navigacija

Republika Srpska želi 9. siječnja kao svoj praznik. Pa što?

Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Tresu se brda, da bi se - eventualno - rodio miš. Ovako je najjednostavnije sumirati planirani referendum u Republici Srpskoj. Da je možebitno novorođenče maleno i beznačajno ne bi nikoga trebalo iznenaditi, no to samo naglašava paradoksalnost silne halabuke koja se oko ovog referenduma digla.

Republika Srpska želi nastaviti obilježavati 9. siječnja kao svoj praznik. Tog dana je 1992. proglašena Republika Srpska Bosna i Hercegovina. To je bio samo jedan od datuma (i proglasa) u formalnom procesu rastakanja BiH, koji je počeo već u jesen 1991, a završio tek u proljeće 1992. - proglašavanjem neovisnosti BiH (5. travnja) te proglašavanjem odvajanja Republike Srpske od BiH (7. travnja). Sam 9. siječanj nije dakle direktno vezan za rat.

Protivnika referenduma mnogo je i na raznim stranama, ali svi se služe nepotpunim, netočnim ili irelevantnim argumentima. Počnimo od argumenta da su “referendumi prethodili ratovima u bivšoj Jugoslaviji” pa ih se stoga treba kloniti. Dejan Jović, bivši savjetnik predsjednika Josipovića, koristi taj argument (RTS “Oko”, 1. rujna 2016.), no on brka uzroke i posljedice. Ratovi u Jugoslaviji nisu počeli zbog referenduma: referendumi su bili samo eksplicitan pokazatelj volje u tom času već potpuno polariziranih naroda. Njihovo je održavanje bilo važno ne zato što je rezultat bio neizvjestan, nego zato da se, bez i najmanje sumnje, dokumentira volja većine u tom času. Sasvim je jasno da je ovo potonje i razlog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Mnogo češći i ozbiljniji argument jest da je ovo samo uvod u onaj “pravi” referendum, o odcjepljenju Republike Srpske od BiH. Tu međutim međunarodna zajednica i zagovornici unitarizma unutar BiH svojim (i)racionalnim strahovima dovode do upravo suprotnog efekta. Proglašavati izjašnjavanje o jednom datumu - kao što to čini Bakir Izetbegović - “crvenom linijom” preko koje nema prelaska znači omalovažiti onu pravu “crvenu liniju”, te samo poticati dalje otuđivanje Srba od BiH. Bosnu se, kao niti Jugoslaviju, neće moći ojačati nasilnim unitarizmom: dapače, to samo dovodi do kontraefekata nad kojima bi se svi trebali zabrinuti. Istina je da se možemo ironično osmjehnuti slušajući sadašnje (i Dodik i Ivanić) ili bivše (Krajišnik) političare bosanskih Srba kako u Bosni zagovaraju upravo ono što su Hrvatska i Slovenija zagovarale u odnosu na Jugoslaviju kasnih 1980-ih. No činjenica da decentralizaciju srpski političari zagovaraju sada kada je (i) njima u interesu ne znači da ona više nije poželjna.

Nakon preko dvadeset godina slušanja mantre da moramo biti zahvalni Daytonu i međunarodnoj zajednici jer je “zaustavila rat”, vrijeme je da se kaže: jest, zaustavila ga je, ali što je napravila nakon toga? Centralizacijom koju je nasilno provodila preko Ureda visokog predstavnika dovela je do još većeg udaljavanja Republike Srpske od ostatka BiH; učinila je Bošnjake i njihovu političku elitu ovisnima o međunarodnoj potpori (palestinski sindrom, sa svim patologijama koje uz to idu); te rezultirala preglasavanjem i majorizacijom Hrvata u Federaciji. Sve ovo rađeno je s ciljem nekakvog bosanskog nation buildinga, projekta tipičnog za moderni liberalizam, a kojem se sa sigurnošću može predvidjeti samo jedno: da neće uspjeti.

Rezultat svega? Odnosi između tri naroda zamrznuti su i praktički jednako zategnuti kao i 1995. Vremensko razdoblje nakon rata u BiH sada je već analogno 1960-ima u odnosu na Drugi svjetski rat u Europi. Sam taj podsjetnik dovoljan je da zapanji promatrača sa strane neuspješnošću bosanske poratne tranzicije. Lamentiranja tzv. građanskih intelektualaca o tome kako samo treba ukinuti nacionalna određenja pa će sve doći na svoje mjesto promašena su koliko i nerealna. U takvim krugovima često slušamo žalopojke o “tri tora” kamo se narodi žele strpati, međutim upravo je - da ostanemo na ovoj metafori - postojanje tri tora neophodan uvjet za postizanje onoga što bi svima trebao biti cilj: a to je da se krdo u svakom toru, relaksirano od percepcije vanjske opasnosti, podijeli odnosno grupira u više skupina.

Politički pluralizam odnosno politička konkurencija unutar svakog naroda najvažnija je stvar za Bosnu i Hercegovinu, jer će s vremenom dovesti do viših etičkih standarda, smanjenja korupcije i sl. u javnom životu. Ovaj pluralizam u srpskom korpusu RS-a već postoji, a histerija oko referenduma i Dana Republike Srpske samo dovodi do - potpuno očekivane i sa stanovišta pluralizma nepoželjne - homogenizacije tog biračkog tijela: ergo, referendum da se ta homogenizacija javno dokumentira.

Za razvoj pluralizma unutar bošnjačkog i pogotovo hrvatskog korpusa apsolutno je neophodna reorganizacija preskupe i glomazne - a nefunkcionalne - Federacije na bošnjački i hrvatski dio. Takva reorganizacija automatski bi onemogućila situacije kao što je bio izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH 2006. i 2010. glasovima Bošnjaka, ili Lagumdžijino formiranje vlade Federacije BiH 2010. bez legitimnih predstavnika Hrvata. Izgleda da se i u bošnjačkoj politici napokon pojavljuju grupacije (prije svega Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, ali i neke izjave Bakira Izetbegovića) koje daju naslutiti mogućnost promjena u ovom smjeru.

Svima koji u Bosni i, još više, izvan nje brinu da je ovo samo uvod u konačni raspad zemlje: to se neće dogoditi prije svega zato što se - i dalje - Bosna i Hercegovina de facto ne može podijeliti. Ono što je Cyrus Vance, aludirajući na predratnu etničku kartu BiH, zvao “leopardove pjege”, možda više nisu pjege kao takve, ali svakako nisu niti jedinstvene, niti vojno obranjive, niti ekonomski održive cjeline. Dva bosanska susjeda imaju pak svaki svoje razloge da ih mozak odvraća od onoga čemu srce eventualno teži. Bosanska Krajina, dio države Srbije, bio bi poput klina zabijenog unutar Hrvatske. Težnju bošnjačkog dijela Bosne za ujedinjenjem sa Sandžakom također - u slučaju podjele - nije teško za pretpostaviti. Evo pravih “crvenih linija”.

Svjesni smo da ništa od navedenog nije pozitivan razlog “za” BiH, već uglavnom negativni razlozi - rezultat činjenice da su sve alternative gore. Nije idealno, ali BiH nije ni prva ni posljednja država koja ima ovakav raison d’être. Umjesto fokusiranja na trivijalnosti kao što je Dan Republike Srpske, najpametnije što bi međunarodni predstavnici mogli učiniti jest da prestanu s unitarizacijom i nametanjem rješenja, te tako omoguće - u ovom času prije svega bošnjačko-hrvatski - dogovor.

Bosna i Hercegovina neće se raspasti. Ali neće ni zaživjeti dok je svaki od tri naroda ne počne doživljavati i kao svoju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (11 ocjena)

Komentari

Registracija
 • Hyperion196 Hyperion196

  20.09.2016 u 12:31h

  Kako bi autor reagirao da mi tražimo 10.4. praznik,sa "pa što".Jedno i drugo su izraz volje naroda u onom vremenu ali stvorene na genocidu.Zato ono "pa što"vrijeđa zdrav razum.
  4 100% 0
 • djsebastijan djsebastijan

  20.09.2016 u 14:09h

  Ja imam spasonosnu ideju ! Kako od BiH napraviti Svicarsku?? Vrlo jednostavno !! izseliti sve bosance i hercegovce i to sto dalje (krajnji jug juzne amerike npr..) istovremeno doseliti svicarce pa da vidis !!
  3 100% 0
 • repan52 repan52

  20.09.2016 u 12:59h

  Nastala na zločinu u Srebrenici. To nije Republika već dio BiH gdje žive Srbi.
  2 100% 0
 • ivaba ivaba

  20.09.2016 u 17:17h

  Usporedivati tzv RS umjetno stvorenu na prostoru Bosne gdje su Srbi protjerali i poubijali sve nesrpsko stanovnistvo sa Republokom Hrvatskom i Slovenijom vrijeda zdrav razum............ sto se sve nece servirati u u VL koji, kao da izlazi u B Luci i Beogradu !!!!!!!!!!Sramotno koji nivo novinarstva i koji likovi su se uvukli u medije u Hrvatskoj i skrivajuci se iza nekih sloboda govora i misljenja proturaju svoje velikosrpske ideje i politiku........ RS je nastala na genocidu........iz bosanske Posavine je protjerano i poubijano 140 000 samo Hrvata!!!!!!!!
  2 67% 1
 • prof.baltazar

  20.09.2016 u 20:28h

  Neovisno što smatram gubitkom vremena baviti se praznicima koje obilježavaju političari iz entiteta Republika Srpska zajedno s političkim i vojnim vrhom Srbije sjetim se samo kako oni reagiraju kad mi slavimo 5.kolovoz. To nas treba motivirati i na kraju krajeva zaboravlja se kako je "najuspješnije" etničko čišćenje na prostoru bivše Jugoslavije izvršeno na području koji zauzima taj entitet. Hrvati su stoljećima živjeli na tom području, a danas ih je ostalo jedva 2%. S druge strane Hrvatska dugi niz godina provodi promuslimansku politiku u BiH. Hrvati su bitni HDZ-u par dana prije izbora. Ostale dane u godini nikog u Zagrebu nije briga, a zanimljivo je gledati ljude iz političkog vrha Hrvatske koji su iz tih područja. Ako njih nije briga, a koga bi trebalo biti briga? Nitko u Zagrebu ne reagira na činjenicu kako se BiH naseljava Arapima, a da ne spominjem radikaliziranje muslimana. Hrvati odlaze iz onih dijelova Hercegovine i malo po malo nestaju. Politika "kak bude, bude" nije baš mudra. Hrvatski političari se moraju opametiti. To neće biti lako s obzirom na intelektualne kapacitete koje posjeduju. Nevjerojatno ali dovoljno je pogledati odnos prema migrantima. Mađarska pojačava ogradu, Slovenija ima žicu, Austrijanci krenuli u gradnju ograde prema Mađarskoj...a Hrvatska doktrina je genijalna. Policija i vojska će golim rukama na migrante. Nekad se probudim i mislim...ma neee...to sam samo sanjao. Onda popijem kavu i shvatim kako nisam sanjao. Neka nam Bog pomogne...
  1 100% 0
 • alikoka alikoka

  20.09.2016 u 06:56h

  Evo glasa razuma.A i da se odcepe ne vidim šta je problem.Kao što se raspala Juga može o Bosna.Normalno bez krvi.
  2 40% 3
 • vracar vracar

  20.09.2016 u 14:23h

  Ne vidim u cemu je problem ako srbi zele da slave neki dan kao svoj praznik? Ne teramo ni bosnjake, ni hrvate da ga slave, ko hoce da ga slavi neka ga slavi, a ko nece i ne mora, prosto. Srbi su pristali ziveti u okviru bih, i zakopati svoju teznju pripajanja srbiji, ali uz uslov da imaju siroku autonomiju u svemu, i da budu zasticeni od centralizacije drzave, i sirenja uticaja bosnjaka. Sto se pokazalo kao ispravnim, kad se pogleda kako su prosli hrvati, koji su se odrekli autonomije i pridruzili bosnjacima, koji ih evo vec 20 godina pritiskaju, uzimaju im sva prava, odredjuju predstavnike, te zbog toga hrvata u bih gotovo da je nestalo. Srbi jednostavno to nesmeju dozvoliti, i kao pitanje opstanka moraju braniti rep srpsku, jer ako ona nestane, nestace i srpskog naroda u bosni vrlo brzo. Mi iz srbije hocemo i moramo na svaki nacin podrzati opstanak srpskog naroda u bih, i rep srpske, a mulsimanima bi bilo bolje da ne prizivaju rat i probleme, jer ih ima samo 2 miliona, a oko njih 8 miliona srba, a hrvate su izgubili kao prijatelje svojim ponasanjem u zadnjih 20 godina, a ni zapad im vise nece pomagati, jer niko nece dozvoliti da se siri muslimanski uticaj u evropi. Tusrka je daleko da im pomogne, a i za smirivanje turske uvek postoji rusija, tako da bi bosnjaci bili prepusteni sami sebi, i to opet u mnogome nadjacani 4/1, i u ljudstvu, i u tehnici, i u ostalim sredstvima. Budite sigurni da mi u srbiji necemo mirno gledati kako srba u bih nestaje, i kako se ukida rep srpska, osim ako se ne nadje neki drugi nacin da srpska autonomija i politicki uticaj u bih bude zasticen.
  1 25% 3
 • vracar vracar

  20.09.2016 u 23:33h

  Ma kako nisu, sve se samo srbi useljavali, pa im broj i procenat u zadnjih 100 godina na teritoriji hrvatske i bih samo opadao, strasno su se dobro onda doseljavali. 1945 19% srba, 1965 15%, 1991 12%, 2001 5%, 2011 4%. Sta bi bilo da se nisu useljavali iz srbije? Konstantno ste tezili smanjiti broj srba na teritorijama koje ste odredili za svoje, i na zalost u tome ste uspeli, svaka cast, bili ste lukaviji od nas, i vezali se za bolje saveznike... Samo molim te nemoj to poricati, i loptu prebacivati na druge, kad te brojke demantuju.
  0 0% 0
 • vracar vracar

  20.09.2016 u 23:28h

  Mozda srbija i nece, ali srbi sigurno hoce. Polovina plasih iz srbije bi otisla da brani srbe preko drine, hvala bogu oruzja ima koliko hoces i medju narodom, ne treba nam vojska, a ni drzava srbija ne bi dozvolila da joj dodje 1.5 miliona izbeglica, jer to ne bi mogla izdrzati, a ni da joj muslimani dodju pred vrata. Drugo je bila krajina, 200000 ljudi, koje je trebalo naseliti u krajeve republike srpske koji su bili poluprazni, a srbija izmucena sankcijama 4 godine, nato na nebu vec tukao srbe u bih, jedva cekao da i nas bombarduje, rusija nikad slabija sa pijanim jelcinom... Sad je situacija drugacija, 1.5 miliona srba je u pitanju, srbija nije pod sankcijama, nato sigurno ne bi pomogao muslimane da naprave cirkus u evropi, a ako bi ovi probali, siguran sam da bi se srbiji dale odresene ruke, plus nato i nije sto je bio pre 20 godina, a ni u rusiji vise nije jelcin na vlasti, sve u svemu, ako bi krenuli muslimani, rep srpska bi bila odbranjena, a oni kao rezultat saterani na prostor oko reke bosne, a bih podeljena na 3 dela, po principu svajcarske.
  0 0% 0
 • komentatorx

  20.09.2016 u 21:46h

  Ni Srbija neće ni prstom mrdnuti kao što nije mrdnula niti po pitanju paradržave "rsk". Podrška bosancima da se konačno ugasi entitet nastao na genocidu.
  0 0% 0
 • radetoronto radetoronto

  20.09.2016 u 17:33h

  Mesas babe i zabe. NDH vise ne postoji, ali RS postoji i zbog toga moze da slavi sta god hoce. Da NDH jos uvek postoji, valjda bi 4.10 bio neki praznik.
  0 0% 0
 • kit1772 kit1772

  20.09.2016 u 15:07h

  nemas pojma.. hrvat sam i znam jer sam bio u bosni da srbe niko nije tjerao nego su tamo do avgusta 92 svi odselili na "svoje" teritorije jer se vidjelo da rat nece da stane i da zapad samo gleda... u mom gradu srbima nista nije falillo naprotiv a svi su iselili jer su im obecali kuce i zemlju u bijeljini.. mislim pricas gluposti a nemas pojma.. jeste tamo od 93-ce bilo je zlocina na svim stranama mada je srbima to bilo sredstvo za postizanje etnicki ciste srpske teritorija, ali tvrditi da je neko srbe tjerao je stvarno bezobrazno.. ne treba puno mozga da skontas da se stvori enticki cista RS onda im treba seoba srba na te teritorije.. uostalom kako je iko moga da tjera srbe kad su oni do 95 kontrolirali preko 70% bosne
  0 0% 0
 • prof.baltazar

  20.09.2016 u 20:28h

  Neovisno što smatram gubitkom vremena baviti se praznicima koje obilježavaju političari iz entiteta Republika Srpska zajedno s političkim i vojnim vrhom Srbije sjetim se samo kako oni reagiraju kad mi slavimo 5.kolovoz. To nas treba motivirati i na kraju krajeva zaboravlja se kako je "najuspješnije" etničko čišćenje na prostoru bivše Jugoslavije izvršeno na području koji zauzima taj entitet. Hrvati su stoljećima živjeli na tom području, a danas ih je ostalo jedva 2%. S druge strane Hrvatska dugi niz godina provodi promuslimansku politiku u BiH. Hrvati su bitni HDZ-u par dana prije izbora. Ostale dane u godini nikog u Zagrebu nije briga, a zanimljivo je gledati ljude iz političkog vrha Hrvatske koji su iz tih područja. Ako njih nije briga, a koga bi trebalo biti briga? Nitko u Zagrebu ne reagira na činjenicu kako se BiH naseljava Arapima, a da ne spominjem radikaliziranje muslimana. Hrvati odlaze iz onih dijelova Hercegovine i malo po malo nestaju. Politika "kak bude, bude" nije baš mudra. Hrvatski političari se moraju opametiti. To neće biti lako s obzirom na intelektualne kapacitete koje posjeduju. Nevjerojatno ali dovoljno je pogledati odnos prema migrantima. Mađarska pojačava ogradu, Slovenija ima žicu, Austrijanci krenuli u gradnju ograde prema Mađarskoj...a Hrvatska doktrina je genijalna. Policija i vojska će golim rukama na migrante. Nekad se probudim i mislim...ma neee...to sam samo sanjao. Onda popijem kavu i shvatim kako nisam sanjao. Neka nam Bog pomogne...
  1 100% 0
 • ivaba ivaba

  20.09.2016 u 17:17h

  Usporedivati tzv RS umjetno stvorenu na prostoru Bosne gdje su Srbi protjerali i poubijali sve nesrpsko stanovnistvo sa Republokom Hrvatskom i Slovenijom vrijeda zdrav razum............ sto se sve nece servirati u u VL koji, kao da izlazi u B Luci i Beogradu !!!!!!!!!!Sramotno koji nivo novinarstva i koji likovi su se uvukli u medije u Hrvatskoj i skrivajuci se iza nekih sloboda govora i misljenja proturaju svoje velikosrpske ideje i politiku........ RS je nastala na genocidu........iz bosanske Posavine je protjerano i poubijano 140 000 samo Hrvata!!!!!!!!
  2 67% 1
 • vracar vracar

  20.09.2016 u 14:23h

  Ne vidim u cemu je problem ako srbi zele da slave neki dan kao svoj praznik? Ne teramo ni bosnjake, ni hrvate da ga slave, ko hoce da ga slavi neka ga slavi, a ko nece i ne mora, prosto. Srbi su pristali ziveti u okviru bih, i zakopati svoju teznju pripajanja srbiji, ali uz uslov da imaju siroku autonomiju u svemu, i da budu zasticeni od centralizacije drzave, i sirenja uticaja bosnjaka. Sto se pokazalo kao ispravnim, kad se pogleda kako su prosli hrvati, koji su se odrekli autonomije i pridruzili bosnjacima, koji ih evo vec 20 godina pritiskaju, uzimaju im sva prava, odredjuju predstavnike, te zbog toga hrvata u bih gotovo da je nestalo. Srbi jednostavno to nesmeju dozvoliti, i kao pitanje opstanka moraju braniti rep srpsku, jer ako ona nestane, nestace i srpskog naroda u bosni vrlo brzo. Mi iz srbije hocemo i moramo na svaki nacin podrzati opstanak srpskog naroda u bih, i rep srpske, a mulsimanima bi bilo bolje da ne prizivaju rat i probleme, jer ih ima samo 2 miliona, a oko njih 8 miliona srba, a hrvate su izgubili kao prijatelje svojim ponasanjem u zadnjih 20 godina, a ni zapad im vise nece pomagati, jer niko nece dozvoliti da se siri muslimanski uticaj u evropi. Tusrka je daleko da im pomogne, a i za smirivanje turske uvek postoji rusija, tako da bi bosnjaci bili prepusteni sami sebi, i to opet u mnogome nadjacani 4/1, i u ljudstvu, i u tehnici, i u ostalim sredstvima. Budite sigurni da mi u srbiji necemo mirno gledati kako srba u bih nestaje, i kako se ukida rep srpska, osim ako se ne nadje neki drugi nacin da srpska autonomija i politicki uticaj u bih bude zasticen.
  1 25% 3
 • djsebastijan djsebastijan

  20.09.2016 u 14:09h

  Ja imam spasonosnu ideju ! Kako od BiH napraviti Svicarsku?? Vrlo jednostavno !! izseliti sve bosance i hercegovce i to sto dalje (krajnji jug juzne amerike npr..) istovremeno doseliti svicarce pa da vidis !!
  3 100% 0
 • repan52 repan52

  20.09.2016 u 12:59h

  Nastala na zločinu u Srebrenici. To nije Republika već dio BiH gdje žive Srbi.
  2 100% 0
 • Hyperion196 Hyperion196

  20.09.2016 u 12:31h

  Kako bi autor reagirao da mi tražimo 10.4. praznik,sa "pa što".Jedno i drugo su izraz volje naroda u onom vremenu ali stvorene na genocidu.Zato ono "pa što"vrijeđa zdrav razum.
  4 100% 0
 • alikoka alikoka

  20.09.2016 u 06:56h

  Evo glasa razuma.A i da se odcepe ne vidim šta je problem.Kao što se raspala Juga može o Bosna.Normalno bez krvi.
  2 40% 3