navigacija

Bobanova torta

foto: Tatjana Pastuović Klaić

Bobanova torta već ima status slatkog klasika :)

Ova je torta omiljena i zbog odličnog okusa ali i zbog jednostavne pripreme. Ovakvi recepti često su spas i onima manje vještima u pripremi kolača kao i u situacijama kada trebamo pripremiti nešto fino a bez puno gnjavaže i posla.

Torta se sastoji od sjajnog čokoladnog biskvita bez brašna, džema od borovnica, svježih borovnica i šlaga, odnosno chantilly kreme. Jednostavna, ukusna i osvježavajuća!

Umjesto džema od borovnica možete koristiti i neki sličan džem kao i svježe voće po izboru (ono je i tako opcija, možete ga dodati ali i ne morate).

Ohlađeni biskvit možete premazati džemom, posuti s malo svježeg voća i premazati šlagom - to je najčešća, uobičajena i najjednostavnija opcija.

Druga je opcija da od svježeg voća sami napravite džem.

Ja sam napravila nešto treće ;) kupovni džem sam prokuhala s malo vode i škrobnog brašna, dodala malo svježeg voća i tako dobila malo bogatiju kremu. Tu kremu treba dobro ohladiti prije nanošenja na biskvit, a nakon što gotovu tortu stavite u hladnjak, krema će se dodatno stisnuti.

Nećete pogriješiti niti ako se odlučite na onu jednostavniju, uobičajenu verziju, torta je i tako jako, jako dobra.

Torta je najbolja dobro ohlađena, idealno bi bilo da odmori par sati u hladnjaku ;) ali ako ste nestrpljivi (kao Cvita i ja ;) ) napadnite ju nespremnu, hehe (tek nakon fotkanja išla je na hlađenje).

 

 

Sastojci:

(za kalup promjera 26 cm)

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g tamne čokolade (ja sam koristila onu od 70% kakaa)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 400 g džema ili marmelade od borovnica
  • 1 mjerica svježih borovnica + malo divljih borovnica
  • 50-100 ml vode
  • 1-2 žličice škrobnog brašna (gustina)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije (srž) ili vrećica bourbon vanilija šećera
  • kakao i naribana čokolada za posipavanje

 

  1. Pećnicu zagrijte na 170°C. Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje a stranice namažite maslacem.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte u čvrsti snijeg uz dodavanje 60 g šećera.
  4. Čokoladu natrgajte na manje komade i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  5. Žumanjke izmiksajte s preostalim šećerom i praškom za pecivo. U smjesu od žumanjaka dodajte otopljenu čokoladu, dobro promiješajte pa nježno lopaticom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  6. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 170°C. Tijekom pečenja biskvit će narasti i napuhnut se a kada ga izvadite malo će se spustiti. Ostavite biskvit da se ohladi. (Ohlađeni biskvit možete samo premazati džemom i prijeći na 8. korak.)
  7. Zagrijte džem, dodajte svježe borovnice i malo gustina pomiješanog s hladnom vodom pa kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće. Ostavite da se potpuno ohladi pa nanesite na biskvit.
  8. Izmiksajte vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i vanilijom pa stavite u slastičarsku vrećicu i nanesite na tortu. Pospite kakaom i naribanom čokoladom.
  9. Prije posluživanja tortu dobro ohladite. 

 

PIA, SRETAN TI ROĐENDAN! <3 <3 <3 <3 <3

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (9 ocjena)