Kako ojačati dječji imunitet?

limun_01a Povratak djeteta u zatvorene prostore škola, vrtića i igraonica te veliki broj djece na istom mjestu u kombinaciji sa hladnim i nestabilnim vremenom, donosi nekim roditeljima glavobolje oko toga što učiniti i kako djetetu pomoći da ojača imunitet, da izbjegne ili ublaži učestale infekcije. Ono što razlikuje dijete podložno učestalim infekcijama od djeteta koje nije toliko „osjetljivo“ jest upravo imunološki sustav koji bolje funkcionira u drugom slučaju.
Da bi se imunološki sustav mogao što efikasnije boriti protiv izazova u vidu bakterija, virusa i gljivica potrebno mu je pružuti malo podrške i pomoći.

Kako ojačati imunološki sustav djeteta?
Nepotrebno je naglašavati koliko važnu ulogu u sticanju imuniteta ima majčino mlijeko u prvim mjesecima života te zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana u kasnijoj dobi.Takva prehrana podrazumijeva mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i organski uzgojenog mesa,  smanjen unos slatkiša, gaziranih sokova i hrane bogate aditivima.
Uz pravilnu prehranu djetetu možete dati i neki kvalitetni vitaminsko- mineralni pripravak kako biste bili sigurni da dijete dobiva dovoljne količine vitamina A, C i B kompleksa te cinka, selena i željeza.

EHINACEJA, Echinacea purpurea
echinacea_01a Od prirodnih preparata bilo bi neoprostivo na prvom mjestu ne spomenuti ehinaceju koja je imunostimulans broj jedan kada se radi o prehladi ili nekoj drugoj akutnoj infekciji, a najbolje je početi sa njenim korištenjem već kod prvih simptoma bolesti. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav, ublažava bol te ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi, pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno.
Ova biljka sjevernoameričkog kontinenta, koju su dobro poznavali Indijanci, može se koristiti i preventivno kada je oslabljeni imunitet u pitanju, ali nikad dulje od šest do osam tjedana. Najdjelotvorniji preparati ehinaceje su oni pripremljeni od nadzemnih dijelova ili korijena svježe biljke i to vrste Echinacea purpurea. Za korištenje u pedijatrijskoj praksi potrebno je izbjegavati preparate koji sadrže alkohol i strogo se držati preporučenih doza za određenu dob djeteta.
Ehinaceju bi svakako trebalo izbjegavati kod svih autoimunih bolesti kao i kod korištenja imunosupresiva, a tek u rijetkim slučajevima zabilježene su alergijske reakcije.

MATIČNA MLIJEČ, hrana matice u pčelinjoj košnici savršen je proizvod prirode, hrana i lijek u onom najužem smislu riječi i interesantno je da je matica oko 40% duža, 60% teža od obične pčelice, a životni vijek joj je 40 do 50 puta duži od onog pčele radilice .
Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde sa unutarnjim lučenjem, pospješuje izlučivanje žuči ,uravnotežuje probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka i tada učiniti pauzu.

Kvalitetna liofilizirana matična mliječ sve je prisutnija na našem tržištu i moguće ju je pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi (sokići, ampulice, pastile).

PROBIOTICI
Od najmlađe dobi u prehranu je, uz majčino mlijeko, korisno uvrstiti probiotike- prirodne antibiotike, organizmu prijateljske bakterije laktobacile. Jedna od najpotentnijih probiotičkih bakterija je Lactobacillus acidophilus.
Probiotici jačaju imunitet, koriste se kod učestalih infekcija, obnavljaju crijevnu floru, djeluju protektivno i protuupalno na urogenitalni trakt i ublažuju probavne probleme.
Dojenčad niske porođajne težine, ona rođena carskim rezom i ona na prehrani adaptiranim mlijekom imat će koristi od jačanje imuniteta upotrebom probiotika, a izuzetno su korisni kod djece  na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama.

RIBLJE ULJE
Riblja ulja sa standardiziranim omjerima omega-3-kiselina (EPA i DHA), bogata vitaminima A i D odličan su izbor za jačanje dječjeg imuniteta. U novije vrijeme na tržištu su sve prisutniji preparati koji nemaju toliko izražen okus i kao takvi prihvatljiviji djeci. Prilikom kupnje ribljeg ulja pripazite da se radi o kvalitetnom i provjerenom proizvođaču koji garantira da u ribljem ulju nema prisustva teških metala i toksina.

KOLOSTRUM
Kolostrum ili „prvo mlijeko“ bogato je proteinima, aminokiselinama, mineralima i vitaminima te antitijelima za borbu protiv različitih bolesti. Na tržište dolazi kravlji kolostrum,u obliku praha koji se razmuti u malo čaja ili vode i dijete ga može uzimati već od prvih dana života.

Share

Post to Twitter

14 Responses to Kako ojačati dječji imunitet?

 • Nevinašce says:

  Super ideja da imamo ovakve blogove koji su korisni. I sama koristim blagodati fitoterapije za podizanje imuniteta i jačanje organizma. Nisam pronašla je li imate takav post ali možda je dobra ideja da napišete za nas velike, mlade neke savjete što koristiti za bildanje imuniteta, jačanje organizma i podizanje energije. Zbog sve stresnijeg načina života trebamo se okrenuti prirodi i njenim iscjeliteljskim mogućnostima.

 • lidija says:

  Draga Andrea, možete li nešto napisati za pomoć u menopauzi, promjene raspoloženja, pad energije, bezvoljnost? Ne znam više što je sve povezano s menopauzom ali je teško nositi se s time ponekad. Hvala.

 • robert lončarek says:

  oblično

 • @nevinašce- bit će i za velike, čini mi se da sam negdje već pisala o tome…čini mi se da je tekst bio fito i aroma u borbi s virusima- nema puno razlika osim u dozama. doze i kvaliteta su ono što odvaja djelotvoran preparat od nedjelotvornog. doze za djecu idu na 1/2, 1/4 ili 1/8 doze za odrasle već prema dobi djeteta i bolje ih je odrediti za svakog kikića posebno- tako da ih nisam posebno niti navodila…a kako vrijeme odmiče prema zimi sigurno će biti još tekstova na temu imuniteta…pozdravljam!
  @ lidija- pisat ću i o menopauzi…iako je svaka žena svijet za sebe i na različite načine proživljava prijelazni period- tako da se prirodni preparati moraju tome prilagoditi…pozdrav!
  @robert lončarek- thx…pozdrav!

 • Djurdja says:

  Draga Andrea, sve te Vase biljcice i poljoprivredni proizvodi su me naprosto odusevili. Vec sam na nekim stranicama bloga predlozila da se u nasoj zemlji utemelji potrosacki kalendar tako da se svaki mjesec u godini obiljezi proizvodima jedne zupanije i jedne vocke ili povrca, naravno domacega i ekoloskoga jer bi se tim potezom svi veselili i obrazovali o domacim izvornim proizvodima i napokon poceli cijeniti sebe i svoju zemlju. Takodjer mi je jutros palo napamet da bi nase prodavaonice hrane trebale potaknuti proizvodnju velikih kolicina grincega i domacih zitarica, tako da svaki dan u svim prodavaonicama dobijemo mogucnost kupiti po pola kg. suhoga persina, mrkve, celera, lovora, zacina, graha, boba, lece, soje i drugih zdravih zitarica koje su nasi poljoprivrednici vec zaboravili proizvoditi. Potrosacka akcija recimo domacim zitaricama i zacinima protiv raka pretvorila bi barem jednu policu nasih trgovina u ZDRAVSTVENU SMOCNICU. Takodjer bi bilo uputno na razini zupanija organizirati obavezno jednogodisnje testiranje pitke vode iz vodovoda i provoditi regularnu zupanijsku zamjenu starih vodovodnih cijevi.
  Pohvale vasemu obrazovnome tekstu i radu. Pozdrav, Djurdja.

 • Iva Crnogorac says:

  Da li mi možete reći gdje vi nabavljate organski uzgojeno meso? Da li možda pod time mislite na rodbinu na selu koji imaju svoje pajceke i svoje koke pa uz njihovu pomoć punite svoj zalihe u zamrzivaču?

 • andrea says:

  Iva, nažalost nisam nigdje vidjela certificirano organski uzgojeno meso, znam da je bilo nekih pokušaja u Konzumu prije par godina, ali da je sve ostalo na pokušajima…Radi li se o tome da naša svijest o hrani još nije dovoljno razvijena ili o tome da svijesti ima, ali love nema…ne znam.
  Ukoliko je netko čuo i zna tko proizvodi organski uzgojeno meso- rado bih da mi javi. A ja? Snalazim se na sve moguće i nemoguće načine da obitelji pripremim što manje nezdravu hranu…

  Djurdja, dosta je toga kod nas naopak pa tako i poljoprivredna proizvodnja…ono što mi ko konzumenti i potrošači možemo učiniti jest da pazimo što kupujemo i pripremamo obiteljima- povećana potražnja za zdravom hranom dovest će neminovno i do povećane ponude.

 • Iva Crnogorac says:

  Sva se naježim kad pomislim što sve sadržava meso koje se prodaje. Nekako sam prelazila preko toga dok se radilo o meni no sada kada je došla beba i uskoro bi trebala početi jesti i meso, ne znam što da radim. Možda naći na selu neku baku koja ima domaće koke… ;) Inače Mavrović ima suhomesnate proizvode bez aditiva, evo i link na webshop: http://www.eko-mavrovic.hr/em_webshop.php

 • Kako ojacati djecji imunitet.. Corking :)

 • pvc stolarija

 • kuhinje po mjeri ponuda

 • Seo says:

  Seo

 • Internet marketing

 • Inexpensive Gucci Handbags Is in most cases blogengine much better than wp for reasons unidentified?

  Should be that is turning out to be popluar at the present time.

Zdravakrava.hr

Arhive