funkcionisala ni 1992, a sada će još teže i može dovesti samo do velikog zla za sve ljude u BiH i šire.
  9 41% 13
 • Sejo Sejo

  01.03.2017 u 17:14h

  Bravo Antone,hvala bogu da postoje Hrvati kao ti koji imaju savjest,Koji ne gledaju nad kojom je nacijom ucinjen zlocin pa da onda odluce da li je to zlocin ,nego svaki zlocin nazivaju istim imenom.I hvala da nisu svi Hrvati kao Dragan Covic,to mi vraca tracak povjerenja da jos ima sanse za povratak povjerenja i pomirenje
  7 35% 13
 • Travno221 Travno221

  01.03.2017 u 20:32h

  Ovo je još jedna Dodikova navlakuša kojoj većina Hrvata iz BiH nasjeda. On nudi Hrvatima da zajedno rasture BiH (kao, eto, nitko ne može s Bošnjacima) a potom će on već očišćenu Republiku Srpsku pripojiti Srbiji a Hrvati nek' ratuju s Bošnjacima za sve osim za par općina u Zapadnoj Hercegovini koje eventualno mogu dobiti mirnim putem. Treba li Hrvatima rat? Pametni bi rekli: za rat uvijek ima vremena. A sad je glavno sačuvati cjelovitost BiH i što prije je inkorporirati u EU i NATO.
  3 75% 1
 • centras1 centras1

  01.03.2017 u 19:03h

  Ako je nešto "nevjerojatno", onda je to doza želje za neistinitim prikazivanjem situacije u BiH koju pokazuje autor ovog teksta. Sve činjenice su dobro poznate javno, no autor se pravi da one ne postoje: pričati o srpskim zločinima, koji su bar kako-tako procesuirani a nijednom riječju ne spomenuti zločine bošnjačkih zločinaca nad Hrvatima, čije procesuiranje upravo bošnjačko šovinističko vodstvo, kroz svoju potpunu kontrolu rada BH tužiteljstva, sprječava - naprosto je nemoralno. Nazivati Dodika "rasturačem" BIH, a ne pridati najmanje isti takav "epitet" Izetbegoviću - jednako je nemoralno. Iako su, kažem, činjenice dostupne javno, ovakvi članci se neumorno štancaju u nadi da će dezinformirati one koji situaciju u BiH poznaju površno i usput, i de facto spadaju u kategoriju specijalnog rata i ničeg drugog.
  4 80% 1
 • CROCLEUNA CROCLEUNA

  01.03.2017 u 17:55h

  Tijekom cijelog rata sam u stvari simpatizirao BiH i bošnjačku poziciju, suprotstavljao se onima koji su olako nasjedali na Šagoljeve antibošnjačke litanije, ali dođe trenutak kad čovjek spozna da neke stvari jednostavno ne idu. A ono što definitivno ne ide jest ideja o unitarnoj BiH u okolnostima njene apsolutne etničke podvojenosti. Tamo egzistiraju tri različita, po pravima jednakopravna i u cijelosti emancipirana naroda sa tri različite agende. U najtežem položaju zbog svoje rascjepkanosti jest hrvatski korpus kojemu bi čak baš zbog toga i donekle odgovarala neka labava zajednica na konfederalnom nivou, ali insistirati na unitarizmu samo zato jer bi se dio Hrvata našao van neke HR (kon)federalne jedinice totalno je promašena teza. Pa zar smo trebali odustati od stvaranja hrvatske države jer u njoj ne bi bili BH Hrvati, vojvođanski Hrvati, janjevski Hrvati, oni iz Boke, pa dalje Gradišćanski ili Moliški Hrvati? Zar smo zbog toga trebali dati Miloševiću za pravo i pristati na na velikosrpski jaram, ali eto da bi svi Hrvati zajedno dijelili istu sudbinu? Svijetle li sudbine... Kakva promašena misaona logika! Treba priznati da proces etničkog i nacionalnog okrupnjavanja na ovim prostorima jednostavno još nije završen. Možemo ga odgoditi, razvući njegovu realizaciju, ali definitivno ne može se govoriti da je taj proces okončan jer evidentno nije... U onoj krajnjoj soluciji zašto BiH baš pod time imenom ne bi imala teritorij koji mahom naseljavaju Bošnjaci? Bilo bi mi drago da u toj državi budu i tradicionalni BH gradovi sa nekadašnjom bošnjačkom većinom – Srebrenica, Višegrad, Brčko, Prijedor, Zvornik. To bi svakako relaksiralo cijelu situaciju i ubrzalo razmršavanje čvora. Međutim to je stvar bošnjačko – srpske komunikacije. Hrvati jednostavno moraju biti mudri i 'ne zanemarivati taktiku'..
  9 90% 1
 • Gajger Gajger

  01.03.2017 u 17:53h

  Zašto ? Dovoljno je citirati Aliju Izetbegovića koji je u trenucima dok je Hrvatska krvarila od Vukovara do Dubrovnika, a s BiH teritorija u Hrvatsku dolazile horde raskalašenih četnika: "Zapamtite, ovo nije naš rat!" .
  10 91% 1
 • fenixem

  01.03.2017 u 17:46h

  Ako ti takozvani Hrvati,katolici bosanci,hakat stite srbe!!e onda ce mi biti ercegovci jos mrskiji!!Sramota!stiti cetnike!to nisu Hrvati,neo prodane sitne duse!! i dajte to nisu nikad bili Hrvati!nego Bosanski katolici!!kao sto nikad bosanski srbin nece biti beo srbijanac...
  3 38% 5
 • mr_brown mr_brown

  01.03.2017 u 17:38h

  hdz i hrvatski interesi? to gospodo nikad nije niti će ići zajedno
  2 33% 4
 • ub40

  01.03.2017 u 17:29h

  Ovaj clanak mogu samo da osudjuju zapadni hercegovci i srbi koji su jedini imali koristi od proslog rata u BiH...
  5 38% 8
 • CROCLEUNA CROCLEUNA

  01.03.2017 u 17:22h

  Dio hrvatske političke javnosti i dalje robuje nekim dogmama kada je politika prema BiH posrijedi. Najveća i najštetnija je ona dogma o nepromjenjovosti njenih granica. Iako to možda zvuči blasfemično uslijed kanona koji su nametnuti 'mirom iz Daytona', treba otvoriti oči i progovoriti o 'slonu u sobi'. A to je činjenica da ovakvu BiH ne želi niti jedan od tri konstitutivnih naroda, a neki od njih ne žele baš nikakvu BiH. I onda pogledati stanje u oči reći što i kako dalje? Koliko je stvarno realno očekivati da država čije postojanje ne želi makar 45, možda i 50% stanovništva koje čini većinu na bar 65% njena teritorija, može dugoročno opstati u ovim granicama. A ako neće, u kojim bi to granicama mogla opstati? Zašto konačno netko ne kaže da su te dvije geografske pokrajine najvjerojatnije dugoročno osuđene na particiju? Ovako ili onako. I sam sam se dugo nalazio u kampu onih koji su a priori podupirali cjelovitost BiH pod svaku cijenu, ali jednostavno u jednom trenutku težina i snaga protuargumenata je napravila prevagu. Čemu insistirati na nečemu što akteri kojih se to tiče i od čije dobre volje ovisi realizacija te ideje, to izrijekom odbijaju? Zašto bi granice BiH bile dogmatski ugravirane u nekakvo sveto pismo? Zbog koje lažne stabilnosti kada baš takve granice generiraju nestabilnost? Tko kaže da i drugdje niz geografskih povijesnih regija, pokrajina nisu podijeljene između dvije ili više država? Pogledajmo samo bliže susjedstvo - Banat, Bačka, Srijem, Banat, pa dalje Tirol, Galicija, ili stvarno dalje California... Nije li usijed globalnih geopolitičkih kretanja i sama BiH dobila takav položaj na geografskoj karti Europe? Ne propagiram podjelu svakako, samo kažem da opcije treba ipak držati otvorenima, a Hrvatska mora imati i plan B, plan C...
  17 81% 4
 • Izdajnik

  01.03.2017 u 17:22h

  Gotovo je sa pravdom. Žrtve su pale. Hrvatski heroji su za ostale. Zločinci. Ovo sada je teška politika. Dayton je prodao hrvate BiH. Ovo ostalo je mrvsrenje ostatka hrvata bih..
  6 75% 2
 • Sejo Sejo

  01.03.2017 u 17:14h

  Bravo Antone,hvala bogu da postoje Hrvati kao ti koji imaju savjest,Koji ne gledaju nad kojom je nacijom ucinjen zlocin pa da onda odluce da li je to zlocin ,nego svaki zlocin nazivaju istim imenom.I hvala da nisu svi Hrvati kao Dragan Covic,to mi vraca tracak povjerenja da jos ima sanse za povratak povjerenja i pomirenje
  7 35% 13
 • srečko45 srečko45

  01.03.2017 u 17:08h

  Pa mislim da Anton Filić ne poznaje povijest a kamoli politiku jer je ovo čisto politikanstvo Bakira Izetbegovića koji ne želi europsku BiH jer želi provodi politiku Turske i S.Arabije koji su glavni njegovi financijeri i koji žele masovno naseljavanje turaka arapa koje se provodi kroz masovnu kupovinu zemljišta,gradnju đamija a sam je Erdogan rekao naše đamije su naše kasarne a minareti bajonete a da bi se širio trebaš teritorij i normalno je da se hrvati drže postrani i zašto bi podržavili one koji su ubijali hrvate i kada bošnjački sudovi sada masovno podižu tužbe protiv hrvata i za njih je svaki pripadnik HVO neprijatelj a time i svaki hrvat jer hrvate su kroz političke institucije potisnuli i smatraju da im već njihov teritorij pripada a sada su spremni i ratom srbima oduzeti teritorij
  16 70% 7
 • Popspira

  01.03.2017 u 16:52h

  Pomoć Boga braćo za vazda...
  4 40% 6
 • 777CRO 777CRO

  01.03.2017 u 16:50h

  Zašto Hrvatska štiti Srbiju ? Zato sto hrvatskom vladaju milisevica I vucica pioniri : jovanovic, ostojic, vasic, stazic, opacic, pusici , bauk, maras , Mesić, josipovic, stanimirovic, pupovac... zato sto su Račan , josipovic , Mesić , ostojic, jovanovic lustrirali , proganjali i ubijali hrvatske branitelje
  12 57% 9
 • carlo20 carlo20

  01.03.2017 u 16:39h

  Zasto bi se Hrvati mjesali u bosnjacko-srpske sukobe? Kad Bosnje spuse i reviziju presude (a hoce, vidjeli smo i na nasoj tuzbi za genocid protiv Srb kakva je to sprdacina od suda) okrenuti ce se na Hr jer i dalje je u igri haska presuda za šestorku i tzv. udruženi zločinački poduhvat odnosno "agresiju" Hr na BiH. Uglavnom, Hrvatska i Hrvati sute sa razlogom jer Bosnjaci ne zele ravnopravnost Hrvata , ne zele mijenjati nakaradni izborni zakon gdje Bosnjaci biraju hrvatske predstavnike , gdje dva hrvatska glasa u Mostaru vrijede manje nego jedan bosnjacki, uhicuju branitelje Orasja po cetnickim agresorskim optuznicama, Bosnjaci uvoze arape u BiH, Bošnjaci rade kaos u BiH, a ne Srbi ili Hrvati.
  16 70% 7
 • floppy

  01.03.2017 u 16:35h

  nisu to hrvati to su udbasi...
  8 47% 9
 • CptRinas

  01.03.2017 u 16:32h

  Mozda zbog Gotovine...ili samo gotovine?
  4 31% 9
 • Nenadjebivi Nenadjebivi

  01.03.2017 u 16:29h

  Ovakav diletantski članak i nepoznavanje političke situacije u BIH a poglavito teškog položaja Hrvata odavno nisam pročitao . Svi mi olako zaboravljamo nešto davniju prošlost , jeste tokom 20.st. bili smo suočeni sa srpskom hegemonijom i represijom u obje Jugovine , bili smo suočeni sa srpskom agresijom u kojoj smo stradali skupa sa ostalim narodima i Bošnjacima i Albancima s kojima smo u tom smislu djelili istu sudbinu i svi smo još pod jakim utiskom zadnjeg rata itd. i sve je to razumljivo a znate li koliko su preci današnjih Bošnjaka pobili Hrvata tokom 15,16, 17, 18. stoljeća , glavninu vojske koju nazivamo turskom i koja je haračila po hrvatskim krajevima činili su islamizirano bosansko stanovništvo današnji Bošnjaci , nitko nam u povijesti nije nanio toliko zla i tko zna koliko genocida kao oni gotovo nas uništivši biološki , znate kako se zvao vojskovođa koji je osvojio hrv.kralj grad Bihać i sve Hrvate otamo protjerao do Gradišća i tko zna sve gdje , bio je to Hasan -paša Predojević nije bio turčin iz Anadolije nego bosanski musliman kao i glavnina njegove vojske , srećom zaustavili smo ga kod Siska , da previše sada ne nabrajam sve bitke i stradanja od Krbavskog polja pa nadalje , ajmo u noviju povijest , znate li koliko su zločina Muslimani počinili nad Hrvatima poglavito u Srednjoj Bosni , znate li da su nas htjeli potpuno istrijebiti otamo ali srećom nisu uspjeli nego tek djelomično a najviše zato što su previše ovisili o Hrvatskoj iz koje im je dolazilo svo oružje i pomoć , vjerujte mi da ništa manje milosti ne bi oni imali u odnosu na Srbe samo da su bili dovoljno naoružani i brojni tj. da su mogli a sada u BIH gdje imaju večinu pokazuju svoje pravo lice , ništa se bošnjačka politika ne razlikuje od one srpske u ex.Yugi jer isti je to mentalni sklop , vidjet će te u budućnosti što će se dogoditi ako bi njih bilo recimo duplo više negdje 4 miljuna kao nas kako bi pritiskali na zapad prema Jadranu i hrvatskim zemljama kao i stoljećima ranije i koliko je pritom važno očuvati i zaštititi Hrvate da nam uski teritorij ne bude još uži i time strateški teže obranjiv , ne znaju mnogi povijest a ona se stalno ciklički ponavlja, ukratko Bošnjaci su nam danas veča prijetnja i ugroza nego li Srbi ili u najmanju ruku jednaka.
  29 78% 8
 • Matija22

  01.03.2017 u 16:18h

  zato šta su naivci,dodik bi htio da hrvati tamo dobiju treći entitet ,ali da se nedira njegova republika srpska nego da se raspadne federacija pa bi njegov entitet bio najveći i onda bi on bio glavni i poslije se smije bošnjacima i hrvatima kako ih je nadmudrio i onda se poslije odcjepi to je njegov plan
  7 41% 10
 • volter volter

  01.03.2017 u 16:17h

  Genocida nije bilo u Zapadnoj Hercegovini kao ni medju tajklunima.
  8 42% 11
 • trtamrta123 trtamrta123

  01.03.2017 u 16:14h

  Revizija je čisto politikantsvo.. Da ih je međunarodna zajednica htjela kazniti na prvu bi ih osudili i ne bi im stvarali Republiku Srpsku... Onog trena kada Dodik ili netko sličan opet postane darling međunarodne zajednice(kao što je i bio na početku svog puta) odmah će prestati i zahtjevi za revizijom koji i nisu ništa drugo nego igra mrkve i batine... I zašto bi Hrvati igrali tu kurvinjsku igru i priklanjali se nekom Bakiru... Zašto bi bili moneta za potkusurivanje u većoj igri? Kako bi nekome poslužili pa ih opet taj netko odbacio..malo sutra. Kao da će dobiti nekakvu nagradu za to. Koju ti igru igraš Jajčinoviću i koju igru igra naša politička elita? Zašto bi mi za nečiji račun prebacivali Srbe na ovu stranu (iako nisu niti na onoj strani) kada bi u "našoj" zajednici opet dobili znatne privilegije u odnosu na nas Zar se ne sjećaš kako su nas tretiraili naši euroatlantisti devedesetih, a i Kraljevina je bila zemlja pod zapadnim utjecajem? Više šanse Hrvati u BiH imaju dobiti neka prava ovakvom igrom nego kroz neku sužanjsku politiku...
  23 74% 8
 • Engelbert Engelbert

  01.03.2017 u 16:12h

  Licemjerje i neprincipielnost Čovića se neće osvetiti njemu, jer on osobno ima svoju računicu, nego upravo Hrvatima u BiH, a i u Hrvatskoj. Vjerovatno mu je potapljajući se Dodik obećao podršku pri ustanavljanju nekakve HB negdje tamo u Hercegovini. Slična matematika nije funkcionisala ni 1992, a sada će još teže i može dovesti samo do velikog zla za sve ljude u BiH i šire.
  9 41% 13