navigacija

Što piti ovaj vikend – sve je jasno, traže se zeleno i crno

Uz crna, ovo je vikend i za piva ne tako uobičajene boje

Kasnim, kasnim, ali protiv više sile se ne može. Dakle, jučer je bio Dan svetog Patrika koji ovdje volim slaviti, neki mi Irci kažu čak i više od njih samih. A kada je netko ovako visoko postavljen na listi nacija koje piju najviše piva po glavi stanovnika onda se dobije malo potpunija slika. A nije da se nema što piti. Izbor je stoutova koji tradicionalno pašu uz ovaj dan sada je već u nas podugačka. Možete birati između Agram Stouta Pivovare Medvedgrad, Varioničina Neon Stouta ili Gardenova Stouta. 

Nećete pogriješiti s bilo kojim od ovih piva, vjerujte mi, uz sebe sada znam već doista niz pasioniranih uživatelja tamnih piva ovog stila. Ako ste potpuno u štimungu, tada pokušajte savladati i tradicionalni irski doručak, ako nemate sve sastojke kod kuće, možda vam ga i danas naprave, na primjer, u lokalima Pivovare Medvedgrad. A tu ide pečenica, pečena rajčica, jaja na tostu, krumpirova polica s pečenom slaninom na vrhu te zapečeni grah. U tradiciji su još bijeli i crni puding a vjerujte kako nije lako savladati sve pa još uz kakav stout. 

No, kako je boja Iraca zelena tako se za ovaj dan znaju pojaviti i zelena piva. Ove godine znam da su tri. Ako ste u istočnom dijelu Hrvatske potražite gdje ima zelenog Bošnjaka, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj velika je vjerojatnost da ćete naletjeti na Križevačko Zeleno. U Zagrebu a možda i drugdje u Hrvatskoj s obzirom na to da je ovo pivo i u nacionalnoj distribuciji pronaći ćete Crafter's Saint. Sva ova piva bazirana su na pilsneru kojeg sva tri pivara imaju u svojoj redovitoj ponudi. 

Razlika može biti i u načinu na koji se dobila ta zelena boja. Kod Crafter's Spirita mješavina je plavo plus žuto, dakle liker i pilsner ali uz mali dodatak gorke naranče. To vam je ono neobično što ćete vjerojatno osjetiti u njihovu Spiritu. Nemajte straha, teško da se baš sve zeleno pivo popilo već jučer, tako da slobodno potražite pivske zelenjave u najbližem lokalu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 ocjena)