Umijeće življenja

O autoricamaMonika Galović Rolich i Izabela Galović Ninić su arhitektice sa 15-godišnjim iskustvom u projektiranju, uređivanju i opremanju interijera. Vlasnice su portala www.interijerNET.hr, informativno-edukativne baze za uređivanje i opremanje interijera. Nastao je zbog želje da svoje višegodišnje iskustvo podijele sa čitateljima te tako sudjeluju u cjelokupnom podizanju svijesti o kulturi stanovanja i potrebi za kvalitetnim uređenjem prostora. Redovito posjećuju najveće svjetske sajmove za uređenje interijera i prate najnovije trendove u arhitekturi i opremanju. Autorice su brojnih članaka za časopise i dnevne novine u Hrvatskoj i regiji, e-knjiga te česti sudionici tv-emisija.Kontakt:

Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh. arhitekti@interijernet.hr www.interijerNET.hr
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh. kontakt@interijernet.hr www.interijerNET.HR

Arhive

Boje za ugodan blagdanski ambient

 

Boje nameću ugođaje u prostoru. Svojim međusobnim kombinacijama, stvarat će elegantne, odmjerene, svečane, opuštajuće ili neke druge prostorne odnose. Iako je odabir boja individualan i u skladu s ukusom svakog pojedinca, poigravanje bojama može unijeti novu dinamiku te vas ugodno iznenaditi za blagdane!
Crno – bijele kombinacije su vječne, jer su snažni, apstraktni kontrasti, koje stvaraju, oduvijek bili izazov u kreiranju interijerskih ugođaja. Naglasci jedne boje u odnosu na drugu, bitno će utjecati na konačan prostorni doživljaj. Pojačana primjena crne boje preporučljivija je u prostranijim zonama, poput dnevnog boravka, u kome će fluidnost i prozračnost prostorne cjeline istaknuti crnu kao izrazito elegantnu u dekorativnim detaljima. Ona će unijeti naglaske, koji će kroz dekoracije kreirati blagdansko ozračje.

 

 

 

Nasuprot tome, manji prostori, opterećeniji namještajem i povezivanjem više funkcionalnih zona u jednu cjelinu, nameću potrebu za isticanjem bijele te primjenu crne samo u detaljima. Dominacijom bijele, prostor će se doimati vizualno svjetlijim, a time i prostranijim. Bijeli dekorativni predmeti i aranžmani asociraju na bjelinu snijega i unose svečano ozračje u dom.

 


Za sve one koji vole tople prostorne ugođaje i profinjenost, trendovi nameću primjenu zlatne i smeđe boje. Svjetlucavi, zlatni odrazi nisu čest odabir za uređenje stambenog prostora i to najčešće zbog nedostatka hrabrosti, jer neumjerena primjena zlatne može graničiti s neukusom. Ipak, preporučujemo hrabro se upustiti u igru smeđe i zlatne, koja može pokazati svu ljepotu ove kombinacije boja.
Preporučujemo zlatnu koristiti u detaljima kao što su jastučići na garniturama za sjedenje, niti protkane u zavjesama i dekorima, okviri ogledala te dekorativni predmeti i aranžmani. Zlatna boja se u diskretnim linijama može pojaviti i na zidovima u obliku dekorativnih traka ili zidnih tapeta. U stilski uređenim stambenim prostorima, prisutnost zlatne može biti naglašenija, jer ih je ona oduvijek nadopunjavala i obogaćivala.

 


Profinjenost prostora, koja se postiže minimalističkim, geometrijskim dizajnom, doći će do punog izražaja u trendovskoj kombinaciji crne i srebrne boje. Efekti srebrnog već su provjereni u različitim stilovima uređenja, ali su osobito izražajni u modernom stilu, koji zbog praktičnosti primjenjuje većina ljudi. Srebrna postaje dominantna kroz komade namještaja i dekoracije. Matirane izvedbe vrlo su efektne, pogotovo kada se u detaljima pojavljuje crna boja kao kontrast Prisutnost srebrne, koja otvara i naglašava te igra s crnom, koja zatvara i smiruje, stvara elegantne i na osobit način temperamentne prostorne ugođaje.
Osim odmjerenijih kombinacija boja, hrabro su upustite u koketiranje s crvenom, ružičastom ili ljubičastom. Ove naglašene boje u sjajnoj ili mat izvedbi, snažno će obilježiti dijelove prostora u koje se postavljaju. Dekoriranjem postojećih zavjesa i zastora, stola ili pojedinih komada namještaja, stvorite toplu i dinamičnu atmosferu, koja se može postići samo primjenom ovih boja.

 

 

Dojmove možete pojačati brzim ličenjem stana u npr. crvenu boju, uz dodatak dekorativnih detalja u zlatnoj ili srebrnoj. Iako naglašen, ukupan dojam će biti profinjen u stilskim ili modernim minimalističkim uređenjima prostora.

Vrijeme dekoriranja doma je pred nama. Osim maštovitim oblicima dekoracija i aranžmana, poigrajte se bojama namještaja, dekorativnih tkanina, zidova i zidnih tapeta, koji aktivno sudjeluju u stvaranju blagdanskog ozračja doma, a nakon blagdana zadržavaju sjećanje na te ugodne i opuštajuće dane…

 

 

Share

Post to Twitter

Comments are closed.