Sudeckova bolest (Morbus Sudeck) i terapijski pristup

Sudeckova bolest predstavlja čest bolni poremećaj koji se javlja nakon ozljede ili operativnih zahvata na ekstremitetima, imobilizacije ekstremiteta i promrzlina. Naziva se još i kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS), gdje dolazi do oteklina zahvaćenog područja, nalik na upalni proces, a bez znakova upale u laboratorijskom nalazu.
Postoji mnogo naziva iste bolesti kao što su Sudeckova distrofija, Morbus Sudeck, algodistrofija, refleksna simpatička distrofija, sindrom rame-ruka…
Uzrok ove bolesti još uvijek nije dovoljno razjašnjen. Sudeckova bolest se najčešće javlja u dobi između 40 i 60 godina. Žene su više zastupljene nego muškarci, a pušači češće od nepušača.
Nastaju zbog disfunkcije simpatičkog živčanog sustava koji je uključen u regulaciju snabdjevanja krvi zahvaćenog dijela. U velikom broju slučajeva se dijagnosticira kada se već razviju početni simptomi.

Glavni simptom ove bolesti je jaka akutna bol koja može prijeći u kronični oblik. Može biti prisutna pojačana osjetljivost zahvaćenog područja (hiperalgezija), kao i bol na blagi dodir-prekrivanje plahtom (alodinija). Daljnji simptomi su oteklina, vazomotorne promjene kože što posljedično uzrokuje promjenu temperature i boje kože (crvena, sjajna koža) i intenzivnije znojenje (hiperhidroza). U težim slučajevima dolazi do promjena u smislu atrofije kože, mišića, tetive, mrljasta osteoporoza kostiju te gubitka funkcije pogođenih dijelova tijela koje nastaju kao posljedica smanjene pokretljivosti uzrokovane bolovima. Posljedica predstavlja smanjenje koordinacije, pojavu grčeva i podrhtavanja ekstremiteta.

Tipovi Sudekove bolesti su klasificirani kao što slijedi:
Tip 1 predstavlja akutnu fazu u prva tri mjeseca.
Tip 2 predstavlja fazu smanjenja mase zahvaćenih struktura (distrofija).
Tip 3 je faza nepovratnih kroničnih posljedica.

 

Dijagnostički se kod Sudekove bolesti najčešće dobivaju uredni laboratorijski nalazi, smanjen krvni protok na periferiji ekstremiteta, a ponekad i mrljasta osteoporoza.

Sudekova bolest ima slične simptome kao što su sklerodermija, infekcije, urički artritis i stress frakture.

 

Terapija je usmjerena na medikamentoznu terapiju, fizikalnu terapiju, radnu terapiju i edukaciju bolesnika.

Od medikamenata se koriste nesteroidni antireumatici, analgetici, blokatori simpatikusa, antidepresivi, opioidi i kortikosteroidi.

Fizikalna terapija je usmjerena na smanjivanje bolova i otoka, poboljšanje cirkulacije i funkcionalnosti ekstremiteta.

Primjena dijadinamskih struja (blokada ganglion stelatuma) i transkutane električne nervne stimulacije (TENS) utječe na smanjenje boli.

Manuelna limfna drenaža i elevacija ekstremiteta smanjuju otok, a samim time se smanjuje pritisak na živčane završetke te posljedično i bol.

Održavanje funkcije provodi se vježbama opsega pokreta, snaženja i radnom terapijom.

Specifična termoterapija se određuje u koorelaciji sa temperaturom kože (toplina ili hladnoća).

Terapijski ultrazvuk – povećava analgeziju i poboljšava cirkulaciju.

Magnetoterapija pomaže poboljšanju metabolizma stanica svih struktura zahvaćenog područja u cilju opskrbe hranom i kisikom.

Elektrostimulacija mišića sudjeluje u procesu mišićne reedukacije.

Vježbe u bazenu olakšavaju izvođenje vježbi zbog rasterećenja.

Kinesio Tape terapija je usmjerena na smanjenje boli, poboljšanje cirkulacije i održavanje funkcionalnosti zglobova.

PNF-proprioceptivna neuromuskularna facilitacija potiče jačanje mišića, izdržljivost, koordinaciju pokreta i cirkulaciju.

Tretman mekih struktura poboljšava mobilnost skraćenih mišića, tetiva, zglobnih čahura, fascija.

Vježbe koordinacije, balansa i stabilizacije neophodne su za povratak dobrog funkcioniranja organizma u cjelini.

Po potrebi dodaju se i drugi terapijski oblici.

 

Kod Sudeckove bolesti dugotrajna konstantna bol također negativno djeluje i na psihičko zdravlje pa tako i na terapijski proces. Kod loše liječenih slučajeva bolest može postati kronična.
Odlučujući faktori za prognozu i tijek Sudeckove bolesti se sastoje od pravodobnog i učinkovitog liječenja, i edukacije kroz upućivanje na proaktivan prestanak pušenja kod pušača.

Share

Post to Twitter

10 Responses to Sudeckova bolest (Morbus Sudeck) i terapijski pristup

 • frida says:

  zar ta bolest jos postoji.
  ja imam jedno apstraktno pitanje.
  dali si covjek moze sam raditi limfnu drenazu?
  bas bi me veselilo da posvetite jedan tekst na tu temu.
  voljela bi je nauciti, al ovdje gdje ja zivim nema kursa na tu temu.

 • fiziofanatik says:

  Da, Mb Sudeck itekako postoji! Što se tiče manuelne limfne drenaže po dr. Vodderu, u Hrvatskoj je strogo determinirano da polaznici moraju imati medicinsko predznanje što se odnosi na zdravstvene djelatnike. Samoprovođenje manuelne limfne drenaže u njenom pravom smislu nije moguće, ali se treba pridržavati uputa datih od strane terapeuta.

  Pozdrav

 • frida says:

  a sto je tocno potrebno od medinicinskog znanja potrebno znati.osim anatomije,sto jos?
  ako vam se da, molim vas uputite me malo vise u svjet limfne drenaze.

 • astrida says:

  ustanovljen mi je sudeckov sindrom nakon frakture 3.metakarpalne kosti desne ruke i osteosinteze učinjene nakon tjedan dana. tome je sad 6 mjeseci.
  šaka je u funkcji, ali s terminalno ograničenim pokretima. bol je sada neznatna. prošla sam dosad 6 ciklusa fizikalne terapije: magnet, struja, laser i vježbe. čula sam nedavno da magnetoterapija može štetiti, interesira me zašto. dokle ću morati ići na terapije, fizijatar mi kaže još
  čitavu godinu, povremeno. da li je to zaista potrebno. može li se sudeck vratiti?

 • fiziofanatik says:

  Potrebno je imati znanja iz anatomije i fiziologije i stoga je ona usmjerena fizioterapeutima, maserima i kozmetičarima. Polaznici dobivaju teorijska i praktična znanja o djelovanju ručne limfne drenaže, indikacijama i kontraindikacijama.
  Ukoliko ste zainteresirani za tečaj i imate mogućnost, potražite škole limfne drenaže u svojoj blizini i uključite se u edukaciju.

  Sretno

 • fiziofanatik says:

  Ono što je bitno je stanje i primanje adekvatne i kvalitetno pružene terapije. Uvijek će se pričati da su neki lijekovi i terapijski postupci manje ili više neefikasni kao što ste čuli za magnetoterapiju. Princip odabira terapije je vezan uz tip Sudekove bolesti i dobivenih rezultata u pojedinim slučajevima.
  Sudeck se u principu ne vraća, već uslijed nepravilnog ili nepravodobnog liječenja može doći do kroničnog oblika što produžuje tijek liječenja.

  Lijep pozdrav

 • Dragon78 says:

  Prije 5 mjeseci slomio sam dijafizu palčane kosti(radijusa),napravljena je osteosinteza s pločicom i vijcima.Prije mjesec dana ustanovljena mi je Sudeckova distrofija u laktu i poremećaj cijeljenja mjesta osteosinteze.Imam ograničenje kretnji u desnom laktu,fleksija od 35 do 80 st,supinacija 30st,pronacija 70st.Zanima me da li ograničenje pokreta i poremećaj cijeljenja ima veze Sudekovom bolesti?

 • fiziofanatik says:

  Sudeckov sindrom može imati poveznice sa Vašim pitanjem. Treba vidjeti ima li još koji razlog za to. Dobra terapija bi trebala dati dobre rezultate!

  Lijep pozdrav

 • tomislav says:

  Lijepi pozdravav!!!
  Htio sam vas upitati dali možda znate u kojoj bi knjizi mogao naći nešto o morbus sudec? Naime imam seminar o toj temi, pretražio sa, po internetu i mnogim knjižnicama ali nisam našao mnogo informacija. Pa sada čitajući ovaj članak po koji puta već odlučio sam vas zamoliti za malu pomoć.
  Tema mi je Kineziterapija kod osoba kod morbus sudec.
  LP,
  Hvala!

 • Poštovani kolega, pokušajte pronaći literaturu na pubmed web portalu ili se uputite u knjižnicu Medicinskog fakulteta.

  Lijep pozdrav


Arhive

Zdravakrava.hr