navigacija

Hrvatsku seljačku zaštitu ustaše su 1941. likvidirale kao nepodobnu

Mačekova vojska

Pred nama je upravo objavljena voluminozna studija »Mačekova vojska«, kao rezultat naporna rada autora dr. sc. Željka Karaule u proteklim godinama, u izdanju Despot Infinitusa. Riječ je o monografiji koja govori o povijesti »paramilitantne organizacije HSS-a«. Vremenski ona obuhvaća burno političko razdoblje hrvatske i jugoslavenske povijesti od sredine 1930-tih do dolaska rata na ove prostore u travnju 1941. godine. Ova je monografija napisana na temelju autorova ekstenzivna istraživanja u arhivima diljem Hrvatske, u Beogradu i Sarajevu, na temelju istraživanja objavljenih izvora, memoara, široke postojeće literature, kao i velikog broja znanstvenih radova. 

Karaulina je monografija strukturirana u osam poglavlja. U prvom poglavlju on daje pregled odnosa ranije historiografije spram ovog pitanja. Potom daje iscrpan pregled općih političkih i društvenih odnosa u kojima je nastala ova organizacija tijekom 1930-tih godina. Kolega Karaula analizira pojam paramilitarnih organizacija u Europi tog vremena, ali sve vješto uklapa u ideološke osnove HSS-a. Nakon ublažavanja Diktature 1935. godine HSS postaje stožer nastanka hrvatskog seljačkog pokreta, nastojeći znatno dubljim širenjem svoga djelovanja na ekonomska, kulturna, prosvjetna, radnička i druga polja okupiti oko sebe čitav hrvatski narod.

Osnivanje Hrvatske seljačke zaštite osnova je četvrtog poglavlja. Hrvatska seljačka zaštita postojala je ukupno pet godina – od 1936. do 1941. godine, iako su se začeci te organizacije mogli djelomice uočiti već 1932. tijekom razdoblja Diktature. Prva jezgra HSZ-a nastaje na području zagrebačke okoline i Hrvatskog zagorja, pa se zatim širi na ostala područja Hrvatske. Potom slijedi poglavlje koje analizira organizaciju, strukturu i način djelovanja. Karaula ističe da su vlasti već krajem 1936. i početkom 1937. bile zapanjene brzinom, brojnošću i formiranjem jedinica HSZ-a. Na kraju 1938. godine HSZ je bio već toliko dobro organiziran i uhodan da je njegovo sudjelovanje u osiguranju velike pobjede HSS-a i Ujedinjene opozicije na parlamentarnim izborima 1938. bila veoma značajno.

Šesto poglavlje govori o Hrvatskoj seljačkoj zaštiti u vrijeme postojanja Banovine Hrvatske 1939–1941. Nakon Sporazuma Cvetković–Maček 1939. godine i osnivanja Banovine Hrvatske, HSZ dobiva značajan utjecaj u političkom životu. Stvaranjem Banovine Zaštita doživljava značajnu transformaciju koju obilježava njezina službena legalizacija početkom 1940. godine. Sve to dovelo je do njezina naglašenijeg vojnog organiziranja putem osnivanja pješadijskih, konjičkih, motoriziranih i obavještajnih dijelova Zaštite i vlastitih vojnih škola, čime ona dobiva naglašen vojnički značaj.

Konačno, sedmo i osmo poglavlje, vjerojatno i najintrigantnija, jer su to ona koja govore o Seljačkoj zaštiti u vrijeme Travanjskog rata 1941. godine. Svojim djelovanjem prvih dana postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Zaštita je praktički omogućila novom ustaškom režimu da na području Banovine Hrvatske preuzme svu vlast u svoje ruke. Ali, ubrzo se našla na meti novog režima koji je stavlja u stranu, dijelom je razoružana i potom ukinuta. Kolega Karaula navodi da je Miroslav Krleža u svojim marginalijama napisanim nakon rata zapazio da je Zaštita ubrzo likvidirana kao nepodobna, zbog bojazni ustaša spram njezine lojalnost prema novim vlastima.

Ostali izneseni podaci u radu uklopljeni su u strukturu na korektan način te čitatelj stječe adekvatnu sliku o formiranju Seljačke zaštite, političkom kontekstu unutar HSS-a, kao i o odnosu prema jugoslavenskim vlastima. Karakteristika je rada također da se autor usmjerio na Zaštitu kao dio Hrvatske seljačke stranke te nam se odatle upečatljivim čini njegov zaključak da je Hrvatska seljačka zaštita završila svoju povijesnu ulogu kao »u suštini nedovršena organizacija, i u praksi i u idejnom smislu«. U krajnjem ishodu ona je slijedila sudbinu HSS-a koji je izgubio svoju snagu i vitalnost na vjetrometini Drugog svjetskog rata i nestao s tadašnje političke pozornice.

Dio koji govori o aktivnosti Seljačke zaštite u vrijeme Travanjskog rata 1941. možda je i najzanimljiviji detalj ovog inače dobro napisana rada. Najviše iz tog razloga što je javnost manje upoznata upravo s pojedinim dijelovima tog još uvijek kontroverznog razdoblja hrvatske povijesti, a posebno jer je upravo to bio zenit aktivnosti ove organizacije koja je tada nestala u novim okolnostima nove hrvatske države: NDH.
Reklo bi se da se svaka tema mogla proširiti, ali u ovom slučaju to nije tako. Autor je gotovo iscrpio ovu temu i ponudio javnosti jasno omeđenu i za monografiju prihvatljivu formu, pisanu stručno i terminološki ispravno. Stoga ova monografija zaslužuje punu pažnju stručne i zainteresirane javnosti.

Autor: dr. sc. Bojan Dimitrijević, znanstveni savjetnik, Institut za savremenu istoriju, Beograd

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (22 ocjena)

Komentari

Registracija
 • mksdk mksdk

  05.01.2016 u 22:17h

  Stalno slušam o ustaškim zločinima, no u cijeloj toj priči nešto gadno ne štima. Naime, kada se upitamo u čemu je osnovna razlika između ustaških zločina i partizanskih zločina, odgovor je doista iznenađujući: ustški zločini su javno propovjedani do besvjesti, a tragovi tih zločina nisu nigdje pronađeni. U Jasenovcu su u tri navrat komunisti sustavno tražili stratišta ustaških zločina i sve što su pronašli su trgovi vlastitih zločina (vidljivo po obilježjima žrtava). Također, Šaranova jama, koja je po srpskim mitovima bila ispunjena sa 20.000 do 40.000 tijela ubijenih Srba, kada je istražena uspostavilo se da je potpuno prazna i da joj je volun+men toliki da sve da je puna do vrha, u nju ne bi stalo više od par stotina tijela. S druge strane, o partizanskim zločinima ništa nismo učili, oni su ptpuno zanjekani (a često i pripisani ustašama), a ipak kosti ubijenih Hrvata same iskažu iz zemlje i ne može ih se sakriti. Nije li to fascinantno? Ustaše toliki zločinci, a tragova zločina nigdje, a partizani takvi pozitivci, a zločni im iz zemlje sami izbijaju.
  14 74% 5
 • abendblatt abendblatt

  05.01.2016 u 18:36h

  Sama ideja o Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj nije bila losa, isto kao sto danas nije lose da je Republika Hrvatska, samostalna i nezavisna drzava, slobodno smo i ravnopravni narod i Drzava u EU.
  13 76% 4
 • B Kosa B Kosa

  05.01.2016 u 18:34h

  moj zvonimire lako je danas pisati, i citirati dimitrijevica iz beograda. NDH nije ni zazivila pocelo je ubijanje hrvatski redarstvenika, rusenje svega i balvan revolucija. Izdaja je bila na svakom koraku. Ustase cesto puta nisu mogli vjerovat ni domobranima. cesto puta je se partizanima slala hrana i oruzje iz hrvatski magazina. samo osma domobranska pukovnija je bila pouzdana. HND nije ni sekunde bila u miru
  13 72% 5
 • Oger Oger

  05.01.2016 u 15:24h

  "........HSS-a koji je izgubio svoju snagu i vitalnost na vjetrometini Drugog svjetskog rata i nestao s tadašnje političke pozornice."...... Despote, jel' to posteno ovako pisati dok svi znamo da je HSS bio zabranjen za vrijeme NDH ?
  12 75% 4
 • MK

  05.01.2016 u 21:54h

  Ko je gdje i kako likvidiran? Ovakvi "Hyperbole-inzi" u vezi sa NDH su smišljena retorika - pri ćemu se zgrazavamo i prepucavamo oko toga "tko je rasni zakon NDH podpisao", a ne pitamo se kako je "krštenje" postalo dokaz o "rasnoj pripadnosti" i što li su nacisti o tome mislili i jesu li oni to uopče znali da je u NDH to tako? Do sad su nas Komunisti hranili manipulacijama a danas o tome snimaju komedije - ja se stalno opet pitam zašto?! (...a naravno da će Srbi preuveličavat ulogu onih koji su pokušali sreću pronaći pod Srpskom Krunom i ukazivati na navodne velike ustupke Hrvatima u toj KJ)
  11 100% 0
 • Neonacionalist Neonacionalist

  05.01.2016 u 15:53h

  Koliko je meni poznato , Hitler je želio postaviti Mačeka i HSS na čelo NDH a Pavelić je tek poslje uletio kao zamjena s klupe protežirana od strane Musolinija , no Maček je odbio , kažu zato što je bio protiv fašista ali što je tada taj fašizam zapravo značio , dakle tog travnja 1941. još prije invazije na SSSR i prije plinskih komora i istrebljenja Židova , Hitler je do tada zapravo bio tek novi Napoleon koji je gradio novi svjetski poredak pod njemačkom dominacijom i pružao Hrvatima mogućnost ostvarenja tisučljetnog sna o neovisnoj državi , uostalom jugoslavenska vlada u kojoj je i HSS sudjelovao je već ranije potpisala pakt sa Njemačkom . Naosljetku, mogla je i Njemačka dobiti rat , a pitam vas što bi onda bilo sa Hrvatskom da smo svi ošli u antifašiste , ovako je zapravo ispalo dobro što nas je bilo i na jednoj i drugoj strani pa smo mogli osigurati kakvu-takvu Hrvatsku bez obzira na konačan ishod tada neizvjesnog rata.
  17 57% 13
 • CrazyMustang

  05.01.2016 u 23:07h

  mala ispravka, ti si blago rečeno ograničen mentalno, SAD I UK, su napravili dva puta Jugoslaviju, sasvim normalno i logično da ustaše kao niti jedan normalni hrvat neće tikve sadit s onima koji rade Jugoslaviju, ali naranvo da takvi ko ti Jugoslaveni po nacionalnosti kojima se najviše riga na spomen hrvatske države i hrvatstva, koje su s gnušenjem odbacili još 1918 kad je prva Srboslavija napravljena, vi još niste shvatili da ste služili i služite SRBIMA I SRBOSLAVIJI ko korisne bu....e za ostvarivanje velikosrpskih ciljeva pod maskom nekakvog antifašizma Tite i NOB-a ? NISTE JOŠ SHVATILI DA JE TITO ZEZNUO HRVATE, A OMOGUĆIO SRBIMA SUPREMACIJU NAD OSTALIM NARODIMA SVIJESNO ? vaš najveći hrvat kako ga zovete, postavio glavni grad Beograd nasuprot Zagreba koji je bio glavni grad NDH 1941, a boga mi je i danas ! pametnom dosta. SAD I UK, su sve rekli o sebi kada su ovdje u ratu prvo podržali četnike da pametni tvoji američki i britanski prijatelji su one četničke koljače i dražu financirali i opskrbljivali da kolje hrvate, i to bolje od talijanskih fašista kad su u pitanju čete popa đujića, a onda su naravno 1943 priznali druga Titu, iako se ni 1944 drug Tito do kraja nije upisao u "antifašističke borce" jer to Staljinu nije pasalo. a pokazalo se kasnije zašto, zbog toga jer je DRUG TITO GLUMIO VEĆEG BOLJŠEVIKA OD SVOG NADREĐENOG. pa je tako došlo do noge u guzicu netom nakon rata, i drug je zaplivao "nesvrstanim" vodama. no da se vratim na temu, koliko vi znate povijest vidi se u svakoj vašoj rečenici, ne obraćam ti se s vi nego općenito govorim o većini diskutanata ovdje. HSS je pokazao koliko je glupav, kad je nakon ubojstva Radića u BG, pristao dati vojnike Titu za stvaranje nove još 10 puta gore komunističke Jugoslavije, po hrvate naravno, ne po srbe i ostale narode i narodnosti. i vi dans kukate za tim HSSovcima jer oni eto nisu imali radikalne misli, možda i nisu ali su svojom podrškom titu upravo podržali radikalizam i to onaj najzadrtiji najantihrvatskiji koji je mogao biti ovdje, i po čemu se to zaključuje da bi u slučaju da se nije pojavio Tito Hrvati bez Tita prošli gore, jer bi kao četnici zavladali ovdje, haha kao da on i njegovi nisu bili isti ko i ti četnici kad je u pitanju odnos prema hrvatskom narodu i državi ,i danas ti antifašistički proljevi opravdavaju svoja zvijerstva nad hrvatima, dok kmeče srceparajuće i licemjrno i nevjerojatno odvratno u jasenovcu i tamo gdje su Hrvati Ustaše nekoga ubijali. to najbolje govori o namjerama te ekipe, ne istražuju zločine niti pričaju o zločinima koji su počinjeni nad hrvatima, ali zato Hrvati sve moraju znati o zločinima ustaša pavelića i NDH. krasno, kao što sve moramo znati o zločinima Norca Glavaša i Merčepa, ali ništa ne moramo znati od tekovina antifašističke borbe JNA i četnika u domovinskom ratu. ljudi isprali su vam mozak, i to uz vaše vlastito odobrenje, samo vi srčite taj antifašizam daleko će vas dogurat, kao i povijesničari iz kumrovca Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić.
  8 67% 4
 • MK

  05.01.2016 u 19:09h

  ...Ne kuzim - su Ustaše njih "likvidirae", su nestali "vjetrometinom" ili je Krlaza to tako negdje spomenuo da su Ustaše "njih likvidirale"? ...ovakav bombastičan naslov vjerodostojnosti radi iziskuje ključnih činjenica koji na zalost nema! ...dalje mislim da je obavezno i arhive u Londonu pregledat prije donošenja "zaključaka" kao ovaj moguče manipulativni naslov bez pokriča u tekstu...
  7 64% 4
 • malaispravka malaispravka

  05.01.2016 u 19:43h

  Netko je rekao da je Njemacka mogla dobiti taj rat i da je dobro bilo biti "na obje strane". Ne, pored SAD i UK, Njemacka nikada ne bi dobila taj rat. Isto tako, prije ili poslije, i SSSR bi i bez napada Njemacke, zasigurno usao u taj rat. Isto tako, nije za vjerovati da se i Kina, kad tad, ne bi umijesala. To sto je Njemacka zapocela, to je bio takav udar ravnotezu dobra i zla u svijetu, da dugorocno nije imalo sansu opstati.
  5 71% 2
 • CrazyMustang

  05.01.2016 u 23:14h

  vidim i na večernjem partisani uređuju poruke, točnije brišu, samo brišite drugovi, ali istinu ne možete izbrisat ! narod zna istinu, ma koliko je vi skrivali negirali i pokušavali pretvorit u sve one svoje mitove i laži koje ste natukli o NDH i hrvatima od 1918 do danas, jer Jugoslaveni i antife vaše Jugoslavije nema, ali ima hrvatske i biti će je usprkos vama štakorima koji ju iz dna duše mrzite, nikakav fašizam vama ne smeta, vama smeta hrvatski narod hrvatska država i hrvatski čovjek, to je ono što vas smeta, iako vidim da i mnoge smeta što sam rekao da korov treba trijebit, molim cenzuratora moje poruke, da mi kaže u kojoj držaiv svijeta se korov uzgaja kao u hrvatskoj ? odite kod putina pa da vidim koliko dugo ćete njemu solit pamet o liberalizmu antifašizmu i multikulturali, da netko u rusiji počne ovakav odnarođeni antifašizam provodit, prvi bi ga Putin ko KGBovca i bivša komunjara sredio, PRVI !!! svi vi to dobro znate, zato i režite na čovjeka koji se jedini uspješno odupire ovom zlu koje dolazi s zapada, a nadobuni malaispravka kaže kako je dobro pobjedilo zlo, dakle po njemu i njemu sličnima ispranog mozga amerika britanija i francuska su dobro, a hitler zlo, naravno zato jer su i njega i sve vas u školama i medijima tako preparirali i odgojili, preparili su vas da razmišljate ko Židovi, samo ima jedan mali problem, na svijetu ima 19 miliona Židova, i čak 9 miljardi ostalih, nagradno pitanje glasi, jel važniej 19 mliona Židova od 9 miljardi ostalih ? mislim da je odgovor i više nego očit, sam se nameće. ne sumnjam da ćeš i ovo obrisat, naime drugovi jako teško podnose istinu. tako ih drug Tito i Đugašvili naučio, negiranje istine je u opisu posla poštene komunjare.
  6 55% 5
 • stjepan h

  05.01.2016 u 17:57h

  To nije istina. Žao mi je kaj ovdje nemogu objaviti dokument koji to negira.
  5 56% 4
 • vordag vordag

  05.01.2016 u 16:20h

  cinbenik .. ovo je tema za tebe, ti se nisi maknuo iz 41
  5 56% 4
 • Šokac1 Šokac1

  06.01.2016 u 01:49h

  Budući da je knjiga objavljena 2015. godine, smatram da je morala biti uporabljena današnja vojnička terminologija, dakle "pješačkih", a ne "pješadijskih" dijelova HSZ-a.
  2 100% 0
 • majrinas

  06.01.2016 u 08:57h

  Crazy-stanje svijesti, mustang-kvocijent inteligencije. Hbte, al' se ustashije nakotilo u nekad progresivnoj i lijevoj Hrvatskoj. Bit ce, bit ce Jugoslavije opet, no worries, hehe.
  2 67% 1
 • krxone krxone

  05.01.2016 u 23:44h

  Tko nas je god 18.ste smjestio tamo gdje je povijest pokazala kao najveću grešku trebalo bi preispitati zašto, poslije je samo nastao očekivani slijed..
  2 67% 1
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 09:02h

  ustaše su mladi dečki koji nisu mogli više gledati ni trpiti četničke pokolje to je klica zla da se obrane od četnika i sebe i hrvate - dali su postali gorim i od samih četnika možda ali ja bi se držao da svak treba braniti domovinu i da mu je to dužnost- vidite sad branili smo se od agresije srbije a srbija sudi našim braniteljima zašto tako nebi bilo i s ustašama pa partija ustašama i zove branitelje a ta ista partija jugoslavena i četnika pisala je i sad piše hrvatsku povijest-kakva će biti saznat će mlađi naraštaji-
  1 100% 0
 • Idler 3

  05.01.2016 u 16:53h

  Dobar članak i drago mi je kaj se konačno začelo više pisat o HSS-u i njegvom djelovanju i pozicijama do 41-e. Tito i Paveliić su u to vrijeme (skupaj) imali sljedbenika kolko more stat u jenu kino dvoranu. Razlika je u tom kaj su i Tito i Pavelić bili vanjski/strani izbor, a ne narodni pa su tak i došli na vlast, svak u svoje vrijeme. Inače HSS je definitivno nestao 45-e u onim "antifašističkim" pokoljima. Mnogi ne znaju al najveći broj tih nevinih ljudi koji su odvođeni bez nekog razloga su zapraf bili ili predratni članovi ili simpatizeri HSS-a !!! Taj detalj sam već par put spominjal no široj javnosti je nepoznat jer su 45 let vučili crno-bijele priče o partizanima i njihvim mrskim neprijateljima. Krivo, upraf najveće žrtve poratnog razdoblja su ljudi o kojima piše u tekstu.
  8 50% 8
 • cedo.maric cedo.maric

  05.01.2016 u 18:09h

  Možda bi trebalo naučiti hrvatski jezik prije nego se krene pisati bilo kakav članak?!?
  5 50% 5
 • miroslav.jertic miroslav.jertic

  05.01.2016 u 21:48h

  http://logaritam.rs/tag/bojan-dimitrijevic
  1 50% 1
 • B.55 B.55

  05.01.2016 u 15:17h

  Uz njemačku vojsku
  6 46% 7
 • sjeverozapad

  05.01.2016 u 17:45h

  pavelić je usrao čega god sa uhvatio
  12 44% 15
 • Antejagec1 Antejagec1

  05.01.2016 u 16:28h

  Evo koje zlocince je crkva podrzavala. I uvijek je crkva uz takve.Hrvatska nikad nece biti sredjena zemlja dok po crkvama sjede ovakvi kao bozanic, pop iz siska( ne mogu mu ni ime spomenut zbog gadljivosti). Crkva je stvorila i blajburg, jer je trazila borbu zlocinaca(ustasa) do zadnjeg covjeka.
  17 46% 20
 • drugMilan

  05.01.2016 u 17:15h

  siroti hrvati..još tad ih je karađorđević diktatoriral...inače stepinčev frend
  2 14% 12
 • cinbenik cinbenik

  05.01.2016 u 15:30h

  NDHa je dosla iz emigracije i preko crkve zaposjela vlast u Hrvatskoj,bez ikakvih izbira i biranja...Sva ta vlast je bila sastvaljena iz HDZe regije isto kao i 90ih kada je ponovo na krilima crkve,vlast dosla iz emigracije i na "demokratskim" izborima ponovo biva sva iz HDZe regije.......NDHa je odvela mnoge nase predke u sigurnu smrt,osramotila Hrvate,a poslije pobjegla i ostavila Hrvate na cjedilu..........naravno da je HSS bio zabranjen.......Povjesno radimo iste greske i sami sebi nanesemo najvece stete..........nikada nitko nije odgovarao za stradanje Hrvata pod "domoljubnim " vladama i vodjama.......
  13 36% 23
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 08:56h

  zbog čega su hrvati odvođeni i ubijani nego što nisu podobni- komunizmu-i hude i sve ostale jame pune su nepodobnih hrvata-i tako i više od milijun pobijenih a da nitko nije odgovarao niti se priznaju ti zločini naprotiv ubojice su postali antifašisti da bi poslije rata legalno mogli mubijati nepodobne-
  0 0% 0
 • zigazigic zigazigic

  14.04.2016 u 04:11h

  kazu da su najbolji bili prpic mali i caruga veliki,mislim da i danas jos zive
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:41h

  Zanimljivo je kako predsjednik hrvatske odlazi emigrantima u Kanadu, onima koji nisu htijeli NDH, nego su puni novca i naivni, onima koji su se u agresiji na Hrvatsku obogatili još više ________ Ne odlazi u južnu Ameriku, Argentinu, Čile, Paraguaj gdje su pravi domoljubi koje je jugogeneral prevario i opljačkao, jer su mislili da stvarno želi slobodnu, suverenu, nezavisnu državu Hrvatsku
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:26h

  abendblatt 05.01.2016 u 18:36h ______ Da smo slobodni i samostalni, bili bi bogati kao Švicarska ili Singapur ________ Ovako smo najobičnija balkanska provincija u koju bogati dolaze na odmor, a još bogatili iz nje izvoze novac i ostala prirodna bogatsta, dok se mi svadimo oko "crvenih i plavih" - izbori su pokazali - samo 50,74 % je za robovlasništvo, poslušnost i poltronstvo, dok je 49,26 % za NDH i dalje _______ Izbori za premijera su još gori - 36 % HDZ - ovaca i 36 % NDH - ovaca - ostatak su toliko zbunjeni da ispranim mozgom ne mogu razmišljati pa im se zaostala tekućina od ispiranja mućka malo na jednu, malo na drugu stranu po šupljim glavama _____ U isto vrijeme hdz - ove komunjare na čelu s plavokosom lutkicom pokušava uvjeriti emigrante da je baš ona za NDH, ali nemojte pozdravljati Za dom spremni
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:07h

  krxone 05.01.2016 u 23:44h _______ Kakvo je to pitanje???? ______ Hrvatska nije imala kralja niti nekog uglednog plemića ______ srbija je imala kralja i jednostavno su Hrvatsku poklonili srbiji kao ratni plijen _____ Tko? _________ Imenom i prezimenom: Thomas Woodrow Wilson, 28. predsjednik USA ---- David Lloyd George, Premijer Ujedinjenog Kraljevstva ---- Georges Clemenceau Premijer Francuske ----- Vittorio Emanuele Orlando Premijer Italije
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 08:36h

  Pitao sam ovog ima li knjiga o paveliću negdje za kupiti - još nisam dobio odgvor ______ Pa sad vjeruj da je išta što piše ikakva istina ______ Čak nije u stanju odgovoriti na najobičnije pitanje - u kojim se knjižarama mogu kupiti njegove knjige
  0 0% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 09:02h

  ustaše su mladi dečki koji nisu mogli više gledati ni trpiti četničke pokolje to je klica zla da se obrane od četnika i sebe i hrvate - dali su postali gorim i od samih četnika možda ali ja bi se držao da svak treba braniti domovinu i da mu je to dužnost- vidite sad branili smo se od agresije srbije a srbija sudi našim braniteljima zašto tako nebi bilo i s ustašama pa partija ustašama i zove branitelje a ta ista partija jugoslavena i četnika pisala je i sad piše hrvatsku povijest-kakva će biti saznat će mlađi naraštaji-
  1 100% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 08:56h

  zbog čega su hrvati odvođeni i ubijani nego što nisu podobni- komunizmu-i hude i sve ostale jame pune su nepodobnih hrvata-i tako i više od milijun pobijenih a da nitko nije odgovarao niti se priznaju ti zločini naprotiv ubojice su postali antifašisti da bi poslije rata legalno mogli mubijati nepodobne-
  0 0% 0
 • zigazigic zigazigic

  14.04.2016 u 04:11h

  kazu da su najbolji bili prpic mali i caruga veliki,mislim da i danas jos zive
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:41h

  Zanimljivo je kako predsjednik hrvatske odlazi emigrantima u Kanadu, onima koji nisu htijeli NDH, nego su puni novca i naivni, onima koji su se u agresiji na Hrvatsku obogatili još više ________ Ne odlazi u južnu Ameriku, Argentinu, Čile, Paraguaj gdje su pravi domoljubi koje je jugogeneral prevario i opljačkao, jer su mislili da stvarno želi slobodnu, suverenu, nezavisnu državu Hrvatsku
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:26h

  abendblatt 05.01.2016 u 18:36h ______ Da smo slobodni i samostalni, bili bi bogati kao Švicarska ili Singapur ________ Ovako smo najobičnija balkanska provincija u koju bogati dolaze na odmor, a još bogatili iz nje izvoze novac i ostala prirodna bogatsta, dok se mi svadimo oko "crvenih i plavih" - izbori su pokazali - samo 50,74 % je za robovlasništvo, poslušnost i poltronstvo, dok je 49,26 % za NDH i dalje _______ Izbori za premijera su još gori - 36 % HDZ - ovaca i 36 % NDH - ovaca - ostatak su toliko zbunjeni da ispranim mozgom ne mogu razmišljati pa im se zaostala tekućina od ispiranja mućka malo na jednu, malo na drugu stranu po šupljim glavama _____ U isto vrijeme hdz - ove komunjare na čelu s plavokosom lutkicom pokušava uvjeriti emigrante da je baš ona za NDH, ali nemojte pozdravljati Za dom spremni
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 09:07h

  krxone 05.01.2016 u 23:44h _______ Kakvo je to pitanje???? ______ Hrvatska nije imala kralja niti nekog uglednog plemića ______ srbija je imala kralja i jednostavno su Hrvatsku poklonili srbiji kao ratni plijen _____ Tko? _________ Imenom i prezimenom: Thomas Woodrow Wilson, 28. predsjednik USA ---- David Lloyd George, Premijer Ujedinjenog Kraljevstva ---- Georges Clemenceau Premijer Francuske ----- Vittorio Emanuele Orlando Premijer Italije
  0 0% 0
 • Vito Vito

  14.01.2016 u 08:36h

  Pitao sam ovog ima li knjiga o paveliću negdje za kupiti - još nisam dobio odgvor ______ Pa sad vjeruj da je išta što piše ikakva istina ______ Čak nije u stanju odgovoriti na najobičnije pitanje - u kojim se knjižarama mogu kupiti njegove knjige
  0 0% 0
 • majrinas

  06.01.2016 u 08:57h

  Crazy-stanje svijesti, mustang-kvocijent inteligencije. Hbte, al' se ustashije nakotilo u nekad progresivnoj i lijevoj Hrvatskoj. Bit ce, bit ce Jugoslavije opet, no worries, hehe.
  2 67% 1
 • Šokac1 Šokac1

  06.01.2016 u 01:49h

  Budući da je knjiga objavljena 2015. godine, smatram da je morala biti uporabljena današnja vojnička terminologija, dakle "pješačkih", a ne "pješadijskih" dijelova HSZ-a.
  2 100% 0
 • krxone krxone

  05.01.2016 u 23:44h

  Tko nas je god 18.ste smjestio tamo gdje je povijest pokazala kao najveću grešku trebalo bi preispitati zašto, poslije je samo nastao očekivani slijed..
  2 67% 1
 • CrazyMustang

  05.01.2016 u 23:14h

  vidim i na večernjem partisani uređuju poruke, točnije brišu, samo brišite drugovi, ali istinu ne možete izbrisat ! narod zna istinu, ma koliko je vi skrivali negirali i pokušavali pretvorit u sve one svoje mitove i laži koje ste natukli o NDH i hrvatima od 1918 do danas, jer Jugoslaveni i antife vaše Jugoslavije nema, ali ima hrvatske i biti će je usprkos vama štakorima koji ju iz dna duše mrzite, nikakav fašizam vama ne smeta, vama smeta hrvatski narod hrvatska država i hrvatski čovjek, to je ono što vas smeta, iako vidim da i mnoge smeta što sam rekao da korov treba trijebit, molim cenzuratora moje poruke, da mi kaže u kojoj držaiv svijeta se korov uzgaja kao u hrvatskoj ? odite kod putina pa da vidim koliko dugo ćete njemu solit pamet o liberalizmu antifašizmu i multikulturali, da netko u rusiji počne ovakav odnarođeni antifašizam provodit, prvi bi ga Putin ko KGBovca i bivša komunjara sredio, PRVI !!! svi vi to dobro znate, zato i režite na čovjeka koji se jedini uspješno odupire ovom zlu koje dolazi s zapada, a nadobuni malaispravka kaže kako je dobro pobjedilo zlo, dakle po njemu i njemu sličnima ispranog mozga amerika britanija i francuska su dobro, a hitler zlo, naravno zato jer su i njega i sve vas u školama i medijima tako preparirali i odgojili, preparili su vas da razmišljate ko Židovi, samo ima jedan mali problem, na svijetu ima 19 miliona Židova, i čak 9 miljardi ostalih, nagradno pitanje glasi, jel važniej 19 mliona Židova od 9 miljardi ostalih ? mislim da je odgovor i više nego očit, sam se nameće. ne sumnjam da ćeš i ovo obrisat, naime drugovi jako teško podnose istinu. tako ih drug Tito i Đugašvili naučio, negiranje istine je u opisu posla poštene komunjare.
  6 55% 5
 • CrazyMustang

  05.01.2016 u 23:07h

  mala ispravka, ti si blago rečeno ograničen mentalno, SAD I UK, su napravili dva puta Jugoslaviju, sasvim normalno i logično da ustaše kao niti jedan normalni hrvat neće tikve sadit s onima koji rade Jugoslaviju, ali naranvo da takvi ko ti Jugoslaveni po nacionalnosti kojima se najviše riga na spomen hrvatske države i hrvatstva, koje su s gnušenjem odbacili još 1918 kad je prva Srboslavija napravljena, vi još niste shvatili da ste služili i služite SRBIMA I SRBOSLAVIJI ko korisne bu....e za ostvarivanje velikosrpskih ciljeva pod maskom nekakvog antifašizma Tite i NOB-a ? NISTE JOŠ SHVATILI DA JE TITO ZEZNUO HRVATE, A OMOGUĆIO SRBIMA SUPREMACIJU NAD OSTALIM NARODIMA SVIJESNO ? vaš najveći hrvat kako ga zovete, postavio glavni grad Beograd nasuprot Zagreba koji je bio glavni grad NDH 1941, a boga mi je i danas ! pametnom dosta. SAD I UK, su sve rekli o sebi kada su ovdje u ratu prvo podržali četnike da pametni tvoji američki i britanski prijatelji su one četničke koljače i dražu financirali i opskrbljivali da kolje hrvate, i to bolje od talijanskih fašista kad su u pitanju čete popa đujića, a onda su naravno 1943 priznali druga Titu, iako se ni 1944 drug Tito do kraja nije upisao u "antifašističke borce" jer to Staljinu nije pasalo. a pokazalo se kasnije zašto, zbog toga jer je DRUG TITO GLUMIO VEĆEG BOLJŠEVIKA OD SVOG NADREĐENOG. pa je tako došlo do noge u guzicu netom nakon rata, i drug je zaplivao "nesvrstanim" vodama. no da se vratim na temu, koliko vi znate povijest vidi se u svakoj vašoj rečenici, ne obraćam ti se s vi nego općenito govorim o većini diskutanata ovdje. HSS je pokazao koliko je glupav, kad je nakon ubojstva Radića u BG, pristao dati vojnike Titu za stvaranje nove još 10 puta gore komunističke Jugoslavije, po hrvate naravno, ne po srbe i ostale narode i narodnosti. i vi dans kukate za tim HSSovcima jer oni eto nisu imali radikalne misli, možda i nisu ali su svojom podrškom titu upravo podržali radikalizam i to onaj najzadrtiji najantihrvatskiji koji je mogao biti ovdje, i po čemu se to zaključuje da bi u slučaju da se nije pojavio Tito Hrvati bez Tita prošli gore, jer bi kao četnici zavladali ovdje, haha kao da on i njegovi nisu bili isti ko i ti četnici kad je u pitanju odnos prema hrvatskom narodu i državi ,i danas ti antifašistički proljevi opravdavaju svoja zvijerstva nad hrvatima, dok kmeče srceparajuće i licemjrno i nevjerojatno odvratno u jasenovcu i tamo gdje su Hrvati Ustaše nekoga ubijali. to najbolje govori o namjerama te ekipe, ne istražuju zločine niti pričaju o zločinima koji su počinjeni nad hrvatima, ali zato Hrvati sve moraju znati o zločinima ustaša pavelića i NDH. krasno, kao što sve moramo znati o zločinima Norca Glavaša i Merčepa, ali ništa ne moramo znati od tekovina antifašističke borbe JNA i četnika u domovinskom ratu. ljudi isprali su vam mozak, i to uz vaše vlastito odobrenje, samo vi srčite taj antifašizam daleko će vas dogurat, kao i povijesničari iz kumrovca Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić.
  8 67% 4
 • mksdk mksdk

  05.01.2016 u 22:17h

  Stalno slušam o ustaškim zločinima, no u cijeloj toj priči nešto gadno ne štima. Naime, kada se upitamo u čemu je osnovna razlika između ustaških zločina i partizanskih zločina, odgovor je doista iznenađujući: ustški zločini su javno propovjedani do besvjesti, a tragovi tih zločina nisu nigdje pronađeni. U Jasenovcu su u tri navrat komunisti sustavno tražili stratišta ustaških zločina i sve što su pronašli su trgovi vlastitih zločina (vidljivo po obilježjima žrtava). Također, Šaranova jama, koja je po srpskim mitovima bila ispunjena sa 20.000 do 40.000 tijela ubijenih Srba, kada je istražena uspostavilo se da je potpuno prazna i da joj je volun+men toliki da sve da je puna do vrha, u nju ne bi stalo više od par stotina tijela. S druge strane, o partizanskim zločinima ništa nismo učili, oni su ptpuno zanjekani (a često i pripisani ustašama), a ipak kosti ubijenih Hrvata same iskažu iz zemlje i ne može ih se sakriti. Nije li to fascinantno? Ustaše toliki zločinci, a tragova zločina nigdje, a partizani takvi pozitivci, a zločni im iz zemlje sami izbijaju.
  14 74% 5
 • MK

  05.01.2016 u 21:54h

  Ko je gdje i kako likvidiran? Ovakvi "Hyperbole-inzi" u vezi sa NDH su smišljena retorika - pri ćemu se zgrazavamo i prepucavamo oko toga "tko je rasni zakon NDH podpisao", a ne pitamo se kako je "krštenje" postalo dokaz o "rasnoj pripadnosti" i što li su nacisti o tome mislili i jesu li oni to uopče znali da je u NDH to tako? Do sad su nas Komunisti hranili manipulacijama a danas o tome snimaju komedije - ja se stalno opet pitam zašto?! (...a naravno da će Srbi preuveličavat ulogu onih koji su pokušali sreću pronaći pod Srpskom Krunom i ukazivati na navodne velike ustupke Hrvatima u toj KJ)
  11 100% 0
 • miroslav.jertic miroslav.jertic

  05.01.2016 u 21:48h

  http://logaritam.rs/tag/bojan-dimitrijevic
  1 50% 1
 • malaispravka malaispravka

  05.01.2016 u 19:43h

  Netko je rekao da je Njemacka mogla dobiti taj rat i da je dobro bilo biti "na obje strane". Ne, pored SAD i UK, Njemacka nikada ne bi dobila taj rat. Isto tako, prije ili poslije, i SSSR bi i bez napada Njemacke, zasigurno usao u taj rat. Isto tako, nije za vjerovati da se i Kina, kad tad, ne bi umijesala. To sto je Njemacka zapocela, to je bio takav udar ravnotezu dobra i zla u svijetu, da dugorocno nije imalo sansu opstati.
  5 71% 2
 • MK

  05.01.2016 u 19:09h

  ...Ne kuzim - su Ustaše njih "likvidirae", su nestali "vjetrometinom" ili je Krlaza to tako negdje spomenuo da su Ustaše "njih likvidirale"? ...ovakav bombastičan naslov vjerodostojnosti radi iziskuje ključnih činjenica koji na zalost nema! ...dalje mislim da je obavezno i arhive u Londonu pregledat prije donošenja "zaključaka" kao ovaj moguče manipulativni naslov bez pokriča u tekstu...
  7 64% 4
 • abendblatt abendblatt

  05.01.2016 u 18:36h

  Sama ideja o Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj nije bila losa, isto kao sto danas nije lose da je Republika Hrvatska, samostalna i nezavisna drzava, slobodno smo i ravnopravni narod i Drzava u EU.
  13 76% 4
 • B Kosa B Kosa

  05.01.2016 u 18:34h

  moj zvonimire lako je danas pisati, i citirati dimitrijevica iz beograda. NDH nije ni zazivila pocelo je ubijanje hrvatski redarstvenika, rusenje svega i balvan revolucija. Izdaja je bila na svakom koraku. Ustase cesto puta nisu mogli vjerovat ni domobranima. cesto puta je se partizanima slala hrana i oruzje iz hrvatski magazina. samo osma domobranska pukovnija je bila pouzdana. HND nije ni sekunde bila u miru
  13 72% 5
 • cedo.maric cedo.maric

  05.01.2016 u 18:09h

  Možda bi trebalo naučiti hrvatski jezik prije nego se krene pisati bilo kakav članak?!?
  5 50% 5
 • stjepan h

  05.01.2016 u 17:57h

  To nije istina. Žao mi je kaj ovdje nemogu objaviti dokument koji to negira.
  5 56% 4
 • sjeverozapad

  05.01.2016 u 17:45h

  pavelić je usrao čega god sa uhvatio
  12 44% 15
 • drugMilan

  05.01.2016 u 17:15h

  siroti hrvati..još tad ih je karađorđević diktatoriral...inače stepinčev frend
  2 14% 12
 • Idler 3

  05.01.2016 u 16:53h

  Dobar članak i drago mi je kaj se konačno začelo više pisat o HSS-u i njegvom djelovanju i pozicijama do 41-e. Tito i Paveliić su u to vrijeme (skupaj) imali sljedbenika kolko more stat u jenu kino dvoranu. Razlika je u tom kaj su i Tito i Pavelić bili vanjski/strani izbor, a ne narodni pa su tak i došli na vlast, svak u svoje vrijeme. Inače HSS je definitivno nestao 45-e u onim "antifašističkim" pokoljima. Mnogi ne znaju al najveći broj tih nevinih ljudi koji su odvođeni bez nekog razloga su zapraf bili ili predratni članovi ili simpatizeri HSS-a !!! Taj detalj sam već par put spominjal no široj javnosti je nepoznat jer su 45 let vučili crno-bijele priče o partizanima i njihvim mrskim neprijateljima. Krivo, upraf najveće žrtve poratnog razdoblja su ljudi o kojima piše u tekstu.
  8 50% 8
 • Antejagec1 Antejagec1

  05.01.2016 u 16:28h

  Evo koje zlocince je crkva podrzavala. I uvijek je crkva uz takve.Hrvatska nikad nece biti sredjena zemlja dok po crkvama sjede ovakvi kao bozanic, pop iz siska( ne mogu mu ni ime spomenut zbog gadljivosti). Crkva je stvorila i blajburg, jer je trazila borbu zlocinaca(ustasa) do zadnjeg covjeka.
  17 46% 20
 • vordag vordag

  05.01.2016 u 16:20h

  cinbenik .. ovo je tema za tebe, ti se nisi maknuo iz 41
  5 56% 4
 • Neonacionalist Neonacionalist

  05.01.2016 u 15:53h

  Koliko je meni poznato , Hitler je želio postaviti Mačeka i HSS na čelo NDH a Pavelić je tek poslje uletio kao zamjena s klupe protežirana od strane Musolinija , no Maček je odbio , kažu zato što je bio protiv fašista ali što je tada taj fašizam zapravo značio , dakle tog travnja 1941. još prije invazije na SSSR i prije plinskih komora i istrebljenja Židova , Hitler je do tada zapravo bio tek novi Napoleon koji je gradio novi svjetski poredak pod njemačkom dominacijom i pružao Hrvatima mogućnost ostvarenja tisučljetnog sna o neovisnoj državi , uostalom jugoslavenska vlada u kojoj je i HSS sudjelovao je već ranije potpisala pakt sa Njemačkom . Naosljetku, mogla je i Njemačka dobiti rat , a pitam vas što bi onda bilo sa Hrvatskom da smo svi ošli u antifašiste , ovako je zapravo ispalo dobro što nas je bilo i na jednoj i drugoj strani pa smo mogli osigurati kakvu-takvu Hrvatsku bez obzira na konačan ishod tada neizvjesnog rata.
  17 57% 13
 • cinbenik cinbenik

  05.01.2016 u 15:30h

  NDHa je dosla iz emigracije i preko crkve zaposjela vlast u Hrvatskoj,bez ikakvih izbira i biranja...Sva ta vlast je bila sastvaljena iz HDZe regije isto kao i 90ih kada je ponovo na krilima crkve,vlast dosla iz emigracije i na "demokratskim" izborima ponovo biva sva iz HDZe regije.......NDHa je odvela mnoge nase predke u sigurnu smrt,osramotila Hrvate,a poslije pobjegla i ostavila Hrvate na cjedilu..........naravno da je HSS bio zabranjen.......Povjesno radimo iste greske i sami sebi nanesemo najvece stete..........nikada nitko nije odgovarao za stradanje Hrvata pod "domoljubnim " vladama i vodjama.......
  13 36% 23
 • Oger Oger

  05.01.2016 u 15:24h

  "........HSS-a koji je izgubio svoju snagu i vitalnost na vjetrometini Drugog svjetskog rata i nestao s tadašnje političke pozornice."...... Despote, jel' to posteno ovako pisati dok svi znamo da je HSS bio zabranjen za vrijeme NDH ?
  12 75% 4
 • B.55 B.55

  05.01.2016 u 15:17h

  Uz njemačku vojsku
  6 46% 7
Pregledaj sve komentare