Arhive

Pogledajte dokumentarni film SUNČICA o ženama žrtvama silovanja u Vukovaru

YouTube Preview Image

“SUNČICA”  je dokumentarini film koji sadrži iskaze zatočenih žena nad kojima je izvršen ratni zločin silovanje, prešućen, neprocesuiran.

Zločin koji se dogodio kao dio ratne strategije agresije Srbije i JNA na Hrvatsku.

Žrtve se dvadeset godina nose s posljedicama ratnog stradanja. Zločinci oslobođeni odgovornosti žive i tu među nama. Država nije vrednovala žrtve za slobodu.

“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”.

Hrvatsko društvo logoraša 
srpskih koncentracijskih logora
Marija Slišković, začetnica projekta, urednica izdanja

 

Predstavljanje knjige Sunčica je održano u Zagrebu i Vukovaru.

Vukovar, 26.ožujka:

 

 

* * *

 

VUKOVAR
Premijera filma Sunčica: 16 ispovijesti žrtvi silovanja tijekom Domovinskog rata

DRŽAVA SE ODLUČILA ZA ŠUTNJU!
Marija Slišković o više od 200 prešućenih sudbina žena silovanih u domovinskom ratu

TV DNEVNIK
Vukovarske žene, žrtve ratnih zločina, i danas su u Vukovaru građanke drugog reda
 

 

Share

Premijera dokumentarnog filma SUNČICA, o žrtvama silovanja u Vukovaru održana u Zagrebu

PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA “SUNČICA” održane u  KINU EUROPA U ZAGREBU, 18. siječnja 2014.

 

Najdirljiviji trenutak nakon promocije filma Sunčica, kada su pobjednice i svjedokinje Istine dočekane stajaćim ovacijama i ponosno stale na pozornicu s bijelim vrpcama oko ruke. Velike mučenice spontano su uvis podignule ruke i znak pobjede:

snimio: Oskar Šarunić

 

 

 

Sunčica, imala je osam mjeseci kada su ju četnici prekrili svojim teškim jaknama dok su silovali njezinu majku

 

biskupi dr. Valentin Pozajić i dr. Vlado Košić uvijek blizu sa svojim napaćenim hrvatskim narodom, uz brojne svećenike i časne sestre hrvatskih provincija

 

ponosne, prekrasne i hrabre:

veličanstveni trenutak: poput Marije koja pjeva u Magnificat-u (Veliča duša moja): “… rasprši oholice umišljene; silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne!”

gđa Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu i producentica filma “Sunčica” sa svojim hrabrim Sunčicama:

Usprkos primljenjim pozivnicama, mediji i istaknuti političari nisu nazočili promociji filma, osim gradonačelnika Bandića i zamjenika.

Posebnu emisiju objavio je g. Velimir Bujanec u emsiji BUJICA.

Share

Marija Slišković: Žene žrtve Domovinskog rata još čekaju zakon kojim će biti obeštećene

„Kao država nismo se postavili prema pravičnom vrednovanju zločina, a niti prema istinskoj potpori žrtvama kako bi prijenos traume bio što manji i kako bi mi sutra bili jedno snažnije društvo“, rekla je Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu za narod.hr.

„Razmišljajući o budućnosti hrvatskoga naroda, moramo razmišljati o prijenosu traume na slijedeće generacije“, istaknula je Slišković.

Od početka suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu , Slišković očekuje da se pravično iskažu događaji i da oni dobiju pravni okvir u kojem će se iskazati tko je agresor, a tko žrtva.

„Pripremili smo prava svjedočanstva na engleskom jeziku te smo ih dostavili institucijama. Odvjetnički tim koji zastupa Hrvatsku u Londonu dobio je ta svjedočanstva i upoznati su s mnogim detaljima počinjenih zločina na području Istočne Slavonije“, objasnila je Slišković.

„Ako se žene koje su proživjele ratni zločin silovanja, jednako kao i svi ljudi koji su proživjeli sve torture logora, sa svojom traumom same nose već 20 godina, onda moramo svakako znati da je to dio našeg stanovništva koji je vrlo narušenoga zdravlja, o kojem nije provedena istinska skrb ni terapije koje su se morale provesti“, upozorila je Slišković.

„Žene žrtve Domovinskog rata, još uvijek čekaju zakon kojim će dobiti status koji bi im omogućio materijalno obeštećenje i sva pripadajuća prava žrtve nad kojom je počinjen ratni zločin. To je bitno iz dva smjera gledanja: jedan je smjer prema žrtvi, a drugi je prema traženju pravde, odnosno u kažnjavanju zločinaca“, rekla je Slišković.

„Mnogi zločinci su našli utočište u Srbiji, koja ima zakon o neisporučivanju svojih građane i to je nešto na čemu će se sasvim sigurno jednoga dana raditi kada se Srbija bude jače pripremala za ulazak u Europsku Uniju“, smatra Slišković.

Na pitanje narod.hr-a o ishodu suđenja u Haagu, Slišković kaže da svakako znamo da je jedini pravičan ishod da se ukaže tko je agresor, a tko žrtva i trebamo imati vjeru i optimizam da će se upravo to tako i dogoditi.

Slišković ističe kako Hrvatska ima dokumente o agresiji Srbije, a Srbija nema nikakve dokumente o iseljavanju bilo koga s ovog prostora.

„Mi smo svjedoci da su ’91. na ovim prostorima otpor toj agresiji dali i Srbi koji žive u Hrvatskoj kao svojoj domovini. Naša razmišljanja moraju biti optimistična, uz vjeru u istinsku pravdu koju će međunarodni sud iskazati“, rekla je Slišković za narod.hr.

izvor: narod.hr

* * *

Premijera dokumentarnog filma “Sunčica”

18.ožujka 2014.g u 19h

Zagreb kino Europa,Varsavska 3

 

izvor: vecernji.hr

U Hrvatskoj se silno trudilo da se broj zataška i da se žene ničim ne ohrabre na svjedočanstva – kaže M. Slišković

Odvode me u prostoriju koja smrdi po mokraći i vlazi. Jedan mi četnik govori da se skinem. Molim ga da mi to ne radi jer ga poznajem cijeli život. Ili on ili njih deset, kaže. Poslije vrištim i povraćam, susjeda me tješi. Ispred mene su tri rezervista, moram birati koji će me silovati ili će me ubiti. Za mene nastupa smak svijeta. Nema mi tko pomoći, pijani me četnici koriste za iživljavanje nakon slavlja zbog pada Vukovara. Govore mi da sam ustaška kurva…

Iskazi su u DORH-u

Ovim je potresnim riječima Snježana Maljak opisala svoj privatni pakao koji je, sa samo 22 godine, proživjela u opkoljenom Vukovaru. Danas je majka četvero djece, živi hrabro i ponosno, no rana s kojom živi manje bi boljela da njezina žrtva nije sustavno prešućivana, pa tako već 20 godina, u nedostatku političke volje da se riješi status žena silovanih u Domovinskom ratu i da se počinitelji tih ratnih zločina procesuiraju. Jer, njihovi iskazi godinama su u DORH-u bez ikakvih rezultata, a one žive zaboravljene, bez moralne i materijalne potpore. No, čini se da prema njima pušu neki novi vjetrovi: nakon objave Registra branitelja ministar branitelja Predrag Matić kreće u novu ofenzivu, donošenje Zakona o žrtvama ratnog zločina silovanja.

– Iako takvih slučajeva ima neusporedivo više u BiH i Kosovu, gdje je silovanje bilo i sredstvo etničkog čišćenja, s tom se problematikom još nitko u regiji nije uhvatio u koštac, što je veliki teret, ali i nešto što me čini jako ponosnim. Nedavno sam na jednom međunarodnom skupu to i najavio te dobio veliku podršku susjeda. Vjerujem da ćemo mi to puno lakše riješiti nego BiH i Kosovo koji će poslije moći preuzeti naš “recept” i iskustvo – kazao nam je ministar Matić.

Kako doznajemo, izrada prijedloga zakona već je u tijeku, a povjerena je stručnjacima sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Riječ je mahom o mladim pravnicima, neopterećenim hipotekom prošlosti, uključenim u praćenje sudskog procesa u Haagu počiniteljima zločina silovanja u BiH.

Partner i prvi suradnik ministru branitelja za ovaj projekt je Marija Slišković, predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu.

– Kada se zna da je srpske logore prošlo nekoliko tisuća hrvatskih žena, ali i da je velik broj žena tijekom okupacije Podunavlja služio srpskim vojnicima kao roblje te da mnoge žene i danas šute o tom zločinu, broj silovanih žena teško je precizno odrediti pa kalkuliramo s njih 3000. U Hrvatskoj se silno trudilo da se broj zataška, a žene ničim ne ohrabre na svjedočanstva – kaže M. Slišković. Stoga sada traže jednokratnu isplatu od oko 600 tisuća kuna svakoj od stradalnica pa je ukupno riječ o iznosu od oko 1,8 milijardi kuna.

‘Ne ponovio se PTSP’

Pred ministarstvom je puno posla na ovoj iznimno osjetljivoj problematici.

– Gospođa Slišković i moje prijateljice iz Vukovara pomoći će mi oko humanog pristupa toj temi. Već sam angažirao i psihijatre da nam predlože način postupanja prema tim ženama koje želim maksimalno zaštititi i koje nipošto ne smijemo dodatno traumatizirati. Naravno, od liječnika tražim i da nađemo način da se ne dogodi “slučaj PTSP” nego da se obeštete žene koje su uistinu prošle taj pakao. Zakon ćemo imati tijekom godine, najkasnije do Božića, kao i registar – energičan je ministar.

Pođe li mu to za rukom, Hrvatska će biti prva zemlja koja je regulirala ovo pitanje, prije BiH, Kosova, Ruande i Konga.

>> Sunčica – ratni zločin nad ženama Vukovara

Potom Vladu čeka i još teži zalogaj: procesuiranje onih koji su ta zvjerstva i počinili kako bi se pravda konačno nastanila u dušama silovanih žena.

Share