navigacija

Teslina soba 3327: Najveći spomenik ljudskoj nezahvalnosti ikada izgrađen

Teslina soba 3327, New Yorker Hotel

U trenutku kada sam se zatekla u Teslinoj sobi 3327, prošlo je točno 70 godina od Teslinog zadnjeg udaha. Bila sam pozvana na prvu Teslinu Komemorativnu Konferenciju, održanu u čast i obilježavanje njegove smrti u New Yorker Hotelu u siječnju 2013. Napisala sam knjigu nekoliko godina prije toga dana, i nazvala je Teslina Frekvencija Mira. Naočigled bijaše to priča o njegova posljednja tri dana života no, na dubljoj razini, reflektirala je njegov cjeloživotni trud u donošenju mira nacijama svijeta.

Tesla je razumio, bolje no itko, kako to neće biti jednostavna zadaća. Ratovi su bili masovni pokreti lišeni razuma koji su čvrsto počivali na slijepome posluhu i lažnim uvjerenjima nacija koje su ih pokretale. A znao je da je masi potrebna komponenta vremena kako bi se umirila. Čista fizička zakonitost natopljena krvlju u čast – Smrti. Ništa više. Ništa manje. Ništa časno. Samo to!

Te večeri sam bila upravo zapanjena činjenicom da sjedim u njegovoj sobi. Moja opčinjenost je trajala i prethodna tri dana. Posebno me zapanjila izvanrednost: Tesla je još uvijek mogao privući ljude da slijede njegove puteve.

Ništa se zapravo nije promijenilo izuzev komponente vremena t = 1943 + 70 i zbog te neobičnosti, Tesla je bio jedini koji je zapravo nedostajao u toj večernjoj slici sobe 3327. U vezi prostorne komponente te iste formule, ništa se bitno nije promijenilo. Dimenzije sobe su bile iste, čitav hotel se tek malo izmijenio a vrsta gotovo opipljive energije lelujala je njegovom sobom. Sjedila sam na jednome od dva kreveta koji sada krase sobu i gledala uokolo. Prostor kojim smo obrubili Nikolu Teslu, jednog od najvećih umova moderne povijesti, bijaše klaustrofobično malen od stropa do poda i od zida do zida. Mogla sam ga živo zamisliti, onako visokog, kako se sporo kreće po toj malenoj kutiji od sobe. Promislila sam, sa apsolutnom sigurnošću u vlastitu prosudbu, da se nikada neće izgraditi veći spomenik ljudskoj nezahvalnosti od sobe 3327 New Yorker Hotela.

Čula sam Teslin strogi prigovor: “Natalija, nije mi bio potreban veliki prostor za razmišljanje.”

Oponirala sam mu: “Nije ovo više priča o Vama, gospodine Tesla. Kada bolje razmislim, nije nikada ni bila o Vama. Soba ne govori toliko o Vama koliko zrcali nas, ljude, nezahvalne budale. Dosta ste bisera bacili pred svinje, zar ne mislite?”

Nikola Tesla je bio odista veliki gospodin da mi išta na to odgovori.

 

Iz UNESCO Center for Peace

Tesla Memory Project (by N. Princi)

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (39 ocjena)

Komentari

Registracija
 • NenadNikolicZagreb NenadNikolicZagreb

  10.07.2015 u 06:20h

  Citiram komentar: "moj konačan odgovor10.07.2015 u 04:43h Nikola Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog svećenika, i majke Georgine čiji su otac, brat, i svi muški rođaci bili također pravoslavni svećenici, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi, također srpskim svećenicima. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine. To je datum kalendara srpske pravoslavne crkve, što odgovara 10. srpnja po gregorijanskom kalendaru." Idem redom. Otac Milutin nije bio srpski pravoslavni svećenik. U to doba u u Hrvatskoj nije postojala Srpska pravoslavna crkva niti su pravoslavci bili Srbi, a niti su porijeklom bili Srbi. Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, pa tako i ona u kojoj je kršten Nikola Tesla, postale su dio Srpske pravoslavne crkve tek nakon stvaranja Države SHS i zatim Kraljevine Jugoslavije pod srbijanskom dinastijom Karađorđevića, kada pravnim aktom preko noći sve pravoslavne crkve postaju Srpske pravoslavne crkve. Obitelj Tesla je bila pravoslavna jer su svi samo ne i katolici mogli biti oslobođeni od kmatstva i staviti se u službu austrijskih careva kao vojnici-graničari a za uzvrat dobiti određena prava i mogućnost posjedovanja zemlje za obrađivanje. Katolicima je to na pritisak katoličkih biskupa bilo zabranjeno jer tada bi katolička crkva ostala bez kmetova koji su za nju morali prisilno raditi. Masovni prelazak na pravoslavlje lokalnog stanovništva bio je uzrokovan isključivo tim momentom, tako da veliki broj osoba vlaškog porijekla (Vlasi su stanovnici koji u svome porijeklu imaju i rimske korijene, jezik im ima puno latinskih korijena) prelazi na pravoslavlje i stupa u službu austrijskih careva. Samo prezime Tesla je vlaškog porijekla. I u doba početka novačenja vojnika za granične postrojbe postoji izuzetno malo osoba srbijanskog porijekla u tim krajevima jer je većinja srbijanskih izbjeglica odlazila putem Vojvodine i Mađarske skoro sve u Beča, naseljavajući opustošene mađarske krajeve. Dakle da skratim, današnji Srbi u Hrvatskoj u graničnom području prema nekadašnjem turskom carstvu nisu porijeklom Srbijanci, već skupina osoba raznog etničkog porijekla, najviše Vlasi i Hrvati, koji su zbog boljeg života i izbjegavanja kmetstva izabrali postasti pravoslavcima, a aktom dinastije Karađorđevića nakon stvaranja zajedeničke države poslije Prvog svjetskog rata svi su "upisani" u Srbe i tako su postali "Srbi" a da nikakve veze sa Srbijom nisu imali. Sam Nikola Tesla boravio je u svome životu jednu noć u Srbiji (Beograd) gdje nije dobio baš nikakvu materijalnu podršku tadašnje srbijanske države već je otpravljen svojim putem uz deklarativna priznanja.
  28 74% 10
 • Etnolog

  09.07.2015 u 23:03h

  Natalija Princi, brkaš babe i žabe. To što je Tesla generalno zapostavljeno ime i nedostojno tretiran velikan svjetske povijesti, uključujući i Hrvatsku i Srbiju (ili ex Jugoslaviju) koje se sad utrkuju tko će se više brendirati njegovim imenom, nema apsolutno nikakve veze s tom sobom u kojoj si sjedila i koja iz čitavog niza očitih (konzervatorskih, muzeoloških, memorabilijskih...) razloga MORA biti i ostati takva kakva je bila u njegovo doba. Dapače, treba pohvaliti dotični hotel da je to prepoznao i učinio. Ne znam kakve ti se misli vrzmaju kad pišeš o toj sobi kao spomeniku nezahvalnosti, ali očito si "promašila ceo fudbal", kao i oni koji su ti ustupili prostor na ovoj stranici.
  26 67% 13
 • neboiznadzagreba neboiznadzagreba

  10.07.2015 u 01:51h

  Točno, ovo nije priča o Tesli, ovo je priča o Nataliji Princi i njezinom boravku u Teslinoj posljednjoj sobi, eto, ona je tamo bila, mi ne . Tesla je prevelik da stane u jednu sobu, no prevelik je i da stane u jednu ovako malu prizemno-patetičnu priču, prevelik da ga se blati prizemnim komentarima, prevelik za razinu poimanja kojom današnje čovječanstvo raspolaže. Velikom čovjeku u nikakvom vremenu, sve su sobe iste!
  21 84% 4
 • poducavam-glupe poducavam-glupe

  10.07.2015 u 08:40h

  Srbija puno toga svojata. Svojataju čitave hrvatske gradove, Ruđera Boškovića svojataju nobelovca Ivu Andriča, pa tako i Teslu.... Koliko su ekstremni vidjeli smo 91 kada su htjeli čitave gradove staviti pod sebe, kako ne bi onda jednog čovjeka koji je živio u davna vremena. Tako da vjerujem da zato i Novak Đoković danas igra za Srbiju, jer je kod njih to toliko jako da se ovaj zapravo boji reći što doista misli, iako mu je majka Hrvatica Vinkovčanka, a otac Crnogorac.
  16 76% 5
 • Gunny01 Gunny01

  10.07.2015 u 02:48h

  Da je Tesla ostao ovdje mi danas još nebi imali struje.
  15 88% 2
 • why

  10.07.2015 u 09:58h

  Istina je da da hrvatska vlast pala na ispiti zvanom Tesla. Jer ako je Tesla hrvatski sugrađanin, a jest, da li postoji itko drugi pored njega tko bi bio veći? Nema ga. Ako je tako kako to da Testa nije zaslužio hrvatsku novčanicu? Tesla na hrvatskom novcu kao znak i simbol vrijednosti(!) Tesla kao hrvatska, nacionalna i svjetska dika! Eto tu se vidi sva farsa hrvatske službene politike prema Geniju.
  12 92% 1
 • dinarskivuk37

  10.07.2015 u 03:23h

  Teslina soba 3327. Ova gospodja Natalija Princi mora da je sprovela zadnji devedeset godina, u cudnom snu. Zalosno je da se netko ko nema pojma o Nikoli Tesli ovako jeftino promovira, u svoje osobne promocije. Evo nekoliko cinjenica: kad sam pohadjo Dalehanty technical institute. Moj professor Setrak, koji je osobno poznavo Nikolu Teslu . Poznao je covjeka kao inovatora elektricne energije, Nikolu Teslu ni naj manje nije zanimala politika. Ja osobno sam posjeco njegov ured , to jest jednu malu prostoriju na Manhathanu 36 ulici izmedju 5 i 6 Avenie . To je Nikola Tesla sprovodijo 90% svog mizernog zivota, Zasto malo nepisete o kradji Nikole Resle koje su pokrali Thomad Edison, i Marconi.
  11 79% 3
 • vitez

  09.07.2015 u 23:47h

  Tesla je udisao hrvatski zrak u Lici i pio čistu hrvatsku ličku vodu na izvorima...to ga zauvijek odredilo, nije nikada zaboravio Hrvatsku gdje je bio rođen i učio
  14 56% 11
 • alikoka alikoka

  10.07.2015 u 09:32h

  Draganići su poreklom sa Kosova,kao što je Vladika Bački Irinej Bulović poreklom iz Bitelića kod Sinja a daljim poreklom iz okoline Trebinja.Negiranje postojanja Srba na prostorima Like ,Krajine,Korduna...nije stvar istorije već stvar dnevno političkih potreba.
  9 64% 5
 • prof.baltazar

  10.07.2015 u 19:23h

  Odličan tekst i kao svaki tekst o Tesli koje pročitam naiđem na iste komentare tj. trabunjanje susjeda iz Srbije koji po već poznatoj mantri ponavljaju jedno te isto poput "Tesla nije rođen u Hrvatskoj" zabijajući sami sebi autogol zaboravljajući koliko je srbijanskih velikana rođeno za vrijeme kad je teritorij Srbije bio zapadni dio Turskog Carstva. Tom logikom ne postoje srbijanski velikani koji su imali nesreću biti rođeni u to vrijeme kada su Turci drmali Europom. Stupidno je kad narod prihvati sve ono što im ekstremne nacionalističke političke elite serviraju kao kruh s pekmezom. Onda ako će i netko jedva priznati da je živio u Smiljanu, Gospiću, Karlovcu tj. Hrvatskoj dok briše znoj s lica neće nikada prihvatiti da je Tesla bar 1% Hrvat. Nema veze što Novak Đoković ima majku Hrvaticu, a otac mu je Crnogorac jer on je Nole Srbin! Nevjerojatno...gospodo Srbijanci ista pravila s kojima mjerite sve prvo vrijede za vas. Albert Einstein o kojemu neću puno pisati je rođen u jednoj drugačijoj Njemačkoj nego ovoj danas i svima nam je poznato koliko je Židova ubijeno u Drugom svjetskom ratu. Jel mu netko može stornirati mjesto rođenja zbog politike? Tko ima to pravo?Tesla se igrao na ličkim poljima i planinama, pio je čistu ličku vodu, igrao se s Hrvatima, naučio pisati slova i najljepše trenutke života proveo u tom dijelu Hrvatske. Ali mržnja je toliko velika i kad bi netko imao vremeplov valjda bi se vratio u prošlost i Teslinu trudnu majku odveo u Srbiju tj.tadašnju Tursku da rodi malog Nikolu. Ali još nije izumljen vremeplov...
  6 100% 0
 • inter inter

  10.07.2015 u 00:09h

  I koliko god su ljudi danas pametni sa svim fakultetima i dalje odbacuju sva postignuća koja je Tesla napravio za boljitak svih ljudi na ovom Svijetu. Ljudi dopuštaju da ih za nos vuku drugi ljudi koji svoju pamet koriste da bi se svađali dali je Tesla bio Hrvat ili Srbin. Ljudi ne žele sagledati veću sliku takvih sukoba koji pojednostavljeno vode u mržnju podjele i na kraju u ratne sukobe samo da bi na kraju ispalo da se sve to događalo samo zbog toga da bi neki ljudi bili još bogatiji.
  6 75% 2
 • vitez

  11.07.2015 u 00:35h

  Nikola Tesla se zanimao za svoje porijeklo, pa se potrudio i istražiti ga. Zaključio je da je hrvatskog plemićkog porijekla i o tome je sam navodno zapisao u svome dnevniku: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji predci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapredci došli preko Novog Vinodola. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (nekadašnja turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!” Dakle, prezime Tesla navodno je zanatlijsko prezime poput Kovač ili Drvodjelić, a dano je jednom Teslinom pretku. Sam Tesla je smatrao da su njegovi predci zapravo bili hrvatskih korijena, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje, te da su ih stvaranjem modernih nacija koje su se vezivale uz vjeroispovijest počeli smatrati Srbima.
  5 83% 1
 • imedvedo imedvedo

  10.07.2015 u 12:40h

  Nije samo Josip Pančić i Ivo Andrić posrbljeni Hrvat nego i Stanislav Binički koji je komponirao "Marš na Drini" i skladao prvu (i zadnju) srpsku operu "Uranak" (U zoru). Bio je sin Stjepana Binčkog, Hrvata rođenog u Opatiji. Otac Binički je bio građevinski inženjer i premješten u Beograd da poduči Srbe kako se grade mostovi. Mnogo Hrvata je bilo premješteno po naređenju u Beograd u vrijeme Austro-ugarske monarhije.
  4 80% 1
 • Barts Barts

  10.07.2015 u 10:53h

  Bilo je Hrvata u Srbiji koji su doprineli kraljevini Srbiji ,recimo Josip Pancic poznati botanicar svetskog glasa bio je prvi predsednik srpske kraljevske akademije (govorim o kraljevini Srbiji,ali niko za njega ne tvrdi da je Srbin. Pa Matija Ban itd ...
  3 75% 1
 • Blade Runner Blade Runner

  10.07.2015 u 10:50h

  Poprilicno nesuvisao tekst. Mozda povodom godisnjice rodjenja Nikole Tesle koja je danas, 10. srpnja?
  2 100% 0
 • TheJack

  10.07.2015 u 01:05h

  Znanost operira Teslima, Njutnima, Gausim, Hercima, Faradejima, Amperima ... a primitovno serbo-'rvato degenerirani skup bodaletina gorih od sabora i skupstine kontemplira o prizemnim glupostima sto je bolje - pljeska u hljebu, ili lepinji.
  9 50% 9
 • cupus cupus

  10.07.2015 u 11:13h

  Tesla je jednostavno TESLA!
  2 50% 2
 • fullmax fullmax

  10.07.2015 u 10:44h

  Bravo Natalia, pogadjs u sustinu ljudske bijede i mizerije.
  1 33% 2
 • Orthodox 888 Orthodox 888

  10.07.2015 u 23:12h

  Nista bez SRBINA TESLE, bez SRBA je dosadan zivot u hrvatskoj...danas je najlakse biti hrvat,slovenac,balija ali tesko SRBIN a roditi se kao SRBIN to je Boziji dar ponavljam....
  0 0% 3
 • janjatovic.dejan7 janjatovic.dejan7

  10.07.2015 u 09:36h

  Tesla je poznat po cuvenoj izjavi, ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom, reci da srbi u hrvatskoj ne postoje do kraljevine shs je najveca izmisljotina,jer upravo je za vrijeme austro ugarske prije shs najpopularnija stranka bila hrvatsko srpska koalicija, tesla je ustvari promijenjeno prezime te su se oni prije prezivali draganic,da je kojim slucajem tesla bio propali znanstvenik onda bi on za vas bio srbin isto tako da je djokovic bio propali sportas on bi za vas bio srbin
  3 38% 5
 • tenjovich tenjovich

  10.07.2015 u 07:25h

  ...ako je bio hrvat zasto ste rusuli njegov spomenik i ubili i proterali njegove rodjake iz like???
  10 48% 11
 • Promatrash65 Promatrash65

  10.07.2015 u 00:54h

  Otkad se komunisticka stampa interesuje za strucnjake koji odose kapitalistima da ih ugnjetavaju I koji zive u hotelima a ne u stanovima barakama koje drugovi dodjelise da prave djecu da imaju jeftinu radnu snagu kao Aliju Sirotanovica koji je bio simbol postenog radnika a drugovima za podsmijeh I dokaz vladavine nad potcinjenima a isti ti drugovi kao bravari postolari krojaci koji su bile na vlasti mogli su u nekim normalnim zemljama bit samo klosari
  1 17% 5
 • DZvonimir@KNIN

  10.07.2015 u 03:03h

  Rođen u Hrvatskoj , išao u školu u Hrvatskoj . Po izgledu mogao bi biti i jedno i drugo , Pjesma tamo daleko je po melodiji 100% ruska tako da reći da je čovjek srbin je jako čudan zaključak. Jedno je sigurno nije bio srbijansc nego hrvat.
  6 43% 8
 • mileudarcina 1

  10.07.2015 u 00:54h

  Žalosno je da ima ovako malo komentara o najvećem hrvatskom znanstveniku, nikoli draganiću tesli....
  7 44% 9
 • mozart mozart

  09.07.2015 u 22:40h

  Natalija fnio da neko i ovako razmislja...jer sve ih je vise koji misle onako kako drugi to pozele...:) Mir tebi..!
  4 36% 7
 • plejer_as

  10.07.2015 u 01:44h

  Nikola Tesla je samo zbog penzije potpisao da je srbin. To sam negdi pročitao i garant je istina da je živio u toj sobi od penzije stare Jugoslavije
  4 33% 8
 • kakapo kakapo

  10.07.2015 u 00:50h

  Tesla je tipicno "srpsko" prezime, eno ih puna Srbija Tesli i Teslica....
  7 41% 10
 • Speedy Gonzales

  10.07.2015 u 04:43h

  Nikola Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog svećenika, i majke Georgine čiji su otac, brat, i svi muški rođaci bili također pravoslavni svećenici, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi, također srpskim svećenicima. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine. To je datum kalendara srpske pravoslavne crkve, što odgovara 10. srpnja po gregorijanskom kalendaru.
  8 42% 11
 • dinarskivuk37

  22.09.2016 u 07:47h

  Gos[podjo Princi, bez uvreda ili ponizavanja vrlo ste lose upoznati o teslinom zivotu, I sobi 3327. Skoro polastoljeca zivim u New Youku, Kao student na Brooklyn university, nekoliko profesora je proucavalo Teslin zivot mukotrpni rad uspjeh I ne uspjeh. Njegov zivot je sprovedan na 36 West 36 ulica.na Manhatanu. To mu je bijo studijo to jest laboratorij I spavaca soba, Taj genialac, je podpuno iskoriscen of tada dva mocnika. Thomas Edisona, Markonija. Nazalos Nikolinu, obojicu ovih ganstera, Masona,Nikola je svojim znanjem je obogatijo obojicu milionerima, u tadasnje doba. Dok nas Tesla je pao u veliko siromastvo cak je jedno vrijeme zivijo na ulicama, Vrlo svjestan o svom uspjehu I znanju. u podpunom dignitetu umire. Pokopan je u jednom groblju una Bronxu, kojeg sam posjetijo par puta. grob je bez nadglavlja. da mala ploca na kojoj je pisalo N, Tesla.
  0 0% 0
 • Milas Milas

  22.09.2016 u 07:35h

  Zahvaljujem na zanimljivom tekstu. Neki podaci ovdje izneseni su mi sasvim novi kao npr. zašto su ljudi prelazili na pravoslavlje.
  0 0% 0
 • dinarskivuk37

  22.09.2016 u 07:47h

  Gos[podjo Princi, bez uvreda ili ponizavanja vrlo ste lose upoznati o teslinom zivotu, I sobi 3327. Skoro polastoljeca zivim u New Youku, Kao student na Brooklyn university, nekoliko profesora je proucavalo Teslin zivot mukotrpni rad uspjeh I ne uspjeh. Njegov zivot je sprovedan na 36 West 36 ulica.na Manhatanu. To mu je bijo studijo to jest laboratorij I spavaca soba, Taj genialac, je podpuno iskoriscen of tada dva mocnika. Thomas Edisona, Markonija. Nazalos Nikolinu, obojicu ovih ganstera, Masona,Nikola je svojim znanjem je obogatijo obojicu milionerima, u tadasnje doba. Dok nas Tesla je pao u veliko siromastvo cak je jedno vrijeme zivijo na ulicama, Vrlo svjestan o svom uspjehu I znanju. u podpunom dignitetu umire. Pokopan je u jednom groblju una Bronxu, kojeg sam posjetijo par puta. grob je bez nadglavlja. da mala ploca na kojoj je pisalo N, Tesla.
  0 0% 0
 • naroz

  08.12.2015 u 18:32h

  ok Tesla je hrvat onda zasto ste protjerali njegove korjenje i sruseli njegov spomenik i drugo ako je hr dije vam hr novcanica. Srbi imaju Teslinovu novcanicu, Amerikanci George Washingtona, Englezi kraljicu hahah.
  0 0% 0
 • vitez

  11.07.2015 u 00:35h

  Nikola Tesla se zanimao za svoje porijeklo, pa se potrudio i istražiti ga. Zaključio je da je hrvatskog plemićkog porijekla i o tome je sam navodno zapisao u svome dnevniku: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji predci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapredci došli preko Novog Vinodola. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (nekadašnja turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!” Dakle, prezime Tesla navodno je zanatlijsko prezime poput Kovač ili Drvodjelić, a dano je jednom Teslinom pretku. Sam Tesla je smatrao da su njegovi predci zapravo bili hrvatskih korijena, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje, te da su ih stvaranjem modernih nacija koje su se vezivale uz vjeroispovijest počeli smatrati Srbima.
  5 83% 1
 • Orthodox 888 Orthodox 888

  10.07.2015 u 23:12h

  Nista bez SRBINA TESLE, bez SRBA je dosadan zivot u hrvatskoj...danas je najlakse biti hrvat,slovenac,balija ali tesko SRBIN a roditi se kao SRBIN to je Boziji dar ponavljam....
  0 0% 3
 • prof.baltazar

  10.07.2015 u 19:23h

  Odličan tekst i kao svaki tekst o Tesli koje pročitam naiđem na iste komentare tj. trabunjanje susjeda iz Srbije koji po već poznatoj mantri ponavljaju jedno te isto poput "Tesla nije rođen u Hrvatskoj" zabijajući sami sebi autogol zaboravljajući koliko je srbijanskih velikana rođeno za vrijeme kad je teritorij Srbije bio zapadni dio Turskog Carstva. Tom logikom ne postoje srbijanski velikani koji su imali nesreću biti rođeni u to vrijeme kada su Turci drmali Europom. Stupidno je kad narod prihvati sve ono što im ekstremne nacionalističke političke elite serviraju kao kruh s pekmezom. Onda ako će i netko jedva priznati da je živio u Smiljanu, Gospiću, Karlovcu tj. Hrvatskoj dok briše znoj s lica neće nikada prihvatiti da je Tesla bar 1% Hrvat. Nema veze što Novak Đoković ima majku Hrvaticu, a otac mu je Crnogorac jer on je Nole Srbin! Nevjerojatno...gospodo Srbijanci ista pravila s kojima mjerite sve prvo vrijede za vas. Albert Einstein o kojemu neću puno pisati je rođen u jednoj drugačijoj Njemačkoj nego ovoj danas i svima nam je poznato koliko je Židova ubijeno u Drugom svjetskom ratu. Jel mu netko može stornirati mjesto rođenja zbog politike? Tko ima to pravo?Tesla se igrao na ličkim poljima i planinama, pio je čistu ličku vodu, igrao se s Hrvatima, naučio pisati slova i najljepše trenutke života proveo u tom dijelu Hrvatske. Ali mržnja je toliko velika i kad bi netko imao vremeplov valjda bi se vratio u prošlost i Teslinu trudnu majku odveo u Srbiju tj.tadašnju Tursku da rodi malog Nikolu. Ali još nije izumljen vremeplov...
  6 100% 0
 • imedvedo imedvedo

  10.07.2015 u 12:40h

  Nije samo Josip Pančić i Ivo Andrić posrbljeni Hrvat nego i Stanislav Binički koji je komponirao "Marš na Drini" i skladao prvu (i zadnju) srpsku operu "Uranak" (U zoru). Bio je sin Stjepana Binčkog, Hrvata rođenog u Opatiji. Otac Binički je bio građevinski inženjer i premješten u Beograd da poduči Srbe kako se grade mostovi. Mnogo Hrvata je bilo premješteno po naređenju u Beograd u vrijeme Austro-ugarske monarhije.
  4 80% 1
 • Bosko Bosko

  10.07.2015 u 12:12h

  Članak i komentari potpuno bez veze
  0 0% 0
 • cupus cupus

  10.07.2015 u 11:13h

  Tesla je jednostavno TESLA!
  2 50% 2
 • Barts Barts

  10.07.2015 u 10:53h

  Bilo je Hrvata u Srbiji koji su doprineli kraljevini Srbiji ,recimo Josip Pancic poznati botanicar svetskog glasa bio je prvi predsednik srpske kraljevske akademije (govorim o kraljevini Srbiji,ali niko za njega ne tvrdi da je Srbin. Pa Matija Ban itd ...
  3 75% 1
 • Blade Runner Blade Runner

  10.07.2015 u 10:50h

  Poprilicno nesuvisao tekst. Mozda povodom godisnjice rodjenja Nikole Tesle koja je danas, 10. srpnja?
  2 100% 0
 • fullmax fullmax

  10.07.2015 u 10:44h

  Bravo Natalia, pogadjs u sustinu ljudske bijede i mizerije.
  1 33% 2
 • why

  10.07.2015 u 09:58h

  Istina je da da hrvatska vlast pala na ispiti zvanom Tesla. Jer ako je Tesla hrvatski sugrađanin, a jest, da li postoji itko drugi pored njega tko bi bio veći? Nema ga. Ako je tako kako to da Testa nije zaslužio hrvatsku novčanicu? Tesla na hrvatskom novcu kao znak i simbol vrijednosti(!) Tesla kao hrvatska, nacionalna i svjetska dika! Eto tu se vidi sva farsa hrvatske službene politike prema Geniju.
  12 92% 1
 • janjatovic.dejan7 janjatovic.dejan7

  10.07.2015 u 09:36h

  Tesla je poznat po cuvenoj izjavi, ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom, reci da srbi u hrvatskoj ne postoje do kraljevine shs je najveca izmisljotina,jer upravo je za vrijeme austro ugarske prije shs najpopularnija stranka bila hrvatsko srpska koalicija, tesla je ustvari promijenjeno prezime te su se oni prije prezivali draganic,da je kojim slucajem tesla bio propali znanstvenik onda bi on za vas bio srbin isto tako da je djokovic bio propali sportas on bi za vas bio srbin
  3 38% 5
 • alikoka alikoka

  10.07.2015 u 09:32h

  Draganići su poreklom sa Kosova,kao što je Vladika Bački Irinej Bulović poreklom iz Bitelića kod Sinja a daljim poreklom iz okoline Trebinja.Negiranje postojanja Srba na prostorima Like ,Krajine,Korduna...nije stvar istorije već stvar dnevno političkih potreba.
  9 64% 5
 • poducavam-glupe poducavam-glupe

  10.07.2015 u 08:40h

  Srbija puno toga svojata. Svojataju čitave hrvatske gradove, Ruđera Boškovića svojataju nobelovca Ivu Andriča, pa tako i Teslu.... Koliko su ekstremni vidjeli smo 91 kada su htjeli čitave gradove staviti pod sebe, kako ne bi onda jednog čovjeka koji je živio u davna vremena. Tako da vjerujem da zato i Novak Đoković danas igra za Srbiju, jer je kod njih to toliko jako da se ovaj zapravo boji reći što doista misli, iako mu je majka Hrvatica Vinkovčanka, a otac Crnogorac.
  16 76% 5
 • tenjovich tenjovich

  10.07.2015 u 07:25h

  ...ako je bio hrvat zasto ste rusuli njegov spomenik i ubili i proterali njegove rodjake iz like???
  10 48% 11
 • NenadNikolicZagreb NenadNikolicZagreb

  10.07.2015 u 06:20h

  Citiram komentar: "moj konačan odgovor10.07.2015 u 04:43h Nikola Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog svećenika, i majke Georgine čiji su otac, brat, i svi muški rođaci bili također pravoslavni svećenici, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi, također srpskim svećenicima. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine. To je datum kalendara srpske pravoslavne crkve, što odgovara 10. srpnja po gregorijanskom kalendaru." Idem redom. Otac Milutin nije bio srpski pravoslavni svećenik. U to doba u u Hrvatskoj nije postojala Srpska pravoslavna crkva niti su pravoslavci bili Srbi, a niti su porijeklom bili Srbi. Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, pa tako i ona u kojoj je kršten Nikola Tesla, postale su dio Srpske pravoslavne crkve tek nakon stvaranja Države SHS i zatim Kraljevine Jugoslavije pod srbijanskom dinastijom Karađorđevića, kada pravnim aktom preko noći sve pravoslavne crkve postaju Srpske pravoslavne crkve. Obitelj Tesla je bila pravoslavna jer su svi samo ne i katolici mogli biti oslobođeni od kmatstva i staviti se u službu austrijskih careva kao vojnici-graničari a za uzvrat dobiti određena prava i mogućnost posjedovanja zemlje za obrađivanje. Katolicima je to na pritisak katoličkih biskupa bilo zabranjeno jer tada bi katolička crkva ostala bez kmetova koji su za nju morali prisilno raditi. Masovni prelazak na pravoslavlje lokalnog stanovništva bio je uzrokovan isključivo tim momentom, tako da veliki broj osoba vlaškog porijekla (Vlasi su stanovnici koji u svome porijeklu imaju i rimske korijene, jezik im ima puno latinskih korijena) prelazi na pravoslavlje i stupa u službu austrijskih careva. Samo prezime Tesla je vlaškog porijekla. I u doba početka novačenja vojnika za granične postrojbe postoji izuzetno malo osoba srbijanskog porijekla u tim krajevima jer je većinja srbijanskih izbjeglica odlazila putem Vojvodine i Mađarske skoro sve u Beča, naseljavajući opustošene mađarske krajeve. Dakle da skratim, današnji Srbi u Hrvatskoj u graničnom području prema nekadašnjem turskom carstvu nisu porijeklom Srbijanci, već skupina osoba raznog etničkog porijekla, najviše Vlasi i Hrvati, koji su zbog boljeg života i izbjegavanja kmetstva izabrali postasti pravoslavcima, a aktom dinastije Karađorđevića nakon stvaranja zajedeničke države poslije Prvog svjetskog rata svi su "upisani" u Srbe i tako su postali "Srbi" a da nikakve veze sa Srbijom nisu imali. Sam Nikola Tesla boravio je u svome životu jednu noć u Srbiji (Beograd) gdje nije dobio baš nikakvu materijalnu podršku tadašnje srbijanske države već je otpravljen svojim putem uz deklarativna priznanja.
  28 74% 10
 • Speedy Gonzales

  10.07.2015 u 04:43h

  Nikola Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog svećenika, i majke Georgine čiji su otac, brat, i svi muški rođaci bili također pravoslavni svećenici, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi, također srpskim svećenicima. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine. To je datum kalendara srpske pravoslavne crkve, što odgovara 10. srpnja po gregorijanskom kalendaru.
  8 42% 11
 • dinarskivuk37

  10.07.2015 u 03:23h

  Teslina soba 3327. Ova gospodja Natalija Princi mora da je sprovela zadnji devedeset godina, u cudnom snu. Zalosno je da se netko ko nema pojma o Nikoli Tesli ovako jeftino promovira, u svoje osobne promocije. Evo nekoliko cinjenica: kad sam pohadjo Dalehanty technical institute. Moj professor Setrak, koji je osobno poznavo Nikolu Teslu . Poznao je covjeka kao inovatora elektricne energije, Nikolu Teslu ni naj manje nije zanimala politika. Ja osobno sam posjeco njegov ured , to jest jednu malu prostoriju na Manhathanu 36 ulici izmedju 5 i 6 Avenie . To je Nikola Tesla sprovodijo 90% svog mizernog zivota, Zasto malo nepisete o kradji Nikole Resle koje su pokrali Thomad Edison, i Marconi.
  11 79% 3
 • DZvonimir@KNIN

  10.07.2015 u 03:03h

  Rođen u Hrvatskoj , išao u školu u Hrvatskoj . Po izgledu mogao bi biti i jedno i drugo , Pjesma tamo daleko je po melodiji 100% ruska tako da reći da je čovjek srbin je jako čudan zaključak. Jedno je sigurno nije bio srbijansc nego hrvat.
  6 43% 8
 • Gunny01 Gunny01

  10.07.2015 u 02:48h

  Da je Tesla ostao ovdje mi danas još nebi imali struje.
  15 88% 2
 • neboiznadzagreba neboiznadzagreba

  10.07.2015 u 01:51h

  Točno, ovo nije priča o Tesli, ovo je priča o Nataliji Princi i njezinom boravku u Teslinoj posljednjoj sobi, eto, ona je tamo bila, mi ne . Tesla je prevelik da stane u jednu sobu, no prevelik je i da stane u jednu ovako malu prizemno-patetičnu priču, prevelik da ga se blati prizemnim komentarima, prevelik za razinu poimanja kojom današnje čovječanstvo raspolaže. Velikom čovjeku u nikakvom vremenu, sve su sobe iste!
  21 84% 4
 • plejer_as

  10.07.2015 u 01:44h

  Nikola Tesla je samo zbog penzije potpisao da je srbin. To sam negdi pročitao i garant je istina da je živio u toj sobi od penzije stare Jugoslavije
  4 33% 8
 • TheJack

  10.07.2015 u 01:05h

  Znanost operira Teslima, Njutnima, Gausim, Hercima, Faradejima, Amperima ... a primitovno serbo-'rvato degenerirani skup bodaletina gorih od sabora i skupstine kontemplira o prizemnim glupostima sto je bolje - pljeska u hljebu, ili lepinji.
  9 50% 9
 • mileudarcina 1

  10.07.2015 u 00:54h

  Žalosno je da ima ovako malo komentara o najvećem hrvatskom znanstveniku, nikoli draganiću tesli....
  7 44% 9
 • Promatrash65 Promatrash65

  10.07.2015 u 00:54h

  Otkad se komunisticka stampa interesuje za strucnjake koji odose kapitalistima da ih ugnjetavaju I koji zive u hotelima a ne u stanovima barakama koje drugovi dodjelise da prave djecu da imaju jeftinu radnu snagu kao Aliju Sirotanovica koji je bio simbol postenog radnika a drugovima za podsmijeh I dokaz vladavine nad potcinjenima a isti ti drugovi kao bravari postolari krojaci koji su bile na vlasti mogli su u nekim normalnim zemljama bit samo klosari
  1 17% 5
 • kakapo kakapo

  10.07.2015 u 00:50h

  Tesla je tipicno "srpsko" prezime, eno ih puna Srbija Tesli i Teslica....
  7 41% 10
 • inter inter

  10.07.2015 u 00:09h

  I koliko god su ljudi danas pametni sa svim fakultetima i dalje odbacuju sva postignuća koja je Tesla napravio za boljitak svih ljudi na ovom Svijetu. Ljudi dopuštaju da ih za nos vuku drugi ljudi koji svoju pamet koriste da bi se svađali dali je Tesla bio Hrvat ili Srbin. Ljudi ne žele sagledati veću sliku takvih sukoba koji pojednostavljeno vode u mržnju podjele i na kraju u ratne sukobe samo da bi na kraju ispalo da se sve to događalo samo zbog toga da bi neki ljudi bili još bogatiji.
  6 75% 2
 • vitez

  09.07.2015 u 23:47h

  Tesla je udisao hrvatski zrak u Lici i pio čistu hrvatsku ličku vodu na izvorima...to ga zauvijek odredilo, nije nikada zaboravio Hrvatsku gdje je bio rođen i učio
  14 56% 11
 • Etnolog

  09.07.2015 u 23:03h

  Natalija Princi, brkaš babe i žabe. To što je Tesla generalno zapostavljeno ime i nedostojno tretiran velikan svjetske povijesti, uključujući i Hrvatsku i Srbiju (ili ex Jugoslaviju) koje se sad utrkuju tko će se više brendirati njegovim imenom, nema apsolutno nikakve veze s tom sobom u kojoj si sjedila i koja iz čitavog niza očitih (konzervatorskih, muzeoloških, memorabilijskih...) razloga MORA biti i ostati takva kakva je bila u njegovo doba. Dapače, treba pohvaliti dotični hotel da je to prepoznao i učinio. Ne znam kakve ti se misli vrzmaju kad pišeš o toj sobi kao spomeniku nezahvalnosti, ali očito si "promašila ceo fudbal", kao i oni koji su ti ustupili prostor na ovoj stranici.
  26 67% 13
Pregledaj sve komentare