navigacija

Poruke novinarima: Lažete ili ste podmićeni

Čitatelji su se najviše žalili na ponašanje vozača na ovoj autobusnoj liniji Snimio Grgur Žućko/Pixsell

Nevjerojatno burnu reakciju čitatelja izazvala je kratka reportaža o vožnji ZET-ovim autobusom na liniji Zagreb – Velika Gorica. Uglavnom su to negativna mišljenja čitatelja o samom sadržaju teksta, o novinarki koja je napisala reportažu i o cijelom Večernjaku. Reportaža je napisana na poticaj čitatelja, koji su jedan od najvažnijih novinarskih izvora za nove teme. Njihove ideje novinari, uz provjeru, rado slijede.   
Ovaj put riječ je bila o čitateljskim pritužbama na ponašanje ZET-ovih vozača autobusa: da ne rade kako priliči, da su drski, da iz samo njima znanih razloga izbacuju putnike iz autobusa i tome slično. Kad se u nekoliko dana u redakciju slije više takvih primjedbi, novinari moraju reagirati. Najzad, njihov je posao biti od koristi građanima. Uvjerene da su čitatelji koji su se žalili u pravu, urednica Javorka Lemo i novinarka Lana Kovačević odlučuju isprovocirati vozača kupnjom karte prekrupnom novčanicom ili pak hrpom lipa i osjetiti vozačev bijes na vlastitoj koži. 
Ovaj put dogodilo se da početna novinarska teza nije potvrđena. Novinarka je voznu kartu bez problema platila krupnom novčanicom, a dvojica vozača odbila su primiti (brojiti) šaku lipa, no “častili” su je vožnjom. Sve je prošlo bez trunka bezobrazluka, drskosti i bahatosti, već uz pristojnost i ljubaznost. 
Ako početna novinarska pretpostavka nije potvrđena, ne znači da novinar ne treba napisati što je doživio. A provjerom čitateljskih pritužbi samo je potvrđeno  da “u svakom žitu ima kukolja”, a kukolj su arogantni ZET-ovi vozači.    
Gotovo bezazleno i kratko novinarsko istraživanje većina čitatelja, koji su tekst komentirali na Večernjakovu portalu, na Facebooku ili su direktno pisali novinarki, doživjeli su ga  kao lažnog i korupcionaškog. Evo nekoliko mišljenja:
“Haha. Ili su znali da ste iz medija ili je ovo plaćena reklama. I najpristojniji vozači koje znam nisu tako dragi i pristojni. Maksimum pristojnosti je ‘dobar dan’...” 
“Kako proziran članak. Očito je masno plaćeno da se napiše ovakva glupost. U životu nisam sreo tako ljubaznog i razumnog vozača, a kamoli da su svi vozači koje ste testirali takvi... ha, ha i još jednom ha.”
Vrlo ružna poruka stigla je na novinarkin e-mail: “Gđo Kovačević, vi ste sramota za ljudski rod, šteta sto vas majka nije pobacila i da sam bio u busu kad ste došli sa šakom kovanica, osobno bih pomogao vozaču da vas izbaci!” 
Eto i jednog pozitivnog reagiranja: “Kad god nisam imao kartu ni novca, pristojno sam zamolio smijem li ući u autobus, vozač me uvijek pustio. Treba se prvo zapitati kakav si ti sam prije nego kaj kreneš pljuvati po njima.”
Znakovito je da su komentari na Facebooku nepristojniji i grublji nego na Večernjakovu portalu, a najodvratniji je stigao na novinarkinu adresu. 
Novinari prate čitateljske komentare i nisu ravnodušni prema njima. Lana Kovačević mi kaže da joj najteže pada čitateljsko uvjerenje da je lagala i da je podmićena.  
Danas zastupam, vjerujem, veliku većinu čitatelja koji su pročitali, ali svoje mišljenje o reportažnom zapisu nisu rekli. Iskustveno znam da češće reagiraju oni koji se ne slažu s novinarskim tekstom i te su reakcije legitimne i dobrodošle, ali ovako uvredljivi i nasilni komentari svakako nisu prihvatljiva razina komuniciranja. Kao što među ZET-ovim vozačima ima kukolja, tako ni bezobrazni kritičari bez argumenata nisu čitatelji, nego kukolj. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (32 ocjena)

Komentari

Registracija
 • Trnjanec Trnjanec

  08.04.2015 u 18:11h

  Poštovane gospođe Cigler i Kovačević - ja nisam novinar, nije mi to struka, no vrlo dobro znam da ne možete na taj način obavljati istraživački novinarski posao. Dva pokušaja vožnje u jednom danu ni u kojem slučaju nisu relevantno pobijanje tvrdnji čitatelja i konstantnih incidenata koji se dešavaju ne samo na 268, već i na drugim linijama ZET-a. Da ste odlučili barem mjesec dana nekoliko puta dnevno putovati nekom linijom s većim brojem vozača, pa da ste imali priliku "upoznati" sve navedene, te vidjeti kakav je njihov odnos prema putnicima ili kako voze, to bi bilo u redu. Ovako - nije. Vaš članak nema doslovce nikakvog smisla, niti je trebao biti objavljen. Primjera radi, ako se netko buni na poplavu u svojoj ulici prilikom svake jače kiše, a Ceste i Holding tvrde da je sve u redu, ne možete doći istražiti stanje odvoda i kanalizacije ako vani škropi kišica dva sata (kao npr. danas), već to morate učiniti kada dva dana kiša neprestano lije. U redu? Posao se tako ne obavlja. Da ja svoj posao radim analogno onom članku, bio bih odavno nezaposlen. Eto, pozivam vas da se malo duže vozite linijom 268, pa da barem, ako ništa drugo, upoznate "ćelavca", koji redovito psuje i vrijeđa putnike, te nerijetko dodiruje žene prilikom ulaska u vozilo. Ako se želite doista baviti istraživačkim novinarstvom, eto, to je minimum minimuma. Za domaću zadaću onda imate izbrojati sve vozače na određenoj liniji i zapisati koliko njih se putnicima obraća s "ti"; čak i onima visoke životne dobi. Također zabilježite sve slučajeve kada vozači tijekom vožnje razgovaraju na mobitel, "zaborave" otvoriti treća ili četvrta vrata unatoč urednoj stop signalizaciji prije stanice i tipkalu za vrata na stanici, itd. Kada to učinite, napišite novi članak. Bit će daleko ozbiljniji i profesionalniji.
  27 87% 4
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  08.04.2015 u 18:28h

  doktorica "uvredljivi komentari pojedinaca su rezultat negacije osnovne građanske pristojnosti i urbane kulture koju doseljenici ne prihvaćaju i svoj primitivizam smatraju superiornim " ............................Reče... superiorna doktorica.
  13 81% 3
 • magarac.jozo

  08.04.2015 u 21:01h

  PS- ali moj se komentar odnosi isključivo na temu o vozačima zeta... ostale teme, tu ima svega... novinari, ili recimo admini na portalima ( i vašem) puštaju komentare ili kažnjavaju po nekom svom svjetonazoru... npr. mogu proći komentari s riječima npr klerofašistički ustaša , ali ne smije proći komentar u kome netko kritizira homiće ili manjinu.. ne vrijeđa, nego kritizira... npr- opća hajka protiv referenduma o braku... novinari se natjecali tko će bolje popljuvati nas tradicionalne ljude... pa tko vama novinarima pravi djecu? donose ih gej rode?
  12 92% 1
 • 4mat

  08.04.2015 u 20:01h

  Ajde još nam kažite dragi novinari onako otvoreno kako ćemo mislit ... koliko god ne volim Imbex.hr toliko mi je drago da mogu pročitat nekad iskreno mišljenje čitatelja s kojim se i ne moram složit (i često ne slažem) a ne da svaki drugi komentar ispoštujete. E sad zamislite da nema cenzure na VL št a bi vam sve čitatelji napisali....pa se zapitajte malo....i ići čitatelje nazvati kukoljem (dakle ljud eod kojih živite) je krajnje arogantno i još jednom potvrđuje vašu neprofesionalnost....
  10 91% 1
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  08.04.2015 u 18:30h

  Robinzon "Da je slučajno pisala objektivno o Glogoškom i kompaniji, mogla bi dobiti i kamen u glavu" ..........Aha ...... Sreča njezina da se neobjektivno stavila na stranu antiprosvednika ..... pa nisu nanju poslali onoga ...... koji je gospođi Čavar strgal ruku.
  8 80% 2
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  08.04.2015 u 18:37h

  Gospođo Ružice .......V naslovu .."Lažete ili ste podmićeni" .........a v tekstu... "no “častili” su je vožnjom. " .................... Jasno je vidljivo ....... da ne lažu .... nego su besplatnom vožnjom .... podmićeni.
  8 62% 5
 • livoguza2 livoguza2

  08.04.2015 u 19:57h

  Baš bih volio istražiti kakobi se ponašale Večernjakove genijalke Javorka Lemo i Lana Kovačević da im banka plaću za ovako genijalno novinarstvo isplati u lipama. Lp.
  6 86% 1
 • mikrogrizzly mikrogrizzly

  09.04.2015 u 05:56h

  Ne mogu se načuditi naivnosti novinarki odnosno taknuti u ZET je kao prstom krenuti u zmijsko leglo ili gore je od toga samo krenuti u istraživačko novinarstvo po Dinamu, Hajduku /čitaj BBB, Torcidi/ jer tu sve vrvi emocijama tipa Mamić takav ... i dr. - da novinar koji bi se u to upuštao može u konačnici računati i na osobni napad. ZET je zaista zloglasan u ZG i okolici, a sada mi možemo raspredati i sagledavati uzroke s jedne i s druge strane, ali tako je kako je... Činjenica jest da je vozač ili kontrolor ZET-a "gospon čovjek" po plaći i ostalim berivima u usporedbi s nastavnikom matematike u srednjoj školi jer su im omjeri plaća 2:1, a da se o otpremnini i sindikalnim pravima i ne govori. I da nastavnik matematike ne može nego busom do škole na radno mjesto, dakle vozi ga vlasnik vozačke dozvole i obično srednja škola u pokušaju. Što ih dodatno bahati... Još jednom, birajte teme za istraživačko novinarstvo jer da krenu vaši novinari ljeti na makarskoj rivi za time kako i kojim stilom vabe turiste na jednodnevne izlete i koji novac tamo zataje od poreznika, dobili bi također reakcije slične žestine i prijetili bi im promjenom osobnog opisa.
  4 80% 1
 • Kristijan Krkač

  08.04.2015 u 19:09h

  Dobar tekst. I komentator Trnjanec je dobrim dijelom u pravu. To su norme istraživanja. I to ne samo novinarskog. Ipak, ne bi bilo loše napraviti anonimnu anketu, primjerice, o tome koliko je poluistina, obmana, laži i podmićivanja kod primjerice športskih novinara (o sprezi klubova, saveza, menadžerski tvrtki, medija i novinara). I to u dvije skupine, jednoj samih športskih novinara i drugoj ne-športskih. Čovjek koji danas u RH ne pristupa kritički prema svojoj profesiji, koji branu profesiju čak i u nerazumnim situacijama, eo ipso je sumnjiv i dužan je odgovoriti zašto se ponaša nerazumno u smislu "neprofesionalno"? Osobno bih rado proveo takvo istraživanje kakvo sam proveo i među svojim sustručnjacima i dobio negativne rezultate. Kritički odmak od naivnih predodžbi o profesijama i profesionalnom djelovanju ključno je za svaku novonastalu demokraciju, a RH nije iznimka.
  4 67% 2
 • LeonardS LeonardS

  08.04.2015 u 18:51h

  Uvredljive komentare treba brisati, ali onda budite dosljedni, nekom brišete zbog jedne štampane rječi a drugome ostavite čitav tekst, najgore je kad ti obrišu činjenicu tj istinu ili svoj stav o dotičnom tekstu,tad se upitaš da li je novinar koji to radi plačen da selektira ili je novinar neznalica, predlažem da u obrazloženju pojasnite zašto je komentar obrisan ako nije uvredljiv, ili zašto kod mene koji uvjek komentiram sa činjenicom stoji crveni križić ,kao da se treba obratit pažnja na moje komentare
  4 67% 2
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 08:19h

  JAvni gradski prijevoz MORA BITI BESPLATAN po cijeloj Hrvatskoj. ___________ Plaćamo porez, u "velikim gradovima" plaćamo i prirez - znači plaćamo "parazite" i "krave muzare" koji ne rade, nego dobivaju plaću od tuđeg rada. _________ U kapitalističkim državama poput Kanade, Ujedinjenog kraljevstva, skandinavskih zemalja, čak je i lječenje u bolnicama besplatno, a imaju skoro jedank broj "krava muzara" i "parazita" kao Hrvatska, što je objavljeno u medijima na području Hrvatske. ____________ Tako da ne vidim apsolutno nikakvog razloga zbog koga bi hrvtatski javni prijevoz morao itko plaćati. __________ Pogotovo kad ima manje stanovnika u Hrvatskoj, a isti broj "krava muzara" i "parazita" od navedenih zemalja iste zajednice čiju članarinu plaćamo godinu dana.
  3 100% 0
 • Robinzon

  09.04.2015 u 07:44h

  Činjenica je da su reakcije čitatelja traljave i nepristojne i iz razloga jer su isprovocirani traljavom provjerom novinarke koja je u jednoj vožnji autobusom htjela pobiti nečije optužbe o neprofesionalnom ponašanju vozača ZET-ovog autobusa.To je neosporno.No, čudi me i reakcija pojedinih komentatora na objavljivanje ovog slučaja kao uvodne teme bloga.Upravo ovako iniciran članak: Lažete ili ste potplaćeni, otvara mogućnost komentiranja, a što je i draž bloga.----------------------Jura, gospođi Čavar kao protivnici spomenutog prosvjeda, nije divljak slomio ruku.Koliko je meni poznato, zaletio se je u staricu i s obije noge joj se zabio u trbuh, kojom prilikom je starica pala i pobacila u sedmom mjesecu trudnoće.-------Tako se laže, kada se već laže.
  3 75% 1
 • velikazmija velikazmija

  08.04.2015 u 19:28h

  dragas naša ciglerica jedina arogancija u hrvatskoj stanuje u banskim dvorima ili u brozove partije salonima pranja mozga-
  4 57% 3
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  09.04.2015 u 10:55h

  Robinzon "gospođi Čavar kao protivnici spomenutog prosvjeda, nije divljak slomio ruku." ........ Je.----------- Neki dan sam pripovedal s njom.---------- Nego .... jel ti to s lažima pokušavaš reči da si .... nepodmićen?
  2 100% 0
 • snovakor snovakor

  09.04.2015 u 07:39h

  Meni ne trebaju ni Političari, a ni Novinari, da mogu potvrditi svoje iskustvo na liniji iz V.Gorice, kad smo čekali bus na predzadnoj stanici na izlazu iz V.Gorice prema Zagrebu i vozač ZET-ovog busa došao je na stanicu, stao i nije otvorio vrata, te produžio vožnju. Ljudi na stanici, koji smo čekali, samo smo prvo izmjenili poglede a kasnije i riječi.Kad je naišao sljedeći bus, sve smo ispričali šoferu, on nam je ljubazno rekao, da se pismenim putem obratimo ZET-u .... To zadnje sam i uradio u nekakvoj nadi nekakvog odgovora i ako sam znao da ne mogu ništa postiči. Toga je sada već skoro pa 1.g. i niko do danas nije pismeno odgovori.... to sve priča o kvaliteti te tvrtke, automatski i govori kako se upravlja tom tvrtkom i kako iza svega stoje Političari. Ovo što se ovdje piše je čista glupost, jer te stvari se ne dešavaju samo na toj liniji, to je svakodnevna opcija u ZET tvrtki. I kao što se spominje, ne može se utvrđivati nekakvo stanje sa dvije vožnje, to svatko normalan zna ! Zbog toga nemojte pisati više ovakve gluposti, jer time samo podižete revolt ljudi i protiv sebe - ako niste znali ;) !!!
  2 100% 0
 • Vito Vito

  09.04.2015 u 15:38h

  Robinzon 09.04.2015 u 15:15h ___________ Da, to je moderna tehnologija koju su, kako izgleda na You tube - prvi počeli primjenjivati Rusi, zatim Južnoamerikanci. ___________ No, "prošlosni", ne mogu napisati budući, smo zaostali ne samo u kulturnom, nego i u tehnološkom smislu, a mentatalite nam je čadorski, lakše je "ukucati u Ustav odredbu o krivnji osobnog vozila kod sudara s autobusom, vlakom, tramvajo, ponekad i broodom i trajektom te tim "činom" riješiti sve nedoumice koje advokatići i sudski aparčiki proizvedu samo napravljenom ogrebotinom s javnim gradskim prijevozom. ____________ Ustav se nakon mjesec dana "mog prijedloga" sigurno može promijeniti, jer jednostavno više nikom ne bi "došlo" usporavati javni prijevoz "ubacivanjem" i kočenjem. ________ Zanimljivo je i to što su predlagali da policija provodi ispite za vozačke škole, ne znam je li to "prošlo", ali i dalje postoje oni kojima Zakon o sigurnosti prometa sliči na nešto što su negdje čuli, ali nisu sigurno za koga je uopće izrađen. ___________ Gledajući kako se vozi(mo) po Hrvatskoj, "moj Prijedlog" izgleda blagonaklon, jer je malo onih koji po svojim mjestima imaju javni prijevoz poput ZET-a, a ostale vrste javnog prijevoza i tako u izvangradska naselja "svraćaju" "tu i tamo" pa nema toliko "opasnosti" od "uletavanja zbog kojeg bi vozila javnog prijevoza morala naglo kočiti. __________ Jedno vrijeme sam često putovao Zagreb - Dubrovnik i nazad pa mogu " na prste jedne ruke" nabrojati da se u jednom smijeru takvo nešto događalo možda "od palca do malog prsta", no sad postoji autoput pa ne znam kako je na "starim cestama". __________ Dok u zagrebu takvih "uleta" ima više nego "uleta" jednom satu zgodnim curama u dislkoklubu u jednom vikendu.
  2 100% 0
 • kristina8

  09.04.2015 u 07:58h

  Pa pomalo se pretjeruje, da ima bahatih vozača ima, ali neki dobrano pretjeruju, tipa da ih kontrolora zlostavlja ili ganja po gradu(kako da ne!). Prema meni nikad nije nitko bio drzak, pa čak i onda kad nisam imala kartu, u buseve bez karte ni ne idem, to da će vozač iz čista mira izbaciti nekoga je šuplja priča, ako ste fini i pristojni u preko 90% slučajeva vam neće ni kontrolor dati kaznu, ali ako se bahati, agresivni normalno da hoće!A što se tiče sitnog koliko mene puta u manjim dućanima napadnu blagajnice što im dolazim s 200 kuna....
  2 100% 0
 • tor tor

  08.04.2015 u 23:10h

  uvijek zahvalna tema za novinare-zet! no,ima li netko od psihologa ili još bolje psihijatara da analizira ponašanje putnika koji koriste usluge, recimo samoborčeka i nakon toga zet-a.autobusi na istom stajalištu,putnici ispred samoborčeka stoje u redu jedan iza drugog, ko nekad u jugi kad smo u redovima čekali za kavu i ostale deficitarne proizvode. ulaze jedan po jedan u bus, uredno vozaču pokazuju ili kupuju kartu,mir i tišina. malo dalje bus zet-a, vozač ima otvorena prednja vrata za ulaz putnika i ne dozvoljava ulaz putniku bez kupljene karte. galama, vrijeđanje vozača po svim osnovama,psovke! drugi lupaju po srednjim i zadnjim vratima i deru se zašto ih vozač ne otvara.e sad, ti isti ljudi koji psuju sve po spisku zetovcu jer samo radi svoj posao,pretvaraju se u mirne ovčice kod drugog prijevoznika.da li je takvo ponašanje posljedica sveopće klime koja je stvorena prema zet-u, između ostalog i zaslugom pojedinih novinara? je li normalno javno pozivati građane da ne plaćaju gradski prijevoz jer su nezadovoljni cijenom karata, a to se nezadovoljstvo onda prenosi i na službene osobe u prometu, vozače,kontrolore. pa nije zet taj koji određuje cijene prijevoza, nego vlasnik, grad zagreb. no, svetu kravu bandića neće zbog toga nitko prozvati, jer je lakše nezadovoljstvo istresti na najbližeg, a to je prometno osoblje zet-a. postalo je normalno da se ne plača usluga prijevoza, ali nikome ne pada na pamet otići u dučan, uzeti robu i izaći ne plateći račun. @Javorka Lemo i novinarka Lana Kovačević odlučuju isprovocirati vozača kupnjom karte prekrupnom novčanicom ili pak hrpom lipa i osjetiti vozačev bijes na vlastitoj koži. Ova rečenica a i sam naum je grozota! koje teške rijeći-isprovocirati vozačev bijes!!!?? pa upravo je to ono što se vozačima svakodnevno dešava-provocira ih se, a nakon toga se očekuje da se ljubazno smješkaju! pa šta bi trebao vozač napraviti kad putnik plati kartu kovanicama od 10 lipa? dok bi brojao novac,ostali putnici bi mu psovali sve po spisku. zato gospođe novinarke, ne znam šta ste htjele svojim činom dokazati, ali nije vam na čast. bilo bi bolje da napravite reportažu - jedan radni dan sa vozačem autobusa, tramvaja ili kontrolora karata pa da vidite šta sve ti ljudi doživljavaju tijekom svog radnog vremena.i nakon svega toga očekujete da imaju osam sati usta razvučena u smješak!?
  2 67% 1
 • than than

  08.04.2015 u 23:47h

  Znaci po ovome svi lijepo uzmemo saku sitnih lipa i idemo. Koji bi to zastoj bio da idu brojati, ali dobra ideja. Zahvaljujem novinarki na ovoj ideji...
  2 67% 1
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 07:18h

  livoguza2 12.04.2015 u 19:24h __________ Sveti Toma:Nečastivoj sili ne smijemo vjerovati niti onda kad istinu zbori. ________ A kad vi zborite istinu????
  1 100% 0
 • Robinzon

  12.04.2015 u 18:28h

  Grkinjo, nije riječ o diktaturi, već o planiranju troškova.Može izgubiti 100 KN, ali nije korektno trošiti na nešto o čemu se nismo usuglasili.Do sada je uvijek bilo tako da smo zajednički planirali i prihode i rashode.Da smo se o ovome dogovorili, možda bi dali i 500 KN.
  1 100% 0
 • Vito Vito

  09.04.2015 u 15:23h

  zorbas.grk 09.04.2015 u 15:02h pa bu sve u redu _____________ Potvrdit će to i kulturni Kusin Zagreb __________ O kulturi možemo čitati i u zapisniku "Slamka spasa".
  1 100% 0
 • zorbas.grk zorbas.grk

  10.04.2015 u 00:06h

  tekuti oprez, dolaze topli dani...robinzon i vito znaju da je toplina najbolji ljek protiv tekuta a još k svemu tome 15 miljona vračeno na depozitni račun suda...proračun olašan !!! morti doživimo gradnju metroa ???
  1 100% 0
 • Robinzon

  09.04.2015 u 15:15h

  @grkinjo, ne postoji kultura življenja u urbanim sredinama, a još manje nekakva kultura saobraćaja u prometu, pa kultura ophođenja s ljudima.Postoji samo kultura, a nju pokazujemo u odnosu prema drugim ljudima i okolini.-----------------------Vito, barba robi misli da bi bilo bolje ugraditi kameru koju bi vozač aktivirao u slučaju kada divljak pokaže svoju kulturu i svojim vozilom se ubaci pred vozilo javnog prijevoza.Dovoljno je stisnuti taster i baraba je uslikan.Te fotografije predaje uz svoj putni nalog po završetku vožnje i više ga nije briga.Ostalo je posao odgovarajuće službe ZET-a, policije i suda.Slažeš li se?
  1 100% 0
 • Robinzon

  11.04.2015 u 07:36h

  Vito, nisam nikada tražio da mi se vrati ono što sam nekome poklonio.Bilo mi je možda krivo, no povrat nisam tražio.To bi bio krajnje nemoralan čin.Nisam ja ni gazda hanžeković, a niti Ustavni sud koji se je, usput rečeno, degradirao na nivo običnog suda.---------------------Nego, nestadoše nam komentatori sa Ružičinog bloga.Il' im je tema neinteresantna ( ne koriste ni tramvaj ni autobus dok odlaze na krumpirište), il' im je moderator blokirao mozak.
  1 100% 0
 • Robinzon

  11.04.2015 u 14:05h

  Znači Jura da neznaš jesi li uopće slobodan.Ako jesi, po čemu to jesi? Možda ti treba pomoć.Samo reci!
  1 100% 0
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  11.04.2015 u 13:01h

  Robinzon " probaj definirati svoju slobodu. " ...... ???? ...... Jel ti to mene pokušavaš zapetljati v logičku petlju? .......He he ...... Štel bi me naterati da ja svoju slobodu ..... ograničim definicijom. ...... Ništ od toga! .............. Jedino ograničenje slobode je odgovornost ..... a ne definicija.
  1 100% 0
 • Robinzon

  11.04.2015 u 12:36h

  Jura, probaj definirati svoju slobodu.
  1 100% 0
 • Robinzon

  12.04.2015 u 07:12h

  Bravo Jura! I ti potvrđuješ moju tezu da je individualna sloboda stanje duha.Ako ja sebe smatram slobodnim, to i jesam, bez obzira na nečije definicije slobode.To je jednostavno tako.Svoj križ nositi svojom voljom ne tražeći Šimuna.
  1 100% 0
 • zorbas.grk zorbas.grk

  10.04.2015 u 00:24h

  Dvojica sa klapnama na očima uhvatili se samo vozača osobnih automobila kao jedinog krivca za nezgode prouzročene naglim kočenjem autobusa ili tramvaja...ja komentirai kultru življenja - ponašanja u gradu a jedan od njih napisao nešto tek toliko da je napisao, a sami zetovci ga pobijaju:....."U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta. Također, kretanje uz tramvajsku prugu, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, dodatno poveća rizik od nezgoda", kažu iz ZET-a. Ističu kako su ZET-ovi vozači tramvaja svaki dan prisiljeni naglo kočiti kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice. "
  1 100% 0
 • Robinzon

  13.04.2015 u 09:26h

  Vito, opet bih podsjetio na onaj matematički pristup problemu.Dabismo problem lakše savladali ( razumjeli, dakle) treba mo ga najprije pojednostaviti.Čovijek je dualističko biće.Ima jednake sposobnosti činiti i zlo i dobro.On je ujedno i društveno biće i dio sebe, dakle i dio svojih sloboda, prenosi na zajednicu kojoj pripada.Ponekad je to upravo na njegovu štetu u momentu da svoju slobodu koristi neograničeno, pa i na štetu drugih.Tada ga društvo sankcionira kroz zakonske regule.Takve pojedince ili čak skupine, kojih šira društvena zajednica kroz zakone ograničava . mogu tvrditi da su neslobodni, a što u stvari nisu.---------------------Slažem se s tobom da bi javni gradski prijevoz trebao biti drugačije financiran.Besplatan ne postoji.Ništa nije besplatno, no za takav vid plaćanja Hrvatska je presiromašna.Isto vrijedi i za liječenje. Jedan je filozof rekao: Mislim, dakle jesam.A to je već sloboda.
  0 0% 0
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 08:28h

  zorbas.grk 12.04.2015 u 11:10h __________- Vrlo znakovito - platili 5000 kuna _________- Zašto nisu platili 15.000.000 kuna - imaju, barem njihov šef ima tokilo, a dobio je nazad, znači da mu ni najmanje nisu potrebni, "stioje" neiskorišteni na računu. ________ Ako smo kapitalistočka država, onda bismo se tako i morali ponašati - novac koji nije u opticaju je bespotrebno neiskorišten. _________ A pljačkaš se koristi floskulom domoljublja, hrvatsva i humanitarca kod svake prilike za smoreklamiranje. _____________ Petnaest milijuna kuna bi ga odmah svrstalo u sam vrh kandidata za premijera, čak i bez natječaja. ___________ Pogledajte što rade 100 kuna i 200 kuna kod običnih izbora poklonjenih umirovljenicima, što bi tek napravilo 15.000.000 kuna za Imunološki. ________ Ovako je svim novčarima jasno kako 15.000.000 kuna namjerno propada, što znači da ih nitko ne cijeni i ne želi. __________ A za te novce se mogu izgraditi još jedne fontane uz već postojeće.
  1 50% 1
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 08:19h

  JAvni gradski prijevoz MORA BITI BESPLATAN po cijeloj Hrvatskoj. ___________ Plaćamo porez, u "velikim gradovima" plaćamo i prirez - znači plaćamo "parazite" i "krave muzare" koji ne rade, nego dobivaju plaću od tuđeg rada. _________ U kapitalističkim državama poput Kanade, Ujedinjenog kraljevstva, skandinavskih zemalja, čak je i lječenje u bolnicama besplatno, a imaju skoro jedank broj "krava muzara" i "parazita" kao Hrvatska, što je objavljeno u medijima na području Hrvatske. ____________ Tako da ne vidim apsolutno nikakvog razloga zbog koga bi hrvtatski javni prijevoz morao itko plaćati. __________ Pogotovo kad ima manje stanovnika u Hrvatskoj, a isti broj "krava muzara" i "parazita" od navedenih zemalja iste zajednice čiju članarinu plaćamo godinu dana.
  3 100% 0
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 08:12h

  No, vratio bih se na temu ZET __________ JAvni gradski prjevoz
  1 50% 1
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 08:11h

  Patriotizam ima rimu i s jednom riječi koja se ovdje ne smije ispisati, a naslov je knjige Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, i kapitalizam i socijalizam, i fašizam te mnogim drugim izmima. ___________ Ovisi i o slobodi mišljenja, i slobodi poltronizma. ____________ Zanimljivo, ne mogu pronaći rimu za riječ sloboda, a niti za riječ mišljenje, ovako "na brzinu", tijekom pisanja. _____________ Ali sam "na brzinu prolistao "večernjak" i ustanovio kako već ima preko 250 komentara na izjavu branitelja:nije bilo vrijedno, iz današnjeg gledišta prošlosti, nokat slomiti na ovakvu državu. __________ "pije bih napisao" - ovakvo državno uređenje u kojem sudac u istom / identičnom / jedinom "predmetu" donosi dvije dijametralno suprotne odluke i rješenja. ___________ Da, za ovakvu državu nije bilo vrijedno potrgati niti nokat malog prsta. ___________ Ali za Hrvatsku kakvu smo stvarno svi htijeli bilo je vrijedno dati i život. ___________ No, mediji nas nisu upozorili kako nas u stvarnosti vodi "u obranu" Hrvatske isključivo slatkoriječivi manipulator povjesnih događaja jugogeneral, bliski suradnik maršala. _________ I sad imamo "slobodu o tome pisati", napredak kojeg je teško izbijeći, pogotovo pod okupacijom sila koje se "bore" za demokraciju kao za lanjski snijeg, ali dopuštaju sitne slobodice kako bi lakše vladale velikom količinom naroda, narodnosti, vjeroispovjesti i dovoljno velike nepismenosti i neobrazovanosti da si takvo nešto mogu i dopustiti kako bi privid slobode bio formalno ispunjen.
  1 100% 0
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 07:58h

  Robinzon12.04.2015 u 12:15h - Nisu se odrekli djela vlastitih prihoda da se okreče prostorije i istjeraju žohari ___________ Razmislite nad tom rečenicom i "tvrtdnjom", poštovani gospodine Robinzone, dobro razmislite. _________ Tko su zaposlenici "imunološkog??? ___________ neki neobrazovani dječarci i djevojčice, ili školovani doktori i doktorice koji svakodnevno provode dane koristeći žohare, štakore zamorce, konje za pokuse u istraživanju boljih i učinkovitijih lijekova. __________ Sigurno su oni ti koji znaju stručno ocijeniti što im može naštetiti kod izrade lijekova. _________- A tko im je "naredio" da očiste zgradu od žohara???? ___________ Najobičnije "krave muzar" i državbni paraziti koji se zgražaju nad žoharom, iako ga možda sami imaju u vlastitoj kuhinji, u što manje sumnjam, nego u vašu slobodu izbra i osjećaja. (ha, ha, ha), zato su i "zgroženo naredili" da očiste stoljetnu zgradu od žohara, ali da ne diraju žbuku, stolariju, parkete, zidove, zrak, okoliš, prilazne putove, ništa, niti da koriste štetna sredstva kako se zaštitari živina ne bi bunili. _________ Strancima je u interesu uništavanje svega u Hrvatskoj, Imunološki je uspio skoro "do kraja", ali je ipka "došao na red". ______-- Sjetite se "Pliva" - e - bila je toliko bogata da je mogla otkupiti sve konkurente u okruženju, ali "nekim čudom" otkupili su ju baš ti isti konkurenti i sad umjesto da kupujemo hrvatske lijekove prisiljeni smo slobodno kupovati strane replike lijekova. _________ Jedino u Hrvatskoj postoje poskoci, jedino je Imunološki proizvodio protuotrov za njihov ugriz, isto je i s "crnom udovicom", tko će sad proizvoditi te protuotrove i tko će nam ih dati kad se slobodno krećemo po prirodi???? ________ Ili su nam takvu slobodu jednostavno ukinuli - ne krećite se po prirodi, nema protuotrova u svijetu za hrvatske otrovnice, alislobodno možete od nas kupiti mješavinu zamjene, možda će djelovati...
  1 100% 0
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 07:44h

  Robinzon 12.04.2015 u 08:40h ____________ Slažemo se u monogočemu ____________ Razlika je, možda, u tome da priznajem samo NDH - nezavisnu državu Hrvatsku. ____________ To današnja Hrvatska nije ni po ćemu. _____________ Sad će te svi "skočiti na zadnje noge" pozivajući se na Hrvatsku iz razdoblja između 1941. i 1945.g., jer vi Hrvatsku vidite jedino "slobodnu" na meni nepprihvatljiv način - pod tuđim jarmom. ___________ Da, svatko moe biti slobodan za sebe koliko sam misli da je slobodan. ___________ No, kad vam se na putu postavi policajac i traži osobnu, odmah će te vidjeti da niste slobodni, iako niste prekršili niti jednu normu ponašanja koju zajednica postavlja kao "okvir ponašanja" _________ "Netko" će na to odgovoriti - rutinska kontrola. ____________ Ako smo slobodni, kome treba "rutinska kontrola"???? _____________ Ako smo slobodni zašto se moramo prijaviti i plaćati "turističku taksu" u vlastitoj državi???? __________ Plaćamo sobu vlasniku turističkog objekta, ali posebno moramo plaćati i državi, jer nismo u mjestu kojeg smo prijavili kao stalno mjesto gdje se nalazimo tijekom godine. __________ "Sitnica"??? __________ Zašto onda plaćamo skuplje komunalije vlastite vikendice???? _______ Koristimo ju nekoliko dana, tjedana, a moramo plaćati cijelu godinu - zašto, ako smo slobodni???? ____________ Ovdje pišete o drugom vjerskom stilu, a taj drugi stil ima više slobode od prvog stila. ______ Razmislite - prvi stil ima državne vjerske praznike i te dane nitko ne radi, jer je tako odredila zajednica. _________________ Ista ta zajednica odredila je da drugi stil vjere slobodno ne radi i da mu je plaćen kao radni dan, no, oni koji su sljedbenici prvog stila vjere na dan drugog stila vjere moraju raditi, ili im dan nije plaćen, čak neporavdan i može izgubiti posao zbog nedolaska na radno mjesto. _________- PA, onda tko je više, a tko manje slobodan u jednoj zajednici s mnogo vjerskih stilova? ___________ Ako pak gledamo samo sebe, onda mogu jasno i čitko napisati - slobodni smo svi točno oniliko koliko nam drugi tu slobodu ne ograničavaju. ___________- Osobni osječaji slobode su različiti, tako postoje i oni koji slobodno pljačkaju stanovništvo, a zajednica im ne želi "stati nakraj", već pronalazi raznorazne isprike da pljačkaš ostane slobodan i dalje maltretirati zajednicu koja plaća sve dugove takvog pljačkaša i to desetljeće i pol, minimalno. _________ Ako je to vama stvarno sloboda, onda neka vam bude, meni nije i ne može biti, jer izravno utjeće na mojih 100 i 500 kuna, bez obzira na patriotizam i na mješanje u tuđe osjećaje.
  1 50% 1
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 07:18h

  livoguza2 12.04.2015 u 19:24h __________ Sveti Toma:Nečastivoj sili ne smijemo vjerovati niti onda kad istinu zbori. ________ A kad vi zborite istinu????
  1 100% 0
 • Vito Vito

  13.04.2015 u 07:13h

  Jura.Luzer 12.04.2015 u 18:37h ___________ Drago je svjedok, a dočekal bandita na kućnom pragu. _____________ Mogu li to objasniti suci ustavnog suda???? __________ Ili je drago "prijatelj suda pa ima izravnu vezu s njima i pazi s kim se bandit razgovara, ili nas sve vuku za nos.
  1 100% 0
 • livoguza2 livoguza2

  12.04.2015 u 19:24h

  Poštovana zastupnice! Moj je komentar, u kojemu sam ukorio kolege zbog rasističkih ispada i potcjenjivanja onih koji ne govore kaj i koji nisu završili visoke škole, naprasno nestao. Volio bih da onaj tko onemogućuje slobodu govora na Vašemu blogu brisanjem komentara, obrisani komentar spremi i dade ga Vama na uvid kako biste imali kontrolu na vlastitom blogu i kako komentatori ne bi uzalud pisali komentare o Vašemu tekstu. Ovako smo uistinu diskriminirani. Jedni pišu rasističke tekstove, a brišu se komentari onih koji se tomu protive. Usput svim pravoslavnim vjernicima čestitam Uskrs. Lp.
  1 50% 1
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  12.04.2015 u 18:48h

  Robinzon "Da smo se o ovome dogovorili, možda bi dali i 500 KN. " ...... Možda.
  0 0% 1
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  12.04.2015 u 18:41h

  Vito "Opisao si talački sindrom. " ....... Jel ti mene pokušavaš uveriti da od tebe ljudi moreju očekivati odgovornost .... jedino ..... ak te otmu?
  0 0% 1
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  12.04.2015 u 18:37h

  Vito "Je li ti banka vrati "jamčevinu kad ne platiš jednu ratu?" .......... Jel ti ju zeme ...... ak plačaš rate?...........Jel se Bandič pojavil na sudu? ......Kaj ti ni jasno?
  0 0% 1
 • Jura.Luzer Jura.Luzer

  12.04.2015 u 18:35h

  Vito "Očito nisi odgovoran. ____________ Zapeo na nivou početka puberteta - "tinejđerstva" ........................... Jel ti mene pokušavaš uveriti da ti ..... niti ko tinejđer ..... nisi bil odgovoran. .......Zato si v životu i prošel tak da vjutro .......... prvo mrziš jastuka ...a posle toga sve ostale.
  0 0% 1
 • Robinzon

  12.04.2015 u 18:28h

  Grkinjo, nije riječ o diktaturi, već o planiranju troškova.Može izgubiti 100 KN, ali nije korektno trošiti na nešto o čemu se nismo usuglasili.Do sada je uvijek bilo tako da smo zajednički planirali i prihode i rashode.Da smo se o ovome dogovorili, možda bi dali i 500 KN.
  1 100% 0
 • zorbas.grk zorbas.grk

  12.04.2015 u 18:09h

  Bez pitanja zagorka uplatila 100 KN za Imunološki.Sada neka vidi kada će na frizuru....tako razmišlja partner o slobodi drugog bračnog partnera i to partnera koji ima svoju osobnu mirovinu e što ti je bračna sloboda i poštivanje partnirice koja zaglibi tamo s nekim diktatorom
  0 0% 1
 • ciglerru

  12.04.2015 u 13:07h

  Robinzone, pustite vašu Zagorku na miru. Zna ona što radi. A uvijek radi, kaj ne?
  1 100% 0
 • Robinzon

  12.04.2015 u 12:15h

  Bez pitanja zagorka uplatila 100 KN za Imunološki.Sada neka vidi kada će na frizuru.Propale mnoge tvornice, mnogi radnici otišli na burzu i nitko da se sjeti patriotizma, te organizira sličnu akciju.Veli zagorka kako će proizvodi Imunološkog i nama ustrebati." A tako!? Interses je u pitanju, a ne patriotizam !", graknuh.Ti isti radnici imunološkog su kumovali gubitku licenci za glavni dio proizvodnje.Nisu se odrekli djela vlastitih prihoda da se okreče prostorije i istjeraju žohari.Da sam to znala, veli, nebih uplatila. Naslušat ćemo se mi još kojekakve sramote na račun patriotizma.Mene na te jeftine štosove neće kupiti.
  1 100% 0
 • zorbas.grk zorbas.grk

  12.04.2015 u 11:10h

  Kako ne bi ovisili o nekim uvoznicima ljekova-cjepiva da podsjetim domoljube još signete ako niste uplatiti 100 kunica Visiji Croatici za nas Imunološki....možete i internet bankarstvom, ne morate ni busom ni tramvajem, možete iz urbane vile sa stolca sa balkona od kud vam paše a još za sada možete i sa trga onog "maršala "....mnoštvo 100% invalida je to več učinilo...Bandićeva udruga uplatila 5000 kn...
  0 0% 1
 • ciglerru

  12.04.2015 u 08:52h

  I ja čestitam Uskrs dragim čitateljima i komentatorima.
  0 0% 0
 • Robinzon

  12.04.2015 u 08:40h

  Vito,malo si izmješao neke stvari sa pojmom slobode.Matematika nas uči da se problem lakše riješi ako ga pojednostavimo.Ako se složimo da je sloboda individualno stanje svijesti, nas dvojica već ostvarujemo neke preduvjete da se osjećamo slobodnim.Evo, ti si definirao da je moj osjećaj kako sam slobodan, proistekao iz činjenice da sam u mirovini.Time si pokazao kako si slobodan suditi o drugima bez da ih pitaš što oni misle o sebi.Po tome ja mogu slobodno zaključiti kako ti svoj doživljaj slobode doživljavaš i kroz mješanje u tuđe osjećaje.Dozvoljavam, jer eto, ti si nešto slobodniji od mene.Ja sam recimo, slobodan trg oko HNK i dalje nazivati Trg maršala Tita, jer se tako još uvijek zove, a ti si slobodan taj isti trg nazivati Kazališni trg, što on još uvijek nije.Eto ti još jedna dimenzija slobode.
  0 0% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 08:19h

  Pogledajte kako su "riješili" tramvajska stajališta u Ilici pored Malog placa. __________ Stajalište tramvaja prema zapadu je na ravnici ispred Malog placa ____________ Stajalište tramvaja prema istoku je zapadno, na uzbrdici stopedeset (150) metara udaljeno od Malog placa, iako je moguće postaviti stajalište nasuprot stajalištu prema zapadu. _________ Ne samo da je to stajalište "trošak struje", više struje je potrebno za zaustavljanje i pokretanje na uzbrdici nego na ravnici, nego je to i "mučenje" starijih koji kupuju na Malom placu pa moraju bespotrebno pješačiti od stajališta do Malog placa uzbrdo. ___________ Na stajlištu prema zapadu kod ulice Republike Austrije pak rade slično - "ispuštaju" putnike stopedeset (150) metara ispred Vinogradske ulice, na uskom pločniku, iako je kod križanja Ilice s Vinogradskom mulicom puno širi pločnik iza semafora. ___________ Ovako zaustavljaju promet po dijelu Ilice od križanja s Bosanskom ulicom, ispred semafora pa tako više tramvaja čeka "na red za ispuštanje putnika", umjesto da stajalište premjeste iza Vinogradske za tramvaje koji idu prema Črnomercu, a ispred zgrade Ministarstva u ulici Republike Austrije za tramvaje koji idu prema Zapadnom i Glavnom kolodvoru. _________ Tako su napravili u Držićevoj, Šubićevoj - premjestili stajališta i razdvojili "ispuštanje putnika. ____________ Premjestili su i stajalište tramvaja na HNK trgu, sad putnici slobodno gledaju iz tramvaja na praznu obnovljenu površinu ispred Muzeja obrtnika ("Zaštitari kulturne baštine" grada Zagreba . Kusin Zagreb - uništili su stoljetni natpis Obrtnička škola i Muzej obrtnika - praktički promijenili namjenu zgrade), jer nema mjesta za dva tramvaja iza semafora pa tramvaji, zajedno s osobnim vozilima koja skreću u Klaičevu ulicu, čekaju ispred semafora sve od Prilaza Gjure Deželića - stvarno "praktično" za one koji očito namjerno povećavaju prometnu gužvu, sad i pomoću zadržavanja putnika u tramvajima ispred praznog prostora pješakog hodnika. _______ Slobodno sad prisiljavaju putnike da se gužvaju na uskom nogostupu Ruseveltovog trga ispred trafostanice koja "bolesno" zrači i gledaju praznu veliku površinu novih kamenih ploča na Trgu HNK. ________ Stvarno smo slobodni u kretanju
  0 0% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:51h

  I mi smo slobodni kad čekamo desetak minuta u drugom tramvaju iza tramvaja koji stoji pred semaforom na tramvajskom stajalištu, a vidljivo je da može doći do prvog tramvaja i otvoriti vrata kako bi pustio putnike. _________ Potpuno slobodno smo izabrali ući u tramvaj i prepustiti se potpuno slobodnoj volji poluobrazovanom, ako i to, da nas zadžava prema njegovoj slobodnoj volji u javnom gradskom prijevozu.
  0 0% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:45h

  Robinzon 11.04.2015 u 09:03h - Sloboda u današnjim uvjetima je stanje svijesti, odnosno, to je potpuno individuiziran pojam ______________ Da, nekad su takvu "slobodu" nazivali egoizma. __________ Takva "sloboda" je uvijek postojala. ________ Takva sloboda je i dovela od toga - kad pametni šute bu da le zavladaju. __________ No, pametni su "slobodni", čitaju kakva će moda prevladaati slijedeće "sezone", a "bedasti" postavljaju uvjete za lakše prekapanje po kantama s razvrstani otpad kako se narod ne bi previše mučio u prekopavanju nerazvrstanog otpada dok traži nešto za pojesti i / ili nešto za preprodati kako bi rehranio obitelj. ____________ Je, lako je biti "slobodan" u mirovini, možeš raditi što te volja i gledati druge koji rade što ih je volja - mogu prekapati po kontejnerima, ali ne moraju, izbor je slobodan. _____________ Isto tako mogu mogu pješačiti, a mogu voziti skupi auto, izbor je slobodan. ___________ Mogu birati hranu iz Kine, ili hranu iz Brazila, slobodno, sigurno ju mogu pronaći po kantama za smeće. _________ Ali će teško pronaći hranu iz Hrvatske, ne samo po kontejnerima, nego i po trgovinama, iako je izbor slobodan.
  1 100% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:34h

  Jura.Luzer 11.04.2015 u 12:22h ___________- Je li ti banka vrati "jamčevinu kad ne platiš jednu ratu???? __________ Ne, uzmeti ti "jamčevinu" i naplati uz to i razu, uz posebnu kamatu. ____________ Nije poštovao pravila, jamčevina je oduzeta, ne smije se više vratiti. ___________ Ovako nema nikakvog smisla, baš nikakvog smisla - netko ti da novce za "jamčevinu", ti ne poštuješ "igru", jer točno znaš da će ti vratiti novce ma što napravio. _________ Samo naivci nasjedaju na igru riječi "jamčevina" - identično kao i jamac kod bankarskih kredita. _______ Ti uzmeš kredit, jamac ga otplaćuje. _________ Jamcu banka sjedne na imovinu, dok ti uživaš u trošenju tuđeg novca. _____________ Nije čudo da nam je takvo stanje u državi kad ustavni suci ne razlikuju poštenje od nepoštenja, nego se povode prema dnevnopolitičkim potrebama. ____________ Slično kao što predsjednica rješava prehranu siromašnih - stavi staru hranu u novu vrećicu te ju objesi na kantu za smeće. ___________- Tako i ovi - uzmu novce i onda ih vrate, jer - to je jamčevina"
  0 0% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:23h

  Jura.Luzer 11.04.2015 u 13:01h ____________ Očito nisi odgovoran. ____________ Zapeo na nivou početka puberteta - "tinejđerstva"
  1 100% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:21h

  Jura.Luzer 11.04.2015 u 18:34h __________ Opisao si talački sindrom.
  1 100% 0
 • Vito Vito

  12.04.2015 u 07:18h

  Robinzon12.04.2015 u 07:13h ____________ Isus već dijeli poslove apostolima
  1 100% 0
 • Robinzon

  12.04.2015 u 07:13h

  Hristos vaskrse !
  0 0% 1
 • Robinzon

  12.04.2015 u 07:12h

  Bravo Jura! I ti potvrđuješ moju tezu da je individualna sloboda stanje duha.Ako ja sebe smatram slobodnim, to i jesam, bez obzira na nečije definicije slobode.To je jednostavno tako.Svoj križ nositi svojom voljom ne tražeći Šimuna.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare