navigacija

Roditeljska kuća Svetozara Borojevića – nacionalna sramota!

Roditeljska kuća Svetozara Borojevića u Mečenčanima. Foto: D. Tatić

„Naši krajevi - ostat će naši jer ih brani moć generala Borojevića“. Tako je proročanski izvještavao hrvatski tisak 1916. godine u jeku Prvoga svjetskog rata. I zaista, kraj listopada 1917. godine označio je i svršetak trogodišnjih nastojanja Talijana da probiju obranu koju je general Svetozar Borojević postavio na rijeci Soči i time pomrsio planove talijanskim iredentističkim težnjama. Cijela talijanska vojna sila na Soči je „polomila zube“. Hrvatski krajevi ostali su hrvatski, a moć generala Borojevića, uz ostalo, počivala je i na ugledu koji je hrvatski general uživao među Hrvatima i Slovencima za koje je obrana od talijanskih ofenziva predstavljala i obranu kućnog praga. Slava koju je Borojević tih dana proživljavao stavljala ga je uz rame s, u ono vrijeme, naveliko slavljenim generalom Paulom von Hindenburgom. 

Diljem hrvatskih zemalja sve se natjecalo u izrazima zahvalnosti generalu koji je slovenske i hrvatske krajeve spasio od talijanskih posezanja, a njegovo ime bilo je dobro poznato i svjetskoj javnosti. Krajem listopada 1917. godine Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ podignula je spomen ploču na Borojevićevom roditeljskom domu u Mečenčanima nadomak Hrvatske Kostajnice, pa je to malo selo tog dana bilo odredište brojnih delegacija koje su pristizale iz raznih hrvatskih krajeva.

„U nedjelju dne. 28. ovog mjeseca obavljena ja u rodnom mjestu slavnog našeg generala-pukovnika dra. Svetozara Boroevića prekrasna slava: Otkrivena je na njegovom očinskom domu u Mečenčanima brončana spomen ploča slavnog vojskovodje.“. Tako je izvještavao hrvatski tisak davne 1917. godine o odavanju počasti skromnom „Lavu sa Soče“, jedinom hrvatskom vojskovođi koji je nosio čin feldmaršala.

„Učesnici slave otkrića spomen-ploče na očinskom domu pozdravljaju s čitavim hrvatskim narodom Vašu Preuzvišenost. S Božjom pomoću pobijedili ste neprijatelja!“. Tako je glasilo priopćenje koje je organizacijski odbor iz Mečenčana toga dana odaslao generalu Borojeviću koji se tada nalazio na  Talijanskom bojištu zaokupljen progonom talijanskih snaga čije se povlačenje najbolje može okarakterizirati kao panično i bezglavo bježanje bez ikakvog reda ili koordinacije.

Roditeljska kuća Svetozara Borojevića trebala bi biti simbol obrane hrvatskih teritorija od talijanskih posezanja, koje talijanska iredenta ni danas nije prežalila. No, kako to kod nas često biva, u Mečenčanima danas gotovo da i ne postoji spomen na Borojevića. Iako je roditeljski dom jedinog hrvatskog feldmaršala pod zaštitom Ministarstva kulture, država ništa ne čini kako bi ga spasila od propadanja. U razgovoru s mještanima na vidjelo izlaze njihove frustracije: „Bili su ovdje iz Ministarstva kulture i iz Sabora su čak dolazili, ali kažu da nema novaca za obnovu Borojevićeve kuće“, govori mi mještanin i odmahuje rukom te nastavlja: „Pogledajte na što to liči? Sve se raspada, stražnji dio se već počeo urušavati, ovo prijeti svakome tko se nađe u blizini“ i odvodi me iza kuće gdje se vidi da cijela konstrukcija počiva na gredama koje popuštaju, a neki zidovi su i urušeni tako da životinje bez problema ulaze u kuću.

Zaborav koji je nepravedno na generala Borojevića nametnula bivša država, i dalje je na djelu. Nigdje ni spomena, obične table s natpisom koja bi upućivala prolaznika da nije riječ o običnoj ruševnoj straćari, a čak nema ni oznake da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru. Baš ništa! A ima li veće znamenitosti od simbola hrvatskog otpora pred neprijateljskim posizanjem? Nebriga Ministarstva kulture i općenito hrvatske države prema ovoj građevini ujedno predstavlja i nebrigu prema svim hrvatskim žrtvama koje su položile svoje živote u obrani hrvatskih teritorija na Talijanskom bojištu u Prvome svjetskom ratu.

Kakav spomen na te hrvatske žrtve danas odaje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, možete se i sami uvjeriti iz priloženih fotografija koje govore o današnjem stanju Borojevićeve roditeljske kuće. Fotografije su snimljene prije nekoliko dana. To je nacionalna sramota!

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (30 ocjena)

Komentari

Registracija
 • pp pp

  19.02.2017 u 13:57h

  Svetozar Borojević zaslužuje da mu se obnovi kuća i zaslužuje trg u Zagrebu. To je normalno ponašanje. To je poštovanje. I prema čovjeku i prema nama samima. Ako se ne poštuje takve ljude to govori puno o nama.
  18 86% 3
 • Madox

  19.02.2017 u 11:51h

  Strašno, sramota. Gdje su drustva za zastitu povijesnih znamenitosti? Veliki propust koji govori sve o nama.
  18 82% 4
 • belimo belimo

  18.02.2017 u 20:27h

  Zaborav bivše države...pa imamo sadašnju državu već četvrt stoljeća....
  16 94% 1
 • lojtra1 lojtra1

  19.02.2017 u 14:21h

  Rodna kuća Josipa bana Jelačića još je u gorem stanju i u još goroj državi.
  12 71% 5
 • crodoc

  19.02.2017 u 16:07h

  Sramota države! Glavno da se dižu spomenici onima koji su osramotili naciju, a velikanima je kuća u ovakvom stanju. Nema niti ulica niti trgova s njegovim imenom. Više o njemu znaju Austrijanci nego mi. Štoviše, 99% Hrvata niti ne zna tko je on.
  8 100% 0
 • Nolte Nolte

  19.02.2017 u 16:15h

  Dao bih se kladit da se provede anketa u Hrvatskom Saboru među našim sabornicima znaju li oni tko je Svetozar da bi više od 90% reklo da nema pojma, a više od pola tih što nemaju pojma bi pomislilo da je to sigurno još jedan Srbin traktoraš koji nešto hoće iskamčit. Iskreno govreći, niti u narodu ne bi bilo više znanja. Nema nama pomoći. Sami smo sebe osudili da propadnemo kao i ova kuća. I nije meni žao kuće, kuća će se napravit ako nekom bude trebala. Žao mi je što smo takvi sami prema sebi, a protraćen život se ne da obnovit.
  6 100% 0
 • svojaja svojaja

  19.02.2017 u 17:02h

  Ima 12 priznanja i medalja, niti jedno nase, sve stranih drzava i vojscurina. Kraljevina Hrvata, Srba i Slovenaca mu nije htjela priznati borbu za vlastitu Patriju, nego su ga smatrali izdajnikom, veli wikipedija. A i austrijanci su ga opuzili nakon kapitulacije za raspad Austro-Ugarske. Bio im je dobar dok je sluzio njima, kasnije su mu dali nogu. Nasi su politicari i danas ovakvi, isti identicni, sluze stranim gospodarima dok ide njima u korist, kada pocmu raditi za vlastitu drzavu i narod dobiju nogu.
  2 100% 0
 • nave nave

  19.02.2017 u 18:35h

  Prvo je najveća sramota što se vlada ne brine o razvoju pravne države. nema pravne države nema investitora i nema radnih mjesta. Ovako samo se krade... Koga je briga za kućom ovom onom
  1 100% 0
 • Pinokio Pinokio

  19.02.2017 u 15:11h

  Borio se Srbin protiv Talijana u korist Austrougarske:-) Zivjela Hrvatska.
  5 50% 5
 • SheriffWoody

  19.02.2017 u 17:22h

  Ovo je još jedan dokaz da Velikosrbi i njihovi hrvatski poltroni upravljaju Hrvatskom. Svetozar je htio organizirati vojsku Države Slovenaca, Hrvata i Srba kako bi ona imala bolju pregovaračku poziciju protiv Srba.
  2 50% 2
 • domagoj.kalnicki domagoj.kalnicki

  19.02.2017 u 17:39h

  Borojević je bio POLITIČKI HRVAT i to veliki Hrvat kao na pr. i Šenoa i Lisinski. Domovina Hrvatska treba ga uvrstiti među svoje velikane gdje mu je i mjesto.
  1 33% 2
 • svojaja svojaja

  19.02.2017 u 16:41h

  Borio se u Austro-Ugarskoj vojsci i ozenio Austrijanku. 'Rvatina na kvadrat.
  1 17% 5
 • oltar domovine oltar domovine

  19.02.2017 u 15:00h

  Pa taj boro borojevic je krajiski srbin?
  4 36% 7
 • Blentoven

  27.02.2017 u 15:47h

  Feldmaršal Svetozar BoroEvić von Bojna ili Der Löwe mit dem Soca - Lav sa Soče je bio jedan od najboljih KuK defanzivnih stratega, razbucao 11 talijanskih ofanziva ali....Bio je vjerni bečki konjušar, veći Švabo od ćesara Franje i Karla zajedno! Pod njegovom komandom je poginulo preko 20000 najboljih dalmatinskih sinova ( u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom je zajedno poginulo oko 3000 ukupno) i još koliko hiljada Ličana i Bosanaca, sirotinje koja se borila za sebične ciljeve jedne trule države u raspadanju. Hiljade Hrvata je ostavilo kosti po vukojebinama Slovenije i Italije da im još kosti nalaze za Cara i dom....nizašto ukratko. Kada mu je Trumbić slao apele da ne šalje najbolje hrvatske sinove u uzaludnu i besmislenu klanicu na Soči on je to ignorisao. I da ironija bude veća taj isti Beč za koji je slao sirotinju ko topovsko meso ga se odrekao, a SHS kraljevina mu je ponudila da pređe u službu nove države, koju je odbio i umro u siromaštvu u tom istom Beču. Pravi hrvatski sin i domoljub, ali zamalo. I da on je pravoslavac po rođenju što nije krio, rodom iz Umetića kod Kostajnice.
  0 0% 0
 • crodoc

  19.02.2017 u 21:08h

  Evo ja ne znam niti jednog Srbina Adama, a Hrvata znam dvojicu. I što sad? Argumentacija ti je takva da onda mogu s punim pravom tvrditi da Đoković nije Srbin bez obzira na to što on izjavljivao jer mu je mati Hrvatica,a otac Crnogorac. I eto kako si pametan!
  0 0% 0
 • Blentoven

  27.02.2017 u 15:47h

  Feldmaršal Svetozar BoroEvić von Bojna ili Der Löwe mit dem Soca - Lav sa Soče je bio jedan od najboljih KuK defanzivnih stratega, razbucao 11 talijanskih ofanziva ali....Bio je vjerni bečki konjušar, veći Švabo od ćesara Franje i Karla zajedno! Pod njegovom komandom je poginulo preko 20000 najboljih dalmatinskih sinova ( u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom je zajedno poginulo oko 3000 ukupno) i još koliko hiljada Ličana i Bosanaca, sirotinje koja se borila za sebične ciljeve jedne trule države u raspadanju. Hiljade Hrvata je ostavilo kosti po vukojebinama Slovenije i Italije da im još kosti nalaze za Cara i dom....nizašto ukratko. Kada mu je Trumbić slao apele da ne šalje najbolje hrvatske sinove u uzaludnu i besmislenu klanicu na Soči on je to ignorisao. I da ironija bude veća taj isti Beč za koji je slao sirotinju ko topovsko meso ga se odrekao, a SHS kraljevina mu je ponudila da pređe u službu nove države, koju je odbio i umro u siromaštvu u tom istom Beču. Pravi hrvatski sin i domoljub, ali zamalo. I da on je pravoslavac po rođenju što nije krio, rodom iz Umetića kod Kostajnice.
  0 0% 0
 • nave nave

  19.02.2017 u 18:35h

  Prvo je najveća sramota što se vlada ne brine o razvoju pravne države. nema pravne države nema investitora i nema radnih mjesta. Ovako samo se krade... Koga je briga za kućom ovom onom
  1 100% 0
 • domagoj.kalnicki domagoj.kalnicki

  19.02.2017 u 17:39h

  Borojević je bio POLITIČKI HRVAT i to veliki Hrvat kao na pr. i Šenoa i Lisinski. Domovina Hrvatska treba ga uvrstiti među svoje velikane gdje mu je i mjesto.
  1 33% 2
 • SheriffWoody

  19.02.2017 u 17:22h

  Ovo je još jedan dokaz da Velikosrbi i njihovi hrvatski poltroni upravljaju Hrvatskom. Svetozar je htio organizirati vojsku Države Slovenaca, Hrvata i Srba kako bi ona imala bolju pregovaračku poziciju protiv Srba.
  2 50% 2
 • svojaja svojaja

  19.02.2017 u 17:02h

  Ima 12 priznanja i medalja, niti jedno nase, sve stranih drzava i vojscurina. Kraljevina Hrvata, Srba i Slovenaca mu nije htjela priznati borbu za vlastitu Patriju, nego su ga smatrali izdajnikom, veli wikipedija. A i austrijanci su ga opuzili nakon kapitulacije za raspad Austro-Ugarske. Bio im je dobar dok je sluzio njima, kasnije su mu dali nogu. Nasi su politicari i danas ovakvi, isti identicni, sluze stranim gospodarima dok ide njima u korist, kada pocmu raditi za vlastitu drzavu i narod dobiju nogu.
  2 100% 0
 • svojaja svojaja

  19.02.2017 u 16:41h

  Borio se u Austro-Ugarskoj vojsci i ozenio Austrijanku. 'Rvatina na kvadrat.
  1 17% 5
 • Nolte Nolte

  19.02.2017 u 16:15h

  Dao bih se kladit da se provede anketa u Hrvatskom Saboru među našim sabornicima znaju li oni tko je Svetozar da bi više od 90% reklo da nema pojma, a više od pola tih što nemaju pojma bi pomislilo da je to sigurno još jedan Srbin traktoraš koji nešto hoće iskamčit. Iskreno govreći, niti u narodu ne bi bilo više znanja. Nema nama pomoći. Sami smo sebe osudili da propadnemo kao i ova kuća. I nije meni žao kuće, kuća će se napravit ako nekom bude trebala. Žao mi je što smo takvi sami prema sebi, a protraćen život se ne da obnovit.
  6 100% 0
 • crodoc

  19.02.2017 u 16:07h

  Sramota države! Glavno da se dižu spomenici onima koji su osramotili naciju, a velikanima je kuća u ovakvom stanju. Nema niti ulica niti trgova s njegovim imenom. Više o njemu znaju Austrijanci nego mi. Štoviše, 99% Hrvata niti ne zna tko je on.
  8 100% 0
 • Pinokio Pinokio

  19.02.2017 u 15:11h

  Borio se Srbin protiv Talijana u korist Austrougarske:-) Zivjela Hrvatska.
  5 50% 5
 • oltar domovine oltar domovine

  19.02.2017 u 15:00h

  Pa taj boro borojevic je krajiski srbin?
  4 36% 7
 • lojtra1 lojtra1

  19.02.2017 u 14:21h

  Rodna kuća Josipa bana Jelačića još je u gorem stanju i u još goroj državi.
  12 71% 5
 • pp pp

  19.02.2017 u 13:57h

  Svetozar Borojević zaslužuje da mu se obnovi kuća i zaslužuje trg u Zagrebu. To je normalno ponašanje. To je poštovanje. I prema čovjeku i prema nama samima. Ako se ne poštuje takve ljude to govori puno o nama.
  18 86% 3
 • Madox

  19.02.2017 u 11:51h

  Strašno, sramota. Gdje su drustva za zastitu povijesnih znamenitosti? Veliki propust koji govori sve o nama.
  18 82% 4
 • belimo belimo

  18.02.2017 u 20:27h

  Zaborav bivše države...pa imamo sadašnju državu već četvrt stoljeća....
  16 94% 1