O autorici i blogu

Arhive

Tarte Tatin – preokrenuta pita od jabuka

Ovo je slavna francuska “naopaka” pita.
Priča kaže da je nastala davne 1898. god. u hotelu Lamotte-Beuvronu kojeg su vodile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
Navodno je Stéphanie, u želji da napravi tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Nakon što je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve ubacila u pećnicu. Kasnije, da bi lakše izrezala pitu morala ju je preokrenuti.
Što reći, gosti su bili oduševljeni, pita je postala hit i ušla u legendu ;)

prhko tijesto:

350 g brašna
150 g maslaca
80 g šećera
2 žumanjka
prstohvat – dva soli
5 žlica hladne vode
1-2 žlice kiselog vrhnja

jabuke:

800 g jabuka
100 g šećera
100 g maslaca
malo cimeta
malo vanilije (mahuna ili aroma)
i po želji malo naribane limunove korice

Priprema:

Umijesite prhko tijesto tako da u veću posudu stavite brašno (najbolje pomiješajte glatko i oštro), dodajte na kockice narezani hladni maslac, vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno pa kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke, vodu i vrhnje. Brzo umijesite tijesto i ostaviti ga pol sata, sat u frižideru.
Prhko tijesto nemojte nikada dugo mijesiti, jer ono, zarazliku od npr. dizanog tijesta, ne trpi puno petljancije.

Dok se tijesto hladi vi pripremite jabuke. operite ih, ogulite, narežite na četvrtine i očistite od sjemenki.

Uključite pećnicu na 180°C.

U veću tavu stavite maslac i šećer, rastopite na umjerenoj vatri, pa kada smjesa postane malo sirupasta dodajte narezane jabuke. Pospite ih cimetom, dodajte limunovu koricu i vaniliju i držite na laganoj vatri dok malo smekšaju i upiju dio sirupa odnosno karameliziraju se (ovisno kakve su jabuke, trebat će im oko 7-10 min. vidjet ćete, sve treba biti fine smeđe boje).

Sada jabuke (skupa sa sirupom) prebacite u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu ali tako da su jabuke okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
Razvaljajte ohlađeno tijesto (ne jako tanko) i pažljivo ga stavite preko jabuka, “zašuškajte”  ga tako da ga malo podvučete vilicom ili kuhačom pod jabuke (pazite se vrućeg karamela!).

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min.

Ako pečete s uključenim ventilatorom, 30 minuta bi moralo biti dovoljno, gledajte da tijesto dobije finu boju.

Izvadite pitu, ostavite je 20-ak minuta da se “odmori”.

Pripremite veliki tanjur, veći od kalupa odnosno vatrostalne posude u kojoj se pita pekla.

Sada oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke kalupa, pa prebacite pitu na tanjur za serviranje (veliki tanjur stavite preko kalupa/posude s pitom pa sve okrenite tako da pita sada ostane na tanjuru).

Pita je najfinija dok je još topla :)

Ja ovu pitu pravim u vatrostalnoj posudi promjera 26 i dubine oko 7 cm. Posuda ne mora biti toliko duboka, ali ne smije biti jako plitka jer tijekom pečenja sokovi mogu kipiti van.
Ako imate manju posudu, tada i količine tijesta i jabuka malo prilagodite.

YouTube Preview Image

Share

10 Responses to Tarte Tatin – preokrenuta pita od jabuka