navigacija

Slučaj Ladislava Ilčića i haranga političke korektnosti

cenzura

„Stari svijet umire, novi svijet se sporo pojavljuje, i u ovom clair-obscur-u  nastaju čudovišta“.
Antonio Gramsci.

Slučaj Ilčić još jednom pokazuje moćnu prisutnost agresivne ideologije političke korektnosti i jednoumlja koja nažalost prevladava u hrvatskom medijsko-političkom prostoru. Osobno se ne slažem sa  Ilčićevim tezama i stilistikom jer su mi suvišne zapadno-centrističke. Također smatram da treba osuditi svaki oblik stigmatiziranja bilo koje etničke i vjerske skupine, jer to (tu mi dopustite da budem „politički korektan“) ne doprinosi „među-religijskom dijalogu“.

Međutim, ovakav raspon medijske orkestrirane kampanje od strane određenih lijevo-liberalnih portala i medija (ne zavrjeđuju da ih citiram, prepoznat će se) kao i određenih “pasa  čuvara“ „političkog i društvenog morala i jednoumlja“ u  NGO sektoru, poprima oblik cenzure i napada na temeljnu slobodu mišljenja i izražavanja, fundamentalno nepovredivo demokratsko načelo za koje se hrvatski narod borio od 90.-tih na dalje.

Istim bi cenzorima i novom kleru dominantne ideologije političke korektnosti citirao (ako  već nisu  čitali) Voltaireovu rečenicu: "Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.“

Međutim u Hrvatskoj, ne samo da su medijske, ali i osobne slobode izražavanja i govora kontrolirane, selektivno interpretirane, filtrirane već su i u krajnosti suzbijane kada nisu u skladu sa službenom mainstream lijevo-liberalnom ideologijom. Također treba podsjetiti da isti oni koji prozivaju danas Ilčića za fašizam, ksenofobiju, eugeniku, rasizam, i govor mržnje, do jučer su bili povlašteni vjerni dogmatski čuvari i apologeti  komunističkog titoističkog totalitarnog sustava koji je zbog tzv. verbalnog delikta slao u zatvor političke neistomišljenike.

Naravno, nakon  uspješne profesionalne i institucionalne tranzicijske reciklaže 90.-tih unutar raznih sinekura, danas su im puna usta demokracije, liberalizma i ljudskih prava, kao da se nitko ne sjeća njihove prošlosti i  zapanjujućih rupa u životopisu. Znam da iste centrale i lobiji  trebaju na bilo koji način opravdati svoj platni listić, te da su od viktimološke industrije i ljudskih prava  napravili unosan  biznis, pa nije čudo da su žrtva vlastite frapantne diskrepancije: da oni koji su progonili i cinkali kolege u SFRJ  zbog anti-komunističke i hrvatske nacionalističke propagande, danas u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj  stigmatiziraju tzv. „islamofobe“  i svugdje traže fiktivnog neprijatelja, dežurnog ustašoidnog genetski predodređenog Hrvata, klero-fašista itd.

Zato nije ni čudo da među redovima istog klera današnje lijevo-liberalne političke korektnosti pronalazimo široku paletu pripadnika šesdestosmaške generacije, bivših neomarksista recikliranih u respektabilne neoliberale, demokrate i strastvene globaliste pripadnike tzv.“kavijarske ljevice“, pseudo-pacifiste, humaniste, praksisovace, pristaše UJDI-a 90.-tih, (vidjeti wikipedia: Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu), Sorošovaca koji opsjednuti konceptom permisivnog a-nacionalnog i materijalističko-hedonističkog društva, još uvijek monopoliziraju (bolje rečeno zagađuju) medijski, društveni, odgojni i politički prostor u Hrvatskoj i šire po cijeloj Europi.

Također, treba imati na umu da dominantna ideologija „političke korektnosti“ i ljudskih prava, a u kontekstu širenja islamističkog terorizma u Europi, na jedan način pogoduje određenoj dozi schizofrenog stajališta. Prisjetimo se da je nedavno geopolitolog Ameyric Chauprade zbog toga što je „ne politički korektno“ izjavio da u Francuskoj  postoji „islamska peta kolona“ u francuskim medijima linčovan, a talijanska spisateljica Oriana Fallaci zbog svoje knjige "La Force de la raison" (Snaga razuma) poslije atentata 11. rujna  izopćena iz intelektualnog i javnog života nakon oštre medijske kampanje zato što je predviđala i stigmatizirala postupnu  „islamizaciju Europu“ .

Također je francuski književnik Alain Finkielkraut nedavno bio izložen medijskom linču političke korektnosti i prozivan zbog tzv. „islamofobije“ radi svoje knjige „Nesretni identitet“. Na domaćem planu, prisjetimo se Vedrane Rudan koja (slagali se s njom ili ne) je također žrtva tog intelektualnog terorizma političke korektnosti. Pozivanje na govor mržnje je i u ovom slučaj tragikomično s obzirom na dvostruke standarde koje provode ideološki pristrani pošiljatelji takvih optužbi. Najbolji primjer govora mržnje je zapravo arbitrarno etiketiranje u javnosti epitetima „rasist“; fašist“; ustaša“, neonacist“   kao metodologija prozivanja i ekskomunikacije koja zbog isključivosti ne priznaje pravo na različito mišljenje i argumentiranu raspravu.

Nitko nije protiv sankcioniranja govora mržnje u javnosti ali takvom fenomenu treba pristupiti objektivno i  ideološki nepristrano. Glede širenja govora mržnje, Vijeće Europe i Europski sud pravde posebno su strogi kad je riječ o širenju govora mržnje putem medija. Europski sud u tom pogledu strogo kažnjava predstavnike medija koji pristrano prenose informacije i stigmatiziraju putem govora mržnje većinsku ili pak manjinsku narodnu skupinu. Stoga bi voljeli vidjeti kod današnjih glasnih medijskih i političkih štovatelja dominantne političke korektnosti istu dosljednost, istu strast u reagiranju kada su u pitanju brojne gotovo svakodnevne prakse govora mržnje protiv kršćanskog svjetonazora i vjere, hrvatskog naroda i šire protiv europskog identiteta.

Govor mržnje laička je verzija vjerske blasfemije. Taj delikt pretpostavlja postojanje službenog i vladajućeg političko-društvenog svjetonazora. Dakle, govor mržnje kao lingvističko-pravna konstrukcija sastavni je dio arsenala političke korektnosti koja se temelji na sljedećim postulatima: neupitna dobrobit globalizacije i neoliberalnoga tržišnog modela, multikulturalnost, prekid s tradicijom i antinacionalnim, kako kaže francuski politolog P. A. Taguieff.

"Politička korektnost u neoliberalnim demokracijama pandan je verbalnoga delikta u totalitarnim režimima“. Jedino je nestao tvrdi represivni sustav političkih komesara, koji su zamijenile razne medijske, društvene, političke, cenzorske centrale nove »policije misli«, koje potiču na cenzuru ili pak autocenzuru, diktiraju kriterije tabuizacije određenih »nepoželjnih tema«, ograničenje jezične i lingvističke građe te provode pravnu kriminalizaciju kršitelja dogmi političke korektnosti.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (49 ocjena)

Komentari

Registracija
 • 38000 Piti Isti 38000 Piti Isti

  11.12.2015 u 15:39h

  Korektan tekst o trenutnom teroru krajnje lijevih medija na čelu sa takozvanom "Hrvatskom" televizijom, ali kako narod kaže..."svaka sila za vremena"
  25 89% 3
 • lojtra1 lojtra1

  11.12.2015 u 15:15h

  Solidno napisano. Kako tumačite orkestrirani pristup naizgled različitih subjekata pri djelovanju s istim ciljem? Danas sam recimo dobio uplatnicu kontroverznog teleoperatera "VIP" na kojoj piše "sretni blagdani" :) a nigdje ne piše koji su to njima blagdani u vrijeme našeg Božića?
  23 96% 1
 • niwrad niwrad

  11.12.2015 u 14:54h

  Wow! Svaka čast.
  23 92% 2
 • zgblabla zgblabla

  11.12.2015 u 17:36h

  Ladislav Ilčić ugrožava nacionalnu sigurnost RH- T-portal.kvazinovinarka se obrušila na iličića ,kojeg ja osobno ne doživljavam, ali gospon je rekel svoj stav-koj istini za volju nije ni po čemu radikalan, provokatorski itd..... ako se več s gospodinom želi polemizirat(o radnim navikama)zašto se kao uspješne muslimanske zemlje po industriji ne navedu Turska i/il Malezija . Svima je puno jednostalnije -napisati da ugrožava nacionalnu sigurnost??????????
  19 86% 3
 • markabecarina markabecarina

  11.12.2015 u 17:29h

  Korektan članak. Kapa dolje!!!!!!!!!!!!
  17 94% 1
 • Neutralac Neutralac

  11.12.2015 u 17:59h

  Ovo je fenomenalan blog.... Tocno to se dogadja u Hrvatskoj danas. Vise ne mozes reci ni banalnu recenicu bez da te netko etiketira, bili lijevi ili desni.....a tu prednjace face iz bivseg sistema..... i njihovi simpatizeri svih boja ....
  17 89% 2
 • Idler 3

  11.12.2015 u 17:26h

  Manje-više točno mada bi se trebalo napisat i pokoju riječ o kršćanskim korijenima Europe i kolonama "izbjeglica" spremnih nastaviti smjerom kojim im je prošla "prethodnica"...u svakom slučaju čestitka na članku....trebalo bi ih bit puno više !!!
  16 94% 1
 • kapunjohan kapunjohan

  11.12.2015 u 18:24h

  Jednopartiski Jugoslavenski sistem je bio jasan- znao si što smiješ reći i što ne. Govorilo se , višepartijski sistem je demokratičan , svak može reći što misli i svak može reći da se iz tih i onih razloga ne slaže s njegovim mišljenjem i nikome ništa.Nitko nije računao , da će ti novi ,,demokrati,,zadržati komunističke metode uništavanja drugčije mislećih od njih, tako da im gledaju rodovnik, što su radili njihovi tri koljena unazad, što njegova rodbina i prijatelji sve sa ciljem da se dokaže da je dotični ,,nula,, od čovijeka i da ga treba izopćiti. To je gore od ,,državne,, diktature.
  14 93% 1
 • marko28960

  11.12.2015 u 19:06h

  Ladislav Ilčić, rekao je ono što mnogi misle. I rekao je to maksimalno korektno. Nije ovo Sjeverna Koreja, pa da se ne može mišljenje reći... Liberali bolje da odu prosvjedovati u ISIS, pa neka nam jave kako su prošli...
  12 86% 2
 • mali Hrvat-velikog srca

  11.12.2015 u 19:30h

  mržnja tzv.ljevice je ono što ju je držalo na vlasti 45 godina u jugovini,ovi bolesnici koji kritiziraju iskreno promišljanje čovjeka sa čijim se stavom slaže većinska hrvatska(ako ne vjerujete -idemo na referendum)nisu dostojni jasala iz kojih jedu.oni su(tzv.SOS ekipa 112) tumor na hrvatskom tkivu i treba ga odstraniti,jer ne želimo hraniti one koji nam pljuju u usta,nama koji smo stvarali ovu državu,to su ljudi koji u životu nemaju dana radnog staža u realnom sektoru-to nisu ljudi-to je ološ
  11 85% 2
 • mobitel20 mobitel20

  11.12.2015 u 19:07h

  Ministarstvo Soroseve Istine propisuje sto je istina. Ilcic je samo ilustracija. Naravno da je na djelu suspenzija demokracije,slobode govora i uvodjenje verbalnog delikta pod krinkom "govora mrznje" i "politicke korektnosti".
  10 83% 2
 • abendblatt abendblatt

  11.12.2015 u 19:21h

  Realan i objektivan osvrt na ne toleranciju ljevih medija, koji su jos uvijek totalitaristicki mediji i ne postuju demokraciju i toleranciju, jednostavno receno "jednoumni kvazi intelektualci".
  8 80% 2
 • tripun

  11.12.2015 u 20:26h

  Bravo Ilcic , konacno netko da govori , a i ponasa se pred kamerama , onako kako to rade Njemci , Francuzi , Englezi ... Profesionalci .
  6 86% 1
 • xychhr-200 xychhr-200

  11.12.2015 u 19:46h

  Normalnim ljudima je već odavno jasno da su popovi, hođe, rabini itd... odgovorni za razdor među ljudima, zato jer besramno šire totalne laži i iluzije. Da njih nema bilo bi daleko, daleko manje ratova i zla. Na žalost još uvijek, a pogotovo u Hrvatskoj, Filipinima itd... ima užasno glupih ljudi koji toj parazitskoj bandi vjeruju i odgovarajuće se ponašaju - u pravilu nasilnički.
  1 17% 5
 • gilesfra007 gilesfra007

  11.12.2015 u 19:15h

  Ajde Vujicu posalji Ilciceve izjave na bilo koju televiziju u Europi i zamoli da mu daju termin za nastup. ......... Toliko si navodno ucio, ali diferencirano razmisljanje ti je jos uvijek strano. Zato pak se super sluzis dogmama, a pripisujes ih drugima. ...
  3 30% 7
 • tkozna tkozna

  11.12.2015 u 18:04h

  Članak kao članak, niti novinarski niti naučni, može biti poučni. Kako sakriti ambalažom objektivnosti nastrane ideje o superiornosti drugih i ugroženosti prvih. Kako mi dobri strahujemo od zločestih superiornih. Evo i ja lamentiram i površni čitatelj može zaključiti da pišem o superiornosti vanzemaljaca malih zelenih i zemljana običnih papaka. Ili tzv. intelektualac lamentira javno o superiornosti zelenih i ugroženosti opet nas običnih Hrvatiča. Evo kamo vodi lamentiranje!
  1 6% 15
 • heraklit heraklit

  09.01.2016 u 17:12h

  Sjajan članak! Više je nego bizarno da AGENT KOS-a i smiješni profesor bez ijednog znanstvenog rada na današnjem trećerazrednon Grafičkom fakultetu , a bivši "profesor" na JNA akademiji u Zagrebu govori o ljudskim pravima , a krajem 80-ih je cinkao ljude koji su "rušili" jugokomunističku Srboslaviju i jugo komunizam . Radi se o ZORANU PUSIĆU kojemu je "NEKORUMPIRANA" sestrica trasirala MILIJUNE KUNA iz državnog proračuna za njegove antihrvatske projekte! On je dana glavni "pas čuvar" političke korektnosti, svjetnik Milorada Dodika i "antifašist" koji je prešutio rehabilitaciju četnika Mihailovića i javni genocidni progam Stevana Moljevića koji je objavljen zapravo već 1902 g. usred Zagreba pod geslom " DO ISTRAGE VAŠE ILI NAŠE" ! (ISTRAGA= ISTREBLJENJE) . Njegov djed Grga Anđelinović izvršio je POKOLJ usred Zagreba 1918 god. nad Hrvatima i zadnji se oprostio s srbočetničkim tiraninom Krađorđevićem sa suzama u očima rekavši da mu je rakao da "ČUVA SRBOSLAVIJU i vaskoliko srpstvo"!
  0 0% 0
 • heraklit heraklit

  09.01.2016 u 17:12h

  Sjajan članak! Više je nego bizarno da AGENT KOS-a i smiješni profesor bez ijednog znanstvenog rada na današnjem trećerazrednon Grafičkom fakultetu , a bivši "profesor" na JNA akademiji u Zagrebu govori o ljudskim pravima , a krajem 80-ih je cinkao ljude koji su "rušili" jugokomunističku Srboslaviju i jugo komunizam . Radi se o ZORANU PUSIĆU kojemu je "NEKORUMPIRANA" sestrica trasirala MILIJUNE KUNA iz državnog proračuna za njegove antihrvatske projekte! On je dana glavni "pas čuvar" političke korektnosti, svjetnik Milorada Dodika i "antifašist" koji je prešutio rehabilitaciju četnika Mihailovića i javni genocidni progam Stevana Moljevića koji je objavljen zapravo već 1902 g. usred Zagreba pod geslom " DO ISTRAGE VAŠE ILI NAŠE" ! (ISTRAGA= ISTREBLJENJE) . Njegov djed Grga Anđelinović izvršio je POKOLJ usred Zagreba 1918 god. nad Hrvatima i zadnji se oprostio s srbočetničkim tiraninom Krađorđevićem sa suzama u očima rekavši da mu je rakao da "ČUVA SRBOSLAVIJU i vaskoliko srpstvo"!
  0 0% 0
 • tripun

  11.12.2015 u 20:26h

  Bravo Ilcic , konacno netko da govori , a i ponasa se pred kamerama , onako kako to rade Njemci , Francuzi , Englezi ... Profesionalci .
  6 86% 1
 • xychhr-200 xychhr-200

  11.12.2015 u 19:46h

  Normalnim ljudima je već odavno jasno da su popovi, hođe, rabini itd... odgovorni za razdor među ljudima, zato jer besramno šire totalne laži i iluzije. Da njih nema bilo bi daleko, daleko manje ratova i zla. Na žalost još uvijek, a pogotovo u Hrvatskoj, Filipinima itd... ima užasno glupih ljudi koji toj parazitskoj bandi vjeruju i odgovarajuće se ponašaju - u pravilu nasilnički.
  1 17% 5
 • mali Hrvat-velikog srca

  11.12.2015 u 19:30h

  mržnja tzv.ljevice je ono što ju je držalo na vlasti 45 godina u jugovini,ovi bolesnici koji kritiziraju iskreno promišljanje čovjeka sa čijim se stavom slaže većinska hrvatska(ako ne vjerujete -idemo na referendum)nisu dostojni jasala iz kojih jedu.oni su(tzv.SOS ekipa 112) tumor na hrvatskom tkivu i treba ga odstraniti,jer ne želimo hraniti one koji nam pljuju u usta,nama koji smo stvarali ovu državu,to su ljudi koji u životu nemaju dana radnog staža u realnom sektoru-to nisu ljudi-to je ološ
  11 85% 2
 • abendblatt abendblatt

  11.12.2015 u 19:21h

  Realan i objektivan osvrt na ne toleranciju ljevih medija, koji su jos uvijek totalitaristicki mediji i ne postuju demokraciju i toleranciju, jednostavno receno "jednoumni kvazi intelektualci".
  8 80% 2
 • gilesfra007 gilesfra007

  11.12.2015 u 19:15h

  Ajde Vujicu posalji Ilciceve izjave na bilo koju televiziju u Europi i zamoli da mu daju termin za nastup. ......... Toliko si navodno ucio, ali diferencirano razmisljanje ti je jos uvijek strano. Zato pak se super sluzis dogmama, a pripisujes ih drugima. ...
  3 30% 7
 • mobitel20 mobitel20

  11.12.2015 u 19:07h

  Ministarstvo Soroseve Istine propisuje sto je istina. Ilcic je samo ilustracija. Naravno da je na djelu suspenzija demokracije,slobode govora i uvodjenje verbalnog delikta pod krinkom "govora mrznje" i "politicke korektnosti".
  10 83% 2
 • marko28960

  11.12.2015 u 19:06h

  Ladislav Ilčić, rekao je ono što mnogi misle. I rekao je to maksimalno korektno. Nije ovo Sjeverna Koreja, pa da se ne može mišljenje reći... Liberali bolje da odu prosvjedovati u ISIS, pa neka nam jave kako su prošli...
  12 86% 2
 • kapunjohan kapunjohan

  11.12.2015 u 18:24h

  Jednopartiski Jugoslavenski sistem je bio jasan- znao si što smiješ reći i što ne. Govorilo se , višepartijski sistem je demokratičan , svak može reći što misli i svak može reći da se iz tih i onih razloga ne slaže s njegovim mišljenjem i nikome ništa.Nitko nije računao , da će ti novi ,,demokrati,,zadržati komunističke metode uništavanja drugčije mislećih od njih, tako da im gledaju rodovnik, što su radili njihovi tri koljena unazad, što njegova rodbina i prijatelji sve sa ciljem da se dokaže da je dotični ,,nula,, od čovijeka i da ga treba izopćiti. To je gore od ,,državne,, diktature.
  14 93% 1
 • tkozna tkozna

  11.12.2015 u 18:04h

  Članak kao članak, niti novinarski niti naučni, može biti poučni. Kako sakriti ambalažom objektivnosti nastrane ideje o superiornosti drugih i ugroženosti prvih. Kako mi dobri strahujemo od zločestih superiornih. Evo i ja lamentiram i površni čitatelj može zaključiti da pišem o superiornosti vanzemaljaca malih zelenih i zemljana običnih papaka. Ili tzv. intelektualac lamentira javno o superiornosti zelenih i ugroženosti opet nas običnih Hrvatiča. Evo kamo vodi lamentiranje!
  1 6% 15
 • Neutralac Neutralac

  11.12.2015 u 17:59h

  Ovo je fenomenalan blog.... Tocno to se dogadja u Hrvatskoj danas. Vise ne mozes reci ni banalnu recenicu bez da te netko etiketira, bili lijevi ili desni.....a tu prednjace face iz bivseg sistema..... i njihovi simpatizeri svih boja ....
  17 89% 2
 • zgblabla zgblabla

  11.12.2015 u 17:36h

  Ladislav Ilčić ugrožava nacionalnu sigurnost RH- T-portal.kvazinovinarka se obrušila na iličića ,kojeg ja osobno ne doživljavam, ali gospon je rekel svoj stav-koj istini za volju nije ni po čemu radikalan, provokatorski itd..... ako se več s gospodinom želi polemizirat(o radnim navikama)zašto se kao uspješne muslimanske zemlje po industriji ne navedu Turska i/il Malezija . Svima je puno jednostalnije -napisati da ugrožava nacionalnu sigurnost??????????
  19 86% 3
 • markabecarina markabecarina

  11.12.2015 u 17:29h

  Korektan članak. Kapa dolje!!!!!!!!!!!!
  17 94% 1
 • Idler 3

  11.12.2015 u 17:26h

  Manje-više točno mada bi se trebalo napisat i pokoju riječ o kršćanskim korijenima Europe i kolonama "izbjeglica" spremnih nastaviti smjerom kojim im je prošla "prethodnica"...u svakom slučaju čestitka na članku....trebalo bi ih bit puno više !!!
  16 94% 1
 • 38000 Piti Isti 38000 Piti Isti

  11.12.2015 u 15:39h

  Korektan tekst o trenutnom teroru krajnje lijevih medija na čelu sa takozvanom "Hrvatskom" televizijom, ali kako narod kaže..."svaka sila za vremena"
  25 89% 3
 • lojtra1 lojtra1

  11.12.2015 u 15:15h

  Solidno napisano. Kako tumačite orkestrirani pristup naizgled različitih subjekata pri djelovanju s istim ciljem? Danas sam recimo dobio uplatnicu kontroverznog teleoperatera "VIP" na kojoj piše "sretni blagdani" :) a nigdje ne piše koji su to njima blagdani u vrijeme našeg Božića?
  23 96% 1
 • niwrad niwrad

  11.12.2015 u 14:54h

  Wow! Svaka čast.
  23 92% 2