navigacija

Džihad je 'probudila' Njemačka prije 100 godina

Pripadnik njemačkih kolonijalnih postrojbi "Schutztruppe" snimljen kako nosi zastavu njemačkog kolonijalnog carstva. Njemačka Istočna Afrika, 1906.Izvor: Bundesarchive

Divljanja džihadista u Parizu kojima danas svjedočimo imaju duboki korijen u prošlosti. Njegove suvremene začetke možemo naći u njemačkom nastojanju da se posluži džihadom kao specijalnim ratom uperenim u prvom redu protiv Francuske i Velike Britanije prije jednog stoljeća. Buđenje srednjovjekovne ideje svetog rata tada nije polučilo uspjeh, već je samo odškrinulo Pandorinu kutiju iz koje je to zlo nastavilo rapidno jačati tijekom prošlog stoljeća, da bi svoju kulminaciju dosegnulo u današnjem vremenu.

Povijesna fokusiranost na europski kontinent ograničava nam shvaćanje punog obujma posljedica Velikog rata. Vrlo su rijetki autori koji pokušavaju dokučiti na koji se način prvi globalni sukob odrazio na razvoj društava i država koje su bile europski kolonijalni dominiji iako prapočetke aktualnih događanja na Bliskom Istoku vezane za radikalni islam i s njime usko povezan problem terorizam nalazimo upravo u Prvome svjetskom ratu. Koliko god to čudno zvučalo, veza ipak postoji. Vjerojatno i puno značajnija od onoga što si možete pretpostaviti. No, krenimo redom.

Zahvaljujući bogatstvu svojih sirovina i iznimno velikom ljudskom potencijalu, kolonije su igrale značajnu ulogu, kako u predratnom razdoblju, tako i u samom ratu. Glavne kolonijalne sile bile su Francuska i Velika Britanija, a Njemačka je, zbog svog zakašnjelog uključenja u razdiobu kolonijalnih posjeda, imala puno manji dio kolonijalnog kolača. No vlast u kolonijama počivala je na čistom blefu koji su Nijemci pokušali iskoristiti u specijalnom ratu protiv Antante! To je najbolje vidljivo u drastičnom omjer kolonizatora i koloniziranog naroda u dominijima. Kako bi dobili stvarnu sliku morati ćemo se malo poigrati brojkama. Britanska Indija je 1914. godine imala oko 300 milijuna stanovnika koje je nadziralo 1 200 britanskih službenika, 700 britanskih policajaca i 77 000 britanskih vojnika potpomognutih s 173 000 indijskih vojnika u britanskoj službi. U postotku bi to značilo da je na tom području red održavalo tek nešto više od 0,02 posto Britanaca. U Egiptu je bilo nekoliko stotina britanskih službenika i nešto više od četiri tisuće britanskih vojnika na ukupno 13 milijuna Egipćana, što je iznosilo nešto manje od 0,04 posto Britanaca u Egiptu. Slični omjeri broja kolonizatora bili su i u ostalim britanskim, francuskim i njemačkim kolonijama. Ako ovoj našoj računici pridodamo podatak da je 1914. godine u svijetu živjelo oko 245 milijuna muslimana, od čega njih 30 milijuna u Turskoj, a ostatak od 215 milijuna mahom u kolonijama, te činjenicu da je sultan u Istanbulu predstavljao vrhovni vjerski autoritet, onda dobijemo formulu za savršeni specijalni rat protiv sila Antante. Ta formula bila je jako dobro znana u Berlinu!

Njemački plan bio je veličanstven, kako po svom opsegu i jednostavnosti, tako i po iluziji kojom su se zanosili njegovi tvorci. Prva etapa bilo je privlačenje Turske na stranu Središnjih sila, što i nije predstavljalo veći problem ako znamo da je Rusija već dulje vrijeme predstavljala ozbiljnu prijetnju Turskoj. Druga etapa bila je još puno jednostavnija. Ulazak Turske, kao prijestolnice islama, u rat protiv Antante Berlin je namjeravao iskorisiti za podizanje ustanka među muslimanima u britanskim i francuskim kolonijama. Ključna karika bio je sultan u Istanbulu, a njemačka diplomacija je zadnjih mjeseci 1914. godine marljivo radila na uvjeravanju sultana i njegovog ministra rata, Envera Paše, o potrebi proglašenja svetog rata, džihada, kojime bi se svakog muslimana u svijetu obvezalo na pružanje otpora prema silama Antante. Bio je to pakleni plan čiji je uspjeh mogao potkopati kolonijalne sile koje su za daljnje vođenje rata bile ovisne o sirovinama koje su pristizale iz njihovih kolonija. Pa čak i ne samo o njima, već i o njihovim kolonijalnim postrojbama koje su u sve većem broju pristizale na europska bojišta. Bio je to plan kojim je Berlin namjeravao zabiti koplje u Ahilovu petu svojih protivnika. Ovaj plan bio je na pragu ruskog specijalnog rata ogrnutog u panslavističke ideje, koji je Petersburg već dulje vrijeme provodio protiv Austro-Ugarske i Turske na Balkanu.

Foto: Pripadnici njemačkih kolonijalnih postrojbi u Njemačkoj Istočnoj Africi  Foto: Bundesarchiv

Snažan ustanak protiv britanske vlasti, koji je buknuo u Sudanu 1881. godine, u svojoj je osnovi imao vjerske karakteristike i poslužio je kao inspiracija Nijemcima za provođenje specijalnog rata. No, bio je to i vrlo riskantan potez s obzirom da je i Njemačka, iako u manjoj mjeri, također bila kolonijalna sila pa je time riskirala da joj se i samoj taj plan ne obije o glavu. Postajala je otvorena opasnost da proglašenje džihada donese snažan doprinos radikalizaciji muslimana u Africi te da se oni okrenu i protiv njemačkih kolonijalnih vlasti. Možda upravo u toj opasnosti možemo pronaći razloge njemačkog neforsiranja Turske da uđe u rat u prvim mjesecima rata? Ako na taj način posložimo stvari onda u njemačkom planu specijalnog rata možemo nazirati rezervni plan koji je trebao stupiti na scenu ukoliko zakaže plan brzog rata u Europi, iako se njime moglo u ključnom trenutku destabilizirati protivnika s leđa i time ubrzati pobjedu. U svakom slučaju Berlin nije sumnjao u njegov uspjeh. U cilju poticanja na ustanak i što veći odaziv džihadu, Nijemci su planirali atentat na egipatskog kedifa i sultana Maroka i Tunisa te su za tu namjenu osigurali sredstva u visini od pet milijuna maraka. U međuvremenu su njemački diplomati u SAD-u kupovali oružje namijenjeno ustanicima u Britanskoj Indiji. Sveti rat je bio siguran adut koji je trebalo izvući iz rukava u pravome trenutku. Bar je njemačko vojno vodstvo bilo u tom uvjerenju.

Na otklanjanju opasnosti od radikalizacije muslimana u njemačkim kolonijama zdušno se radilo u prijeratnim godinama. Zato je rad katoličkih misionarskih misija u njemačkim kolonijama bio ograničen i igrao sporednu ulogu. U školama su dominirali muslimanski učitelji, a broj muslimana bio je u porastu. Unatoč misionarima koji su upozoravali na „islamsku opasnost“, njemačke vlasti odbijale su promijeniti svoju kolonijalnu politiku. Iako je postotak muslimana u njemačkim kolonijama iznosio tek 3,5 posto, oko 350 000 ljudi, muslimani su predstavljali većinu Afrikanaca u njemačkoj kolonijalnoj administraciji i vojsci. Njemačka promidžba prikazivala je cara Vilima kao prijatelja svih muslimana. Njegov rođendan bio je glavna svečanost u njemačkim kolonijama, a pojedini izvori upućuju na to da su njemačke postrojbe čak povremeno mimohodile pod zelenom zastavom ukrašenom stihovima iz Kurana. Njemački zapovjednici imali su zapovijed da se ne miješaju u vjerska pitanja kolonijalnih postrojbi, a njihov pogled na islam bio je determiniran strahom od radikalnog islama koji je bio utemeljen na onodobnom europskom pogledu na muslimane. Taj se pogled zasnivao na sudanskom ustanku Mahdijevaca iz 1881. godine i imao je snažan utjecaj na javno mišljenje onodobnih Europljana! Na tom se pogledu zasnivalo i njemačko uvjerenje u uspješno provođenje džihada kao specijalnog rata protiv Antante.

Njemačko uvjerenje u pozitivan ishod džihada bilo je ekvivalentno strahu koji je on izazvao kod Britanaca i Francuza. No, kada je sultan u ožujku 1915. godine proglasio džihad i njime svim muslimanima svijeta nametnuo svetu dužnost suprostavljanja silama Antante, taj poziv ostao je gotovo neuslišan. Velike nade njemačkog vodstva u potpunosti su se raspršile, a na vidjelo je izašlo da Berlin ipak nije shvaćao težnje i odnose unutar kolonijalnog svijeta. Na Arapskom poluotoku njemačka promidžba nije naišla na plodno tlo jer su tamošnji Arapi tursku vlast doživljavali kao kolonizatorsku. U Egiptu i ostalim Antantinim kolonijama nije bilo dovoljno muslimanske inteligencije koja je trebala postati nositeljem ustanka, a grubi obračuni kolonizatora s prijašnjim pokušajima ustanka bili su duboko usađeni u svijest pokorenih naroda. Očito je da sami vjerski razlozi, bez institucionalizirane podrške, nisu bili dovoljan poticaj. U Egiptu je proklamacija objavljena u nekoliko novina tijekom nekoliko dana. Jedini učinak koji se time postigao bila je kontroverzna rasprava koja je pokrenuta među studentima i novinarima o legitimnosti i značenju proklamacije. Oružje koje su njemački diplomati kupili u SAD-u za podizanje ustanka u Britanskoj Indiji nije bilo moguće prevesti do Indije. Indijski muslimani ostali su lojalni čak i kada je Britanska vojska zaprijetila Istanbulu. Indijski nacionalni kongres, tada najznačajniji indijski nacionalni pokret, doživljava svoju radikalizaciju tek 1916. godine, i to u potpunosti neovisno od njemačkih poticaja! Njemačka pomoć u oružju i promidžbi pobunjenicima protiv francuske vlasti u Maroku ostala je zaplijenjena od Francuza i prije nego što je stigla do njih. Poziv na džihad uspio je jedino kod Senusija, male religijske zajednice u sjevernoj Africi. No, od toga nije bilo veće koristi. Mase muslimana diljem svijeta oglušile su se o sultanovu proklamaciju iz dva razloga. Prvi je nedostatak nacionalne inteligencije, a time i institucionalizacije ustanka, a drugi je taj što je džihad ondašnjim muslimanima bio gotovo nepoznat pojam! O tome najbolje svjedoči otvoreno pismo koje su kao odgovor na sultanovu proklamaciju uputili studenti Kairskog sveučilišta. U njemu su osporili Istanbulu pravo na objavu svetog rata, ocjenjujući sultanov poziv u potpunosti neutemeljen i neislamski akt. Za tek stasajuću egipatsku inteligenciju ideja džihada pripadala je srednjovjekovnim vremenima i nije joj bilo mjesta u njihovim pogledima na muslimansku budućnost. Islamski svijet s početka 20. stoljeća težio je za prosperitetom koji je nalazio u europskim uzorima, a ne u povratku u prošlost. Zato sjeme džihada nije ni moglo pasti na plodno tlo.

Iako je njemačka strana u pojedinim ustancima protiv novačenja nastojala vidjeti uspjeh svoje ideje, pravi razlozi nisu imali veze sa sultanovim pozivom. Ali su zato rat i poratno razdoblje ipak s vremenom aktualizirali ideju svetog rata. U Prvom svjetskom ratu prvi put su su narodi iz kolonija rame uz rame borili i ginuli uz europskog čovjeka, prvi puta su ubijali Europljane i za to bivali nagrađeni. Upravo na europskim bojištima duboko se ukorijenila ideja ravnopravnosti, iako samo u glavama kolonijalnih vojnika. Njemačka promidžba džihada nije Nijemcima donijela pobjedu, ali je zato oblikovala poglede kolonija na rat i na kolonijalne vlasti. Razočarenje je nastupilo nakon rata. Osim stradanja i patnje rat nije donio ništa dobroga, narodi u kolonijama ostali su i dalje potlačeni. Ravnopravnost koju su osjetili na bojišnici bila je opet ukinuta. Zapad je i dalje nastavljao starim putem, a otpor naroda kolonijalnog svijeta nezaustavljivo je rastao. Bliski Istok je zbog svoje blizine europskim silama trpio više nego ostali kolonijalni svijet, a duh kojega su zapadne sile prizvale iz daleke islamske prošlosti nastavio se hraniti kolonizatorskim odnosom Zapada prema Bliskom Istoku. Zato s punim pravom možemo reći da taj isti Zapad danas trpi posljedice radikalizacije islama koje je prije jednog stoljeća sam potaknuo, kao i radi vlastitog kolonijalnog pogleda kojeg zbog svoje taštine u tom stoljeću nije uspio nadvladati. Pozornom čitatelju svakako neće promaknuti činjenica da upravo Francuska, kao glavna njemačka protivnica u oba rata, danas trpi uslijed terorističkih napada koji se događaju na njezinom tlu. Za razliku od nje, Njemačka je pošteđena napada iako je primila daleko najveći broj sirijskih izbjeglica i bez obzira na to što je sama potaknula ideju džihada prije točno jednog stoljeća. Ako bi današnje prilike promatrali iz ondašnje perspektive, mogli bi u grubo zaključiti da Francuska danas trpi posljedice specijalnog rata koji je Njemačka pokrenula protiv nje i Velike Britanije prije cijelog stoljeća. Cijela je povijest isprepletena uzročno-posljedičnim vezama, mnoge stvari se poput bumeranga vraćaju onima koji su ih prvi potaknuli, a nekada taj bumerang i nakon cijelog stoljeća najteže pogodi susjeda.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (39 ocjena)

Ključne riječi

Komentari

Registracija
 • Jose Oklahoma Jose Oklahoma

  20.11.2015 u 20:25h

  Kakva gomila gluposti u režiji britanske politike koja je sve to zakuhala!
  17 81% 4
 • dostojevski

  20.11.2015 u 18:36h

  Raznim se idiotima i zlonamjernicima, prerusenim u novinare i povijesnicare, dopusta da pisu za Vecernji List. Probajte prezentirati ovu teoriju na nekom skupu povisnicara i bit cete ismijani.
  18 67% 9
 • ravnica1 ravnica1

  20.11.2015 u 20:38h

  Jos jedan salonski specijalista za dzihad. Dzihad je dio doktrine islama i nikada nije aboliran. Danasnji dzihadisti ne crpe inspiraciju iz Njemackog poziva na dzihad, dzihadistima su neprijatelji oni koji ih napadaju i okupiraju muslimanske zemlje a to nije Njemacka. Zato nema napada na Njemacku - jednostavno zar ne?
  14 82% 3
 • Idler 3

  20.11.2015 u 19:48h

  Njemačka ni ništ "probudila" pred sto let neg kak sam avtor priznaje "probala" al bez uspjeha. Iako je bilo i prije i poslije spominjanja tog pojma, ono kaj bi trebal bit današnji jihad se javlja prvi put tijekom sovjetsko-afganistanskog rata !!! Međutim ovaj današnji pojam se više veže uz islamski fundamentalizam neg uz njegvo pravo značenje.
  13 72% 5
 • Rizlman Rizlman

  20.11.2015 u 20:02h

  islamski džihad protiv Europe u etapama traje već 14 stoljeća, tako da je nepoznato o čemu ovaj autor bunca. Da je krenuo od 632, godine nakon Krista pa objasnio što se sve događalo, pa pokazao kako su križarski ratovi bili odgovori na džihad, kao i španoljska rekonkvista, a on odmah skočio na 20. stoljeće, pa spominje Indijce i Britaniju (kakve to veze ima muslimanima i džihadom) itd. Dosta amaterski složeno.
  10 83% 2
 • starwars starwars

  20.11.2015 u 20:49h

  Neobično dosadan i isprazan tekst. To se sve moglo ispričati na četvrtinu prostora koji je uportrijebljen.
  10 71% 4
 • vjeruj svojim očima

  21.11.2015 u 02:55h

  Čast na trudu ali autor je promašio cijeli "fudbal". Hoće to one koji istražuju samo kako bi potkrijepili unaprijed sklepanu istinu. Naći će se već neka naivčina koja će se na ovo zalijepiti baš kao mušica na mist.
  8 100% 0
 • neboiznadzagreba neboiznadzagreba

  20.11.2015 u 20:38h

  Džihad je pokrenuo Hasan ibn al-Sabbah, Starac S Planine, šaljući zaobilaznim putem i puteljcima omamljene asasine u rajske dvore djevicama, taktiku mu preuzeli Nijemci no nisu bili pedantni kao obično pa današnji džihadisti umjesto u rajskim vrtovima borave u Europi- eto, takvu povijesnu analizu dobivamo iz pera Danijela Tatića.
  8 80% 2
 • jezero-matica jezero-matica

  21.11.2015 u 02:48h

  Svakojake budalastine li papir prima.
  7 88% 1
 • bernard bernard

  21.11.2015 u 00:05h

  ma kako da ne..nijemci su probudili teroriste..i zasluzni..sta ima jos ovakvi novinara..tipa..mirko pazi metak..
  6 75% 2
 • d-ano

  20.11.2015 u 18:04h

  Mozemo dodati jos isporuka oruzja od strane njemacke drzave u zadnje doba je povecano zadnji ugovor je potpisan sa Saudijskom Arabijom,,,,,300 tenkova,300 000 pusaka,,,i dodatno streljivo,,,uz to jos mnogo transportnih vozila za vojnu namjenu iii jossssda ne idemo u sitnice,,,,,,,prema prilozenom,, podacima vojnih sluzbi mozemo ocekivat da cemo ubrzo vidjeti to oruzije u rukama ISILA,,,koji je potmognut od Arabije ne sama novcano vec i u naoruzanju i streljivu,,,,,,,,,,,,,,nije cudo da je njemacka do sada bila postedjena terora,,,,,,,,,,,,
  6 67% 3
 • malino malino

  20.11.2015 u 23:23h

  "probudila´ - a tko je stvorio ?
  4 100% 0
 • Karasvatko

  21.11.2015 u 11:30h

  Fenomenalna analiza! Odmah printam 6 kopija... Tri za danasnju nuzdu, tri za sutrasnju. Dusu dalo!
  2 67% 1
 • termal termal

  21.11.2015 u 23:08h

  Ovo je stvarno glupo.
  0 0% 1
 • bandido bandido

  20.11.2015 u 18:24h

  Znaci, gospodja Merkel samo ponavlja stare njemacke ideje danas....
  6 40% 9
 • sisoljub sisoljub

  22.11.2015 u 19:59h

  "....Pozornom čitatelju svakako neće promaknuti činjenica da upravo Francuska, kao glavna njemačka protivnica u oba rata, danas trpi uslijed terorističkih napada koji se događaju na njezinom tlu...."---------- Uh, ova amglosakosonska propagada, kao da je pisana u Council on foreign relations-CFR.. Kao da ju je pisao Paul Wolfowitz osobno. Ma da, džihad izmislili uvijek zločesti Nijemci, a ispaštaju uvijek dobri Francuzi i Britanci. Džihad u današnjem smislu, što se danas podrazumijeva pod tom rječju uopće nije postojao prije 100 godina. Pobjednik piše povijest--kazali su još stari Rimljani. A ovaj sadašnji svjetski poredak bazira se na anglosaksonskoj dominaciji, koja je uspostavljena 1918. porazom Njemačke i Austro-Ugarske i uništenjem carske Rusije. I od tada pa do danas kriju se zločini Britanaca i Francuza za vrijeme kolinijalnog doba, te masovni zločini Amerikanaca nakon 1945. godine, a samo se demonizraju Nijemci. Isto tako, kada se radi o "oslobađanju" Njemačke 1945., samo se demoniziraju Rusi i zločini crvene armije, međutim o zločinima Amerikanaca i Britanaca, o najmernom bombardiranju njemačkih gradova krajem rata i ubojstvu stotina tisuća civila, ne smije se govoriti. A sve je to djelo globalističke anglosakonske elite, čiji se gospodari nalaze u misterioznom "Okruglom stolu", osnovanom1910. godine od strane, utjecajnog engleskog političara Lionela Curtisa, a član Okrulog stola bio je i engleski lord Cecil Rhodes, jedna od ključnih figura anglosaksonske masonske elite. Rhodes, koji je bio uvjereni rasist i ratni zločinac, odgovoran za masovne pokolje domorodačkog stanovnštva u Africi u kasnom 19. stoljeću. Njemačka je prije 1. svjetskog rata bila u svakom pogledu najjnaprednija i najrazvijenija država u Europi u svijetu. Na polju gospodarstva, industrije, znanosti, kulture... I zato ju je trebalo uvući u rat i uništititi. Iste godine kada je osnovan Okrugli stol u V. Britaniji, u New Yorku su najmoćniji američki oligarsi i bankari, osnovali Federal Reserve System, poznatiji kao FED. Američku središnju banku, u privatnim rukama nekoliko (većinom židovskih) obitelji: Rockefeller, J. P. Morgan, Rotschild, Warburg, Lehmann, Goldman & Sachs, itd..FED koji je sigurno najveća prevara u povijesti, kako nekoliko lihhvarskih obitelji legalno pljačka vlastitu državu SAD i cijeli svijet. Engleska elita, Cecil Rhodes, Lionel Curtis i drugi odavno su sanjali o jednoj svjetskoj državi, koja je trebala nastati povezivanjem SAD i V. Britanije i tadašnjih brojnih britanskih kolonija. Curtis je upravo bio taj, koji je na mirovnoj konferenciji u Parisu 1919., zajedno sa Rockefellrovima vukao konce u stvaranju CFR-a i Royal Institute of International Affairs-RIIA. CFR kao glavna politička organizija američke oligarhijske i lihvarske elite je do danas stvarna vlada SAD-a u kojoj se donose najvažnije odluke i u kojoj se odlučuje tko će biti predsjednik SAD-a, a RIAA (koji se od 2007. ze Chatham House) je britanska sestrinska organizacja CFR-a. Kako su dogovorili Curtis, Rockefeller, Rotschildovi i ostali:- CFR je osnovan 1920. a RIIA godinu dana kasnije, za povezivanje SAD i V. Britanije. Ova elita iz Okruglog stola i FED-a je izatvala 1. svjetski rat, jer je SAD tada bio bankrot i jer su oni željeli zaustaviti uspon Njemačke, tada najrazvijenije države, i suradnju Njemačke i Rusije, Jednim udarcem, ubiti dvije muhe,. dakle uvući u rat i Njemačku i Rusiju i oslabiti i jednu i drugu, tako da bi anglosaksonci održali trajnu dominaciju nad kontinentalnom Europom. A Francuska, koja je od francuske revolucije bila pod kontrolom masonske elite, bila je na strani anglosaksonaca. I u njenom interesu bilo je, uništiti moćnog istočnog susjeda i okoristiti se. Njemačka je nakon 2 svjetska rat izgubila teritorija ne samo na istoku (koje je zaplijenio Staljin), već i na zapadu, koje su sebi uzeli Francuzi. I zapravo se to provlači sve do danas 100 godina kasnije. Isti ljudi koji su 1914. izazvali rat, koji su tada poticali i plaćali i Srbe i Crnu Ruku i Gavrila Principa itd... ti isti ljudi, odnoso njihovi nasljednici su izazvali lani sukob u Ukrajini (i tamo potiču i plačaju ukrajinske nacionaliste koji igraju sličnu ulogu koji su Srbi odnosno velikosrpski nacionalisti igrali 1914. samo što je tada glavni neprijatelj bio Njemačka, a danas Rusija). Ti isti ljudi iz anglosaksonske elite su izavali kaos na Bliskom istoku. Ne samo to, već su V. Britanija i Francuska, kako je poznato, dugo vladali sjevernom Afrikom i Bliskim istokom gdje su držali kolonije i pljačkali li ih, a kada su se povukli ostavili su zapravo kaotičnu situaciju, jer su svojevoljno pravili i crtali granice, onako ravnalom usred pustinje, ne vodeći računa o etničkom i vjerskom sastavu stanovništva na Bliskom istoku. To je i danas jedan od uzroka sukoba. Porazom Njemačke u 1. s. ratu, raspadom Austro.Ugarske, propašću carske Rusije i nastankom SSSR-a , anglosakonska elita je ostvaril svoj cilj. Poznato je da su ljudi iz te elite potjecali i sufinancirali i Lenjina, a i Hitlera 30-ih godina, sve dok se Hitler nije oteo kontroli . Nama svima je ispran mozak od pobjednika koji pišu povijest. Zašto je Hitler 1941. krenuo u gotovo samoubilački i pohod i napao SSSR? Gdje je tu logika dakle da on ide u jedan rat koji je nije imao izgleda na uspjeh? Iako su Njemačka i SSSR, samo 2 godine ranije bile potpisale sporazum o nenapadanju. Zašto Hitler zapravo nikad nije napao V. Britaniju? Ono malo bomardiranja 1940. je doista bilo sprdnja. Britanska kraljevska kuća je još od 18. soljeća bila rodbinski povezana sa njemačkom carskom kućom. Naprimjer, samo malobrojni znaju da je himna carske Njemačke do 1. sv. rata imala istu melodiju kao i engleska himna "God save the Queen". Zato što je ova anglosaksonska elita koja je vukla konce, koja je sve do kraja 30.-ioh godina sufinacirala Hitlera (poznate su veze Henryja Forda sa nacistima, poznate su veze njemačkog kemijskog koncerna IG Farben i Rockefelleovog Standarad Oil, poznato je dugogdišnje finaciranje nacističke eugenike od strane Rockefellera, Forda i Carnegieja, poznate su simpatije engleske kraljevske kuće za Hitlera i naciste u ranim 30.im godinama), se poslužila Hitlerom, u navodnom ratu protiv boljševizma i SSSR.a. Dakle Hitler im je trebao da bi uništili SSSR i spriječili širenje komunizma, odnosno u stvari, da bi uvukli Njemačku u veliki sukob sa SSSR-om. I ta anglosakosnska elita je Hitleru obećala pomoć u slamanju Staljina i SSSR-a, inače Hitler iako je bio sujetan nikada na svoju ruku ne bi išao na pohod protiv SSSR-a. Jer, ta anglosaksoska elita, je dvije godine ranije dopustila Hitleru da priključi Austriju i osvoji Čehoslovačku i Poljsku, Dakle, već tada 1938-39. anglosaksonska elita je mogla zaustaviti Hitlera, da je htjela, Ali nije jer im je o poslužio da napadne SSSR. I zašto je ta elita dopustila Hiltleru i nacistima koncetracijske logore 5-6 godina, iako ih je mogla odmah spriječiti i uništiti? U biti je sa Hitlerom slična priča kao i sa Sadamom Huseinom i drugim diktatorima, koji su u početku bili korini bastardi za anglosaksonsku elitu, ali kada su se oteli kontroli, onda su uklonjeni. nakon1945. Njemačka je onda bila potpuno uništena i potpuno bačena u okove i Njemačka se u tim okovima Washingtna i Londina faktički nalazi i do dan danas. Merkel je samo pudlica svojih gospdara. 90% današnjih "islamskih trerorista" su proizvod anglosaksionske elite,. CIA, MI6, Mosada, itd... Samo doista naivan čovjek i onaj komu je ispran mozak, može vjerovati da afganski, sirijski i irački pastiri koji nemaju nigdje ništa, sami od sebe, bez financijske i oružabe pomoći sa strane, mogu praviti takve velike terorističke operacije i voditi tako veliki rat, sa najmodernijim sredstvima, Zlo je započelo još 50-ih godina, kada je SAD u Iranu srušio liberalnog premjera Mosadegha i doveo na vlast svog pijuna šaha Rezu Pahlavija, ali pravo zlo je započelo tek prije 25 godina dolaskom dinastije Bush na vlasti i pojavom takozvnih "neokonzervativaca" (što je zapravo samo smokvin list iza kojeg se kriju cionisti), i od tada je glavni strateg Busha, Paul Woflowizz, skovao takozvanu Wolfowitzevu doktrinu, I od tada se zaparvo pojavljuje i sve više jača ovaj današnji jako rašireni islamistički terorizam, Priča je poznata: 1. golfski rat 1991.., dolazak Bin Ladena u Afganistan, kojega je trenirala CIA;...11.9. 2001, kao povod za početak "rata protiv terora, 2, golfski rat 2003...itd..itd..Islamski terorizam i džihad postaju sve gori gori. Njemačka je dosada ostala pošteđena, jer je njoj namjenjena uloga korisnog debiličića. SAD, Britanija i Francuska su aktivno sudjelovale sa svojim vojskama na Bliskom istoku, dok je Njemačka dosada plaćala za to i njemačka vojska je samo tu i tamo malo davala logističku podršku, ali nije aktivnije sudjelovala u ratovima, kao armije ove tri države. Ali Njemačka je zato namjerno preplavljena valom migranata, a američka vazalka, Angela Merkel, bezpogovorno vrši naređenja svojih gospodara iz Washingtona, CFR.a, RIAA, skupine Bilderberg i Okrulog stola. Proces rastakanja i uništenja Njemačke, koji je započeo prije 100 godina tako se danas dovršava.
  0 0% 0
 • asi2013 asi2013

  21.11.2015 u 10:45h

  Bolje je da je novinar, mangup, nabrojio sva dobra, koja je Britanija izvukla iz svojih kolonija pa posebno iz Arabije kao cjeline i usporedio sa istim razdobljem Njemačke.
  0 0% 0
 • ikonoklast ikonoklast

  21.11.2015 u 09:58h

  ma to dolazi iz nezadovoljstva ekonomske neravnopravnosti imaju naftu a siromasni su ko crkveni miševi isto kao u evropi...
  0 0% 0
 • sisoljub sisoljub

  22.11.2015 u 19:59h

  "....Pozornom čitatelju svakako neće promaknuti činjenica da upravo Francuska, kao glavna njemačka protivnica u oba rata, danas trpi uslijed terorističkih napada koji se događaju na njezinom tlu...."---------- Uh, ova amglosakosonska propagada, kao da je pisana u Council on foreign relations-CFR.. Kao da ju je pisao Paul Wolfowitz osobno. Ma da, džihad izmislili uvijek zločesti Nijemci, a ispaštaju uvijek dobri Francuzi i Britanci. Džihad u današnjem smislu, što se danas podrazumijeva pod tom rječju uopće nije postojao prije 100 godina. Pobjednik piše povijest--kazali su još stari Rimljani. A ovaj sadašnji svjetski poredak bazira se na anglosaksonskoj dominaciji, koja je uspostavljena 1918. porazom Njemačke i Austro-Ugarske i uništenjem carske Rusije. I od tada pa do danas kriju se zločini Britanaca i Francuza za vrijeme kolinijalnog doba, te masovni zločini Amerikanaca nakon 1945. godine, a samo se demonizraju Nijemci. Isto tako, kada se radi o "oslobađanju" Njemačke 1945., samo se demoniziraju Rusi i zločini crvene armije, međutim o zločinima Amerikanaca i Britanaca, o najmernom bombardiranju njemačkih gradova krajem rata i ubojstvu stotina tisuća civila, ne smije se govoriti. A sve je to djelo globalističke anglosakonske elite, čiji se gospodari nalaze u misterioznom "Okruglom stolu", osnovanom1910. godine od strane, utjecajnog engleskog političara Lionela Curtisa, a član Okrulog stola bio je i engleski lord Cecil Rhodes, jedna od ključnih figura anglosaksonske masonske elite. Rhodes, koji je bio uvjereni rasist i ratni zločinac, odgovoran za masovne pokolje domorodačkog stanovnštva u Africi u kasnom 19. stoljeću. Njemačka je prije 1. svjetskog rata bila u svakom pogledu najjnaprednija i najrazvijenija država u Europi u svijetu. Na polju gospodarstva, industrije, znanosti, kulture... I zato ju je trebalo uvući u rat i uništititi. Iste godine kada je osnovan Okrugli stol u V. Britaniji, u New Yorku su najmoćniji američki oligarsi i bankari, osnovali Federal Reserve System, poznatiji kao FED. Američku središnju banku, u privatnim rukama nekoliko (većinom židovskih) obitelji: Rockefeller, J. P. Morgan, Rotschild, Warburg, Lehmann, Goldman & Sachs, itd..FED koji je sigurno najveća prevara u povijesti, kako nekoliko lihhvarskih obitelji legalno pljačka vlastitu državu SAD i cijeli svijet. Engleska elita, Cecil Rhodes, Lionel Curtis i drugi odavno su sanjali o jednoj svjetskoj državi, koja je trebala nastati povezivanjem SAD i V. Britanije i tadašnjih brojnih britanskih kolonija. Curtis je upravo bio taj, koji je na mirovnoj konferenciji u Parisu 1919., zajedno sa Rockefellrovima vukao konce u stvaranju CFR-a i Royal Institute of International Affairs-RIIA. CFR kao glavna politička organizija američke oligarhijske i lihvarske elite je do danas stvarna vlada SAD-a u kojoj se donose najvažnije odluke i u kojoj se odlučuje tko će biti predsjednik SAD-a, a RIAA (koji se od 2007. ze Chatham House) je britanska sestrinska organizacja CFR-a. Kako su dogovorili Curtis, Rockefeller, Rotschildovi i ostali:- CFR je osnovan 1920. a RIIA godinu dana kasnije, za povezivanje SAD i V. Britanije. Ova elita iz Okruglog stola i FED-a je izatvala 1. svjetski rat, jer je SAD tada bio bankrot i jer su oni željeli zaustaviti uspon Njemačke, tada najrazvijenije države, i suradnju Njemačke i Rusije, Jednim udarcem, ubiti dvije muhe,. dakle uvući u rat i Njemačku i Rusiju i oslabiti i jednu i drugu, tako da bi anglosaksonci održali trajnu dominaciju nad kontinentalnom Europom. A Francuska, koja je od francuske revolucije bila pod kontrolom masonske elite, bila je na strani anglosaksonaca. I u njenom interesu bilo je, uništiti moćnog istočnog susjeda i okoristiti se. Njemačka je nakon 2 svjetska rat izgubila teritorija ne samo na istoku (koje je zaplijenio Staljin), već i na zapadu, koje su sebi uzeli Francuzi. I zapravo se to provlači sve do danas 100 godina kasnije. Isti ljudi koji su 1914. izazvali rat, koji su tada poticali i plaćali i Srbe i Crnu Ruku i Gavrila Principa itd... ti isti ljudi, odnoso njihovi nasljednici su izazvali lani sukob u Ukrajini (i tamo potiču i plačaju ukrajinske nacionaliste koji igraju sličnu ulogu koji su Srbi odnosno velikosrpski nacionalisti igrali 1914. samo što je tada glavni neprijatelj bio Njemačka, a danas Rusija). Ti isti ljudi iz anglosaksonske elite su izavali kaos na Bliskom istoku. Ne samo to, već su V. Britanija i Francuska, kako je poznato, dugo vladali sjevernom Afrikom i Bliskim istokom gdje su držali kolonije i pljačkali li ih, a kada su se povukli ostavili su zapravo kaotičnu situaciju, jer su svojevoljno pravili i crtali granice, onako ravnalom usred pustinje, ne vodeći računa o etničkom i vjerskom sastavu stanovništva na Bliskom istoku. To je i danas jedan od uzroka sukoba. Porazom Njemačke u 1. s. ratu, raspadom Austro.Ugarske, propašću carske Rusije i nastankom SSSR-a , anglosakonska elita je ostvaril svoj cilj. Poznato je da su ljudi iz te elite potjecali i sufinancirali i Lenjina, a i Hitlera 30-ih godina, sve dok se Hitler nije oteo kontroli . Nama svima je ispran mozak od pobjednika koji pišu povijest. Zašto je Hitler 1941. krenuo u gotovo samoubilački i pohod i napao SSSR? Gdje je tu logika dakle da on ide u jedan rat koji je nije imao izgleda na uspjeh? Iako su Njemačka i SSSR, samo 2 godine ranije bile potpisale sporazum o nenapadanju. Zašto Hitler zapravo nikad nije napao V. Britaniju? Ono malo bomardiranja 1940. je doista bilo sprdnja. Britanska kraljevska kuća je još od 18. soljeća bila rodbinski povezana sa njemačkom carskom kućom. Naprimjer, samo malobrojni znaju da je himna carske Njemačke do 1. sv. rata imala istu melodiju kao i engleska himna "God save the Queen". Zato što je ova anglosaksonska elita koja je vukla konce, koja je sve do kraja 30.-ioh godina sufinacirala Hitlera (poznate su veze Henryja Forda sa nacistima, poznate su veze njemačkog kemijskog koncerna IG Farben i Rockefelleovog Standarad Oil, poznato je dugogdišnje finaciranje nacističke eugenike od strane Rockefellera, Forda i Carnegieja, poznate su simpatije engleske kraljevske kuće za Hitlera i naciste u ranim 30.im godinama), se poslužila Hitlerom, u navodnom ratu protiv boljševizma i SSSR.a. Dakle Hitler im je trebao da bi uništili SSSR i spriječili širenje komunizma, odnosno u stvari, da bi uvukli Njemačku u veliki sukob sa SSSR-om. I ta anglosakosnska elita je Hitleru obećala pomoć u slamanju Staljina i SSSR-a, inače Hitler iako je bio sujetan nikada na svoju ruku ne bi išao na pohod protiv SSSR-a. Jer, ta anglosaksoska elita, je dvije godine ranije dopustila Hitleru da priključi Austriju i osvoji Čehoslovačku i Poljsku, Dakle, već tada 1938-39. anglosaksonska elita je mogla zaustaviti Hitlera, da je htjela, Ali nije jer im je o poslužio da napadne SSSR. I zašto je ta elita dopustila Hiltleru i nacistima koncetracijske logore 5-6 godina, iako ih je mogla odmah spriječiti i uništiti? U biti je sa Hitlerom slična priča kao i sa Sadamom Huseinom i drugim diktatorima, koji su u početku bili korini bastardi za anglosaksonsku elitu, ali kada su se oteli kontroli, onda su uklonjeni. nakon1945. Njemačka je onda bila potpuno uništena i potpuno bačena u okove i Njemačka se u tim okovima Washingtna i Londina faktički nalazi i do dan danas. Merkel je samo pudlica svojih gospdara. 90% današnjih "islamskih trerorista" su proizvod anglosaksionske elite,. CIA, MI6, Mosada, itd... Samo doista naivan čovjek i onaj komu je ispran mozak, može vjerovati da afganski, sirijski i irački pastiri koji nemaju nigdje ništa, sami od sebe, bez financijske i oružabe pomoći sa strane, mogu praviti takve velike terorističke operacije i voditi tako veliki rat, sa najmodernijim sredstvima, Zlo je započelo još 50-ih godina, kada je SAD u Iranu srušio liberalnog premjera Mosadegha i doveo na vlast svog pijuna šaha Rezu Pahlavija, ali pravo zlo je započelo tek prije 25 godina dolaskom dinastije Bush na vlasti i pojavom takozvnih "neokonzervativaca" (što je zapravo samo smokvin list iza kojeg se kriju cionisti), i od tada je glavni strateg Busha, Paul Woflowizz, skovao takozvanu Wolfowitzevu doktrinu, I od tada se zaparvo pojavljuje i sve više jača ovaj današnji jako rašireni islamistički terorizam, Priča je poznata: 1. golfski rat 1991.., dolazak Bin Ladena u Afganistan, kojega je trenirala CIA;...11.9. 2001, kao povod za početak "rata protiv terora, 2, golfski rat 2003...itd..itd..Islamski terorizam i džihad postaju sve gori gori. Njemačka je dosada ostala pošteđena, jer je njoj namjenjena uloga korisnog debiličića. SAD, Britanija i Francuska su aktivno sudjelovale sa svojim vojskama na Bliskom istoku, dok je Njemačka dosada plaćala za to i njemačka vojska je samo tu i tamo malo davala logističku podršku, ali nije aktivnije sudjelovala u ratovima, kao armije ove tri države. Ali Njemačka je zato namjerno preplavljena valom migranata, a američka vazalka, Angela Merkel, bezpogovorno vrši naređenja svojih gospodara iz Washingtona, CFR.a, RIAA, skupine Bilderberg i Okrulog stola. Proces rastakanja i uništenja Njemačke, koji je započeo prije 100 godina tako se danas dovršava.
  0 0% 0
 • termal termal

  21.11.2015 u 23:08h

  Ovo je stvarno glupo.
  0 0% 1
 • Karasvatko

  21.11.2015 u 11:30h

  Fenomenalna analiza! Odmah printam 6 kopija... Tri za danasnju nuzdu, tri za sutrasnju. Dusu dalo!
  2 67% 1
 • asi2013 asi2013

  21.11.2015 u 10:45h

  Bolje je da je novinar, mangup, nabrojio sva dobra, koja je Britanija izvukla iz svojih kolonija pa posebno iz Arabije kao cjeline i usporedio sa istim razdobljem Njemačke.
  0 0% 0
 • ikonoklast ikonoklast

  21.11.2015 u 09:58h

  ma to dolazi iz nezadovoljstva ekonomske neravnopravnosti imaju naftu a siromasni su ko crkveni miševi isto kao u evropi...
  0 0% 0
 • vjeruj svojim očima

  21.11.2015 u 02:55h

  Čast na trudu ali autor je promašio cijeli "fudbal". Hoće to one koji istražuju samo kako bi potkrijepili unaprijed sklepanu istinu. Naći će se već neka naivčina koja će se na ovo zalijepiti baš kao mušica na mist.
  8 100% 0
 • jezero-matica jezero-matica

  21.11.2015 u 02:48h

  Svakojake budalastine li papir prima.
  7 88% 1
 • bernard bernard

  21.11.2015 u 00:05h

  ma kako da ne..nijemci su probudili teroriste..i zasluzni..sta ima jos ovakvi novinara..tipa..mirko pazi metak..
  6 75% 2
 • malino malino

  20.11.2015 u 23:23h

  "probudila´ - a tko je stvorio ?
  4 100% 0
 • starwars starwars

  20.11.2015 u 20:49h

  Neobično dosadan i isprazan tekst. To se sve moglo ispričati na četvrtinu prostora koji je uportrijebljen.
  10 71% 4
 • ravnica1 ravnica1

  20.11.2015 u 20:38h

  Jos jedan salonski specijalista za dzihad. Dzihad je dio doktrine islama i nikada nije aboliran. Danasnji dzihadisti ne crpe inspiraciju iz Njemackog poziva na dzihad, dzihadistima su neprijatelji oni koji ih napadaju i okupiraju muslimanske zemlje a to nije Njemacka. Zato nema napada na Njemacku - jednostavno zar ne?
  14 82% 3
 • neboiznadzagreba neboiznadzagreba

  20.11.2015 u 20:38h

  Džihad je pokrenuo Hasan ibn al-Sabbah, Starac S Planine, šaljući zaobilaznim putem i puteljcima omamljene asasine u rajske dvore djevicama, taktiku mu preuzeli Nijemci no nisu bili pedantni kao obično pa današnji džihadisti umjesto u rajskim vrtovima borave u Europi- eto, takvu povijesnu analizu dobivamo iz pera Danijela Tatića.
  8 80% 2
 • Jose Oklahoma Jose Oklahoma

  20.11.2015 u 20:25h

  Kakva gomila gluposti u režiji britanske politike koja je sve to zakuhala!
  17 81% 4
 • Rizlman Rizlman

  20.11.2015 u 20:02h

  islamski džihad protiv Europe u etapama traje već 14 stoljeća, tako da je nepoznato o čemu ovaj autor bunca. Da je krenuo od 632, godine nakon Krista pa objasnio što se sve događalo, pa pokazao kako su križarski ratovi bili odgovori na džihad, kao i španoljska rekonkvista, a on odmah skočio na 20. stoljeće, pa spominje Indijce i Britaniju (kakve to veze ima muslimanima i džihadom) itd. Dosta amaterski složeno.
  10 83% 2
 • Idler 3

  20.11.2015 u 19:48h

  Njemačka ni ništ "probudila" pred sto let neg kak sam avtor priznaje "probala" al bez uspjeha. Iako je bilo i prije i poslije spominjanja tog pojma, ono kaj bi trebal bit današnji jihad se javlja prvi put tijekom sovjetsko-afganistanskog rata !!! Međutim ovaj današnji pojam se više veže uz islamski fundamentalizam neg uz njegvo pravo značenje.
  13 72% 5
 • dostojevski

  20.11.2015 u 18:36h

  Raznim se idiotima i zlonamjernicima, prerusenim u novinare i povijesnicare, dopusta da pisu za Vecernji List. Probajte prezentirati ovu teoriju na nekom skupu povisnicara i bit cete ismijani.
  18 67% 9
 • bandido bandido

  20.11.2015 u 18:24h

  Znaci, gospodja Merkel samo ponavlja stare njemacke ideje danas....
  6 40% 9
 • d-ano

  20.11.2015 u 18:04h

  Mozemo dodati jos isporuka oruzja od strane njemacke drzave u zadnje doba je povecano zadnji ugovor je potpisan sa Saudijskom Arabijom,,,,,300 tenkova,300 000 pusaka,,,i dodatno streljivo,,,uz to jos mnogo transportnih vozila za vojnu namjenu iii jossssda ne idemo u sitnice,,,,,,,prema prilozenom,, podacima vojnih sluzbi mozemo ocekivat da cemo ubrzo vidjeti to oruzije u rukama ISILA,,,koji je potmognut od Arabije ne sama novcano vec i u naoruzanju i streljivu,,,,,,,,,,,,,,nije cudo da je njemacka do sada bila postedjena terora,,,,,,,,,,,,
  6 67% 3