Bolni sindromi vratne kralješnice

Bolni sindromi u vratu su česte neugodne bolne epizode koje se često javljaju poslije trećeg desetljeća života.
Bolne sindrome vratne kralješnice karakterizira najvažniji simptom, a to je bol. Uz bol se pojavljuje ukočenje (kontraktura) vrata, zaštitna pozicija odmakom vrata u stranu (shift) i naprijed (anteropozicija), spazmi okolnih mišićnih struktura sprečavajući pokretanje vrata, a ponekad i osjećaj trnjenja (parestezije).

 

Vratni sindromi se dijele na CERVIKALNI, CERVIKOBRAHIJALNI i CERVIKOCEFALNI SINDROM.
Kod cervikalnog sindroma se bol nalazi u vratu i nerijetko širi prema ramenima, lopaticama i prsnom košu.
Cervikobrahijalni sindrom specificira bol koja se širi prema jednoj ili obje ruke, ponekad uz slabost i smanjenom osjetu u rukama.
Za cervikocefalni sindrom je karakteristično širenje boli iz stražnjeg djela vrata u glavu.

Karakteristično mjesto za pojavu ovih sindroma je prijelaz više pokretne vratne kralješnice u manje pokretnu torakalnu kralješnicu. Najčešći lokalitet je u nivoima donje vratne kralješnice između 4. i 7. vratnog kralješka.
Zbog sila i opterećenja koja se opetovano ponavljaju, najčešći uzroci vratnih sindroma su degenerativne promjene u vratu. Daljnji uzroci mogu biti traumatske povrede vratne kralješnice, dugotrajan rad u sjedećoj poziciji uz lošu posturalnu prilagodbu cijele kralješnice, nepravilan rad za kompjuterom, loši uvjeti rada, stres i smanjena tjelesna aktivnost koja pogoduje nastanku vratnih sindroma.

Važno je znati da se bolovi u vratu mogu javiti zbog raznih bolesti kao što su radikulopatija, neuritis, meningitis, ali i bolesti organa i struktura iz udaljenih mjesta kao što su glava, srce, pluća, gušterača, žučna vreća, ali i struktura oko ramenog pojasa i torakalne kralješnice.

U svakom slučaju od iznimne je važnosti pronalaženje primarnog uzroka boli kako bi i terapija bila brza i učinkovita. Pregled je koncipiran uzimanjem anamneze, fizikalnog pregleda i rengenskih snimki (RTG). U slučaju potrebe traže se i druge dijagnostičke metode kao što su magnetska rezonanca (MR), kompjuterizirana tomografija (CT), elektromioneurografija (EMNG), laboratorijske pretrage i dr.
Kako se dešava da je rengenski nalaz uredan, dijagnostika se mora usmjeriti na druge dijagnostičke metode u cilju pronalaženja uzroka.

Terapija akutnog vratnog bolnog sindroma je usmjerena na smanjivanje boli, mišićnog spazma i upalne komponente mirovanjem, krioterapijom (terapija ledom), Kinesio Tapingom, medikamentozno (analgetici, nesteroidni protuupalni lijekovi, kortikosteroidi, miorelaksansi), procedurama elektroanalgezije (transkutana električna neuralna stimulacija-TENS, visokofrekventnom elektromagnetskom terapijom frekvencije 80-250 Hz), blagim analgetskim miofascijalnim mobilizacijama mekih struktura čime se ubrzava proces liječenja, trakcijom vrata i opuštanjem vrata na adekvatnoj ugodnoj vratnoj potpori (memory rola ili memory jastuk).U početku se može koristiti Schanzov ovratnik u cilju rasterećenja vrata.

Kada se smanji bol i upalna komponenta, terapija se usmjerava na opuštanje mišićnog spazma i napetosti masažnim (Trigger point) i miofascijalnim tehnikama, toplinskim procedurama (infracrvena lampa, vruća rola), elektroterapijom (ultrasonoforeza-ultrazvučna terapija uz aplikaciju lijeka, dijadinamske, interferentne struje, galvanizacija), povećanje gibljivosti vrata, ramena i povezanih struktura globalno i segmentalno kineziterapijom, mišićnim i osteoartikularnim (zglobnim) tehnikama uz oprez na kontraindikacije, povećanje snage mišića i vježbe disanja.

 

Posturalne vježbe i edukacija se provode u kasnijoj fazi liječenja.
Posturalne vježbe su bitne za osiguravanje fizioloških posturalnih odnosa u tijelu, a edukacija je usmjerena ka učenju zaštitnih pozicija, pravilnih uvjeta rada, sjedenja na stolici prigodne visine uz puni naslon i lumbalnu potporu (McKenzie rola), spavanja u svim pozicijama ukoliko ne postoje kontraindikacije, korištenje memory anatomskog madraca, memory jastuka ili vratne role u pozicijama na leđima i boku, korištenje McKenzie noćne lumbalne role ukoliko je udružen lumbalni bolni sindrom, redovno izvođenje naučenih vježbi kod kuće, korištenje ortopedskih uložaka u cilju smanjenja mikrotrauma koje dolaze od kontakta sa podloge na stopala.
Kirurško liječenje je indicirano samo u iznimno teškim slučajevima vratnog bolnog sindroma.

Kako se recidivi vratnog sindroma ne bi ponavljali, treba redovno primjenjivati naučene vježbe, koristiti savjete i pomagala, periodično koristiti masažu, fizikalnu i manuelnu terapiju 2-4x mjesečno kako bi se što prije uočilo i djelovalo na uzroke vratnog sindroma.

Share

Post to Twitter

17 Responses to Bolni sindromi vratne kralješnice

 • frida says:

  Fizijatrija je iteresantna.

 • marija says:

  poštovani!moj problem je sljedeči-bolovi u donjem djelu kralježnice koji prelaze u noge (kao da će mi noga postati oduzeta), imam blagu skoliozu, i problem sa vratnom kralježnicom. naime, zadnjih 10 dana imam jake bolove u tom djelu. bol se širi u rame, pa u ruku, a nedaj Bože da pomaknem malo glavu naprijed-natrag, lijevo-desno, tada strašo zaboli u vratnom dijelu, a zna mi se i javiti vrtoglavica. uz to, imam česte jake glavobolje,pogotovo u dijelu koji se veže na vrat (neznam kako to drugačije opisati) inače, imam 35g, i radim u servisu za čiščenje, što znači da sam večinu radnog vremena u neravnom položaju. molim Vas vaše mišljenje i preporuku šta i kako učiniti. trošim brufen 600, diazepam, al često je to toliko jako, da mi to tek samo malo ublaži simptome. a bojim se da ću već postati i otporna na njih, koliko ih trošim. Unaprijed zahvalna, šaljem Vam lijep pozdrav!!!! Marija

 • Poštovana, simptomi koje opisujete ukazuju na problematiku kralješnice i okolnih struktura na koje mogu utjecati i opterećujuće pozicije na radnom mjestu i u slobodno vrijeme. Savjetujem Vam da se zaštitnički odnosite prema svojoj kralješnici kroz izbjegavanje opterećenja i sagibanja prema naprijed, pravilno sjedenje, korištenje čučnja za podizanje stvari sa poda ukoliko je to moguće. Javite se što prije liječniku obiteljske medicine koji će Vas uputiti na preglede i zatražene pretrage. Fizikalna terapija i manuelna medicina će Vam zasigurno biti od najveće koristi u cilju liječenja i smanjenja tegoba.

  Lijep pozdrav

 • marija says:

  Hvala Vam na odgovoru! Ali imam još jedno pitanje vezano uz to, ako može? Dali postoji mogučnost kakvih težih posljedica,i kakvih, ako se to ne liječi na način koji ste mi opisali, nego da nastavim kao do sad,”stisni zube i trpi” i troši te lijekove…jer, nažalost, sa ovakvim plačama, uz dva školarca koja isto imaju zdravstvenih problema, fizikalnu terapiju si ne mogu priuštiti. Lijep pozdrav i želim Vam ugodan ostatak dana!! :)

 • Sigurno je da neliječene bolesti, pa tako i vaše, dovode do posljedica. “Stisni zube i trpi” nikako ne smiju postati Vaš moto. Krenite na terapiju što prije! Ukoliko si ne možete priuštiti privatnu, krenite s terapijom preko zdravstvenog osiguranja.

  Lijep pozdrav

 • marija says:

  Poštovani g. Bojane! Evo me opet da Vas malo gnjavim :) ! Imam još jedno kratko pitanje za Vas. Prije (oko) dvije godine bila sam na namještanju atlasa. rečeno mi je da je zarotiran, ne sječam se točno koliko, i da je to uzrok mojim tegobama, i da će se one s vremenom sve više smanjivati (što baš ne mogu potvrditi).Poslje toga imala sam nekoliko saobračajki, kao vozač i kao pješak, pa me zanima, dali postoji mogučnost da se atlas opet “vratio” u prijašnje stanje? Uslijed trzaja ili….
  Unaprijed hvala, lijep pozdrav!

 • Fiziološka blaga rotacija atlasa je normalna pojava budući da su kosti glave minimalno asimetrične, pa tako i mjesto spajanja kostiju glave (okcipitalne kosti) sa kralješnicom. Mobilizacija disfunkcionalnog C0/C1 nivoa je dobro funkcioniranje vratne kralješnice, ali nisam potpuno mišljenja koje zastupa grupa manuelnih terapeuta koji se bave isključivo napomenutom terapijom.
  Ukoliko imate tegobe sa vratom, preporučam pregled kojim se gleda postura vrata, njegova segmentalna i globalna funkcija, miofascijalno tkivo, utjecaj drugih dijelova tijela i struktura na vrat i dr. Sukladno tome se načini plan i program terapije i stvaraju preduvjeti za nestanak bolova i dobro funkcioniranje vrata. Ne zaboravite da vrat ne čini samo nivo atlasa već i svi ostali nivoi, a da ne govorimo o drugim tkivima, organima, živčanom sistemu i cirkulaciji koji utječu na njega.

  Marija, pozdrav

 • marija says:

  Ili je jednostavno problem samo u “godini proizvodnje”, :) ! U svakom slučaju, ja Vam zahvaljujem na strpljenju i trudu, i želim Vam svako dobro!
  Lijep pozdrav!
  P.S. očekujem od Vas još puno ovako zanimljivih i poučnih članaka!!! (baš sam zahtjevna, hahaha!)

 • jagoda says:

  Molim Vas , ako iz iskustva možete reći ,moj otac (83g.)u dobroj fizičkoj kondiciji iako sa brojnim bolestima(bekterev,dijabetes),prije deset dana je pao i onako ukočenih leđa i ramena dočekao se na pod na desnu stranu.Izgleda da je pri tom padu stradao sedmi kralježak koji se izmakao za 4mm.Trpi jake bolove, za sada se liječi ljekovima protiv bolova i fizioterapijom elektrostimulacijom tog dijela.Kako se stanje ne mijenja (liječi se već pet dana)moje pitanje je hoće li mu se ikako moći pomoći i postoji li još koji način!
  Lijep pozdrav i hvala na odgovoru!

 • Poštovana, ukoliko ne postoji kontraindikacija, po osteopatskom pregledu vrši se tretman koji djeluje na uzrok problema, otpuštaju se napete strukture, povećava mobilnost i cirkulacija konkretnog dijela i zahvaćene okoline i smanjuje bol. Siguran sam da bi spomenut terapijski program Vašem ocu bilo od velike pomoći!

  Lijep pozdrav

 • Antonija says:

  Postovani, iznenada mi se, preko noci javila jaka bol po sredini ledja izmedju lopatica, negdje u donjem dijelu vrata, kako vrat dolazi izmedju lopatica. Bol se pojacava prilikom pokretanja glava L-D, naprijed i natrag te prilikom pomicanja ruku. U nekom opustenom, stojecem ili sjedecem polozaju bol nije tako izrazena, taj dio osjecam vise kao pritisak. O cemu bi se moglo raditi te bih Vas molila za savjet.

 • Antonija says:

  Zaboravila sam reci da mije 27 godina, te da radim u vrticu, obicno s djeceom, sjedeci na malom stolcu za malim stolom. Hvala Vam na trudu, lijep pozdrav

 • Poštovana gdjo Antonija! Kod Vas se vjerovatno radi o sindromu vratne kralješnice, odnosno akutnoj vratobolji. Terapija je opisana u članku “Bolni sindromi vratne kralješnice”. U svakom slučaju predlažem provođenje terapijskog programa po prethodno učinjenom osteopatskom pregledu. Preporučam usluge pregleda i terapije u našoj ustanovi!

  Lijep pozdrav

 • Bojana says:

  Poštovani,

  prije godinu i pol pocele su moje tegobe s vratnom kraljeznicom. rtg kaze slijedece :
  alordoza, istegnuta p.v.m., uredan tijek artikulacijskih i spinoznih nastavaka, djelomicno kostano premosten sulkus arterije vertebralis na luku atlasa.
  2 tjedna isla sam na fizikalne terapije (struja, tens, magnet) koje mi nisu apsolutno nista pomogle. Nakon toga krenula sam na masaze koje su ublazile tegobe, no nakon par mjeseci evo sve se polako vraca: bol u vratu, malaksalost, nestabilnosti, mucnina, pritisak u glavi, sum u usima, trnci u rukama. I tako svaki dan, jedino normabel od 2 mg ublazava tegobe, ali nisam sklona uzimanju istoga.
  Postoji li ikoji nacin da se te tegobe uklone? Moja fizijatrica tvrdi da se trebam nauciti zivjeti s tim do kraja zivota jer mi nema pomoci – ja se s tim ne mogu nikako sloziti .
  Unaprijed zahvaljujem na srdacnom odgovoru,

 • Poštvana Bojana, savjetujem neagresivnu manuelnu terapiju (osteopatija, kaltenborn…) koja bi trebala predstavljati glavnu metodu liječenja kako bi se uklonili uzroci vaših tegoba, poboljšala cirkulacija, smanjio ev. pritisak na vertebralnu arteriju i smanjilo podraživanje vegetrativnog živčanog sistema. Time će se vaši simptomi smanjiti.
  Ukoliko želite, možete se obratiti u našu ustanovu (Ustanova Medeor, Koturaška 71, tel 01/6171274, r.d. 08-20h).

  Lijep pozdrav

 • jelena filipovic says:

  Pozdrav,27 mi je godina, imam bolove u torakalnoj kraljeznici s lijeve strane kod lopatice koja se siri u lijevu ruku,prsni dio i lijevu stranu glave s cestom nepokretljivoscu vrata, rtg nalaz blago izravnanje fizioloske lordoze u visini C5 i C6 kraljeska te blaga kifoticna grba na C5 i C6 kraljesku,torakalni dio blaga skolioza u desno,prilikom rotacije vrata u lijevo cujem neko skripanje u vratu kao trenje medju kostima koje za sada nije bolno, molim vas sto mi je ciniti???

 • Poštovana Jelena, nalaz upućuje na lošu poziciju vratne kralješnice koje utječe na okolne strukture i bol koju osjećate. Trebali bi što prije napraviti započeti sa kompleksnom manuelnom i fizikalnom terapijom. Možete se obratiti u Ustanovu Medeor, Koturaška 71, tel. 01/6171274, radnim danima od 8-20h.

  Lijep pozdrav


Arhive

Zdravakrava.hr