navigacija

Slovensko-njemačka teritorijalna i diplomatska blokada Hrvatske

Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell

Ubrzo nakon osamostaljenja Hrvatska i Slovenija suočavaju se s prvim ozbiljnim tenzijama. U lipnju 1991. slovenska vojska odlučila se odazvati na Tuđmanov poziv o gostovanju u bivšoj vojarni JNA na Svetoj Geri. Međutim, Slovenci su odlučili tiho okupirati i nikad ne napustiti to mjesto. U proljeće 1993. slovenski parlament je izglasao memorandum prema kojem bi cijela Savudrijska vala pripala Slovencima. Hrvatska, pod okupacijom i međunarodnim pritiscima, izrazila je razočarenje, osobito jer je Ljubljana 1991. prihvatila razgraničenje po sredini Savudrijske vale.

Sredinom 1990-ih Slovenija se opredijelila za članstvo u EU te je nekoliko godina kasnije počela koristiti svoju povoljnu diplomatsku poziciju kako bi natjerala Hrvatsku na primjenu sporazuma Račan-Drnovšek. Obzirom da Hrvatski sabor nije ratificirao sporazum, Slovenija zahvaljujući članstvu u EU 2004. vrši žestok pritisak na Hrvatsku.

Uslijedila je tako 2008. i 2009. blokada zbog čega je Hrvatska bila prisiljena potpisati Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Istovremeno, nastala je blokada zbog zahtjeva tužiteljstva Haaškog suda oko nepostojećih topničkih dnevnika. Međutim, kako svjedoči Wikileaks, Francuska i SAD izvršile su pritisak na zemlje koje su blokirale hrvatske pregovore za članstvo u EU.

Vratimo se na početak 1990-ih. U javnosti se često govori o njemačkim afinitetima prema Hrvatskoj. Međutim, Njemačka je kao i sve druge zemlje Europske zajednice bila za očuvanje Jugoslavije do te mjere da je njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher osudio referendume za samostalnost Slovenije i Hrvatske. Još su se 19. i 20. lipnja 1991. Budenstag i OSCE, pod Genscherovom palicom, opredijelili za "demokratski razvoj, jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost Jugoslavije" (Josip Glaurdic, The Hour of Europe, 2011: 167-8). Bili su potrebni Vukovar i Dubrovnik da se Njemačka 15. siječnja 1992. odluči za međunarodno priznanje Hrvatske. Njemačko oklijevanje nije toliko istraženo u hrvatskoj znanosti, prije svega iz konstruktivističkih razloga, ali je zasigurno takvo oklijevanje produbilo hrvatsku agoniju. Poslije priznanja, produženje rata i izazovi njemačkog ujedinjenja udaljili su Berlin od Zagreba.

Od tad, Njemačka je relativno rezervirana prema Hrvatskoj. Uzmimo u obzir da je Francuska inicirala Summit u Zagrebu 2000. na kojemu je odlučeno da jugoistočne države neće pregovarati s EU u "paketu", nego pojedinačno; SAD i Francuska su te koje su izvršile pritisak 2009. za otklanjanje političkog bojkota, slovenskog hira i haaške nelogičnosti; njemački šef odbora za europska pitanja Gunther Kirchbaum najavio je u ožujku 2013. kako će Njemačka tražiti monitoring nad Hrvatskom i poslije članstva u EU; istovremeno, predsjednik Bundestaga Normert Lammert izrazio je mišljenje kako Hrvatska nije spremna za članstvo u EU.

Istina, Milanovićeva tvrdoglavost oko lex Perkovića nije pomogla, ali korijeni hrvatsko-njemačkih nejednakih stavova su dublji i danas jasniji. Bez obzira na članstvo u EU, Njemačka je izabrala Srbiju Aleksandra Vučića kao garanta stabilnosti na Balkanu, želeći ga čak nagraditi carinskom unijom. Međutim, znakovito je kako se često upravo iz Berlina hrvatski zahtjevi i nastojanja rješavanja hrvatskih odnosa s balkanskim susjednim državama, Srbijom i BiH - odbacuju. Čini se kako zahtjevi Beograda, koji uživa naklonost Njemačke i stoga većine članica EU, trenutno imaju veću težinu od hrvatskih vizija prema susjedstvu, bez obzira što je Hrvatska članica EU. To je vidljivo na primjerima srbijanske nesuradnje s Haaškim sudom, ideji o stvaranju carinske unije Zapadnog Balkana te u netaknutim odnosima s Rusijom s kojom Njemačka in primis zatopljava odnose.

Vratimo se na Sloveniju. Nakon članstva Hrvatske u EU, dolazi do slovenskog poznatog blama koji Hrvatskoj daje legitimno pravo izlaska iz Sporazuma o arbitraži. Međutim, nastaju prijetnje o blokadi prometa, što se i realiziralo tijekom uskršnjih blagdana i što Hrvatsku vjerojatno čeka tijekom ljeta. Prisjetimo se kako od siječnja 2017. slovenski šef diplomacije Karl Erjavec kontinuirano najavljuje kako će hrvatski turizam doživjeti sabotažu. Slično nastupa i premijer Miro Cerar koji doslovce laže hrvatske vlasti te bez ikakvog srama nastavlja provoditi strogi režim kontrole na granicama. Nažalost, hrvatske reakcije su slabašne ili su uslijedile prekasno. Poziciju je dodatno zakomplicirala trenutna situacija oko Agrokora zbog koje Slovenci traže natrag "svoj" Mercator.

Zanimljivo je primijetiti da od početka godine Slovenija sve intenzivnije nastupa na Zapadnom Balkanu. Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez u nekoliko je navrata spomenuo kako se Slovenija "mora vratiti na Zapadni Balkan" i izaći iz "šizofrene situacije". Nakon dugo godina, početkom ovog mjeseca Cerar je otputovao kod mrskih južnjaka u Bosni gdje je kolegama izrazio potporu "socijalnoj i gospodarskoj reformi", a tijesna suradnja Ljubljane i Beograda te usklađivanje stavova oko Agrokora, bez konzultiranja s Hrvatskom gdje je kriza i nastala, dodatno pokazuje kako se na svim razinama Zagreb zaobilazi. Povjesničari se zasigurno pitaju kruži li slovenskom politikom duh Antona Korošeca kojemu nije teško padalo graditi srdačne odnose s Beogradom ni nakon ubojstva Stjepana Radića, makar to štetilo susjednoj Hrvatskoj.   

Ukoliko ovakva konstelacija ostane netaknuta idućih nekoliko godina, Hrvatskoj ozbiljno prijeti izolacija. U kontekstu u kojem su zemlje Srednje i Istočne Europe već 10 godina dio schengenskog režima, čini se kako Hrvatskoj prijeti sudbina Bugarske i Rumunjske. Prije nekoliko dana kružili su naručeni članci o tome kako je Hrvatska izgradila "preuske schengenske granične prijelaze". Njemačka nezainteresiranost pomnožena sa slovenskim iživljavanjem Hrvatsku gura u izolaciju zbog koje će postati iznimno teško provoditi vanjskopolitičke ciljeve, a to su proširenje tržišta, stabilnost u susjedstvu, rješavanje pitanja o zločinima i žrtvama rata, opstanak Hrvata u Vojvodini i ravnopravnost u BiH.

Moguće je kako će uskoro Ljubljana i Berlin ponuditi besplatnu izgradnju "širokih schengenskih graničnih prijelaza", jer valjda Hrvatska ne zna postaviti dvije-tri kućice na svojoj ćupriji, ali tek ukoliko bi Hrvati ljubazno prepustili Savudrijsku valu i trajno prekinuli s artikuliranjem vanjskopolitičkih ciljeva. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (77 ocjena)

Komentari

Registracija
 • AAlien AAlien

  21.04.2017 u 21:20h

  U čemu je razlika između Slovenije i Hrvatske? Slovenski ljevičari su veći nacionalisti(u pozitivnom smislu) u vanjskoj politici od najradikalnijih desničara koji su ikada bili parlamentarna stranka u Hrvatskoj (HSP) Neopterećeni prošlosti slovenski političari gledaju prvenstveno interese Slovenaca i Slovenije, a ne kao naši briselski ćato što će reći i hoće li ga karati trećerazredni briselski birokrat. Nažalost u našem mentalnom sklopu je da biramo takve i da nas takvi prestavljaju. Sa druge strane , "naša" ljevica u svojoj doktrini nema apsolutno ništa nacionalno tako da svaki puta kada oni inercijom dođu na vlast drmaju se sami temelji države. Ukratko, šaka jada smo i zato nas šamaraju svakakve protuhe.
  40 87% 6
 • herojulice herojulice

  21.04.2017 u 22:14h

  Kada shvatimo da samo mi svojim stavom i ponašanjem si možemo pomoći onda će nas drugačije i drugi gledati.
  33 87% 5
 • tolitol tolitol

  21.04.2017 u 20:29h

  Tendenciozan članak na, činjenično gledano, vrlo klimavim nogama. Njemačka tobože nije bila za nezavisnost Hrvatske i Slovenije, što je samo djelomice točno. Da nisu pobunjeni Srbi onako na barikadama maltretirali njemačke turiste, priča o onome što se događa u Hrvatskoj teže bi stigla u njemačke medije. A upravo su njemački mediji (FAZ pogotovo) stvorili ogromnu naklonost kod njemačkih političara iz CDU/CSU i FDP-a. Da nije bilo Njemačke, koja je priznanje Hrvatske i Slovenije od strane drugih članica EZ-a (pogotovo Velike Britanije i Francuske) platila koncesijama u Mastriškom ugovoru, mi priznanje ne bismo dobili. I to unatoč Vukovaru. Do zadnjeg trenutka 15. siječnja 1992. se nije znalo hoće li Britanci i Francuzi nas priznati. SAD nas je priznao četiri mjeseca kasnije. Naravno da je Njemačka imala i ima svoj interes, no ne zaboravimo imala ga je i hrvatska političko-medijska klika u Zagrebu koja je vrlo često svojevoljno trčala u London i američku ambasadu po upute. A te upute su često bile protiv naših interesa. Spominje novinar i Francusku u pozitivnom svjetlu, kao i SAD, a zaboravlja da su i Mitterand i Bush Senior bili snažno protiv priznanja ove zemlje. Mitterand je kasnije, unatoč zvjerstvima bosanskih Srba, uspio spriječiti američku intervenciju u Bosni 1995. Usput, na summitu u Zagrebu 2000. osmišljena je upravo "regionalna suradnja" kao preduvjet približavanja EU-u odnosno napravljen je odmak od tzv. kopenhaških mjerila koja su dotada vrijedila za potencijalne članice. Dakle nisu Francuzi odustali tada od regionalnog ulaska. Štoviše par mjeseci ranije tadašnji britanski povjerenik je koncipirao zloglasni koncept "zapadnog balkana". Danas naravno Njemačka ima druge interese na Balkanu. No kako Nijemce kriviti nakon što ih je Zagreb par dana prije ulaska u EU s lex Perković onako nasamario? Kako očekivati da će te svi u Berlinu podupirati kada Milanović 2012. kao novopečeni premijer u tom istom Berlinu govori o Hrvatskoj kao zemlji korupcije u kojoj se ne plaćaju porezi? U posljednje četiri godine Hrvatska je samoj sebi napravila toliko štete na vanjskopolitičkom planu i toliko si srozala ugled u EU-u. Danas je neozbiljno kriviti Nijemce zato što im je jedan Vučić koji im ide niz dlaku poželjnjiji partner. Mi imamo amatere za političare koji svoj posao jednostavno ne znaju. Paraf na katastrofalan sporazum o granici stavio je 2000. tadašnji hrvatski premijer Račan. Nitko ga na to nije tjerao. Čovjek je otišao u Sloveniju i potpisao nešto na temelju zemljovida koji su Slovenci sami iscrtali. Dakle, najveći neprijatelj Zagreba i hrvatskih državnih interesa je sam Zagreb. I dok se to ne promijeni, Hrvatska će teško pronalaziti saveznike, teško igrati onu ulogu koja joj kao članici EU-a i NATO-a pripada. Koliko god to teško bilo za priznati, mi jednostavno nemamo kritičnu masu kapaciteta, ni političkih, ni medijskih, ni ekonomskih za takvo što. I dok nam naš tzv. establišment budu uglavnom sastavljen od amatera, bit će nam tako kako nam je.
  32 78% 9
 • štokavac štokavac

  21.04.2017 u 21:32h

  Ne ulazeći u točnost ocjena autora članka koje u nečemu možda i jesu dostatno potkrijepljene pojedinačnim potezima čelnika spomenutih država, ostaje činjenica da je naša vanjska politika poslovično mlitava, neučinkovita, blaga i bez ikakvog stava i oštrine. Na poteze Slovenske opstrukcije našeg turizma zasigurno se može npr. odgovoriti najavom o uvođenju izuzetno visokih poreza na nekretnine stranaca u Hrvatskoj, čime se ne bi samo iziritirali slovenski građani koji u Hrvatskoj posjeduju veliki fond nekretnina, već i građani ostalih EU zemalja što pomaže problem internacionalizirati. Također je moguće ponovno aktualizirati i tužbe protiv Slovenije po pitanju Ljubljanske banke. Nadalje svakako je nužno povući veleposlanike iz Slovenije i tražiti raspravu EU o Sloveniji. Uza sve navedeno svakako je nužno uporno, gotovo fanatično lobiranje naših lobista posvuda po EU i svijetu te sveprisutnost inozemne diplomacije.
  22 85% 4
 • frankies boy

  21.04.2017 u 19:20h

  Tesko je razumjeti Hhrvatske politicare. Kako po mom misljenju se vidi da za Hrvatsku nisu napravili nista pozitivno. Medju sobom se natezu za vlast dok se prema Hrvatskoj siri lazna negativna propaganda a reakcije of "vlasti" nema. Ne cuje se of Hrvatske diplomacije bas nista. Meni se cini da cak je Hrvatska bila razoruzana?, a zlobnih susjeda ima. Branitelji su podcjenjeni a zlu ne trebalo tko bi branio Hrvatsku ako zatreba? Pokojni Racan je poklonio Hrvatsko more? Mislim da Hrvatskoj bi trebao covjek snazne ruke poput predsjenika Trump-a.
  20 69% 9
 • oluja2015 oluja2015

  21.04.2017 u 23:04h

  hrvati su danas vise ugrozeni nego ikada u svojoj povijesti..nemam vrimena objasnjavati zasto i kako..ali..ako se s nama..nesto hitno i reformatorski ne dogodi..lose nam se pise..pa vi pivajte borbene..
  18 86% 3
 • Rafael Hebrang Rafael Hebrang

  21.04.2017 u 20:41h

  Njemačka Angele Merkel nije Njemačka iz 90ih iako je i ta Njemačka držala stranu islamistu Aliji Izetbegoviću u ratu kojeg je Sarajevo pokrenulo protiv Hrvata u srednjoj Bosni. Od Njemačke se treba čim više odmaknuti u političkom smislu jer su povijesni luzeri koji po treći put vode kontinent u nered i ne znaju stvarati dugotrajna savezništva kao USA ili UK. Dvaput biti s njima na brodu koji tone je bilo dovoljno. Okrenut se pobjednicima iz dva svjetska rata koji će i iz ovog sranja našeg doba izaći kao pobjednici. Berlin neće. A ni Moskva. A ni njihovo tulavo posvojče Srbija.
  23 59% 16
 • tribić tribić

  21.04.2017 u 22:13h

  Hrvatskoj je turizam, pitanje života i smrti. Turistima koji moraju na zadnjoj unutarnjoj EU granici na slovenskoj strani, čekati satima da bi ušli u lijepu našu, to više i nije nekakv izazov i primamljiva destinacija. Ovdje se radi o iscrpljivanju sa slovenske strane, zbog radi drugih razloga, a to je pitanje piranskog zaljeva. Ako pregovori ne donose nikakav napredak, a glavna turistička sezona je ante portas, Hrvatski trust mozgova jednostavno mora ozbiljno razmotriti činjenicu da svi brodovi, bez iznimke, plove kroz hrvatske teritorijalne vode, prema strateški vażnoj luci Kopar.
  16 70% 7
 • komit komit

  21.04.2017 u 23:08h

  Tolitol odlican komentar. Racan je osrao ojcu, Sanader je silom i podcjenjivacki isao prema Sloveniji. Od Milanovica su bila velika ocekivanja a ispao je obicni kukuriku pjetlic totalno nedorastao funkciji. Sad imamo jos jednog bruxelleskog aparatcika. Koliko god nas drugi potkopavaju toliko i sami sebe u svojoj gluposti.
  14 70% 6
 • oluja2015 oluja2015

  21.04.2017 u 22:26h

  cinjenica je..ne pripadamo eu obitelji..nego nas tretiraju kao granicare i dio balkanska regiona..dogodilo se..ono sta se znalo a nije govorilo..priznali su nas..jer su to obecali uz jedan uvijet..da se nanovo..ujedinimo u neku juznoeuropsku regiju ali bez prava na prijelaz alpa..dokaz je ..ovo sta rade ..
  13 72% 5
 • future Gohan

  21.04.2017 u 23:43h

  Što se dešava? Zna li tko? Ovaj okret u VL, što to znači? Odjednom nas i Rusa 300 milijona, oni nas naouružavali u ratu, ono laž i glupusti, švabe nam oružje slali iz istočne njmačke, što je ostalo od sovjeta kad se povukli... ali gle ti što ovi piskaraju... zna li itko o čemu je riječ?
  12 63% 7
 • Pipl mus tras as

  21.04.2017 u 22:53h

  Njemacka je GOTOVA pitanje je dana kad ce past na GUZICU...
  13 59% 9
 • JJStrossmayer

  22.04.2017 u 02:23h

  Odličan tekst! Ni jedan njemački političar nas nije podržavao kao britanska Margaret Thatcher. O ljubavi Austrijanaca i Merkelove s Vučićem i ovakvima ne treba trošiti riječi.
  10 71% 4
 • dorian.gray.zagreb dorian.gray.zagreb

  22.04.2017 u 02:44h

  Ma to ti meni izgleda na onu - mali pas stalno laje i reži, dok se veliki pas ne obazire. Hrvatska je ipak ovdje veliki pas - po mentalitetu, po ponašanju i po poslovnom potencijalu.
  8 89% 1
 • tracy tracy

  22.04.2017 u 05:46h

  Hrvatska postaje slucaj, korupcija, vanjski dug, nepotrebna administracija, porezi i nameti, branitelji, investicije samo za odabranu kriminalnu klijentelu, unistena poljoprivreda, devastirana industrija. treba li jos ? Pa ovo sta Slovenci rade je potpisano u Briselu , vjerovatno od nekog uhljeba profila one svetice
  8 73% 3
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 09:38h

  Predlažem našoj nesposobnoj i korumpiranoj vladi da se pripremi za pokušaj uništavanja našeg turizma u ovoj sezoni koji je najavljen od strane slovenije kao ucjena u pokušaju otimanja našeg teritorija na sljedeći način: A. Pripremiti sve potrebne resurse i službe koje će na hrvatskoj stran i granice pomagati turistima u odlasku iz RH da prežive slovenski granični državni terorizam koji će ih primorati da u nepreglednim kolonama, s malom djecom, bolesnicima, bez dovoljno vode, hrane sanitarnih potrepština i liječničke skrbi stoje i čekaju kao taoci u službi slovenske ucjene i to kroz osiguravanje: a. Dovoljnog broja cisterni sa pitkom vodom i vodom za higijenske potrebe, b. Pokretnih sanitarnih i toaletnih uređaja, c. Kamp prikolica ili šatora za pružanje liječničke skrbi potrebitima i majkama s malom djecom (previjanja, hranjenja i td.), d. Dovoljnog broja policijskih službenika i djelatnika poput psihologa, psihijatara, socijalnih radnika i td. koji bi pomagali ljudima da premoste ovaj psihički terorizam slovenske države, e. Policijske i carinske službenike osloboditi strogih kontrola turista (to budu odradili slovenci u svojoj zloj namjeri), već ih uposliti u pomaganju putnicima da prežive sa što manje muka ovo teroriziranje, f. Pakete sa hranom za turiste koji su ostali bez hrane jer se nisu pripremili za ovu vrstu terorizma, g. Itd. B. Našim stranim gostima na njihovim jezicima i u mjestima gdje ljetuju kao i na samoj granici podijeliti brošure u kojima će ih se upoznati sa očekivanim događajima kojima će biti izvrgnuti pri povratku na slovenskoj granici u kojima im pojasniti i uzroke tog slovenskog državnog terorizma kao i činjenicu da taj terorizam pomažu i njihovi predstavnici u parlamentu EU i drugim institucijama EU unatoč hrvatskom upozoravanju na razloge sa slovenske strane, pa navesti: a. Ovakav vid državnog terorizma slovenija je na vrijeme najavila kao ucjenu u pokušaju otimanja hrvatskog teritorija – Savudrijske vale, Svete Gere i td., b. Slovenija pokušava uvesti presedan u UN zakonima o Pravu mora sa nekakvom originalnom sintagmom o razlici između „prava“ i „pravice“, te se protivno striktnoj primjeni međunarodnog prava kroz relevantne međunarodne UN i EU sudove, već traži ucjenama neku svoju „pravicu“ kroz arbitraže u kojima mitom i drugim nedozvoljenim radnjama pokušava ukrasti hrvatski teritorij. To se vidi i iz izjava slovenskih državnika koji se otvoreno protive striktnoj primjeni međunarodnih zakona kroz institucije međunarodnih sudova, c. Slovenija je nezadovoljna odlukom EU suda po kojoj mora vratiti novac koji je pokušala oteti državljanima svih republika bivše SFRJ i to bez kamata, d. Slovenija ultimativno traži „pravo“ ribarenja u hrvatskim teritorijalnim vodama mimo svih zakona UN, EU i td., e. I td. i td.. C. Dosadašnje iskustvo primjene ovih ucjena slovenije s teroriziranjem turista i putnika na granicama pokazalo je da nije otkriven ni jedan terorist budući su potencijalni teroristi prešli sve EU granice bez kontrola po nalogu EU čelnika i institucija kada su suspendirali sve EU zakone i prisilili države kroz koje su potencijalni teroristi prolazili (pješice) da im pomažu u tim ilegalnim prelazima na sve moguće načine. D. Na kraju se ispričati ljudima zbog svih neugodnosti koje im je priuštila slovenija u pokušaju ucjene RH (uz pomoć institucija EU) i zamoliti ih za razumijevanje Hrvatskog nastojanja da obrani svoj državni teritorij od agresivne, terorističke i osvajačke politike slovenije! E. Zaželjeti im sretan put i obećati svu moguću pomoć u premoštavanju ovog terorizma na slovenskoj granici uz nadu da će se opet vratiti u RH gdje ćemo ih nastojati ugostiti na najbolji mogući način. F. Zamoliti ih da u svojim zemljama pokažu ovaj letak prijateljima u službi istine. G. Itd. itd.
  7 100% 0
 • dosaosam dosaosam

  21.04.2017 u 21:30h

  Pepić kaj si ti napisal to nema veze baš sa mozgom
  12 55% 10
 • Francek007

  22.04.2017 u 07:19h

  Bravo za komentar, ali što rade Kolinda i Plenković. Jer zaista pisanje pisma Kolinde sve što može jedan Predsjednik države??? Gdje je HDZ sada, zsšto kso najveća stranka ne surađuje politički sa srodnom im njemačkom strankom???
  6 86% 1
 • cijankalij

  22.04.2017 u 07:15h

  Iako sa Slovencima nikada nismo ratovali, pravi neprijatelj Hrvatske nije Srbija nego Slovenija (i Italija). Srbima smo dali do znanja da će im spas biti Crno more kad Hrvatska vojska krene, a ovoj maloj šačici podalpskih harmonikaša bi trebalo dati do znanja da nama Hrvatima nije problem stjerati ih sve u tunel Karavanke.
  6 75% 2
 • dule5 dule5

  22.04.2017 u 06:16h

  koju k...c se čeka u Neomu 2 sata . Pa tamo nema Slovenca.
  6 75% 2
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 11:09h

  1. Mislim da velik,a prijetnja dolazi od slovenskih službi koje bi mogle preko slovenskih turista koji dolaze u RH ubaciti i teroriste, a samo jedan teroristički napad bi uništio naš turizam i RH! Zato predlažem striktnu kontrolu samo slovenskih "turista" uz dužnu ispriku i pojašnjenje. 2. Svi naši dužnosnici zaboravljaju da je najopasnije terorističke napade moguće ostvariti na način da se brodovima koji plove kroz naše teritorijalne vode dostavi teroristima koji su već u EU potreban materijal za nuklearno i kemijsko oružje. Automobilom je to teško realizirati i zato bi hrvatske službe trebale striktno pregledavati sve brodove koji ulaze ili prolaze našim morem (recimo prema Kopru) i time pokazati da smo odgovorna članica EU i da se spremamo za tzv. Šengenske granice. Mislim da protiv takvog ozbiljnog pristupa osiguravanju sigurnosti EU nebi nitko trebao imati ništa. Moramo imati na umu izjavu gospođr Pusić kako su tzv. izbjeglice sve sami visokoobrazovani ljudi i nije im nimali problem proizvesti najopasnije oružje za masovno uništenje - samo im treba dostaviti materijal i alate, a to je najjednostavnije teretnim brodovima. sto tako treba uvažiti izjave Bila Gejtsa koji prognozira upravo takve scenarije. Zato pamet u glavu i sve kontrolirati!!
  4 100% 0
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 11:08h

  1. Mislim da velik,a prijetnja dolazi od slovenskih službi koje bi mogle preko slovenskih turista koji dolaze u RH ubaciti i teroriste, a samo jedan teroristički napad bi uništio naš turizam i RH! Zato predlažem striktnu kontrolu samo slovenskih "turista" uz dužnu ispriku i pojašnjenje. 2. Svi naši dužnosnici zaboravljaju da je najopasnije terorističke napade moguće ostvariti na način da se brodovima koji plove kroz naše teritorijalne vode dostavi teroristima koji su već u EU potreban materijal za nuklearno i kemijsko oružje. Automobilom je to teško realizirati i zato bi hrvatske službe trebale striktno pregledavati sve brodove koji ulaze ili prolaze našim morem (recimo prema Kopru) i time pokazati da smo odgovorna članica EU i da se spremamo za tzv. Šengenske granice. Mislim da protiv takvog ozbiljnog pristupa osiguravanju sigurnosti EU nebi nitko trebao imati ništa. Moramo imati na umu izjavu gospođr Pusić kako su tzv. izbjeglice sve sami visokoobrazovani ljudi i nije im nimali problem proizvesti najopasnije oružje za masovno uništenje - samo im treba dostaviti materijal i alate, a to je najjednostavnije teretnim brodovima. sto tako treba uvažiti izjave Bila Gejtsa koji prognozira upravo takve scenarije. Zato pamet u glavu i sve kontrolirati!!
  3 75% 1
 • furest furest

  22.04.2017 u 08:08h

  geopoliticki odnosi na balkanu su da je njemacoj i francuskoj prirodni savezn ik srbija i ili cijela juga a Hrvatskoj Rusija a Sad e je protiv Hrvatske a za jugu ili ili bosnu plus crna gora albanija Rusija nas je prije priznala nego Sade i naoruzavala a i sprijecila bombadiranje od strane Jna
  2 50% 2
 • darko9 darko9

  22.04.2017 u 09:05h

  da se milanovič nije svađao sa eu mi bi več bili u zoni shengena a zlovenci više nebi bili na granici a isto to radi i zastavnik orepič
  2 50% 2
 • tribić tribić

  21.04.2017 u 21:55h

  Hrvatskoj
  2 50% 2
 • darko9 darko9

  22.04.2017 u 09:08h

  slovenci samo koriste nesposobnost i licemjernost naše vlasti milanovič,josipovič,mesič ,a sad o MOST sa nesposobnim orepičem
  1 50% 1
 • Orgasmatron

  22.04.2017 u 08:40h

  Već iz samog naslova se nameće riješenje za ovu situaciiju - Višegradska skupina. Odlična analiza!
  1 50% 1
 • hrastmedunac hrastmedunac

  22.04.2017 u 08:46h

  Brate ostavi se pisanja o politici to je mnogo kompleksnije nego što ti vidiš.Broje se samo krajnji ishodi,a sve ono između je igra(POKER).Navedi gdje je Njemačka u konačnici okrenula leđa HR_oj.
  1 50% 1
 • medico medico

  22.04.2017 u 09:14h

  tako je to kada se naša vlada bavi glupostima i ne radi ništa. Tko će imati povjerenja?
  1 50% 1
 • False-flag

  22.04.2017 u 09:56h

  Hrvatski establišment si stalno puca u stopalo ... i zato Hrvatska šepa!!!
  0 0% 1
 • baracuda

  24.04.2017 u 11:18h

  Istina. Međutim uvijek postoji i drugo rješenje koje je za nas povoljnije. Provodi ga predsjednica i to je dobar znak. Prva je i kritizirala Merkel zbog poziva izbjeglicama i vidimo da nije pogriješila. Kao drugo, preko Mađarske, Poljske povezivanje sa Baltičkim zemljama za RH je najbolja solucija. Merkel ne može kontrolirati Mađarsku, a pogotovo ne Poljsku koja ima oko 40 miliona ljudi. Ovo sa Srbijom je oznato odavno. I Hitler je prvo tražio njih da se pridruže, pa tek nakon toga Hrvatsku. Naime umjetna tvorevina. Kraljevina Jugoslavija; počivala je na Srbiji i time bi izbjegao pojedinačne dogovore. Činjenica je da kada sami tražimo suradnike, sigurno je da će ih biti. Za sada salmo poorno slušanje direktiva odaje privid nemoći i povečava ucjene. U takvom slučaju nismo trebali odbii pridruživanje Višegradskoj skupštini. Tu je ipak i razvijeja Češka. EU je i tako već pokazala previše slabosti, pa njihovi pritisci ne stoje u pravnom smislu. Sami izmišljaju pravila, a namnožili su birokraciju koja se razvija potencionalno, a ne linearno. Uostalom kakvi su njemci potrošaći, bolje je ruse i engleze a talijene i tako neće spirječiti. Koliko nam je donio embargo prema Rusiji? Dovoljno je ponovno ukinuti vize preko ljeta kao što je to bilo prije.
  0 0% 0
 • Nenadjebivi Nenadjebivi

  24.04.2017 u 10:49h

  Hrvatsku šamaraju svi odreda gdje god stignu , šamaraju nas bosanci , srbi, slovenci , čak smo se zakačili i sa Mađarima s kojima smo tradicionalno imali dobre odnose i nismo imali nikakva otvorena pitanja do slučaja INA kao da su nas Mađari silili da im prodamo tu kompaniju , sada ćemo morati platiti milijune za onu nepotrebni arbitražu oko Ine koju smo izgubili , za sve to krivnju snosi hrvatska jalova politika pogotovo ona tragična u doba Pusičke koja je toliko štete napravila , što očekivati od uskoro presude u Hagu za Hrvate iz BIH kada nam je bivša ministrica uporno ponavljala tezu da smo bili agresori u BIH , da ne spominjem dalje Račana koji je potpisao onaj sporazum sa Drnovšekom koji srećom ipak hrv.sabor nije ratificirao ali posljedice su ostale , o Sanaderu i Mesiću i nizu drugih koji su nas vodili da i ne pričam dalje . Hrvatsko gospodarstvo se urušava , propadaju firma za firmom od one najveće Agrokora , tu su brojne građevinske firme , ono što je ostalo od Borova , Kutinska petrokemija, prijeti zatvaranje sisačke rafinerije kao zadnjeg ostatka nekoč močne sisačke industrije, itd. i sve smo karte bacili na turizam a to je toliko krhka grana gdje nas evo i slovenci mogu držati za znate već što , ne može se samo živiti od turizma . Ulaskom u EU nismo dobili apsolutno ništa , puste godine su nas uvjeravali i pumpali sa tom EU te pristajali na razne ucjene, pritiske i loše kompromise kako bi nas uveli u EU i sve opravdavali tim svetim ciljem i onda što smo dobili naposljetku , što se to pozitivno promjenilo u ove zadnje tri -četri godine , govorili su o otvorenim granicama a sad imamo veće gužve na granici nego ikad prije , jedino što nam je EU donjela je masovno iseljavanje u sklopu slobodnog tržišta rada a to će nas tek dokrajčiti jer naša privreda sve više slabi a mladi odlaze , dolazi sve više na naplatu krajnje loša i to sustavno loša i ekonomska i vanjska i sveukupna politika , i ne vidim tu nikakvog pomaka nabolje , nažalost bojim se da će biti sve gore i lošije.
  0 0% 0
 • fenixem

  23.04.2017 u 18:19h

  EU bez granica i Hrvatska bez g..z..i...ce!!
  0 0% 0
 • Beznade Beznade

  22.04.2017 u 12:55h

  Na ovo treba dodati da nam je Plenković za ministra vanjskih poslova postavio Stiera, koji je odraato i školovao se u Argentini, dakle o Hrvatskoj poslijeratnoj zna iz druge ruke (a obitelj mu nema čiste ruke iz NDH), umjesto nekog iskusnog političara koji bi se mogao nositi s Erjavcem i ostalim stranim političarima. Kontakti su jako važni, a Stier ih nema.
  0 0% 2
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 11:09h

  1. Mislim da velik,a prijetnja dolazi od slovenskih službi koje bi mogle preko slovenskih turista koji dolaze u RH ubaciti i teroriste, a samo jedan teroristički napad bi uništio naš turizam i RH! Zato predlažem striktnu kontrolu samo slovenskih "turista" uz dužnu ispriku i pojašnjenje. 2. Svi naši dužnosnici zaboravljaju da je najopasnije terorističke napade moguće ostvariti na način da se brodovima koji plove kroz naše teritorijalne vode dostavi teroristima koji su već u EU potreban materijal za nuklearno i kemijsko oružje. Automobilom je to teško realizirati i zato bi hrvatske službe trebale striktno pregledavati sve brodove koji ulaze ili prolaze našim morem (recimo prema Kopru) i time pokazati da smo odgovorna članica EU i da se spremamo za tzv. Šengenske granice. Mislim da protiv takvog ozbiljnog pristupa osiguravanju sigurnosti EU nebi nitko trebao imati ništa. Moramo imati na umu izjavu gospođr Pusić kako su tzv. izbjeglice sve sami visokoobrazovani ljudi i nije im nimali problem proizvesti najopasnije oružje za masovno uništenje - samo im treba dostaviti materijal i alate, a to je najjednostavnije teretnim brodovima. sto tako treba uvažiti izjave Bila Gejtsa koji prognozira upravo takve scenarije. Zato pamet u glavu i sve kontrolirati!!
  4 100% 0
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 11:08h

  1. Mislim da velik,a prijetnja dolazi od slovenskih službi koje bi mogle preko slovenskih turista koji dolaze u RH ubaciti i teroriste, a samo jedan teroristički napad bi uništio naš turizam i RH! Zato predlažem striktnu kontrolu samo slovenskih "turista" uz dužnu ispriku i pojašnjenje. 2. Svi naši dužnosnici zaboravljaju da je najopasnije terorističke napade moguće ostvariti na način da se brodovima koji plove kroz naše teritorijalne vode dostavi teroristima koji su već u EU potreban materijal za nuklearno i kemijsko oružje. Automobilom je to teško realizirati i zato bi hrvatske službe trebale striktno pregledavati sve brodove koji ulaze ili prolaze našim morem (recimo prema Kopru) i time pokazati da smo odgovorna članica EU i da se spremamo za tzv. Šengenske granice. Mislim da protiv takvog ozbiljnog pristupa osiguravanju sigurnosti EU nebi nitko trebao imati ništa. Moramo imati na umu izjavu gospođr Pusić kako su tzv. izbjeglice sve sami visokoobrazovani ljudi i nije im nimali problem proizvesti najopasnije oružje za masovno uništenje - samo im treba dostaviti materijal i alate, a to je najjednostavnije teretnim brodovima. sto tako treba uvažiti izjave Bila Gejtsa koji prognozira upravo takve scenarije. Zato pamet u glavu i sve kontrolirati!!
  3 75% 1
 • False-flag

  22.04.2017 u 09:56h

  Hrvatski establišment si stalno puca u stopalo ... i zato Hrvatska šepa!!!
  0 0% 1
 • 000000 000000

  22.04.2017 u 09:38h

  Predlažem našoj nesposobnoj i korumpiranoj vladi da se pripremi za pokušaj uništavanja našeg turizma u ovoj sezoni koji je najavljen od strane slovenije kao ucjena u pokušaju otimanja našeg teritorija na sljedeći način: A. Pripremiti sve potrebne resurse i službe koje će na hrvatskoj stran i granice pomagati turistima u odlasku iz RH da prežive slovenski granični državni terorizam koji će ih primorati da u nepreglednim kolonama, s malom djecom, bolesnicima, bez dovoljno vode, hrane sanitarnih potrepština i liječničke skrbi stoje i čekaju kao taoci u službi slovenske ucjene i to kroz osiguravanje: a. Dovoljnog broja cisterni sa pitkom vodom i vodom za higijenske potrebe, b. Pokretnih sanitarnih i toaletnih uređaja, c. Kamp prikolica ili šatora za pružanje liječničke skrbi potrebitima i majkama s malom djecom (previjanja, hranjenja i td.), d. Dovoljnog broja policijskih službenika i djelatnika poput psihologa, psihijatara, socijalnih radnika i td. koji bi pomagali ljudima da premoste ovaj psihički terorizam slovenske države, e. Policijske i carinske službenike osloboditi strogih kontrola turista (to budu odradili slovenci u svojoj zloj namjeri), već ih uposliti u pomaganju putnicima da prežive sa što manje muka ovo teroriziranje, f. Pakete sa hranom za turiste koji su ostali bez hrane jer se nisu pripremili za ovu vrstu terorizma, g. Itd. B. Našim stranim gostima na njihovim jezicima i u mjestima gdje ljetuju kao i na samoj granici podijeliti brošure u kojima će ih se upoznati sa očekivanim događajima kojima će biti izvrgnuti pri povratku na slovenskoj granici u kojima im pojasniti i uzroke tog slovenskog državnog terorizma kao i činjenicu da taj terorizam pomažu i njihovi predstavnici u parlamentu EU i drugim institucijama EU unatoč hrvatskom upozoravanju na razloge sa slovenske strane, pa navesti: a. Ovakav vid državnog terorizma slovenija je na vrijeme najavila kao ucjenu u pokušaju otimanja hrvatskog teritorija – Savudrijske vale, Svete Gere i td., b. Slovenija pokušava uvesti presedan u UN zakonima o Pravu mora sa nekakvom originalnom sintagmom o razlici između „prava“ i „pravice“, te se protivno striktnoj primjeni međunarodnog prava kroz relevantne međunarodne UN i EU sudove, već traži ucjenama neku svoju „pravicu“ kroz arbitraže u kojima mitom i drugim nedozvoljenim radnjama pokušava ukrasti hrvatski teritorij. To se vidi i iz izjava slovenskih državnika koji se otvoreno protive striktnoj primjeni međunarodnih zakona kroz institucije međunarodnih sudova, c. Slovenija je nezadovoljna odlukom EU suda po kojoj mora vratiti novac koji je pokušala oteti državljanima svih republika bivše SFRJ i to bez kamata, d. Slovenija ultimativno traži „pravo“ ribarenja u hrvatskim teritorijalnim vodama mimo svih zakona UN, EU i td., e. I td. i td.. C. Dosadašnje iskustvo primjene ovih ucjena slovenije s teroriziranjem turista i putnika na granicama pokazalo je da nije otkriven ni jedan terorist budući su potencijalni teroristi prešli sve EU granice bez kontrola po nalogu EU čelnika i institucija kada su suspendirali sve EU zakone i prisilili države kroz koje su potencijalni teroristi prolazili (pješice) da im pomažu u tim ilegalnim prelazima na sve moguće načine. D. Na kraju se ispričati ljudima zbog svih neugodnosti koje im je priuštila slovenija u pokušaju ucjene RH (uz pomoć institucija EU) i zamoliti ih za razumijevanje Hrvatskog nastojanja da obrani svoj državni teritorij od agresivne, terorističke i osvajačke politike slovenije! E. Zaželjeti im sretan put i obećati svu moguću pomoć u premoštavanju ovog terorizma na slovenskoj granici uz nadu da će se opet vratiti u RH gdje ćemo ih nastojati ugostiti na najbolji mogući način. F. Zamoliti ih da u svojim zemljama pokažu ovaj letak prijateljima u službi istine. G. Itd. itd.
  7 100% 0
 • medico medico

  22.04.2017 u 09:14h

  tako je to kada se naša vlada bavi glupostima i ne radi ništa. Tko će imati povjerenja?
  1 50% 1
 • senior senior

  22.04.2017 u 09:09h

  Ne ulazeći u to tko nam je . sve do sada vodio vanjsku politiku na to se nebi osvrtao jer je to prošlo svršeno vrijeme. Pogledajmo tko nam danas vodi vanjsku politiku jer je to aktualno. Plenković briselski službenik bez ikakvog znanja o vanjskoj politici koji nam za ministra vanjskih poslova tko zna ispod kojeg kamena izvlaći Ivu Stiera koji je politologiju završio na katoličkom sveučilištu u Argentini. O Hrvatskoj nezna ništa a nikada se nije bavio ničim što ima bilo kakve veze sa politikom niti zna nešto o političkim odnosima u europi i na balkanu. Djelu je mi kao časna sestra zalutala u javnoj kući. Naša draga Barbika se nažalost isto toliko razumije u politiku kao i "Marica u krivi nježnik". Dok ne nađemo nekog baju koji politiku ima u sebi jer ako bi sve ovo što je u članku bilo istina i za to ima lijeka. Mi smo danas u EU i kao takvi možemo pravim igračem sa svojim glasom ali još više pravom veta na sve ošto se radi u Brislu odlučivati, ali za to treba imati znanja ali i muda.
  2 40% 3
 • darko9 darko9

  22.04.2017 u 09:08h

  slovenci samo koriste nesposobnost i licemjernost naše vlasti milanovič,josipovič,mesič ,a sad o MOST sa nesposobnim orepičem
  1 50% 1
 • darko9 darko9

  22.04.2017 u 09:05h

  da se milanovič nije svađao sa eu mi bi več bili u zoni shengena a zlovenci više nebi bili na granici a isto to radi i zastavnik orepič
  2 50% 2
 • Zlatko1947 Zlatko1947

  22.04.2017 u 08:56h

  Tako mora na žalost biti jer smo stalno u sukobu sa svim susjedima i EU a naši su najpametniji i umišljeni da smo mi izabrani narod a ono bijeda kada svi dižu nogu na nas. Eto gdje je taj Štir? Čokoladica? Gdje su joj sada prijatelji iz Amerike?
  0 0% 2
 • RS4 RS4

  22.04.2017 u 08:51h

  Hrvatska sada ne smije kleknuti pred ucijenama bilo kakvih uljeza koji zele Hrvatsko Tlo i More, bila to Slovenija ili bilo tko,pokazite ljudima i turistima mogucnosti o dolaskom u Hrvatsku bez slovenije i prolaskom kroz tu jebivjetrinu ,ima Madarska ima Udine italija pa preko katamaranom tih 5km ima avijon itd ,napravite propagandu sirom Europe dodite u Hrvatsku imate besplatan prijevoz katamaranom od Udina do prve Hrvatske tocke ,budete vidijeli kad nitko vise kroz tu jebivjetrinsku zemlju nebude putovao i kupovao vinjete kako se kleci i skoda gace pred Hrvatskom!!
  0 0% 0
 • hrastmedunac hrastmedunac

  22.04.2017 u 08:46h

  Brate ostavi se pisanja o politici to je mnogo kompleksnije nego što ti vidiš.Broje se samo krajnji ishodi,a sve ono između je igra(POKER).Navedi gdje je Njemačka u konačnici okrenula leđa HR_oj.
  1 50% 1
 • Orgasmatron

  22.04.2017 u 08:40h

  Već iz samog naslova se nameće riješenje za ovu situaciiju - Višegradska skupina. Odlična analiza!
  1 50% 1
 • furest furest

  22.04.2017 u 08:08h

  geopoliticki odnosi na balkanu su da je njemacoj i francuskoj prirodni savezn ik srbija i ili cijela juga a Hrvatskoj Rusija a Sad e je protiv Hrvatske a za jugu ili ili bosnu plus crna gora albanija Rusija nas je prije priznala nego Sade i naoruzavala a i sprijecila bombadiranje od strane Jna
  2 50% 2
 • nitko nikic nitko nikic

  22.04.2017 u 08:04h

  Nitko ne zeli imati posla s drzavom kojoj je mafija na vlasti a mi uporno biramo takve. Sanadera je cak merkelica skidala s vlasti kad je pretjerao....
  3 43% 4
 • Felun Felun

  22.04.2017 u 07:23h

  Naivni ste do bola. Članak je tendenciozan, dio je politike "što gore u Hrvatskoj - to bolje", a da nam nije u ratu bilo Njemačke strah me pomisliti što bi od nas ostalo. Današnja politika koju Njemačka vodi prema nama je ono što smo zaslužili odnosom kako prema njima tako i prema vlastitoj zemlji.
  1 25% 3
 • Proleter Proleter

  22.04.2017 u 07:23h

  Kad ti se sav kolektivni identitet svodi na negaciju Srbije i poslušnost prema Americi ne možeš očekivati uvažavanje od ostatka svijeta.
  0 0% 1
 • Francek007

  22.04.2017 u 07:19h

  Bravo za komentar, ali što rade Kolinda i Plenković. Jer zaista pisanje pisma Kolinde sve što može jedan Predsjednik države??? Gdje je HDZ sada, zsšto kso najveća stranka ne surađuje politički sa srodnom im njemačkom strankom???
  6 86% 1
 • cijankalij

  22.04.2017 u 07:15h

  Iako sa Slovencima nikada nismo ratovali, pravi neprijatelj Hrvatske nije Srbija nego Slovenija (i Italija). Srbima smo dali do znanja da će im spas biti Crno more kad Hrvatska vojska krene, a ovoj maloj šačici podalpskih harmonikaša bi trebalo dati do znanja da nama Hrvatima nije problem stjerati ih sve u tunel Karavanke.
  6 75% 2
 • dule5 dule5

  22.04.2017 u 06:16h

  koju k...c se čeka u Neomu 2 sata . Pa tamo nema Slovenca.
  6 75% 2
 • tracy tracy

  22.04.2017 u 05:46h

  Hrvatska postaje slucaj, korupcija, vanjski dug, nepotrebna administracija, porezi i nameti, branitelji, investicije samo za odabranu kriminalnu klijentelu, unistena poljoprivreda, devastirana industrija. treba li jos ? Pa ovo sta Slovenci rade je potpisano u Briselu , vjerovatno od nekog uhljeba profila one svetice
  8 73% 3
 • Jakob1 Jakob1

  22.04.2017 u 04:19h

  Hrvatska misli da je centar svemira i sve se vrti oko nje.Tako i Sjeverna Koreja.
  4 40% 6
 • dorian.gray.zagreb dorian.gray.zagreb

  22.04.2017 u 02:44h

  Ma to ti meni izgleda na onu - mali pas stalno laje i reži, dok se veliki pas ne obazire. Hrvatska je ipak ovdje veliki pas - po mentalitetu, po ponašanju i po poslovnom potencijalu.
  8 89% 1
 • ljerka.p2911 ljerka.p2911

  22.04.2017 u 02:36h

  Milanović i kompartija su nas ekonomski, svojim neimanjem pojma o pojmu i zaduživanjem od 100 novih milijardi duga zatukli. I sada se Plenki svim silama samo trudi da osigura kakvu takvu politčku stabilnost da bi izvukao i državu i kreditni joj rejting iz milanovićevog smeća, a kako bi nam pojeftinio vanjski dug i tako ušteđen novac preusmjerio u HR gospodarstvo, proračun i dubioze tipa zdravstvo i mirovine. Stoga čak i ostavlja po strani sav enormni partijin kriminal i sve im velike afere nebi li osovio državne financije na noge, a partija na čelu sa sada rijetko glumpavim komunjarom br 1 crven berom i dalje opstruira, podmeće i gdje god može čini štetu i sabotira svaki pokušaj ikakvog boljitka naroda, države i gospodarstva uz naravno i dalje svesrdnu pomoć svih svojih moralno politički podobnih medija, ngoa i drugog protuHrvatskog i protunarodnog smeća
  4 44% 5
 • JJStrossmayer

  22.04.2017 u 02:23h

  Odličan tekst! Ni jedan njemački političar nas nije podržavao kao britanska Margaret Thatcher. O ljubavi Austrijanaca i Merkelove s Vučićem i ovakvima ne treba trošiti riječi.
  10 71% 4
 • Balcanicus Balcanicus

  22.04.2017 u 02:10h

  Strogi režim na slovenskoj granici nije odluka Ljubljane nego Brusselsa. Hrvatski političari bi trebali odgovoriti zašto shengenski prostor završava na slovenskoj a ne na hrvatskoj granici. Što Hrvatska dobija zatezanjem sa Slovenijom? Svetu Geru? Mali dio Savudrijske vale? Pametni bi političari napravili neki sporazum.
  2 22% 7
 • soliloquy

  22.04.2017 u 00:18h

  Hrvatski mozak teško može interpretirati stvarnost bez prizivanja neke globalne anti-hrvatske zavjere. Hrvatski mozak ne razumije da i drugi imaju svoje interese, da klubovi zemalja imaju svoje interese, prava i obaveze. Hrvatski mozak ne razumije da postoje vrlo dobri razlozi zašto Hrvatska nije u Schengenu i euro zoni. Hrvatski mozak misli da se EU pripojila Hrvatskoj, a ne obratno. Hrvatski mozak ne razumije zašto mu je i dalje cijena dvije marke kilo.
  5 36% 9
Pregledaj sve komentare