navigacija

Otvoreno pismo humanitarke Tuge Tarle Bojanu Glavaševiću

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Poštovani Bojane,

kao humanitarna djelatnica koja je svakodnevno bila suočena s tragičnim posljedicama Domovinskog rata i mnogim obiteljskim i individualnim nesrećama te kao majka i baka s dugogodišnjim iskustvom roditeljstva i rada s ljudima osjećam potrebu  i obavezu obratiti ti se javno i ukazati ti na stvari koje možda ne umiješ sagledati jer su ti suviše blizu zbog pozicije koju obnašaš ili ih ne želiš vidjeti u svoj njihovoj jasnoći i istini.

Slušala sam i gledala posljednju emisiju „Nedjeljom u 2“ i zaključila kao, vjerujem, većina hrvatskih građana, da si iznimno inteligentan i visoko naobražen mladi čovjek te bi svojim obrazovanjem i predanošću spram svojih obaveza mogao poslužiti kao uzor mnogim hrvatskim mladićima i djevojkama koji su jednako kao i ti prošli trnovito iskustvo osobnoga gubitka. U ovoj današnjoj razorenoj i opustošenoj zemlji kad tisuće mladih bježe u potrazi za egzistencijom preko hrvatskih granica, takvih je primjera uspješnosti svakim danom sve manje.

Ipak, i u DORI (koju sam tih ratnih godina osnovala i vodila) ukazivali smo mladim budućim intelektualcima koje smo podupirali mjesečnim stipendijama da sama pamet, predanost poslu i obrazovanje neće biti dovoljni bude li im nedostajala moralna dimenzija koja bi očvrsnula njihov duhovni profil da bi se mogli odupirati nečasnim ponudama i prilikama kakve ih budu snalazile u životu. Znanje i obrazovanje mogu se nažalost, upregnuti i u najružnije zločine protiv čovjeka ukoliko mu nedostaje čvrst karakter i zdrava moralna orijentacija. Pogotovo u ovom društvu u kojem su klijentelizam, jagma za materijalnim dobrima, moralni relativizam, korupcija pa i lopovluk, prije svakodnevna praksa, negoli iznimna pojava.  

Ono pak na što ti ovdje želim ukazati jest upravo činjenica da tvoji argumenti u obrani vlastitih nedoličnih izjava s konferencije REKOM-a u Vukovaru i stavova koje si iznio u „Nedjeljom u 2“ nažalost, samo potvrđuju sumnje javnosti da si možda i nesvjesno, želim to vjerovati, manipuliran od strane pojedinih predstavnika vlasti kako bi poslužio njihovim, ne uvijek časnim, ciljevima i namjerama s tendencijom izjednačavanja hrvatske žrtve i njezina krvnika.

Vjerujem da ti je razvidno da to ne može proći kod ovoga napaćenoga naroda kao ni kod hrvatskih branitelja i da nikad, baš nikad neće moći biti izjednačena žrtva onoga koji je branio svoj dom s onim koji ga je odlučio rušiti, onih civila koji su trunuli po skloništima u solidarnosti sa svojim braniteljima i onih koji su podupirali pobunu protiv vlastite države i zločine agresora. Zdrava se pamet tome suprotstavlja. Je li moralno ispravno obeštetiti žrtvu požara kojoj je izgorjela sva imovina, podmetnutog od strane poludjelog susjeda sa žrtvom koja je stradala na isti način zato što je podupirala susjeda u njegovom bolesnom naumu? U oba slučaja imamo žrtve, ali cijena zla se mora platiti, a onaj koji je te žrtve na pobunjeničkoj strani koristio za postizanje svoji mračnih ciljeva, kojega su pritom te žrtve podržavale, trebao bi ih i obeštetiti. I ne samo njih, nego i one kojima je namjerno prouzročio zlo.

Kažeš da se nisi nikada pitao kako to da su ti povjerili tako visoku funkciju pomoćnika ministra u Ministarstvu branitelja. Zar ne vidiš da time dokazuješ svoju moralnu uspavanost na što, s obzirom na ulogu koja ti je povjerena u obrani prava hrvatskih invalida Domovinskog rata i branitelja, uistinu nemaš nikakvoga prava. Nema dvojbe da u oblikovanju etičkih prosudbi i moralnog djelovanja uglavnom ne pomaže ni broj završenih fakulteta ni visoke titule kao ni broj naučenih jezika. Vidljivo je to i u tvome slučaju. Naravno da bi se trebao pitati koja je bila pozadina ponude i časti koja ti je tako širokogrudno i bez kriterija ukazana. Ali, kako si rekao,  ti se time i ne zamaraš. U tome i jest problem, Bojane. Zbog toga se zapravo i traži tvoja ostavka.

Dakle, trebao si se pitati tko je i zašto odabrao baš tebe da budeš na poziciji pomoćnika ministra hrvatskih branitelja. To je temeljno pitanje i time bi mogao osvijestiti i svoju ulogu u ovoj ružnoj igri bez granica. Je li to nagrada tebi za časnu i domoljubnu žrtvu tvoga pokojnoga oca koju u tom slučaju nisi sam zaslužio pa ti ona i ne pripada? Zašto te, dakle, vlast nagrađuje jer doći na takav jedan položaj za mladog neiskusnog i nekvalificiranog čovjeka svakako je svojevrsna nagrada? Ako je to bila intencija tvojih sponzora, onda je to izuzetno opasna nagrada jer za takvu nagradu, osim što nemaš ni formalnih uvjeta, nemaš ni svojih moralnih zasluga pa te se može i lakše upregnuti za nečastan cilj, ukaže li se za to potreba. Je li taj položaj zalog za posao kojim se omogućuje ostvarenje perfidne igre političke vrhuške kojom se nastoji izjednačiti krvnik i žrtva? Tko bi to mogao bolje odraditi nego upravo netko iz braniteljskih redova ili članova obitelji branitelja i žrtava Domovinskog rata? To je stara oprobana metoda Kominterne o čemu ima podosta literature od strane samih insajdera, primjerice Milovana Đilasa. Te su metode i danas u uporabi (ucjenom učini od žrtve egzekutora).

Zar ne vidiš da tvoji pokrovitelji žele stvoriti percepciju da unutar braniteljske populacije vlada kaos, mržnja i međusobno nepovjerenje i da na tome rade sustavno godinama? Ti protiv toga zla ne možeš ništa učiniti.  Ne poznaješ metode, ne vjeruješ zdravim očima, ne razumiješ i ne cijeniš žrtvu branitelja. Nisi dorastao tim političkim igrama u koje su te uvalili. Svojim ponašanjem i izjavama, radom i djelima u kontekstu Ministarstva branitelja možeš samo pridonijeti većoj šteti i težim problemima.  

Ti izjavljuješ da ne mrziš, da ne znaš mrziti (nikoga). To je svakako jedino dostojno čovjeka. Ali ta izjava imputira da su drugi kojima je razvidna tvoja uloga u odnosu vlasti spram hrvatskih branitelja, mrzitelji, sinovi zla zato jer ukazuju na činjenice sustavnog obezvređivanja žrtve. Zlo se treba mrziti, no čovjeku koji je počinio zlo treba se moći oprostiti.  Ipak, pravda se mora zadovoljiti. Ako zlotvor ne priznaje svojih zločina i nema namjeru svoju krivnju okajati, onda je posve izlišno pa i štetno oprostiti jer zločinac nimalo ne drži do takva oprosta, a time nema ni namjeru štetu popraviti. Nije pitanje  znaš li ili ne znaš mrziti, nego što se može i mora mrziti. Istinu treba svjedočiti. Zlo svakako treba mrziti. Onaj pak tko ne zna ni mrziti ni voljeti niti je spreman za istinu svjedočiti bljutavo je nedorečen u svojim vrijednosnim stavovima pa ga se lako može upregnuti u svačija kola.

Bojane, branitelji nisu mrzitelji. Oni ne traže tvoju ostavku iz mržnje prema tebi već zbog činjenice što vide da su te politički meštri upregnuli u prljav posao koji bi u njihovo ime upravo ti trebao odraditi obezvređivanjem dostojanstva Domovinskog rata i uloge hrvatskih branitelja.  Oni su pogaženi, omalovaženi, prevareni i odbačeni od sustava čija si i ti tragična alatka. Nisu samo oni, nego čitav narod je na koljenima. I zato podupirem od svega srca njihov zahtjev da se raskrinka ova perfidna igra i pokvareni plan, a tebe pozivam da odstupiš i da se vratiš u svoje znanstveno okruženje gdje ćeš na profesionalnom planu moći dokazivati svoje umijeće i domoljublje bez napetosti i frustracija i s daleko više zdravoga uspjeha. Isto to očekujem i od tvoga ministra Freda Matića. Oni koji su vas postavili na ove pozicije nemaju ništa s narodom koji im je ukazao povjerenje na posljednjim izborima. Oni su ga prezreli i ponizili, a vlast treba biti u službi naroda. Kad se otrgne od naroda, onda postaje opasna.

Na kraju bih upozorila i naše hrvatske branitelje stopostotne invalide Domovinskog rata da ne nasjedaju nijednoj političkoj opciji čiji emisari ovih dana kruže oko njihova protestnog šatora nudeći se za medijatore i žrece, od potencijalnih predsjedničkih kandidata nadalje, jer ovo je samo još jedna bitka za Hrvatsku – ni više, ni manje. Nije i ne smije biti bitkom za ničiju poziciju slavu ili utjecaj, već isključivo za Hrvatsku, za dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih branitelja i stradalnika, za istinu o agresiji na našu Domovinu, za budućnost ovoga naroda koji je duboko rezigniran i bolestan od neprestanog iscrpljivanja i egzistencijalnih i političkih šokova.


Prvacima svih političkih opcija ujedno poručujem da ne iskazuju svoju potporu braniteljima svojim javnim pokazivanjem radi skupljanja političkih bodova, nego da to čine diskretno i dostojanstveno, primjereno situaciji i ciljevima ovoga prosvjeda.
 

Zagreb, 4. studenoga 2014.

Uz punu odgovornost, s poštovanjem,

 

 

 

 

 

TUGA TARLE
tarletuga@gmail.com

  

Tuga Tarle je diplomatkinja i promotor hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Au­s­tralija, Slovačka) i društveno angažirana publicistkinja; inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata — Dora 1991.-1996. — pokretač i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže. Sredinom devedesetih članica uredništva časopisa "Matica" Hrvatske ma­tice iseljenika i suradnica više izdanja Hrvatskog iseljeničkog zbora. Osnovala je Hrvat­sko-španjolsko društvo prijatelj­stva u Madridu te Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi.

Objavila zbirku kratkih pripovijetki »Ariadnina nīt« i »Plesne kritike«, te je osmislila i priredila knjigu »Hrvatska —Australija/Novi Zeland, povijes­ne i kulturne veze«; autorica zapaženih eseja iz područja eti­ke, identiteta i migracije kao i pripovijetki, poezije i neobjav­ljenih romana. Surađivala je u mnogobrojnim tiskanim i elektroničkim medijima. 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (210 ocjena)

Komentari

Registracija
 • Ivica_ponovo

  05.11.2014 u 22:31h

  Lijepo sročeno. Po mome mišljenju i prepristojno prema nekome tko dobija plaću na račun HRVI a vrijeđa ih.
  94 82% 21
 • Krescencije

  05.11.2014 u 22:38h

  Poštovana gđo. Tarle, svaka vam je na mjestu. Problem je što sadašnja vlada vrvi takvim nedoraslim apartčicima, a u kojima je vlast probudila lažno samopouzdanje.
  89 80% 22
 • dximtr

  05.11.2014 u 22:46h

  neka si ga oprala, na finjaka. pa nek se mladić malo zamisli nad sobom..ako je to uoće u stanju.
  84 77% 25
 • 愛する

  05.11.2014 u 22:47h

  Gledao sam nu2 nisam dobio dojam da je niti skolovan niti pametan i premlad je da se bavi politikom a da mu tata nije bio to sto je bio ovaj Mladic nebi nikad bio uguran u politiku
  75 78% 21
 • 愛する

  05.11.2014 u 22:45h

  Imati skole i 5 u nekoliko predmeta ne znaci da je covjek obrazovan i pametan, naprotiv
  65 75% 22
 • samazg samazg

  05.11.2014 u 22:51h

  Poštovana Gospođo Tarle, hvala vam na ovom hrabrom i istinitom razmatranju. Rekli ste: Car je gol! A to mnogi nemaju snage! Vi ste rat osjetili na svojoj koži, smrt i vatru pakla gledali svojim očima i, poput većinskog hrvatskog puka, zakonom srca, savjesti i pravednosti ne dozvoljavate izjednačavanje žrtve i brisanje svete uspomene na slavu Domovinskog rata.
  57 77% 17
 • Bojans Bojans

  05.11.2014 u 22:44h

  Intelektualac je i mogao bi raditi mnoge važne poslove ali ne ovaj koji sada radi. Kaj imaju branitelji od njegovih pet jezika i filozofije?
  55 75% 18
 • Bogodol Bogodol

  05.11.2014 u 22:50h

  Svaka čast, mislim da se ovom pismu nema što dodati niti oduzeti, s jedne strane stvarno je napisano pre-pristojno i onaj kome je namjenjeno ako ga uspije pročitati i shvatiti koristit će mu, no mišljenja sam da ovo pismo Bojan neće shvatiti.
  54 75% 18
 • vrt vrt

  05.11.2014 u 22:52h

  hvala Vam g.Tarle na ovom pismu! vrlo argumentirano, odmjereno, pošteno...Bojane, još nije kasno!
  53 75% 18
 • Lea Lezic Lea Lezic

  05.11.2014 u 23:00h

  Ovako nešto može napisati samo otvoren um, blaga i široka duša. A na veliku žalost, ovakvi su u manjini u ovoj zemlji, u kojoj javni prostor zagađuju sitne duše. Ako ima imalo savjesti mladi Glavašević ima o čemu razmišljati.
  47 76% 15
 • grubi

  06.11.2014 u 01:23h

  poštovana autorice.... ama baš svaka Vam je na mjestu. Ne želim ispasti samouvjeren ali u potporu Vašoj tvrdnji i stavu mogu reči i kako sam ja osobno ništa puno manjih akademskih kvalifikacija od Bojana Glavaševića, dakle, visoko obrazovana osoba sa poslijediplomskim studijem i govorim tri strana jezika, ali za razliku od njega nisam sin nego sam izvorni HRVATSKI BRANITELJ od 1991... i sigurno neću biti nikada niti potrkalo u ministarstvu branitelja... a nekmoli nešto više. Ali svejedno ne žalim. Jer, kada vidim tko sve sjedi u današnjoj vladi (53 godine radnog staža van politike na 20ak ljudi ?!?!?), osjećao bih se devalviranim. Hvala Vam još jednom na vrlo osebujnom obraćanju zelenom pomoćniku ministra koji smatra da je u stvari, on jedini u RH kompetentan za to mjesto. Puno sreće
  40 73% 15
 • zgbzoran zgbzoran

  05.11.2014 u 23:48h

  ne znam dal je autorica imala namjeru ili ne, ali ovo se pismo može uputiti cijeloj političkoj vrhuški u državi bez obzira koje boje i malo dublje gledano jasno ocrtava stanje društva koje nema elite već gomila aparatčika u službi šake lopova, šarlatana i velikih egocentrika
  35 74% 12
 • Petrina Petrina

  06.11.2014 u 07:17h

  Gospođo svaka riječ Vam je ns mjestu! A ti Bojane spusti se na zemlju!
  34 74% 12
 • bok

  05.11.2014 u 23:12h

  Gospoda Tuga Tarle svaka vam cast, nemam rijeci, savrseno ste napisali.
  35 67% 17
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 06:22h

  divim se ovoj iskrenosti i istini sticanoj višegodišnjim humanitarnim radom- hvala vam-
  29 67% 14
 • Blizard Blizard

  06.11.2014 u 07:01h

  Mislim da branitelji invalidi Domovinskog rata u ovom trenutku kucaju na sporedna vrata . Zasigurno da se blizi trenutak kada će se otvoriti i vrata na Pantovčaku s pitanjem Josipovicu ,koga je to uglavio na ministarske pozicije koji ovako bahato i s omalovažavanjem vrijeđaju dostojanstvo onih koji su izložili dio sebe ili život za Domovinu .Oni koji hoće nove temelje za Hrvatsku snosice punu odgovornost za buduća dogadjanja .
  26 72% 10
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 06:07h

  treba svakako zahvaliti i Zvonimiru Despotu što nam je omogućio da ovo pročitamo veliko hvala i njemu-
  24 75% 8
 • obican covik obican covik

  06.11.2014 u 04:13h

  Bojane , svaku rijec procitaj po nekoliko puta , i vagni tezinu, njene misli . Gospodjo Tarle , ako je Bojan procitao Vase pismo , nije trebao saune .
  26 65% 14
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 05:58h

  vijerovali ili ne suze mi samo cure divim se ovo je pošteni savijet i trebao bi svaki od nas s njim ići kroz život- hvala vam gospođo Tarle
  25 64% 14
 • verica2 verica2

  06.11.2014 u 08:45h

  Bravo!!! Nešto slično odavno nije objavljeno u hrvatskim novinama! Hvala gđi Tarle što je napisala pismo i "Večernjem" što ga je objavio! Apeliram na sve čitatelje da ga pažljivo pročitaju od prvog do zadnjeg retka.
  23 70% 10
 • 愛する

  05.11.2014 u 23:11h

  Oboje da su bili u gradanskom ratu kad im se raspadala domovina danas bi imali drugo stajaliste a i karijera im nebi bila to sto je, tko zna mozda bi i oni prosvjedovali u kolicima sa braniteljima ako bi imali srecu da prozive domovinski rat
  23 70% 10
 • sohnahoakasaa sohnahoakasaa

  06.11.2014 u 00:50h

  Već dugo poštovana gđo Tarle. Vaš kućni odgoj, vaše obrazovanje i vaš odnos prema istini i pravdi jasno se vidi iz ovog vrlo obzirnog pisama osobi glavašević. Glavašević je odrasla osoba, otac dvoje djece, obrazovan novcima poreznih obveznika ove države po pravima stećenim zbog ubijenog oca, ali ne s istim privilegijima kao ostala djeca poginulih i nestalih branitelja. Djeca koja se 'ne griju kraj ist vatre' kao glavašević, ne rade pa čak ni posao za koji su više nego kvalaificirani. Nema opravdanja za izgovorenu riječ, mišljenje i djela odrasle osobe sa stavom koji ima glavašević. O prestrašnoj rečenici o dvije Zagrepčanke u tramvaju nakon svih onih godina otovrenih domova, vlastitih postelja, hrane, odjeće i najvećeg suosjećanja - ovo izgovara čovjek koji se najbolje osjećao kod Dodiga u Banja Luci. Taj poltron, taj nedostojan poštovanja mladi korisnik svih privilegija koje mu je dala ova zemlja na uštrb tolikih koji je nisu dobili - je nula. Kako je sretan što ne zna čiji je metak ubio njegovog oca, Djeca svih mučki ubijenih, poklanih i nestalih Branitelja kristalno jasno znaju tko je to učinio njihovim djedovima, očevima, majkama, braćom i malim sestrama i rodbini ali i narodu Hrvatskom. Zlo mi je od glavaševića. Majko moja !!!!!!!
  22 67% 11
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 06:01h

  pa zar ima i onih kojima je ovo za vrijeđanje-
  18 72% 7
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 06:19h

  žao mi je što će gospođa TARLE proći još veće izlijeve mržnje i nerazumijevanja od gospođe -REISMAN-zanepovijerovati je taj ljudski mozak od istine do mržnje
  19 63% 11
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 06:40h

  mislim da su mnoge petice sijele na prezime a to nije dobro i u društvu je takvih i previše gledao sam emisiju nu2 i stanković je sva pitanja postavljao -prezimenu-
  20 61% 13
 • aunick

  06.11.2014 u 04:27h

  Neka gospodin BG objavi Radne Obveze koje je u pismenoj formi dobi pri zaposlenju ili, ako je postojao natjecaj za radno mjesto, kopiju istoga gdje bi se dalo iscitati za sto se to BG obvezao pa neka gradjani, ukljucujuci i branitelje, procijene je li BG, i koliko uspjesno obavlja svoj posao. Ako je ocjena da se BG bavio politikom a ne svojim referatom, onda raspisati novi natjecaj za radno mjesto pomocnika ministra Branitelja Hrvatske.
  17 68% 8
 • lonili lonili

  06.11.2014 u 08:01h

  Najbolji i najistinitiji tekst u posljednjih godinu dana.. Svaka čast Gospođo Tarle !
  17 65% 9
 • žorž mudrijaš

  06.11.2014 u 09:11h

  ne ulazeči u detalje ,u potpunosti sam saglasan sa svakom izgovorenom riječju gospođe Tarle,želim samo postaviti jedno ,možda po mom uvjerenju najvažnije pitanje :Tko u Republici Hrvatskoj financira razne ,,Documente,,razne Teršeličke ,razne Pusiče,u čije ime ,neka to javno kaže i objasni nama građanima ,neču reči samo Hrvatima,znači svima,koje se vrijednosti i istine nama plasiraju i u naše ime još i nagrađuju čak i sa pozicije PREDSJEDNIKA REPUBLIKE, i koliko takvih udruga sveukupno ima.
  14 78% 4
 • Mrki medvjed

  06.11.2014 u 09:17h

  Ljudi zaposleni u Ministarstvu branitelja, mora li bi imati ovakav mentalni i moralni sklop, kao gospođa Tarle!
  13 68% 6
 • verakruz verakruz

  06.11.2014 u 09:05h

  Gospođo Tarle. Moje iskreno poštovanje i hvala za ovu svaku napisanu riječ. Iako , ja ne bih bio ovako blag prema njemu, pozadina je čak i mnogo dublja od ove. Nažalost, ovaj mali provodi politiku koja je već duže na djelu, aktere znamo, a "jadničak" im je kao kec na desetku zbog porijekla i prezimena.
  13 62% 8
 • Krapinski Čovjek

  10.01.2017 u 21:54h

  Trla Tuga lan da joj prođe dan.
  1 100% 0
 • Nenoos

  08.11.2016 u 11:44h

  Svaka čast, gospođo Tarle! Pročitao sam pismo dva puta i drago mi je da je netko sa ogromnim iskustvom, bez zle namjere objasnio nekome da bez obzira na visoke ocjene u školama, iste te ocjene ne znače da je netko dorastao dužnosti. A sjećam se i ja i mnogi - u školama, neki su dobivali petice za isto znanje za koje su oni koji nisu imali nikoga iza sebe - dobivali jedinice. Kroz Domovinski rat loši učenici obično su uzimali pušku u ruke, a odlikaši - ostadoše i postadoše odlikaši.
  0 0% 1
 • vrh vrh

  27.05.2016 u 10:25h

  Znači po tome su i podržavatelji zločinačkog ustaškog režima manje vrijedne žrtve...hvala što ste konačno priznali
  0 0% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 08:50h

  evo već imam problema jer pridajem nick na slipo nema križića za pridaju-
  0 0% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 08:49h

  vidim svoje komentare pod drugim nickom koji mi je zaključan na dvi godine tamo iza 2017--a nevidim lavice i ovaj ni prvi put - njih istina jednostavno ne zanima oni su svi po profesiji srbi i čindbenik i stipeprof i ostali-
  0 0% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 08:44h

  upravo bojan to i čini ali ne za hrvate već za svoju naciju -i srbiju-
  1 50% 1
 • EU MOJCA

  20.04.2016 u 19:28h

  ovakvih iznimno inteligentnih puna Hrvatska i još boljih
  0 0% 0
 • odisej22 odisej22

  05.01.2016 u 20:26h

  Tugo i ostali otužni arvati,tko bi uopće viših intelektualnih sposobnosti mogao shvatiti kako vi nikad nećete shvatiti najosnovnije stvari.G.Bojan Glavašević je samo rekao da postoje žrtve i s druge strane.Nije mislio na izvršitelje.I spomenuo je djevojku koja je poginula od ruke dečka koji je bio hrv.brtanitelj.roditelji tog samoubojice imaju sva prava iz zakona o hrv.braniteljima.Roditelji ubijene djevojke nikakva. Eto tužna Tugo latini bi rekli:"Sapienti sat".Ali mi znamo da postoji prazan prostor i da se on uvijek popunjava;lijepo se da živjeti od rata i poslije rata. Nemojte mi serati o domoljublju.Pušku sam nosio od 1990.Nisam policajac.u vojsci do 2003.A ovih profesionalnih rušitelja svega što je demokratsko mi je pun kufer.(Glogoški i vrli porezni obveznik Klemm).
  2 67% 1
 • B Kosa B Kosa

  05.01.2016 u 19:23h

  gdo, Tarle mali je jos zelen, i on je milanovicev covjek i na platnoj listi SDP a i tako se i ponasa
  1 50% 1
 • la_54 la_54

  05.01.2016 u 16:19h

  Ovaj komentar: "Imati skole i 5 u nekoliko predmeta ne znaci da je covjek obrazovan i pametan, naprotiv" je podrzalo mnogo ljudi... OK, ako "obrazovan" ne znaci "imati skole", sto to onda znaci? Mislim da takva podrska toj izjavi govori vise o tome da ljudi koji glasaju nemaju bas neke skole, i ocjene im nisu bile bas "5"...
  2 100% 0
 • Dormen Dormen

  19.06.2015 u 21:51h

  Mi Hrvati smo čudan narod,uz sve te pametne,moralne,obrazovane i časne ljude poput gospođe Tarle,sudbinu nam kroje i vladaju našim životima moralno devastirani političari poput g.B.Glavaševića,prazne duše,i sluge vječnih neprijatelja i krvnika hrvatskog naroda,jednako je trgično da narečeni dolazi iz grada heroja hrvatskog Vukovara,
  1 33% 2
 • skaramuča skaramuča

  07.11.2014 u 21:11h

  Rečeno je sve.Hvala Vam gospodjoTuga.
  1 25% 3
 • sebi sebi

  07.11.2014 u 18:34h

  Samo mi pada na pamet kako je ovo nevjerojatno. Svi ukljuceni u komentare sigurno su oni koji vjeruju kako je uhićenje gradonacelnika " politička konstrukcija". Zanima me je li gđa. Tarle postala čuvena"diplomatkinja i promotorica hrvatske kulture u Čileu, Australiji, Španjolskoj i Slovačkoj" na isti način i zahvaljujući istim sistemima koje imputira obrazovanom, pametnom, dušebrižnom, poštenom mladom čovjeku na kojemu se vidi kako ništa od od svih prljavih igara ne razumije niti želi razumjeti. Osim nje bilo je i drugih pismenih poznavatelja hrvatske kulture, koji o sličnim prigodama za promicanje iste nisu mogli ni sanjati. Glupo je što si jedna baka daje za pravo na ovakav način javno difamirati čitavog jednog čovjeka, upravo zato što je, kako sama apostrofira kao vrlo važno, baka!
  4 100% 0
 • imalinade

  07.11.2014 u 16:06h

  Nevjerojatno, ovo pismo je jako nehumano. Toliko godina humanitarna djelatnica, a nista nije shvatila.
  4 80% 1
 • žoržet žoržet

  07.11.2014 u 12:39h

  Uh. Razvidno je jedino da mu je lijepo rekla - onako s visoka, docirajući iz svoga elitističkoga diplomatsko-humanitarno-publicističkog balončića. Svo to žuborenje o 'očuvanju digniteta Domovinskog rata' samo je izbjegavanje gorke i bolne istine da smo u debeloj banani zahvaljući ponajviše tome što je Tuđmanova vrhuška (uključujući, obilato, i cijelu mu familiju - prisjetimo se samo Netela, Domovine d.d., Zaklade za djecu Hrvatske, Kaptol banke...) devedesetih omastila brke pod okriljem generalsko-predsjedničkog bulažnjenja o 200 bogatih obitelji, u koje su bili svrstavani i danas osuđeni kriminalci. A iz tog 'bespuća povijesne zbiljnosti' sada nas vade slični manipulatori, autokrati i gelipteri, dijeleći nas na neke 'prave i pravovjerne' Hrvate (katolike, heteroseksualce, desničare...) i jugonostalgičarske komunjare. A sve preko leđa 'stoke sitnog zuba' i 'jalnuških diletanata', kako nas je lijepo krstio drugi 'otac domovine'. Jezuš, kak' pasemo - svaki put se zgrozim kad vidim kakvu podršku ima udbaško-obavještajni šljam oko aktualnoga desničarsko-revizionističarskog 'povjesničara', ona agresivno-histerična 'obiteljašica', omnipotetni deliračari gradski i komorski, onikso-oltarski strančari, zaštitarsko-huliganski relikti, nogometna mafija, regionalni poduzetnički lideri sumnjivo stečenih monopolističkih pozicija i slični mračni likovi kojima je ova naša sirota i lijepa zemljica sve napučenija.
  3 75% 1
 • Brumm_Brumm

  07.11.2014 u 10:35h

  Humanitarka i mirotvorka iskeženih zubiju, RAZVIDNO se razgolićuje kao plačenica desničarsko-klerikalnog lobija, nemoralna moralistica. Njena izjava najbolje govori o njenoj moralnoj niskosti: "Nije pitanje znaš li ili ne znaš mrziti, nego što se može i mora mrziti." ... Ghandi se "okreće u grobu" ... :-/
  5 83% 1
 • sestrićna sestrićna

  07.11.2014 u 10:34h

  mali zna o politici koliko i ja o pčelarstvu..a iskusni skh vukovi ga iskorištavaju kao malog janjca..
  1 17% 5
 • gilesfra007 gilesfra007

  07.11.2014 u 10:04h

  Koje li podmuklosti vrle humanitarke!!
  6 86% 1
 • mazg93 mazg93

  06.11.2014 u 23:06h

  Poštovanje i naklon ovoj sjajnoj humanitarki! Ljudskost na nivou...
  1 17% 5
 • Slomitokrilo Slomitokrilo

  06.11.2014 u 20:40h

  Pozdrav braniteljima
  1 50% 1
 • mihailo mihailo

  06.11.2014 u 17:58h

  ovo sve pod šatorom asocira ma revolucionara Muamera Gadafija koi je išao u posjete sa svojim devama od kojih je pio mlijeko a ovdje dozivaju devu mariju da im pomogne ... Kitarovićka će pomoći da se rehabilitiraju generali , tako da će ministar odbrane Kotromanović dobiti nove , značajne snage za nove pobjede . moramo se malo i zezeti , ha ha
  2 33% 4
 • NŠZagrebčanka NŠZagrebčanka

  06.11.2014 u 15:36h

  Iskazujem poštovanje gospođi Tarle zbog njenog humanitarnog djelovanja. No, baš zbog tog poštovanja poprilično me šokirao članak koji sam pročitala. Nisam pripadnica niti jedne stranke, hrvatske sam narodnosti i nemam niti jedan jedini razlog da iznesem ovakvo mišljenje osim iskreosti i potrebe da kao ljudsko biće reagiram na nešto što me poprilično uznemirilo. Namjera da se nekoga pozove na red jer se usudio boriti protiv nagona za mržnjom u sebi nakon svega što je proživio, pokušaj omalovažavanja po svim osnovama,izjave poput "tvog ministra Freda Matića" , dušebrižnički savjeti o tome gdje bi mu bilo mjesto i sl. ispod su razine svake osobe a osobito one koja se bavi djelatnostima poput onih kojima se bavite Vi. No, nije mi sada namjera biti poput Vas pa na isti način komentirati Vaše riječi kao što Vi komentirate njegove nego reći da sam jedna od mnogih koje su ponosne što im Je BG sunarodnjak. Čovjek sigurno griješi u svome poslu kao i svi drugi ali tako jasnu, moralnu i prije svega hrabru osobu već dugo nisam bila u prilici slušati.
  6 67% 3
 • PetarZ PetarZ

  06.11.2014 u 15:00h

  Mladi Glavašević je iskren čovjek dobrih namjera, no to ne znači da je u objektivno pravu. Njegov stav je njegova istina, koja je naivna i prihvatljiva, pa i dovoljno dobra za privatnu osobu, ali ne za i za javnu, službenu osobu na toj funkciji. No, ta je istina u skladu sa pogledima vladajuće ideologije koja je primirano protunacionalna pa njega može iskoristiti, pa i odbaciti kad ga više neće trebati.. Za njegov su stav simptomatične izjave o "idiličnom i višenacionalnom Vukovaru" prije rata (s naznakom da bi to i danas moglo biti tako samo kad bi "buntovne i prkosne žrtve" na to pristale), i o dvije, starije zagrebačke milostive koje su se bezobrazno izjasnile o Vukovarcima u Zagrebu. Po iskustvu mogu reći da je premlad i da su mu trenutni stavovi nezreli i više na osnovi emocija nego realne percepcije rata, povijesti pa i realnosti svjetske politike. Kad kažem "po iskustvu" mislim to doista jer bih prije 20-ak godina i ja mogao misliti slično kao i on. Danas znam da bi to bilo naivno, uvjetovano i potpuno krivo. Pozdrav Petar Z
  1 25% 3
 • postolar postolar

  06.11.2014 u 13:35h

  Cijenjena gosp.Tarle,sa gušton san pročita vaše pismo.Sve ste rekli,sve čista istina i samo istina.Sretan san kad vidin da ljudi kao šta ste vi još u našoj Domovini mogu dobiti medijsku pozornost,iako ovako skromnu,sakrivenu.Vaše pismo,da imamo neovisne medije bilo bi na prvoj stranici svih važnih medija u Hrvatskoj.Hvala
  3 33% 6
 • ptica_rugalica ptica_rugalica

  06.11.2014 u 13:34h

  Lukaburuću, zasiurno bi vaš psihijartar mogao pomoći u novonastalim tegobama koje Vas tište ..
  3 100% 0
 • lukabulic lukabulic

  06.11.2014 u 13:26h

  gospođo tarle - partizani mi blokiraju internet do mprofila ne dopuštaju pristup komentari idu n direkt nas profil rubrika piši moderatoru nblokirana ispeavi grešku tisuće sitnjica od strane partije vkoja bovda najblasže rečeno zgraža se na vaše pismo po njima nedopustiv skandal ili što već i što mi preostaje u danu vas otključaju i nakon dva komentara zaključaju na spomen josipovića svi na zadnjim nogama - boi sam na temi brezovica i josipović i čudim se bio je srb omiljeno misto za lipe kape .--najednom ispade komentar stranica nesta klikati mogu ntri godine ništ ne funkcionira to sve moje tegobe sa računalom rade ljudi ive josipovića -i onda se čudimo ko je b.g. i ko gsa je namijestio ..sve je rečeno-žželim mnormalni pristup nsvom računalu-
  0 0% 4
 • ptica_rugalica ptica_rugalica

  06.11.2014 u 13:08h

  Sve je lako rješivo ... "Branitelji" ne postoje ... Postoje samo VOJNI OBVEZNICI. (nakon 08.10.1991.) ... Prije toga dozvoljavam pojam branitelja .... A ako si branitelj onda si volonter ... Ako nisi VOJNI OBVEZNIK onda si se ti borio za neku SVOJU Hrvatsku .......... Žao mi je gospodo / drugovi, ovo je Država svih nas koji smo se borili PROTIV uniformi kada izborimo pobjedu .... (Posebno mi se "srce cijepa" ako ste stradali u Bosni) .............
  6 86% 1
 • mali ante mali ante

  06.11.2014 u 12:53h

  Zašto javnost, novine, televizija, svi "blagonakloni" stručnjaci, a ponajviše politika i političari, ne bi češće spomenuli ovakve borce za ljudska prava i humanitarce ? Zašto se u prvi plan guraju Pusići, Teršelićke, Jovići, Vrabeci...i da ne nabrajam dalje...ostali "ljubitelji Hrvatske"? Moje mišljenje ...još je previše ostataka komunizma, titoizma i svih onih koji Hrvatsku doživljavaju kao poligon za osobno bogaćanje i promicanje svojih propalih ideologija. Vama poštovana gospođo Tarle svaka čast na moralnoj priči nad kojom bi se svaki od nas trebao zamisliti. Također piscu ovog teksta, gospodinu Despotu, moja osobna zahvala što hrabro stoji na putu boljitka Hrvatske
  1 14% 6
 • ilija.tadictutic ilija.tadictutic

  06.11.2014 u 12:51h

  Veseli me spoznaja da postoje osobe poput gospođe Tarle, Gospodin Glavašević je mlad i doista neiskusan za politiku, to je pokazao kod Stankovića, šteta za njega što si je dozvolio da iskoriste njegovu sudbinu.
  2 22% 7
 • ptica_rugalica ptica_rugalica

  06.11.2014 u 12:49h

  Mladi Glavašević lijepo je pojasnio : Vukovar 1991. ... Uzbuna ... Ivanka i Jovanka žure u sklonište .... Pada granata i obje teško stradavaju ..... Ivanka dobije svu pomoć od Države - Jovanka ništa .... Bojan se SAMO zalaže za SVE žrtve zločina NAD Hrvatskom ... ...... Većina ovdje ne misli tako . Zašto ne kažete da OVO nije VAŠA Država ...- Vaša Država je USTAŠKA RH ....... Dakle, VAMA je mjesto u Argentini, Australiji, Canadi .... Široke vam države ....... Skinite više uniforme sa sa "prve crte" centra glavnog grada I ODITE ... Pustite LJUDE DA ŽIVE.
  6 75% 2
Pregledaj sve komentare