Umijeće življenja

O autoricamaMonika Galović Rolich i Izabela Galović Ninić su arhitektice sa 15-godišnjim iskustvom u projektiranju, uređivanju i opremanju interijera. Vlasnice su portala www.interijerNET.hr, informativno-edukativne baze za uređivanje i opremanje interijera. Nastao je zbog želje da svoje višegodišnje iskustvo podijele sa čitateljima te tako sudjeluju u cjelokupnom podizanju svijesti o kulturi stanovanja i potrebi za kvalitetnim uređenjem prostora. Redovito posjećuju najveće svjetske sajmove za uređenje interijera i prate najnovije trendove u arhitekturi i opremanju. Autorice su brojnih članaka za časopise i dnevne novine u Hrvatskoj i regiji, e-knjiga te česti sudionici tv-emisija.Kontakt:

Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh. arhitekti@interijernet.hr www.interijerNET.hr
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh. kontakt@interijernet.hr www.interijerNET.HR

Arhive

Uređenje hodnika

 

Veliki ulazni prostori i hodnici često predstavljaju neiskorištene kvadrate stambenog prostora. Popunjavanjem njihovih sadržaja, rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj. Imaju vrlo važnu ulogu, jer upravo oni ostavljaju prvi utisak o vašem domu kao i vašoj osobnosti.

 

Hodnicima je osnovna uloga komunikacijska, no uz dovoljno veliku kvadraturu, mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova pogrešna i nepromišljena dispozicija može ovaj prostor svesti samo na komunikacijski.

Ulazni prostor je redovito opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No, veliki ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s mini stolićem. Na ovaj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije.

 

Veći hodnik ili ulazni prostor može postati radni kutak smještajem radnog stola i računala. Iznad stola je moguće postaviti plitke police za odlaganje knjiga. Ukoliko ovaj prostor nema prirodnu rasvjetu, omogućite dobro osvjetljenje umjetnom. Primijenite neku od toplijih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem ogledala na potrebnim pozicijama, prostor možete vizualno povećati.

 

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještaj polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka ili ormara za odlaganje odjeće. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve u ovisnosti o vašim željama.

 

Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ukoliko ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika i skulptura u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati, vježbati itd. Površinu hodnika možete iskoristiti i kao prostor za igru, ukoliko dječju sobu dijele školarac, kome je potreban mir za učenje i mlađe razigrano dijete.

 

Boje i materijali na zidovima kao i način rasvjete ulaznog prostora, vrlo su bitni za ukupan dojam. Dobra dnevna ili umjetna rasvjeta povećat će i olakšati vizualno ovaj prostor. Nastojte načinom njihove upotrebe, ulazni prostor ili hodnik učiniti svježim, ugodnim i prozračnim . Ukrasnim detaljima kao što su slike, skulpture, cvjetni aranžmani, svijeće, zastori itd. možete ga učiniti još šarmantnijim i privlačnijim.

 

Evo nekoliko savjeta kako biste svoj ulazni prostor ili hodnik učinili što atraktivnijim:

• odaberite podnu oblogu koja će omogućiti jednostavno održavanje i čišćenje
• nemojte nikada ovaj prostor koristiti kao odlagalište za različite predmete
• obzirom da je hodnik redovito povezan s drugim prostorijama, nastojte uskladiti
odnose boja i materijla u njima, jer se vizualno nadopunjuju
• bez obzira na veličinu i oblik ovog prostora, potrudite se njegovim uređenjem
iskazati dobrodošlicu svima koji vam dolaze u posjet.
Mnogo je načina za kvalitetno uređenje i iskorištavanje hodnika, a na vama je samo da odaberete pravi, koji će biti usklađen s vašim navikama i stilom života.

 

Share

Post to Twitter

Comments are closed.