navigacija

Mousse torta s bijelom čokoladom i dvobojnom mirror glazurom

foto: Tatjana Pastuović Klaić

Ovo je bila naša novogodišnja tortica.

Znala sam da svi želimo neku laganu, kremastu tortu a imala sam želju napraviti dvobojnu mirror glazuru pa je tako nastala ova nježna, svečana torta.

Oko pripreme ove torte nema puno posla, ona se sastoji od tankog biskvita, mousse kreme od bijele čokolade i želea od malina ali priprema ove sjajne mirror glazure ipak je zahtjevnija nego za klasičnu glazuru. Također, treba računati na to da se prvo pripremi žele jer se on mora nekoliko sati hladiti kako bi postao čvrst a i torta treba prenoćiti u hladnjaku prije nanošenja glazure.

Recept za mirror glaze, odnosno ogledalo glazuru već sam u lipnju podijelila na blogu, samo sam ovaj put napravila dvobojnu, bijelo - crvenu kombinaciju.

Za pripremu mirror glazure koristila sam kuhinjski termometar.

 

 

 

SASTOJCI:

Biskvit:

  • 2 jaja
  • mali prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 30 g oštrog brašna
  • 1 žličica kakaa
  • 30 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 20 g otopljenog maslaca
  • malo maraskina (ili mlijeka, voćnog soka, likera po izboru)

 

Žele:

  • 300 g malina (sada sam koristila smrznute)
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 5 g želatine + žlica vode

 

Krema:

  • 400 g bijele čokolade (kuverture)
  • 100 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja / vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
  • 10 g želatine + 2 žlice vode

 

Ogledalo glazura (Mirror glaze):

  • 4 listića želatine
  • 125 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g bijele čokolade
  • 65 ml vrhnja za šlag
  • bijela i crvena boja za kolače (gel boja)

Priprema želea:

Prvo pripremite žele. Želatinu potopite u malo vode i ostavite 10 minuta da nabubri (slijedite upute na ambalaži).
U manjoj posudi pomiješajte maline, šećer i vodu pa kuhajte kratko na umjerenoj vatri.

Maknite s vatre, propasirajte pa u vruće dodajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.

Kalup za tortu promjera 18 cm obložite prozirnom folijom (dno i stranice) pa u kalup ulijte smjesu od malina. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći  ili kraće u zamrzivaču.

Priprema biskvita:

Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje a stranice namastite i pospite oštrim brašnom.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 25 g šećera.

Žumanjke i preostalih 25 g šećera pjenjačom miješajte par minuta, dok ne posvijetle.

Žumanjcima dodajte dio snijega od bjelanjaka i ručno miješajte te postupno dodajte i preostali snijeg od bjelanjaka.

Pomiješajte brašno s mljevenim lješnjacima i kakaom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio smjese od brašna i dio otopljenog maslaca. Miješajte ručno, lopaticom pa dodajte preostalo brašno te preostali maslac.  Sve još nježno promiješajte pa smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10ak minuta na 200°C.

Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje a papir na kojem se pekao pažljivo uklonite. Ohladite pa vratite u kalup za tortu i premažite/poškropite s malo maraskina ili mlijeka a dobar izbor je i svježi sok od naranče.

Priprema kreme:

Želatinu prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.

Čokoladu narežite na manje komade.

Zagrijte mlijeko i 100 ml vrhnja za šlag, dodajte vaniliju i prije nego zakipi maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi zatim dodajte čokoladu pa miješajte da se smjesa sjedini.

Preostalo vrhnje istucite u šlag pa ručno umiješajte u smjesu od čokolade.

Polovicu kreme izlijte na pripremljeni biskvit pa stavite u hladnjak da se malo stisne.

Kada se krema malo stisnula, na sredinu pažljivo stavite žele od malina pa preko toga rasporedite preostalu kremu.

Stavite u hladnjak i ostavite dok se krema potpune ne stisne (nekoliko sati ili preko noći).

Kad je krema potpuno čvrsta, prođite nožem uz rub kalupa pa ga zatim pažljivo uklonite.

Tortu prelijte glazurom i ukrasite.

 

Priprema mirror glazure:

Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri.

U drugu posudu stavite 125 ml vode, dodajte šećer i zagrijte na 104°C.

Maknite s vatre pa dodajte čokoladu i pjenjačom promiješajte. Dodajte vrhnje, promiješajte pa ohladite na 60°C.

Dodajte ocijeđenu želatinu i bijelu boju u gelu, sve dobro promiješajte, procijedite i izradite štapnim mikserom. Malo smjese odvojite u manju posudicu ili čašu, dodajte malo crvene boje u gelu i promiješajte. Ohladite glazuru na 29°C. Tortu prije nanošenja glazure stavite na rešetku a ispod rešetke stavite lim u kojeg će se cijediti višak glazure s torte.

Bijelu glazuru prelijte po torti tako da se glazura rasporedi po površini torte i lagano slijeva bočno po stranicama (torta se može prethodno držati u zamrzivaču). Na jedan kraj torte nanesite crvenu glazuru i odmah špatulom razmažite u jednom smjeru pa ostavite da se glazura dalje sama slijeva na stranice torte.

Prije posluživanja tortu dobro ohladite (barem 2 sata u hladnjaku).

 

Možete me pratiti i na Instagramu, tamo su i kratke video objave ove torte :) ;)

https://www.instagram.com/p/BOuHF0gjJVw/?taken-by=tanja.cookamigustam

https://www.instagram.com/p/BOupccYDAmR/?taken-by=tanja.cookamigustam

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (4 ocjena)