navigacija

Mesna štruca

Foto: Tatjana Pastuović Klaić

 

Mesna štruca… hm, još jedno jelo koje mi miriše na djetinjstvo. I to na neke spešl trenutke, jer u mojoj kući se nije mesna štruca pravila bilo koji dan, neki četvrtak ili neku nedjelju, ne, mama ju je pravila u malo svečanijim prilikama, kao jedan od slijedova na bogatijoj trpezi.

Bilo mi je drago to jelo, fino i ukusno ali više od svega bilo mi je lijepo :lol taj efektni presjek, pa žuuuto jaje u sredini, pa iščekivanje i očekivanje da mi dopadne komad sa savršenim jajetom, onako, rezanim kroz sredinu, ne nekakav krajičak s tek malo neuglednog bijelog dijela :lol, mrak!

I tako, iako jedno od dražih jela, kako to često nekim slučajem hoće biti, padala je štruca polako u zaborav pa su prošle neke ozbiljne godine kad sam je, konačno, odlučila iščupati odande.

Napravila sam je nedavno, jedne obične, najobičnije subote ;)

Nije ovo nikakav stari obiteljski recept, jer ga ni nemam, ovo je štruca po pamćenju + vjerojatno neki dodatak.

 

 

Potrebni sastojci (za kalup duljine 25 cm):

 

  • 700 g mljevenog mesa (miješanog – pola junetine, pola svinjetine ili samo junetina)
  • 2 bijela peciva ili 2 veće šnite bijelog kruha, obavezno stara dan-dva
  • malo mlijeka
  • malo maslaca
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 veći luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, usitnjena
  • 100 g dimljene slanine narezane na sitne kockice i prepržene
  • 1 šaka sitnije sjeckanog peršinovog lista
  • 1 jaje
  • 1 dl mineralne vode
  • 1/4 žličice mljevene slatke paprike
  • sol, papar
  • 4 tvrdo kuhana jaja

 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pecivo (ili kruh) narežite ili natrgajte na par manjih komada, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom.

Skuhajte 4 jaja.

 

U većoj tavi zagrijte malo maslaca i/ili ulja, dodajte nasjeckani luk, pa nakon 2-3 minute i kockice slanine i češnjak, pustite da se malo zapeče pa prelijte vinom i kratko kuhajte na jakoj vatri, dok alkohol ne ishlapi (ali aroma ostaje). Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte žemlje koje ste namakali u mlijeku i ocijedili ih od viška mlijeka, dodajte slaninu s lukom i vinom, jaje, slatku papriku, sol, papar, peršinov list i malo mineralne. Sve dobro promiješajte ili još bolje rukom mijesite dok se smjesa fino pomiješa.

Kalup iznutra premažite maslacem, i dno i stranice.

U kalup prvo stavite oko pola mesne smjese, napravite kroz sredinu mali utor, udubljenje, dužinom cijelog kalupa pa tu posložite kuhana jaja, a zatim u kalup dodajte i ostatak smjese od mesa i njome prekrijte jaja.

Kalup sada stavite u duboku lim za pečenje, u lim sipajte vruću vodu, toliko da dođe do oko polovice kalupa s mesom.

Sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite nekih sat vremena na 180°C.

Ako vidite da vam gornji dio štruce prebrzo tamni, zaštitite meso odozgo alu-folijom, ja jesam.

Provjerite je li vaša štruca gotova, možda bude potrebno i duže od jednog sata pečenja- probodite meso u sredini, ako je sok kojeg pusti proziran – meso je gotovo, ako nije – pecite još malo.

 

Pečenu mesnu štrucu ostavite 15ak minuta da odmara a zatim režite na šnite i poslužite uz pire od krumpira ili neki drugi prilog i sezonsku salatu.

Ja sam napravila osvježavauću slatu od kristalke, matovilca, daikona (bijele rotkve) i luka.

 

Dobar tek! :)

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)