Skolioza-iskrivljenje kralješnice

Skolioza predstavlja iskrivljenje kralješnice gledano sa prednje ili stražnje strane pacijenta. Jedan je od najčešćih deformiteta kralješnice i lokomotornog sustava općenito. Rijeđe su urođene, ali je zato prisutan niz nepovoljnih utjecaja koji posljedično dovode do stečene skolioze.
Bitno je napomenuti da nije svako takvo ili slično odstupanje od središnje linije isključivo skolioza. Primjenom specifičnih testova ona mora zadovoljavati konkretne patološke kriterije za njeno dijagnosticiranje.

Promjene vezane uz skoliozu se primjećuju u stojećem stavu. Nalazimo nagnutu glavu na jednu stranu, asimetriju nivoa ramena, lopatice i zdjelice, nejednakost glutealnih brazdi i Lorentzovih bočnih trokuta između trupa, ruku i bokova. Uočava se iskrivljenje kralješnice ukoliko promatramo stražnji koštani dio (spinozni nastavci). Iskrivljenje može zahvatiti cijelu kralješnicu u istom smjeru (totalna skolioza), njen dio (parcijalna skolioza) ili je jedan dio izbočen na jednoj (primarna krivina), a drugi i ponekad treći na suprotnoj strani (sekundarne krivine)-kompenzatorna S skolioza. Bočno se može vidjeti opuštenost trušne muskulature, hipertonus lumbalne muskulature, pojavu „rebrane grbe“, udruženje skolioze sa kifozom, tzv. kifoskolioza (pojačana pogrbljenost torakalne kralješnice). Koljeno jedne noge može biti u hiperekstenziji ili savijeno.

Skoliozu nazivamo prema primarnoj krivini, lijevostranoj ili desnostranoj, i lokalitetu (torakalna, torakolumbalna, lumbalna). Npr. dekstrokonveksna torakolumbalna skolioza.

Glavna podjela skolioze dijeli na funkcionalne i strukturalne.
Funkcionalne ili reverzibilne skolioze su u većini slučajeva rješive, tim više ako je uzrok poznat. Ovdje ne dolazi do promjena na anatomskim strukturama koje zahvaćaju skoliozu. Ovakav oblik najčešće nastaje zbog lošeg držanja prilikom sjedenja i stajanja, neprimjerenih posturalnih navika kao što su teške školske torbe, neadekvatna raspodjela težine, neudoban madrac i dr. Pogodovanje nastanku skolioza mogu biti loši posturalni odnosi tijela, asimetrija tonusa mišićnih skupina, asimetrija donjih ekstremiteta, spuštena stopala, bol razne etiologije, neke bolesti i dr. Pronalaskom uzroka terapija se usmjerava na isti i skolioza se uspješno liječi.
Strukturalne ili fiksne skolioze uzrokuju anatomske promjene kralješnice jer nisu reverzibilne. Zahvaćaju koštani i ligamentarni dio, mišiće i zglobove između trupova kralješaka, kao i onih između kralješaka i rebara. Zbog većeg pritiska i zaostajanja u razvoju, tijela kralješaka konkavne strane skolioze se stanjuju, tako da kralješak s vremenom poprima oblik romboida. Usto su u torziji i rotiraju po vertikalnoj osi u jednu stranu. Ukoliko postoji tzv. kompenzatorna skolioza, obično je krivina sa torzijom kralješaka primarna. Druga, sekundarna krivina se može naći ispod i iznad primarne,a kompenzatorno se savija u suprotnu stranu (oblik slova S) kako bi se organizam posturalno prilagodio, odnosno „uhvatio“ balans. Tzv.„rebrana grba“ se stvara na strani konveksiteta na stražnjoj strani, a prema naprijed na strani konkaviteta fiksnih skolioza.

Metodom po Cobbu određujemo stupanj iskrivljenja kralješnice, tako da razlikujemo:
- Lake skolioze (1. stupanj) – do 30°
- Srednje skolioze (2. stupanj) – od 30 do 50°
- Teške skolioze(3. stupanj) – preko 50°

Po uzroku nastanka dijele se na idiopatske, kongenitalne (urođene) i stečene.
Najviše su zastupljene idiopatske skolioze (80%) kojima se ne zna uzrok nastanka. Njihova je karakteristika da se javljaju kod zdrave djece, a njena progresija je sukladna rastom i razvojem. Kod ove vrste je važno što ranije uočiti skoliozu i odmah krenuti sa konzervativnim fizioterapijskim tretmanom koji se mora primjenjivati do kraja tjelesnog razvoja.
Stečene nastaju kao posljedica neuromuskularnih bolesti, prijeloma, operativnih zahvata, infekcija, oboljenja pluća i rebara i dr.
Prema životnoj dobi ih dijelimo na infantilne (nastaju do 4.godine), juvenilne (od 4. do 10. godine), adolescentne (iza 10. godine) i adultne (poslije završetka koštanog razvoja).

Najteže skolioze su infantilne. Često brzo napreduju i nerijetko liječenje zahtijeva kirurški zahvat.
Od svih su najzastupljenije juvenilne skolioze. Terapija konzervativnim tretmanom kod njih daje odlične rezultate. Kod djevojčica u dobi prije puberteta (8-12 g.) se najčešće javljaju.

LIJEČENJE:
Liječenje skolioza se sastoji od konzervativne terapije (fizioterapija, kineziterapija, manuelna treapija i dr.), terapije ortozama i kirurški.

Fizioterapijska dijagnoza:
Fizioterapeuti se u dijagnostičkom i kontrolnom radu koriste skoliometrom za mjerenje površinske rotacije kralješnice i ostalim metodama u cilju planiranja fizioterapijskog programa.

KONZERVATIVNA TERAPIJA (kineziterapija,fizioterapija, manuelna terapija…)
Terapijom se kod mlađih pacijenata nastoji postići posturalni optimum jer je u toj dobi kralješnica podložna promjenama sve dok traje koštani rast.
Kod odraslih pacijenata fizioterapija ima za cilj sekundarnu prevenciju. To znači da se usmjerenim fizioterapijskim postupcima i tehnikama utječe na posljedice skolioza, kao što su miofascijalni blokovi, bolovi kao posljedica skolioze, promjenjen respiratorni volumen pluća, utjecaj na srce, cirkulaciju, unutarnje organe itd.

Terapija vježbom(kineziterapija) predstavlja najzastupljeniju terapiju koja se primjenje kod skoliotičnih loših držanja u funkcionalnom stadiju. Vježbe jačanja, istezanja, disanja, cirkulacije, kondicije, stabilizacije i balansa se koriste u cilju ispravljanja loših posturalnih odnosa, sprečavanja progresije stanja i usvajanja pravilnog sjedenja, stajanja i hodanja. Kineziterapija skoliotično lošeg držanja ima za cilj simetričnim vježbama osnažiti leđnu i abdominalnu muskulaturu čime se povećava stabilnost kralješnice. Izvode se istovremenim jačanjem konkavne i konveksne strane. Jednako važno je i istezanje skraćene muskulature. Provode se i vježbe na švedskim ljestvama, sa loptom i štapovima, a ako je moguće provodi se i hidroterapija. Preporučuje se plivanje.
Indicirana je preventivno-terapijska metoda ljepljivim trakama (Kinesio Taping), koja ima za cilj brže uspostavljanje pravilnije posturalne odnose tijela. Trakama se vrši ekscitacija oslabljenih mišića i inhibicija mišića povećanog tonusa čime se utječe na ispravljanje deformiteta.

Kineziterapija lakših strukturalnih skolioza (do 30°) je usmjerena na individualan pristup rada kroz terapijske metode s ciljem povećanja mobilnosti kralješnice, jačanja i istezanja suprotnih grupa mišića kod primarne krivine (asimetrične vježbe), poboljšanje disanja, cirkulacije, generalnog jačanja tijela (simetrične vježbe), kondicije, stabilizacije i balansa sa ciljem održavanja postojećeg i sprečavanja pogoršanja stanja. Kod ove grupe skolioza koristimo i druge terapijske metode u cilju što bolje efikasnosti usmjerene na posljedice skolioze (elektrostimulacija, Kinesio Taping, Trigger point, medicinska masaža, kraniosakralna terapija, miofascijalne tehnike-opuštanje miofascijalnih lanaca)
Ukoliko stanje zahtijeva, kineziterapija se kombinira sa nošenjem ortoza za skoliozu.

Kod srednjih (30°-50°) i teških strukturalnih skolioza (više od 50°) se također kroz individualan rad sa pacijentom izrađuje individualan plan terapije i vježbi. Od kineziterapije se naglasak stavlja na asimetrične vježbe s pravilnim pozicijama trupa i ekstremiteta uz terapeutsku manualnu fiksaciju specifičnih područja.

Indikacija je također za primjenu vježbi disanja, cirkulacije i kondicije, kao i druge adekvatne terapije (elektrostimulacija, medicinska masaža, Kinesio taping, Trigger point, kraniosakralna terapija, miofascijalne tehnike).

TERAPIJA KOREKCIJSKIM STEZNICIMA (Milwaukee steznik, Bostonski steznik, Lyonski steznik)

Share

Post to Twitter

50 Responses to Skolioza-iskrivljenje kralješnice

 • frida says:

  kao i uvijek,poucan iteresantan,pervrktno dinamican pisac.vasi tekstovi inspiriraju sliku velikih kristalno cistih slapova.

 • fiziofanatik says:

  Zahvaljujem gdjo Frida, drago mi je da ste redovita čitateljica i da ste zadovoljni člancima!

 • josipa says:

  Poštovani, ovaj odgovor ne spada na temu skolioze, ali onemogućeno je komentiranje na članku o trudnicama.
  Bivši sam sportaš, imam prilično čvrste trrbušne mišiće, ali nedavno sam rodila (prije 5 tjedana) i sada bih voljela vježbati. Nemam dijastazu ali trudnoća prirodno izzaiva razdvajanje trbušnog mišića. koje su vježbe preporučene za zatvaranje dijastaze. kakve trbušne raditi: ravne na podu? kose izbjegavati?? Hvala

 • fiziofanatik says:

  Poštovana, vjerujem da ćemo brzo omogućiti komentiranje na članku o trudnicama.
  Što se dijastaze tiče, bitno je tonizirati trbušne mišiće. Potičite i održavajte gornju i donju skupinu trbušnih mišića, kao i agoniste savijanja i rotacije trupa. Važno je pravilno i redovito izvođenje vježbi. Sa druge strane nemojte niti pretjerivati.

  Lijep pozdrav

 • sajko says:

  dobar dan, zanima me jeli uputno vjezbati sa utezima u slucaju blage skolioze?
  pogotovo vjezbe koje opreterecuju kraljeznicu, npr. veslanje u pretklonu ili mrtvo dizanje?
  hvala i pozdrav

 • fiziofanatik says:

  Poštovani, dozirano vježbanje utezima nije kontraindikacija za blagu skoliozu, ali je preporuka da ste educirani u izvođenju istih, kako bi pravilnim pristupom vježbi pogodovali smanjenju skoliotičnih krivina i održavali pozitivan međuodnos okolnih struktura koje utječu na skoliozu. Dakle, prvo treba dovesti kralješnicu u najbolju moguću poziciju terapijskim pristupom zbog smanjenja asimetrija i loših biomehaničkih odnosa kralješnice. Potom bi se trebali savjetovati sa terapeutom hoće li navedene vježbe negativno utjecati na skoliozu. Ukoliko dobijete potvrdni odgovor ili se odlučite izvoditi ih bez konzultacija, preporučujem da ih izvodite pravilno i ne sa velikim težinama, jer ćete tako smanjiti mogućnost eventualnog ozlijeđivanja kralješnice.

  Pozdrav

 • Marija says:

  Bok,ja imam blagi oblik skolioze otprilike mi se iskrivila 14 stupnjeva u adolescentnoj dobi zanima me ima li koji drugi načein osim od terapija da se spriječi daljnje iskrivljenje kralježnice?i dali će se u adultnoj dobi prestati to iskrivljavati kralježnica.

 • fiziofanatik says:

  Poštovana Marija, svako odstupanje od središnje linije sa sobom nosi neke posljedice, tako i skolioza. Tendencija je takva da se starenjem bez terapije skolioza može pogoršati. Morate prihvatiti činjenicu da su manuelna terapija i medicinska gimnastika tehnike koje ne možete zaobići ukoliko želite popraviti i održati stanje skolioze.

  Lijep pozdrav

 • Karlo says:

  Bok, ja imam skoliozu i jako me bole ledja neznam što mi je činiti i kako se držati…

 • Karlo says:

  i još jedna stvar ja imam 16 godina a moj doktor je meni rekao da se to više nemože popraviti jer imam 16 godina a rekao je da se može samo do 16-te godine to liječiti JA MU ISKRENO NE VJERUJEM!!! razmišljam da odem drugom specijalistu…

 • fiziofanatik says:

  Poštovani Karlo, vjerovatno je Vaša skolioza nastala u ranijoj dobi, pa je liječnik sukladno tome dao svoju konstataciju.
  Ja sam osobno zagovornik konzervativne terapije za skolioze kada je to moguće, a smatram da se ona uvijek može liječiti gore navedenim terapijskim postupcima u cilju poboljšanja i sprečavanja pogoršanja stanja.
  U svakom slučaju bih Vam savjetovao fizioterapeuta sa puno znanja u struci koji će holistički prići Vašem problemu kako bi Vam se moglo pomoći u najvećoj mogućoj mjeri.

  Pozdrav

 • Claudia says:

  Poštovani,

  Dijagnosticirana mi je skolioza još sa 11 godina, ortopedi su mi preporučili vježbe, terapije i nošenje ortoze, čega sam se u početku i pridržavala. danas imam 22 godine nisam pod nikakvim nadzorom ortopeda i smatram mi se skolioza s godinama pogoršava. Zanima me koji načini liječnje skolioze u toj dobi mogu dat rezultate ako se i pojavila rebrena grba?

  Pozdrav

 • fiziofanatik says:

  Ukoliko ste primjetili pogoršanje skolioze, javite se fizioterapeutu i krenite što prije na program za skoliozu kako ne bi prolongirali liječenje. Rezultati mogu biti iznimno dobri, a savjetujem da uz kineziterapiju koristite i osteopatiju kako bi rezultat bio još bolji.

  Lijep pozdrav

 • Edita says:

  Postovani,
  Unatrag par mjeseci bole me ledja, bila sam kod ortopeda i dijagnoza je thoracic dextroscoliosis. On tvrdi da, buduci da imam 42 godine, snimanje kraljeznice nije potrebno, a sto se terapije tice, nista osim redovitog vjezbanja. Pola sata dnevno bi me trebalo ocuvati od daljeg iskrivljavanja (jer se ispraviti ne moze?) te bolova u ledjima. Pretpostavka je da iz djetinjstva “vucem” vrlo blagu skoliozu koja se nije mogla primijetiti na sistematskim i slicnim pregledima, a u medjuvremenu je napredovala toliko da mi izazove bolove.
  Krenula sam na vjezbanje kod fizioterapeuta, i malo me zbunjuje sto su sve vjezbe simetricne, i uglavnom se bave slabinskim dijelom kraljeznice.
  Sto Vi mislite?

 • fiziofanatik says:

  Prilikom terapije za skoliozu je uobičajeno da se provode vježbe za sve dijelove tijela koje su na bilo koji način uključene u patologiju, budući da su svi djelovi kralješnice međusobno usko povezani, visceralno, neurološki, koštano, mišićno, fascijalno, ligamentarno, cirkulatorno…Ne zaboravite da je česta pojava da uz desnu torakalnu skoliozu može biti pridružena lijeva vratna i/ili slabinska kralješnica i stvarati tzv S ili dvostruku S skoliozu. Sukladno tome kod skolioze ne smijete zaboraviti niti na strukture vezane uz rebra, sakralnu kost, zdjelicu i natkoljenice. Što se tiče izbora između simetričnih i asimetričnih vježbi, one se koriste ovisno o stupnju skolioze, stanju muskulature i pripadajućih deformiteta, kao i starosti pacijenta.
  Smatram da unutar ustanove trebate tražiti objašnjenje fizioterapeuta o ciljevima vježbi koje kod njega provodite. Znajući objašnjenje konkretnih terapijskih procedura stječete povjerenje koje rezultira dugotrajno boljim terapijskim učincima.

  Pozdrav

 • Silvija says:

  Poštovani, imam skoliozu od malena iako u djetinjstvu nisam bila tako grbava..sada imam 23 godine i zanima me može li se operacijom riješiti moj problem bez da ostanu posljedice. Kralježnica mi je 36 stupnjeva iskrivljena(lumbalno), imam grbu na leđima sa desne strane dolje i naprijed rebrenu grbu. Pročitala sam negdje da se operacijom može riješiti taj problem, ali da dio kralježnice koji se operira ostaje ukočen što bi me spriječilo u mnogim aktivnostima. Je li to istina?

 • fiziofanatik says:

  Poštovana gdjice Silvija! Ukoliko ne postoje neki urgentni vitalni razlozi, trebali bi pokušati dugotrajnom intenzivnom konzervativnom terapijom u suradnji sa terapeutom dati svoj maksimum kako bi mogli znati treba li kod Vas operativno rješenje skolioze. Činjenica je da ćete čitav život morati vježbati, ali neka Vas utješi da to moraju svi! Operativni zahvati sa sobom nose mnogo negativnih činjenica i posljedica zbog čega ona i ostaje zadnja opcija.

  Samo upornosti i lijep pozdrav

 • Antonija says:

  Pozdrav,ja sam operirana prije mjesec dana,dupla skolioza po 50 stupnjeva. Doktor mi je rekao da se ne smijem još puno naprezat,ali zanima me da li mogu bar neke lagane vježbice raditi? A što se tiče operacije,ljudi se ne trebaju bojat,al nek to bude zadnja opcija,jer stvarno nije jednostavno.

 • fiziofanatik says:

  Poštovana Antonija!
  Lagane vježbice cirkulacije, gibljivosti i jačanja slobodnih segmenata, vježbe disanja i slično možete raditi ukoliko Vam liječnik nešto specifično ne napomene!

  Pozdrav

 • tonči says:

  pozdrav
  diagnosticirana mi je skolioza sa 15 godina sada imam 17 godina i pogoršala se skoro za duplo .želin napraviti što god treba da si pomognem sto je više moguče još dok mogu . pa sam samo želio mali savjet kako i što da treniram

 • fiziofanatik says:

  Budući da ste izjavili da ćete dati sve od sebe vezano uz skoliozu, a ne znajući konkretno stanje Vaše skolioze, sugeriram da se javite Vašem liječniku obiteljske medicine ili liječniku školske medicine koji će Vas dalje uputiti fizijatru. On će Vam ordinirati terapiju gdje ćete uz ostalo imati priliku naučiti pravilno izvođenje vježbi, što je iznimne važnosti, jer ćete morati biti uporni i kontinuirano vježbati kroz godine.
  Nikako ne odustajte!

  Lijep pozdrav Tonči

 • antonia says:

  Pozdrav! Imam 18 godina i negdje oko 45° iskrivljenu kralježnicu. Naime, zadnji pregled mi je bio prije godinu dana, a sljedeći sam trebala odraditi u 10. mjesecu, kako je moj liječnik bio ne zainteresiran za moje liječenje (ne bi me niti pregledao kako valja, niti bi mi dao nekav savijet ili bilo šta vezani za moje stanje) ja sam odustala od dolaska kod njega. Nosila sam onu plastičnu ortozu prije 5 godina, a kako mi je postala mala i smetala mi je, prestala sam je nosit, a liječnik mi nije rekao da imam pravo na novu, isto tako sam prestala i vježbati prije 5 godina. Zanima me kad bih sada počela vježbati, da li bih uspila smanjiti iskrivljenost i za otprilike koliko stupnjeva ili mi je jedina pomoć operacija? Hvala! :)

 • fiziofanatik says:

  Kao što sam i u prethodnim komentarima spominjao, nikad nije kasno započeti terapiju. Vaša skolioza je velikog stupnja, ali Vas to ne smije obeshrabriti. Liječnici jesu prisutni u cilju dijagnosticiranja, davanja terapije i savjeta, međutim ne zaboravite da ste si Vi sebi najbolji liječnik. Možete tražiti druga mišljenja i nikako ne odustajati od liječenja. Konzervativno liječenje podrazumijeva početak terapije za skolioze i ne preporučujem operativni pristup dok ne pokušate na konzervativan način što podrazumijeva kineziterapiju, masažne i manuelne tehnike, kranijalnu osteopatiju, miofascijalnu mobilizaciju, Kinesio Taping i slične metode.
  Moj savjet je da se javite u privatnu fizikalnu terapiju u kojoj rade djelatnici sa širokim znanjima iz struke, u cilju dobivanja što boljeg tretmana i krajnjeg rezultata kod Vas. Morate znati da će to biti kompleksna terapija, ali za zdravlje se isplati.
  Ne bih pogađao koliko bi se smanjio stupanj iskrivljenosti skolioze, međutim dobit ćete na većoj mobilnosti kralješnice i povezanih struktura, smnajenju bolova, poboljšanju cirkulacije, posture, boljem radu unutrašnjih organa, smanjivanju mnogih posljedica koje skolioza izaziva.

 • Karlo says:

  U vezi Kinesio tapinga … malo sam gledo po internetu pa sam zainteresiran za to.. jel moram otići ngdje da mi to stave???
  Gdje se na podrućju grada Zagreba to može napraviti/nabaviti?
  imam skoliozu dolje mi je kičma u lijevo i MIŠIĆ MI JE CIJELO VRIJEME JAKO NAPET
  a gore mi je malo nize od vrata kičma u desno..
  bio sam na terapijama i vjezbe koje radim moram se naginjati u desno (jeli to pravilno??)
  Na praznike kanim otići na slikanje i kod ortopeda ponovno…
  molim odgovor i UNAPRIJED ZAHVALJUJEM!

 • Karlo says:

  … i još da nadodam pitanjce: Jel se u vašoj ustanovi (Medeor) može doći na uputnicu??? imam 17 godina?

 • Cijenjeni Karlo,
  Kinesio Taping je metoda koja se radi i u našoj ustanovi, Ustanovi Medeor, a kod nas je možete i nabaviti ukoliko je želite imati kod sebe. Mora je postavljati isključivo stručna osoba zbog toga što se koristi za različite terapijske primjene sukladno tome različito postavlja.
  S obzirom na Vašu dijagnozu sugeriram da koristite usluge ustanove za fizikalnu terapiju u kojoj imate fizioterapijski pregled, terapijski program sa nizom primjenjenih terapijskih tehnika čime brže i kvalitetnije dosežete terapijski cilj. Mladi ste i imate dobre kapacitete za terapijska rješenja. Na neka pitanja Vam nažalost ne mogu odgovoriti jer nisu precizna.
  U našoj ambulantnoj fizikalnoj terapiji se medicinske usluge mogu koristiti isključivo privatnim plaćanjem. Ukoliko se odlučite doći kod nas, molim da se prethodno naručite na 01/6171274, radnim danima od 8-20h.

  Lijep pozdrav

 • Andy says:

  Pozdrav! Od osnovne škole imam problem sa skoliozom i prisutnost rebrene grbe koja je ustanovljena za vrijeme liječničkog pregleda ali nikad nisam poslana na daljnje obrade. Bolovi su već postali dio svakodnevnice od kad znam za sebe, najviše što mi zadaje problem godinama su probadajuči bolovi u prsnom košu i nemogučnost da udahnem zrak. Prije godinu dana počela sam trenirati kettlebell i kung fu. Malo je bolje što se tiče uspravnog držanja tijela ali bolovi za vrijeme treninga su frustrirajuči. Zanima me s obzirom da imam 29 godina kako i dalje trenirati ove aktivnosti, dali ove vježe pomažu ili odmažu. Molila bih Vas za smijernice: kako da si pomognem, dali je potrebna obrada, fizikalne vježbe i td.
  Hvala

 • Poštovana, s obzirom na opisane tegobe, bez odgađanja se uputite na pregled, te specifičnu manuelnu i fizikalnu terapiju.

  Pozdrav

 • marija says:

  Evo, da Vas ne gnjavimo samo svojim pitanjima i problemima, već da Vam uputimo i POHVALE!!!! Sad imam par osobnih pitanja za Vas. “Bojan” i “fiziofanatik” su ista osoba? i zašto uopće “fiziofanatik” a ne npr fizioterapeut? postoji li kakva razlika? U tekstu “o autoru” spomenuli ste kako ste se u mladosti, tj. u mlađim danima, bavili muzikom, ako nije tajna , kakvom vrstom? zanima me jer i sama sam se godinama bavila muzikom, i to mi je ostalo u krvi. ne ljutite se zbog tih pitanja, al mislim da bi i drugi, kao i ja, htjeli saznati nešto više o vama. Lp!

 • Hvala Vam!
  Gdjo Marija, jednostavno je pronalaženjem naziva za blog prevladala sjeta na fiziofanatike, samoprozvanih maturanata fizioterapeuta čiji sam i ja dio! A i učinilo mi se simpatično i drukčije.. Muzika je bila uvijek sastavni dio mene. Svirao sam klasiku na violini, pop i rock na gitari i bio sam član jednog KUDa gdje sam svirao prim tamburicu. To je bilo sjajno.

  Pozdrav

 • marija says:

  To Vam u potpunosti vjerujem! hvala! Mirnu i ugodnu nedjelju!

 • Stipo says:

  pozdrav. ja imam 24g i bio sam nazad 2g kod doktora zbog iskrivljenja kicme cca30st. stim da imam problema s plucima i srccem jer sam rodjen 1987g kako doktori kazu “sve ove bolesti imam zahvaljujuci radijacija cernobila” imam desnu torakalnu i lijece ičumbalne skoliroze (kako pise). molim da mi to prevedete i zasto mi je doktor rekao da dodjem na pregled svake 4g? i zanima me dali bi bilo bolje da ga zamolim na operaciju ili sta vec ili jednostavno da mi vi date pravi savjet jer ovako vise nemogu. s neba se vidi da mi je kriva kraljeznica a doktor SUTI ko zalivena biljka. sta da radim i nadam se da ce te mi odg na moj meil jer nisam cesko na ovom webu. sve u svemu web vam je odlican sve pohvale u vezi svega.

 • Poštovani g. Stipo!
  Koliko mogu vidjeti iz Vašeg komentara, imate skoliozu (iskrivljenje) grudne (torakalne) kralješnice prema desnoj strani i slabinske (lumbalne) kralješnice prema lijevoj strani što u biti podrazumijeva prirodnu kompenzaciju tijela. Budući da je iskrivljenje oko 30°˘pretpostavljam da imate i deformitete rebara koji utječu na funkciju unutarnjih organa. Liječnik Vas upućuje na kontrolu zdravstvenog stanja.
  Moj savjet je da što prije krenete sa konzervativnom terapijom, što podrazumijeva fizikalnu i manuelnu terapiju. Intenzivan fizioterapijski tretman će Vam zasigurno pomoći u toj mjeri da ćete imati manje posljedica skolioze i visceralnih problema. Imajte na umu da takva terapija traje dugo, ali se isplati jer umanjuje potrebu za operativnim zahvatom, kome se pribjegava ukoliko nema drugog izbora.
  Raspitajte se i pronađite kvalitetnog fizioterapeuta u Vašoj okolini.

  Lijep pozdrav

 • Stipo says:

  e hvala na odg. iz sesveta sam. zanima me dali postoji ikakva sansa da mi kraljeznica normalno izgleda. iskreno receno sram me skinuti majicu na plazi a kamoli obuci usku majicu. vjezbam klasicne vjezbe za trbuh i ruke. plocice imam i itd a cemu to sve kad nesmijem pokazati nekome. tj sram me. dali se po vasem misljenju moze operacijom to sve rijesiti jednom za sva vremena i brzinski. naprimjer operacija, toplice i bog a ne vjezbe kod fizioterapeuta, pa nositi sta mi dadnu u bolnici i itd. ako me razumijete. i da imam kriva rebra zbog bolesti na plucima. imao sam non hodgkin limfom. neznam vise kome da se obratim a imam zdrastveni problema puno. od kaljsa, vrtoglavice, bolovima u donjem djelu tjela, trnci mi udaraju na jagodice,iskasljavanje slama i itd. a doktori me salju od jednog kraja bolnice na drugu ili grada sad tamo sad vamo. isao sam i u magdalenu i na kraju nista. u magdaleni su mi rekli da sam prebolio NHL/ALL i da imam bilateralne bronhiktazije i normocitnu anemiju. ultrazvuk srca mi je uredu i isto rako radiokardiografija, u EKG-u je skracen PQ interval. i da sam bolesnik suspektnim supraventrikulskim tahikardijima koje nisu verificirani u EKG-u. oprostite na ovako velikom pitanju i itd :) )

 • stipo says:

  i zanima me dali mogu doci kod vas na pregled i da mi kazete ono sto bi trebao da uradim za boljitak svega. i dali se placa sta i dali trebam doci s uputnicom.

 • Da, sada se pokazuje šira slika zdravstvenih problema koja zahtjeva dugotrajnu i temeljitu terapiju.
  Dođite kod nas na pregled sa medicinskom dokumentacijom, temeljem kojeg ćemo Vam napraviti terapijski plan i program i koji će biti usmjeren na sve zahvaćene strukture koje doprinose vašoj problematici. Fizikalna terapija se u ambulanti može ostvariti isključivo privatnim plaćanjem ili dodatnim zdravstvenim osiguranjem Basler, Grawe i Merkur. Savjetujem da nas radi dogovora za pregled kontaktirate na 01/6171274 ili 091/5134060 radnim danom od 08-20.

  Lijep pozdrav

 • Karmela says:

  Poštovani
  sin ima 16 godina i blagu skoliozu kralježnice. Odradio je fizikalne terapije, no malo je lijen za vježbanje kod kuće. Dali preporučate nošenje pojasa za ravnanje kralježnice i koja tvrdoća madraca je preporučiva za spavanje? Ima želju da ide u teretanu ali neznam koliko je to dobro jer nisam sigurna u znanje trenera o takvim problemima i njihovom stručnošću da mogu dati pravilne vježbe.
  Hvala i lijep pozdrav !

 • Poštovana gdjo Karmela, ovo pitanje se često postavlja od strane pacijenata. Da bi pravilna terapija vježbom dala dobre rezultate, mora se provoditi redovito i supervizijom od strane certificiranog fizioterapeuta/manuelnog terapeuta. Često se događa da djeca nemaju jak stimulans da samoinicijativno provode vježbe i stoga preporučujem da Vaš sin odlazi redovito na vježbe za skoliozu uz holistički pristup u neku privatnu ustanovu koja provodi fizikalnu terapiju. Ne savjetujem mu nošenje ortoza budući da se radi o blagoj skoliozi. Bolje je provesti kompleksan program masaža, manualnih terapija i vježbi po učinjenom prethodnom funkcionalnom pregledu i učinjenom planu i programu. Ukoliko gravitirate Gradu Zagrebu, možete se tako naručiti kod nas u Ustanovu MEDEOR, Koturaška 71, r.v. radnim danom od 08-20h, tel.01/6171 274.
  Druga opcija su grupne vježbe u sklopu ordinacija fizikalne terapije pri Domovima zdravlja ili bolnicama.
  Što još činiti kod skolioza? Vrlo je bitno koristiti:
  - kvalitetne madrace i jastuke s memory pjenom (www.reomed.hr) kako bi se mišići za vrijeme spavanje mogli adekvatno opustiti
  - koristiti anatomske uloške(www.reomed.hr) kako bi se poduprli svodovi stopala, smanjila opterećenja i djelovalo antistresno na stopalo i posredno na cijelo tijelo
  - pravilno sjediti u anatomski prilagođenoj stolici sa McKenzie lumbalnom rolom (www.reomed.hr) koja podupire lumbalnu lordozu i dovodi kompletnu kralješnicu u ispravnu poziciju. S time se smanjuju opterećenja na kralješnici i bolovi te sprečavaju posljedice loših posturalnih odnosa.
  - edukacija
  Kroz rad sa takvim pacijentima uvidjeli smo potrebu za navedenim pomagalima i zbog toga ih imamo u ponudi u našoj firmi Reomed d.o.o., na istoj adresi, Koturaška 71, 01/6171274.

  S poštovanjem

 • Marija says:

  Bok, kralježnica mi je iskrivljena za 30° u lijevo i dijagnosticirana mi je skolioza, već 10mjesec nosim ortozu i stanje se vidno popravlja, prvih 6mjeseci nosila sam je konstantno ali u zadnje vrijeme samo spavam sa ortozom , pa me zanima hoće li mi se vratiti na staro ako je nosim samo noću?

 • Poštovana, u svakom slučaju savjetujem da se vezano uz to pitanje obratite ortopedu kod kojeg se liječite, a moj savjet je da uz istu terapiju kontinuirano provodite vježbe i ostali dio terapije za skoliozu.

  Lijep pozdrav

 • Boris says:

  Postovani, imam 36 godina i zadnjih 10 godina patim od povremenih bolova u lumbalnom dijelu kraljeznice (ukljestenja), koja sam dosad lijecio ibuprofenima, toplim kupkama i slicno. Nakon sto sam se ovog ljeta dva puta zaredom uklijestio, slikao sam rentgoenom kraljeznicu (lumbalni prsljenovi su preblizu, dio diska se istrosio…), a danas odradio i prvu fizioterapetsku masazu od sat vremena (manualno, kinesiotaping, grijanje infracrvenim svjetlom itd). Fizijatar mi je odmah po pregledu toraksa konstatirao da imam skoliozu (nije spominjao kojeg stupnja). Iskreno receno, nisam je nikada prmijetio, tek danas kada mi je fizijatar ukazao da mi desno rame malo visi u odnosu na lijevo te da mi je desna strana grudnog kosa malo razvijenija od lijeve. Napominjem da sve to nije pretjerano uocljivo, barem ne meni. Fizijatar inace radi u mojoj teretani u koju redovito idem (btw, zivim u Spanjolskoj) pa smo se dogovorili dva mjeseca zajedno izvoditi posebne vjezbe jacanja abdomena i lumbalnog dijela, a klasicne trbusnjake mi je zauvijek zabranio. Preporucio mi je da nastavim dizati utege, uz pravilno izvodjenje i pravilne trbusnjake, koje cu tek poceti vjezbati uz njegov nadzor. Summa summarum, necu raditi vjezbe za skoliozu, vec za jacanje lumbalnog dijela kraljeznice. Zanima me hoce li to biti dovoljno i za ispravljanje skolioze ili cu ipak morati promijeniti rezim vjezbanja u teretani i prilagoditi ga aktualnoj dijagnozi skolioze. Inace sam nedavno poceo redovitije ici na plivanje, sto kanim prakticirati barem jednom tjedno. Mozda mi mozete dati neki dodatni savjet. Srdacan pozdrav. Boris.

 • Ana says:

  ja imam skoliozu 14 stupnjeva po Cobbu i vjezbam intenzivno.zanima me mora li se bas 2 godine (ja imam 15,5 godina)svaki dan vjezbati?

 • Poštovani g. Boris! Teško mi je osvrnuti se Vašem slučaju zbog nedovoljnih parametara problema, međutim, smatram da je ovo analgetska skolioza koja nastaje uslijed boli. Tijelo se samo prilagođava novonastaloj situaciji i sukladno tome bi trebalo djelovati na mobilizaciju kralješnice i tkiva koja na nju utiču, a po uspješnoj realizaciji istog izvršiti plan i program vježbi. Preporučam Vam medicinske vježbe koje su usmjerene također na jačanja, istezanja, cirkulaciju, gibljivost i dr. a istovremeno u održavaju Vaše zdravstveno stanje i sprečavaju preopterećenja, izbjegavaju neadekvatne vježbe i dr.

  Lijep pozdrav

 • Poštovana Ana! Vjerujem da Vam se možda ne da svaki dan vježbati, ali je vrlo bitno da shvatite da je sada povoljno vrijeme da pozitivno utječete na svoju skoliozu, zato budite uporni i vježbajte često naučene vježbe. Dobro je s vremena na vrijeme obratiti se stručnjaku da provjeri Vaše stanje i da se eventualno korigira program.

  Sretno

 • Josip says:

  Postovani, imam 23 godine. Prije par dana sam bio bio na pregledu kod doktorice zbog bolova u donjem dijelu kraljeznice, iznad trtice. Bolovi su se pojavili otprilike prije cca 3 tjedna. Upucen sam na rtg te je nalaz slijedeci:
  Rtg snimke lumbosakralne kraljeznice ucinjene u dva smjera pokazuju urednu kostanu strukturu i mmineralizaciju. Trupovi kraljezaka uredne visine, i.v. prostor L5 – S1 suzen sa vidljivom intervertebralnom osteohondrozom L5 – S1 kraljesaka, dok su ostali i.v. prostori primjerene sirine. Vidljiva je diskretna deksrokonveksna skolioza lumbalne kraljeznice. Moram napomenuti da redovno vjezbam i rekreativno trcim u prosjeku 12 km tjedno sto vec ne cinim 4 tjedna zbog gore navedenog kako se stanje nebi pogorsalo, te da u prosjeku malo spavam cca 6 sati zbog prenatrpanog rasporeda. Iako idem na kontrolu u slijedeci tjedan molio bi Vas da Vi iznesete svoje misljenje o ovome. Unaprijed zahvaljujem.

 • Zbog mogućeg mehaničkog opterećenja lumbalnog dijela kralješnice dolazi do promjena u intervertebralnom disku. Vaš nalaz upućuje na promjene u nivou L5-S1, odnosno mjesta prijelaza pokretnog u nepokretni dio kralješnice. Taj dio često trpi velike pritiske zbog neadekvatne zaštite istog svakodnevnim pokretanjem i opterećenjem lokomotornog sustava. Sukladno tome dolazi do promjena diska koja može vršiti pritisak na neutralno tkivo sa posljedicom manje ili veće boli. U svakom slučaju specijalist će Vam pomoći kroz preciznu dijagnostiku i usmjerenu fizikalnu terapiju. Na Vama je da osim terapije naučite kako zaštititi kralješnicu zaštitnim pokretima i položajima, te koristite adekvatna pomagala kao što su medicinski madraac sa memory pjenom, memory anatomski jastuk, McKenzie rolu za sjedenje u stolcu i automobilu, noćnu lumbalnu McKenzie rolu, ali i kvalitetnu obuću za svakodnevno korištenje i sport. Podrobnija objašnjenja i sva spomenuta pomagala možete naručiti kod nas u Ustanovi Medeor, tel. 01/ 6171274, radno vrijeme radnim danima od 08-20h.

  Lijep pozdrav

 • Ana says:

  zanima me kakav polozaj za spavanje najvise odgovara ljudima koji imaju skoliozu.

 • Poštovana Ana, položaj spavanja kod skolioze nije uvjetovan, međutim posturalno gledano, treba koristiti sve pozicije i ne zaboraviti spavanje i na trbuhu… Na taj način ćete zadovoljiti posturalne kriterije i dovesti sve strukture u ravnopravan položaj.
  Ne zaboravite na ono što je i važnije za skoliozu, a to su mobilizacije mekih tkiva i zglobova kralješnice, rebara, ključne kosti, ramena, sakroilijakalnih zglobova, kukova i dr. struktura koje su uključene u problematiku skolioze.

  Lijep pozdrav

 • thinkerbell says:

  zanima me liječenje kod skolioze od isključivo 30°..da li se provodi još što, osim asimetričnih vježbi i ortoza…? hvala..

 • Poštovana! Citiram Vam dio članka na kojem ste postavili pitanje i ujedno dajem odgovor:
  “Kineziterapija lakših strukturalnih skolioza (do 30°) je usmjerena na individualan pristup rada kroz terapijske metode s ciljem povećanja mobilnosti kralješnice, jačanja i istezanja suprotnih grupa mišića kod primarne krivine (asimetrične vježbe), poboljšanje disanja, cirkulacije, generalnog jačanja tijela (simetrične vježbe), kondicije, stabilizacije i balansa sa ciljem održavanja postojećeg i sprečavanja pogoršanja stanja. Kod ove grupe skolioza koristimo i druge terapijske metode u cilju što bolje efikasnosti usmjerene na posljedice skolioze (elektrostimulacija, Kinesio Taping, Trigger point, medicinska masaža, kraniosakralna terapija, miofascijalne tehnike-opuštanje miofascijalnih lanaca)
  Ukoliko stanje zahtijeva, kineziterapija se kombinira sa nošenjem ortoza za skoliozu.”
  Ukoliko imate još kakvo pitanje, izvolite

  Lijep pozdrav


Arhive

Zdravakrava.hr