navigacija

Strah od legende: Nije lijepo o kolegi Titu govoriti da je diktator!

Tito 24sata; Sacha Baron Cohen in Diktator (2012) 2011 Paramount Pictures/IMDb

Budući hrvatski puk oduvijek čezne na novim i kvalitetnim spoznajama danas ćemo iskoristiti primjer nedavnog etiketiranja u najvišem državnom vrhu upravo za učenje o tome kako jedna dobro odgojena dama ne treba govoriti o svojim pokojnim ideološkim guruima. Naša novoimenovana predsjednica svoga rođenog kolegu, državnika i druga druga Tita etiketiraše nedavno neplemenitom imenicom a etiketom - diktator. To nije bilo lijepo od nje. Nije čak niti u duhu kršćanstva, religije kojoj pripada predsjednica i većina hrvatskog puka.

ZAŠTO NIJE LIJEPO I KRŠĆANSKI ETIKETIRATI DRUGE LJUDE A POSEBNO KOLEGE?

Kada nekoj osobi glupasto zalijepite etiketu nekakve vrste bilo da ste ga nazvali budalom, škrtcem, nimfomankom ili pak diktatorom vi o samome sebi (meni) govorite barem dvije stvari:

1. Da ne razumijete ono najvažnije o čovjeku

Najvažniji potencijal svakoga od nas jest upravo – ljudski potencijal za mijenu. Svaki čovjek na ovome svijetu može se promijeniti već narednog dana. Može promijeniti svoja vjerovanja, ponašanja, strahove i vrednote. Naš je narod živući svjedok koliko je hitra čovjekova mijena. Do pred trideset godina svi komunisti ateisti a danas svi kapitalisti katolici.

Etikete komunjara, glupan, diktator, manijak, škrtac prikazuju zaleđenu sliku čovjeka. Već sutra taj isti čovjek ima bogom dan ljudski potencijal za mijenu. Mudar čovjek, tim više ako je netom izabran za državnog poglavara, mora dokazati još veću mudrost od one kojom je obdaren građanin. Mudar čovjek, ukoliko takvim želi ostati, suzdržavati će se etiketiranja drugih ljudi.

Umjesto budala reći – to što je napravio bilo je budalasto, umjesto škrtac – nije mu milo trošiti, umjesto nimfomanka – dama koja voli eksperimentirati u ljubavi a diktatorom sigurno neće etiketirati osobu koja je baštinila bratstvo i jedinstvo svih naroda kojima je vladala, koja je većinu svojih građana stambeno, zdravstveno i socijalno zbrinula, za čije je vlasti bilo na stotine proizvodnih pogona i koja je zadržala neutralnu poziciju naspram dva najveća politička bloka u recentnijoj povijesti. S druge strane Tito je kao državnik imao puno mana, grijehova, zabluda i pogrešaka. No ništa više od svih nas koji smo mu do pred trideset godina karanfilima mahali oko guzice. A mahali smo i Sanaderu i Tuđmanu jer mi volimo totalitarne režime i tražimo vođe. Naprosto volimo mahati karanfilima i zastavicama i na povijesnim slikama ostajati ovjekovječeni kao točkice oko vođine guzice.

I to je dobro znati o svom nacionalnom identitetu jer se upravo zbog nas pomolilo nešto novoga na umjetničkom obzoru. U umjetnosti smo posve neočekivano nadahnuli novi umjetnički pravac, sureopointilizam: vođa slikan surealistički velik i dominantan a pučani i karanfili prikazani kao točkice pointilističkom metodom umanjivanja.

Druga stvar koju (meni) govorite o sebi kada etiketirate druge ljude jest:

2. Da ne razumijete ništa o biti kršćanstva

Revnosni kršćani (čitaj: skoro svi Hrvati) mogli su naučiti kako se raspeti Isus u svom posljednjem obraćanju raspetom čovjeku do sebe (kojega razapinju kao razbojnika) ne etiketira istoga etiketom – razbojnik - niti sebe uzdiže već čovjeka do sebe tješi riječima: „Nas oboje biti ćemo kod Oca.“

Deklarirati se pravim kršćaninom je vrlo ozbiljna i teška zadaća. Kršćanin ne sudi o drugim ljudima koji imaju druge sisteme vjerovanja. Kršćanin ne vrijeđa ljude. Kršćanin zna da ljudima sudi samo Bog. Kršćanin zna da si niti Isus nije dopustio slobodu osude drugih ljudi. Sudac ljudima je samo Bog a svjedok ljudima su njegova djela. „Stablo nazivamo prema njegovim plodovima a čovjeka (pa i Tita) prema njegovim djelima.“

PS. Uočite kako sam postupak naše predsjednice opisala pridjevom „glupasto“. Bilo bi zbilja uvredljivo, protivno kršćanstvu i glupo od mene da sam prvu damu radi male nepromišljenosti nazvala GLUPAČOM a njezina velika državnička djela koja će (molimo se) premašiti Titova tek predstoje.

Za sada su kolege samo po ljubavi prema inauguracijama.

www.natalijaprinci.com

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (62 ocjena)

Komentari

Registracija
 • zampioivo zampioivo

  23.03.2015 u 15:05h

  Koji zločinački um samo može megaubojicu slaviti, dozvolite nam slaviti njegoive kolege Staljina, Hitlera i ostale njegove kolege koji su odgovorni kao i on za preko milijun ubojenih ljudi. Monstruozan je ovaj uragak ma tko ga napisao a sirota ova potpisala. Koje je njegovo djelo nego zločinačka tvorevina kloja je Hrvate koštala pola milijuna ljudi. Slavite malo HITLERA jer su isti jedina razlika što Hitler ipak nije masovno ubijao Njemce kao ovaj ubojica Hrvate.
  53 80% 13
 • Televizor Televizor

  23.03.2015 u 13:20h

  Jel se ova najela ludih gljiva? Nije lijepo reći istinu? Onda valjda ni HItler nije zločinac jer to nije lijepo reći. Tuka i pol! Prvo sam mislio da je ovo neuspjeli sarkazam kad ono, ova smrtno ozbiljna.
  45 85% 8
 • Tannhauser Tannhauser

  23.03.2015 u 14:24h

  Želi li se netko kladiti? Ja mislim da autorica ovog članka ne pripada nijednoj vjeroispovijesti, dapače da joj je kršćanski nauk potpuno stran. Da nešto zna o tome ne bi pisala ovakve gluposti. Daklem moj polog 100 kn.
  43 88% 6
 • marcel.kocan marcel.kocan

  23.03.2015 u 14:53h

  Inače nata pročitaj si što o titi piše na enciklopediji Brittanici, na wikipediji, ili u bilo kojoj svjetskoj enciklopeciji. Ili bilo kojoj povijesnoj knjizi koju nije pisao jakovina. Da, tito je bio diktator, sviđalo se to tebi ili ne, i to je jednostavna i neporeciva povijesna činjenica. Takvu hrpu neukih nebuloza objaviti na večernjem, sramota, ovakva "promišljanja" ne spadaju ni u pisma lastanu
  34 92% 3
 • marcel.kocan marcel.kocan

  23.03.2015 u 14:51h

  stvarno, ružno je diktatora nazivati diktatorom. To nije etiketa nego definicija i on je tako zapisan u svim povijesnim knjigama. Za autoricu, naučiti značenje pojma diktator. Ili da ga zovemo demokratskim predsjednikom?
  33 92% 3
 • inkmethod inkmethod

  23.03.2015 u 11:48h

  Ranit ću se!!!Glupljeg komentara nisam pročitao već duže vremena!!!
  31 84% 6
 • ytrewq

  23.03.2015 u 15:25h

  ''Nije lijepo o kolegi Titu govoriti da je diktator.'' --- Doista nije lijepo, a niti precizno govoriti o drugu Titu kao o diktatoru. Tito je prije svega ubojica, hohštapler, lopuža najgore vrste pa bi ga kao takvog trebalo i opisati.
  31 82% 7
 • mamamarta mamamarta

  23.03.2015 u 16:21h

  Ja sam prvo pomislila da je sve skupa šala! Molim te nemoj se služiti terminima koje ni sama ne razumiješ! Stavljati u isti koš Tita i Tuđmana. Dali ti uopće znaš što je demokracija? Kojim načinom u kojem sistemu se dolazi na vlast? Znaš li ti što je represivni aparat i politički montirana suđenja? Znaš li ti što je likvidacija političkih neistomišljenika? Znaš li ti što je zločin protiv čovjeka? Tekst je politički obojen, ali to nije ono najgore! Najgore je to što ti sama ne razumiješ demokraciju i sama bi najradije uvela diktaturu, cenzuru i tome slično.
  30 88% 4
 • onoffon

  23.03.2015 u 12:24h

  Na žalost, izgubio sam u nepovrat par minuta svoga vremena čitajući ovaj tekst pa da se poslužim konstrukcijom autorice - uočite kako ću ovaj tekst opisati "tendecioznim" i "glupastim". Bilo bi zbilja uvredljivo, protivno kršćanstvu i glupo od mene da sam autoricu radi neuspjelog pokušaja satire, dakle te male nepromišljenosti nazvao GLUPAČOM.
  30 83% 6
 • Immanuell Immanuell

  23.03.2015 u 14:22h

  Ovo je katastrofalno prazan i priglup komentar i ne razumijem u čemu se sastoji pokušaj ironije i čak satire(!)..... Draga novinarko, nemoj više o sličnome please! Kad iščitaš koješta, izrazgovaraš s kojekime tko je tada živio i još živi, onda piši i komentiraj. Ovo što si napisala je bolje zaboraviti. Preporuka Večernjaku: skinite ovo s domene, nije čitljivo.
  30 83% 6
 • Somelier Somelier

  23.03.2015 u 14:47h

  Neznam šta se to događa sa VL a i ostalim glasilima. Tako se desi da moram čitati blezgarije ove dotične Princi. Vidi se da je skroz zalutala na ove stranice. I ona također spada u Titiće. Kako može spočitavati jednoj predsjednici čistoj kao suza, kako se ponašati spram krvnika i zločinca. Gospođa novinarka bi morala znati da kada Tita nazoveš diktator to nije "etiketa" već istina. Samo što taj monstrum nije bio samo diktator već i zločinac i to deveti u svijetu na svjetskoj rang listi zločinaca. Poslije kapitulacije 09.05.1945 pobio je 250 tisuća Hrvata a do svoje smrti još toliko. Naj gore je to šta ta naivna gospođa Princi pojma nema da mi Hrvatski krščani itekako taj križ osječamo na koji su nas razapeli Tito i partija i bog zna kada će mo ga se riješiti. Neka bog da predsjednici zdravlje i snagu i sa lustracijom će mo se i toga križa riješiti.
  29 88% 4
 • imedvedo imedvedo

  23.03.2015 u 14:07h

  Prema ovoj "beloj tici" bolje je reči laž nego istinu. Jeli ti itko ikada rekao da si pametna? Što bi prema tome za tebe to bila laž ili istina? Mislim, da bi to ipak bila laž. Što ti misliš?
  28 90% 3
 • Gambit Gambit

  23.03.2015 u 13:54h

  Nevjerojatno je sto se danas moze plasirati u VL.
  28 90% 3
 • highlander.celsius highlander.celsius

  23.03.2015 u 14:44h

  Jadan mozgić, pušio se, a na kraju proljev.
  28 88% 4
 • ćaćaća ćaćaća

  23.03.2015 u 11:12h

  i drugarica nata je štovateljica lika i djela...
  27 87% 4
 • novalastavica novalastavica

  23.03.2015 u 17:58h

  Skandalozan clanak i nije samo ociti diktator nrgo i monstrum lucifer
  15 79% 4
 • finepahuljice finepahuljice

  25.03.2015 u 09:03h

  Ovoj mladoj gospodici treba hitno lijecnicka i pshijatrijska pomoc.Sa ovakvim ljudima osigurana nam je propast citave nacije.
  6 86% 1
 • Lucina Lucina

  23.03.2015 u 19:46h

  Danas on gori u paklu po zasluzi!
  6 67% 3
 • Andreeejjj Andreeejjj

  23.03.2015 u 19:11h

  Drug TITO??? Enigma za mnoge. Budimo pošteni bar jedan put i realno se sjetimo: kako smo živjeli tada, posla je bilo, redovitih plača, ljetnih i zimskih odmora, itd, itd. A danas??? 200 obitelji nemoguće bogatih (kradjom, naravno) a ostalih 4.498.000 jadnih ljudi, koji već (mnogi) kopaju po kontejnerima i traže hranu. SRAMOTA!!!!!!
  7 54% 6
 • unfeeling

  10.07.2015 u 00:38h

  Ajoj jada od novinarskog rada. Ovoliku hrpu gluposti u tako malo riječi samo "genijalac" - "genijalka" može izreći.
  2 67% 1
 • K K

  25.03.2015 u 08:21h

  ovakvo pisanje je zapravo ispod nivoa novina koje se žele smatrati ozbiljnima. Ljudski potencijal za mijenu pokojnika ? minimalan !
  1 100% 0
 • irilovic irilovic

  24.03.2015 u 22:39h

  Ajde da su Kolinda i JBT kolege, ali drugovi ni po čemu nisu nisu, glupost. No Kolinda i A.P. su isto kolege. Je li A.P. bio diktator, je li kršćanski napisati isto i za njega? rođenog kolegu, državnika i druga druga Tita etiketiraše nedavno neplemenitom imenicom a etiketom - diktator
  2 50% 2
 • unfeeling

  10.07.2015 u 00:55h

  Titioljupci! Nije Tito rekao Staljinu ne već je Staljin rekao Titu ne. Nemam namjeru sada, u ovaj kasni sat, navoditi brojne uglednike i povjesničare koji isto potvrđuju, niti od vjernika praviti nevjernika. Isključivo zbog povijesne istine sam morao to napisati jer ako kocku gledaš samo s jedne strane, uvjeren si da je kvadrat.
  1 50% 1
 • Natalija Princi

  24.03.2015 u 08:25h

  PS. Ovo nije bio članak o Titu :) U meni ste svojim komentarima samo evocirali sjećanje na velikog Schaumbergera koji je rekao otprilike ovo: "Zovu me poremećenim. Nadajmo se da su u pravu! Nije od velikog utjecaja to što još jedna luda lunja ovom Zemljom.Ali, ako sam u pravu, a oni u krivu neka se Bog smiluje čovječanstvu."
  1 50% 1
 • Semper_Fi

  26.03.2015 u 20:56h

  Tako je to kad kupiš knjigu citata i misliš da razumiješ cijeli svijet!
  1 50% 1
 • matosh matosh

  25.03.2015 u 11:19h

  Po tipu diktature, Titova diktatura je spadala u najrašireniji tip - despotizam, što je oblik vladavine u kojem jedan politički entitet - pojedinac, grupa, ili oligarhija ima apsolutnu vlast. U Titovom slučaju radilo se o pojedincu, pa to spada u podvrstu despotizma poznatu kao autokracija. Despotizam može biti tiranija - dominacija kroz prijetnju podanicima nasiljem ili smrću u slučaju nepokoravanja tiraninu, ili apsolutizam. Prvo razdoblje Titove vladavine, do ranih pedesetih, je nedvojbeno bila tiranija, obilježena masovnim pogubljenjima, slanjem bivših suboraca na goli otok, terorom nad stanovništvom, prisilnom (propalom, zbog otpora seljaka) kolektivizacijom. Drugo razdoblje, pod pritiskom Amerikanaca kojima se okrenuo za pomoć nakon što ga je Staljin prestao podržavati, je svakako bilo apsolutizam.
  1 50% 1
 • čujovo čujovo

  04.04.2015 u 14:15h

  "...„Nas oboje biti ćemo kod Oca....“ ???_______A kome vi to pričate? Našim "katolicima"??? Ta oni na križu, odmah desno od Isusa, vide samog/samu sebe... i nikog drugog. Ako na križu nisu oni sami, križ može biti i neiskorišten...Kao što lijepo vidite, ovi naši "katolici", ovog trena razapeti na križ, nekako oslobodili jednu ruku i njome pokušavaju dokrajčiti jadnika na križu do sebe... diktatora, lopužu ili Moldavca, svejedno. Pitajte ih (te "katolike") gdje im nestade sućut i milosrđe, iskopat će vam oči. Tužit će vas u Haagu kako se rugate njihovoj vjeri i njihovim svetinjama... ma što to bilo.
  1 50% 1
 • aunick

  10.07.2015 u 03:15h

  Mijena je kljucna rijec koju novinarka koristi zagovarajuci kako je sve podlozno valjda kljucnoj promjeni. Izgleda da obicna narodna mudrost nije stigla do uma ove novinarke, mudrost koja kaze da vuk dlaku mijenja ali cud nikako. Ako je novinarka htjela kroz prikazivanje tjesenja koje Krist na krizu nudi lopovou na krizu do njega, da istrpi jer uskora ce oba vidjeti Spasitelja kako bi Kolinda trebala da nosi svoj kriz, valjda cutke, a ostavi lopova na miru jer i on nosi svoj kriz a sud na kraju je Boziji. Taj isti lopov nije pokazivao ni malo razumijevanja za bilo kakve razlike i nije nista ostavljao nikome vec je sudio po kratkom postupku a presude su bile proste i konacne, smrt. Gospodja novinarka i svi njeni su prije trideset godina bili komunisti a sad se vjerovatno prodaju pod katolike, dok 85% Hrvata su ono sto su navek bili, jer neke stvari nisu podlozne promjeni gospodjo kao sto je to kod nas Hrvata vjera u Boga i postivanje ljudskih zakona na zemlji da bi se zivilo u skladu sa bozijim zakonima na nebu. Tvoj Diktator nije prosao nikakvo cistilista, nije pokazao pokajanje, nije trazio oprost od Hrvatskog naroda, on je za nas hostapler, zlocinac i diktator o kojem mi donosim nas sud. Lustracija ce maknuti posljednje zablude o liku i djelu pokojnika, korekcija u vidjenju je nuzna jer ubica nemoze u nasem koektivnom sjecanju da zauzima isti prostor sa zrtvama.
  1 50% 1
 • SenjskiUskok SenjskiUskok

  09.12.2015 u 12:27h

  Gdje ste to sànjàli....dràgà Nàtàlijà????? Sàdà cu nà svà zvonà u ciloj Evropi objàviti dà su Hiler i Stàljin ....veomà dobri ljudi...tàko dobri dà si diljem svijetà zàsluzuju megà-spomenike.... Vi Gospodicnà niste u stànju niti ràzlikovàti kruske od jàbukà tàko mislite o titi.
  0 0% 1
 • mickeyzg mickeyzg

  23.09.2015 u 17:25h

  Nema toga čovjeka koji će premašiti Titina djela. Ajmo sad, lupajte mi minuse... Ali, ruku na srce (nogu za vrat), i sami znate da je tako...
  1 33% 2
 • aunick aunick

  11.09.2016 u 14:39h

  Evo jos jedne koja otkriva nas hrvatski nacionalni identitet i sklonost mahanja karanfilima oko necije guzica. Postovana gospodjo tko i cime mase oko tvoje guzice mene nije briga ali me vrijedjaju probisvijeti koji u ime satire vrijedjaju moj narod. Hjda VL izbrisite me.
  0 0% 0
 • malitrn malitrn

  01.04.2016 u 11:19h

  Ma fuj koje bljuvotine i logičke akrobacije na poznatu temu; bijelo je crno i crno je bijelo. Moja je obitelj od tog prokletog tite uništena fizički i materimalno i dao Bog da ista sudbina snađe i drugaricu Nataliju, e da bi onda potpuno i do ludila mogla uživati u svom od tite dobivenom stanu od 33 kvadrata na 8 katu nebodera. Tada če isto tako moči uživati u prilici da krščanski oprosti i spozna koje su sve mogučnosti očovjećenja pred njom
  0 0% 0
 • petar E petar E

  29.12.2015 u 21:23h

  Glupljeg komentara nisam pročitao već duže vremena!!!
  0 0% 0
 • Lavica7 Lavica7

  17.12.2015 u 13:52h

  Zvali su ga beningnim diktatorom i prostirali crveni tepih gdje god se pojavio. Zlocestom diktatoru su upristojili najveci pogreb 20.-tog stoljeca, jedino ako nas ne zelite uvjeriti da si ga je sam organizirao. Isto tako smo nedavno gledali inauguraciju nase Predsjednice, nisam bas memorirala te silne drzavnike...kao sto ih se ne sjecam ni sa Tudjmanovog sprovoda. Bogu bozje, a caru carevo!
  0 0% 0
 • SenjskiUskok SenjskiUskok

  09.12.2015 u 12:27h

  Gdje ste to sànjàli....dràgà Nàtàlijà????? Sàdà cu nà svà zvonà u ciloj Evropi objàviti dà su Hiler i Stàljin ....veomà dobri ljudi...tàko dobri dà si diljem svijetà zàsluzuju megà-spomenike.... Vi Gospodicnà niste u stànju niti ràzlikovàti kruske od jàbukà tàko mislite o titi.
  0 0% 1
 • mickeyzg mickeyzg

  23.09.2015 u 17:25h

  Nema toga čovjeka koji će premašiti Titina djela. Ajmo sad, lupajte mi minuse... Ali, ruku na srce (nogu za vrat), i sami znate da je tako...
  1 33% 2
 • ranko75 ranko75

  10.07.2015 u 07:32h

  Onda nije bilo toliko buzdovana kao danas. Danas je nemoguce postalo zivjeti skupa za mnoge ljude jer imaju suprotnu percepciju stvarnosti. Za jedne je smrad ustastvo ili cetnistvo, a lijep misris Tito, a za druge obrnuto. I nikada se nece pomiriti,jer se ne moze pomijesati fekalije i dobro vino, svjetski drzavnici su dosli zbog dobrog vina.
  1 33% 2
 • bambus

  10.07.2015 u 03:52h

  ...što se na kraju dogodilo....vidili smo...a i osjetili...
  0 0% 0
 • aunick

  10.07.2015 u 03:15h

  Mijena je kljucna rijec koju novinarka koristi zagovarajuci kako je sve podlozno valjda kljucnoj promjeni. Izgleda da obicna narodna mudrost nije stigla do uma ove novinarke, mudrost koja kaze da vuk dlaku mijenja ali cud nikako. Ako je novinarka htjela kroz prikazivanje tjesenja koje Krist na krizu nudi lopovou na krizu do njega, da istrpi jer uskora ce oba vidjeti Spasitelja kako bi Kolinda trebala da nosi svoj kriz, valjda cutke, a ostavi lopova na miru jer i on nosi svoj kriz a sud na kraju je Boziji. Taj isti lopov nije pokazivao ni malo razumijevanja za bilo kakve razlike i nije nista ostavljao nikome vec je sudio po kratkom postupku a presude su bile proste i konacne, smrt. Gospodja novinarka i svi njeni su prije trideset godina bili komunisti a sad se vjerovatno prodaju pod katolike, dok 85% Hrvata su ono sto su navek bili, jer neke stvari nisu podlozne promjeni gospodjo kao sto je to kod nas Hrvata vjera u Boga i postivanje ljudskih zakona na zemlji da bi se zivilo u skladu sa bozijim zakonima na nebu. Tvoj Diktator nije prosao nikakvo cistilista, nije pokazao pokajanje, nije trazio oprost od Hrvatskog naroda, on je za nas hostapler, zlocinac i diktator o kojem mi donosim nas sud. Lustracija ce maknuti posljednje zablude o liku i djelu pokojnika, korekcija u vidjenju je nuzna jer ubica nemoze u nasem koektivnom sjecanju da zauzima isti prostor sa zrtvama.
  1 50% 1
 • unfeeling

  10.07.2015 u 00:55h

  Titioljupci! Nije Tito rekao Staljinu ne već je Staljin rekao Titu ne. Nemam namjeru sada, u ovaj kasni sat, navoditi brojne uglednike i povjesničare koji isto potvrđuju, niti od vjernika praviti nevjernika. Isključivo zbog povijesne istine sam morao to napisati jer ako kocku gledaš samo s jedne strane, uvjeren si da je kvadrat.
  1 50% 1
 • unfeeling

  10.07.2015 u 00:38h

  Ajoj jada od novinarskog rada. Ovoliku hrpu gluposti u tako malo riječi samo "genijalac" - "genijalka" može izreći.
  2 67% 1
 • čujovo čujovo

  04.04.2015 u 14:15h

  "...„Nas oboje biti ćemo kod Oca....“ ???_______A kome vi to pričate? Našim "katolicima"??? Ta oni na križu, odmah desno od Isusa, vide samog/samu sebe... i nikog drugog. Ako na križu nisu oni sami, križ može biti i neiskorišten...Kao što lijepo vidite, ovi naši "katolici", ovog trena razapeti na križ, nekako oslobodili jednu ruku i njome pokušavaju dokrajčiti jadnika na križu do sebe... diktatora, lopužu ili Moldavca, svejedno. Pitajte ih (te "katolike") gdje im nestade sućut i milosrđe, iskopat će vam oči. Tužit će vas u Haagu kako se rugate njihovoj vjeri i njihovim svetinjama... ma što to bilo.
  1 50% 1
 • Semper_Fi

  26.03.2015 u 20:56h

  Tako je to kad kupiš knjigu citata i misliš da razumiješ cijeli svijet!
  1 50% 1
 • matosh matosh

  25.03.2015 u 11:19h

  Po tipu diktature, Titova diktatura je spadala u najrašireniji tip - despotizam, što je oblik vladavine u kojem jedan politički entitet - pojedinac, grupa, ili oligarhija ima apsolutnu vlast. U Titovom slučaju radilo se o pojedincu, pa to spada u podvrstu despotizma poznatu kao autokracija. Despotizam može biti tiranija - dominacija kroz prijetnju podanicima nasiljem ili smrću u slučaju nepokoravanja tiraninu, ili apsolutizam. Prvo razdoblje Titove vladavine, do ranih pedesetih, je nedvojbeno bila tiranija, obilježena masovnim pogubljenjima, slanjem bivših suboraca na goli otok, terorom nad stanovništvom, prisilnom (propalom, zbog otpora seljaka) kolektivizacijom. Drugo razdoblje, pod pritiskom Amerikanaca kojima se okrenuo za pomoć nakon što ga je Staljin prestao podržavati, je svakako bilo apsolutizam.
  1 50% 1
 • aabbcc aabbcc

  25.03.2015 u 09:40h

  Jest Diktator.__ Dao je radnicima fabrike i gdje ima da gazde fabrika rade osim u Diktaturama.
  1 33% 2
 • finepahuljice finepahuljice

  25.03.2015 u 09:03h

  Ovoj mladoj gospodici treba hitno lijecnicka i pshijatrijska pomoc.Sa ovakvim ljudima osigurana nam je propast citave nacije.
  6 86% 1
 • K K

  25.03.2015 u 08:21h

  ovakvo pisanje je zapravo ispod nivoa novina koje se žele smatrati ozbiljnima. Ljudski potencijal za mijenu pokojnika ? minimalan !
  1 100% 0
 • irilovic irilovic

  24.03.2015 u 22:39h

  Ajde da su Kolinda i JBT kolege, ali drugovi ni po čemu nisu nisu, glupost. No Kolinda i A.P. su isto kolege. Je li A.P. bio diktator, je li kršćanski napisati isto i za njega? rođenog kolegu, državnika i druga druga Tita etiketiraše nedavno neplemenitom imenicom a etiketom - diktator
  2 50% 2
 • miso miso

  24.03.2015 u 19:12h

  Bravo Natalija! Posve originalni pristup. Govoriti popu - pob, a bobu - bob nje hrvatska odlika. Naprotiv. Bit ćete zato jako napadani. To je moje proročanstvo (nij ga teško bilo smisliti).
  4 44% 5
 • Abvika Abvika

  24.03.2015 u 12:55h

  Bravo Princi. Po samoj definiciji (re. Wikipedia) Tito je moga biti djelimicno svrstan u diktatore. Medjutim iz osobnog iskustva (24 godine) znam da nisam zivio u diktaturi. Fino je citati da ima i onih cija razmisljanja nisu odraz podobnosti trenutnim vlastima i stavovima crkve.
  2 33% 4
 • Natalija Princi

  24.03.2015 u 08:25h

  PS. Ovo nije bio članak o Titu :) U meni ste svojim komentarima samo evocirali sjećanje na velikog Schaumbergera koji je rekao otprilike ovo: "Zovu me poremećenim. Nadajmo se da su u pravu! Nije od velikog utjecaja to što još jedna luda lunja ovom Zemljom.Ali, ako sam u pravu, a oni u krivu neka se Bog smiluje čovječanstvu."
  1 50% 1
 • EU_afrodita

  23.03.2015 u 22:04h

  Tita poštuju i njegovi najžešći neprijatelji na zapadu, za talijanske fašiste on je neprijatelj dostojan divljenja i nitko ne može negirati činjenicu da je bio politički genij..čak i extremna desnica na zapadu to priznaje, a toliki autoritet i divljenje koji ima među neprijateljima i prijateljima u cijelom svijetu je zbog toga što je bio jedan od rijetkih političara koji se borio u prvim linijama protiv fašizma, nije sjedio u fotelji i filozofirao...mislim da oni koji u Hr još uvijek ne mogu objektivno odvagnuti pozitivne i negativne starne njegove vladavine su oni koji se još uvijek boje da njegov duh i danas živi u Hr..dakle,radi se o vjerovanju u duhove
  2 40% 3
 • billynik billynik

  23.03.2015 u 20:16h

  Moj Bože tebi nema pomoći.
  2 33% 4
 • Lucina Lucina

  23.03.2015 u 19:46h

  Danas on gori u paklu po zasluzi!
  6 67% 3
 • Andreeejjj Andreeejjj

  23.03.2015 u 19:11h

  Drug TITO??? Enigma za mnoge. Budimo pošteni bar jedan put i realno se sjetimo: kako smo živjeli tada, posla je bilo, redovitih plača, ljetnih i zimskih odmora, itd, itd. A danas??? 200 obitelji nemoguće bogatih (kradjom, naravno) a ostalih 4.498.000 jadnih ljudi, koji već (mnogi) kopaju po kontejnerima i traže hranu. SRAMOTA!!!!!!
  7 54% 6
 • novalastavica novalastavica

  23.03.2015 u 17:58h

  Skandalozan clanak i nije samo ociti diktator nrgo i monstrum lucifer
  15 79% 4
 • tonimohave tonimohave

  23.03.2015 u 17:26h

  Bog pa Tito
  5 18% 23
 • pepper pepper

  23.03.2015 u 17:19h

  DO PRED TRIDESET GODINA SVI KOMUNISTI ATEISTI; A DANAS SVI KAPITALISTI KATOLICI . Samo za tu recenicu dajem prolaznu ocijenu pisateljici tog clanka. Pred 43 godine napustio sam lijepu nasu , Danas kad gledam vijesti I kada politicari govore nema bas velike razlike izmedu prijasnjih I danasnjih politicara. Samo obecanja obecanja a ludom radovanje
  5 21% 19
 • tonimohave tonimohave

  23.03.2015 u 17:16h

  Mozda zato jer je Tito diktator samo za pojedine hrvate I nikog vise na cjelom svitu
  6 21% 22
 • tonimohave tonimohave

  23.03.2015 u 17:12h

  Kada puno pricate o nekome, znaci da vam ta osoba nedostaje, a to je ovih dana Tito u Hrvatskoj
  6 21% 23
Pregledaj sve komentare