navigacija

Peciva s cimetom

Foto: Tatjana Pastuović Klaić

 

Recept za ovo tijesto imam već godinama, to je ”mamino tijesto za slane kifle” ali ja sam ga sada iskoristila u slatkoj varijanti.

Dizano tijesto traži dosta vremena i strpljenja ali isplati se, vrijedi čekanja ;)

Uz topla peciva s cimetom i najtmurniji jesenski dan može biti ugodniji.

 

 

 

SASTOJCI:

za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 50 ml maslaca (rastopljenog)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice šećera
  • 40 g svježeg kvasca (1 kocka)

 

za nadjev:

  • 50 ml rastopljenog maslaca
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

za premazivanje:

  • 1 jaje i 1 žlica vode

 

PRIPREMA:

  1. U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
  2.  U prosijano brašno dodajte ostatak šećera, posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac i ostatak toplog mlijeka.
  3.  Umijesite glatko tijesto (ja mijesim prvo mikserom, spiralnim nastavcima, na kraju doradim rukama).
  4.  Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat, da tijesto naraste.
  5.  Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu površinu, malo ga premijesite, oblikujte u valjak, podijelite na 16 podjednakih dijelova i oblikujte u loptice (ako želite manja peciva, podijelite na još više dijelova). Pokrijte čistom krpom i ostavite da miruje 1/2 sata.
  6.  Zagrijte pećnicu na 180-200°C.
  7.  Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  8.  U jednoj posudici rastopite maslac, u drugoj pomiješajte 2-3 žlice šećera sa žličicom cimeta.
  9.  Svaku lopticu tijesta lagano razvaljajte po dužini (na brašnom posutoj radnoj površini), nožem za pizzu ili nekim drugim oštrim nožićem tijesto režite na trakice ali nemojte do kraja prerezati tijesto (vidi kolaž-fotografiju).
  10.  Premažite tijesto rastopljenim maslacem i pospite šećerom i cimetom. Pažljivo zamotajte tijesto (kao na fotografiji), formirajte u “pužiće” i slažite u lim za pečenje. Ostavljajte razmak između pužića jer će tijekom mirovanja i pečenja još narasti.
  11.  Jaje razmutite s malo vode pa premažite peciva i ostavite ih mirovati 10ak minuta.
  12.  Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite dok fino porumene.

Uživajte u finim pecivima uz topli čaj, dobru knjigu i glazbu.

 

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 ocjena)