navigacija

Prva studija o JNA u Hrvatskoj i Sloveniji do 1968.

Registracija
 • malaispravka malaispravka

  20.04.2017 u 18:29h

  JNA po svojoj definiciji je bila kruta, federalisticki orijentirana komponenta jugoslavenskog drustva, posve postedjena od nacionalizama kakvi su se pojavili 80-ih. A kad su oni nastupili, plima bezumlja je preplavila i nju. Rezultat svega toga bio je njen rascjep i posrnuce osamucenog slona u staklarskoh radionici, gdje je najvise nastradali prvo Hrvatska i njeni gradjani, a potom i BiH. No, rat nije zasluga JNA, nego nacionalistickih kretanja u Srbiji te posljedicnih nacionalizama i separatizama u Sloveniji te Hrvatskoj, koji su stvorili prekaoticnu situaciju da bi se ona razrijesila u godinu dana. Razdruzivanje je trebao biti proces od barem 5 ili vise godina, a ne da se to radi prakticki preko noci. Za mene je HDZ i Franjo Tudjman veci krivac za rat u Hrvatskoj, naravno poslije Milosevica koji su ipak bili glavni podstrekaci rata, nego ta JNA.
  6 75% 2
  • sdfgffghwrthqwrth

   20.04.2017 u 19:44h

   potpuno istinito, objektivno...a rezulatat svega da smo svi postali siromasi i zadnji na društvenoj ljestvici eu....kao nekada albanci, mađari, bugari rumunji... a sada se i njima klanjamo...to je nama naša borba dala......
   2 100% 0
  • EU Srbin EU Srbin

   20.04.2017 u 20:43h

   naravno da je do razlaza trebalo doci kao sto su ucinili Slovaci i Cesi, koji su se samo neformalno razisli da bi se nakon par godina ponovo ijedinili u EU. obican covjek i nije primjetio razliku. ali predsjednik kod Ceha i Slovaka je bio umjetnik, pisac i kulturnjak Havel, a kod nas stara komunisticka i nacionalisticka garda poput Kucana, Tudzmana, Grigorova i Slobe, te konzervativni islamski nacionalista Izetbegovic koji su izglasani od mahom nepismenog i slabo obrazovanog ruralnog stanovnistva. Mi se nikada ni priblizili nismo pismenosti jednih Ceha, Poljaka i Slovaka, uprkos besplatnom skolovanju. Nas seljak slusa popove i hodze, a skola mu je bila i ostala mrska
   1 100% 0
  • DŠ.....

   20.04.2017 u 21:51h

   Točno tako. Milošević i Tuđman onemogućili su Markovićeve reforme. Dva loša ubiše Miloša.
   0 0% 1
 • DŠ.....

  20.04.2017 u 16:38h

  Bez JNA nikada sve hrvatske zemlje ne bi bile okupljene pod jednom zastavom i vlašću Hrvata. Srbima valja zahvaliti što su prihvatili da vrhovni komandant bude pripadnik naroda koji je u ratovima doživljavao teške poraze i nije se mogao pohvaliti osobitom vojničkom tradicijom. No svejedno su to zanemaraili, a kao prilog tomu treba dodati i činjenicu što su Hrvati bili ministri obrane od 1945. do 1967. godine.
  3 60% 2
  • EU Srbin EU Srbin

   20.04.2017 u 20:38h

   pa Srbi su morali prihvatiti jer ih je okupirala Crvena Armija na poziv KPH sa Hebrangom i Titom. Oni su se odma preselili u kraljevske odaje i onda se medjusobom pokrvili za vlast. Srbi su bili samo posmatraci jer protiv CA zaista nije bilo nikakvih sansi. Zapitajte se zasto Tito nije kreno u oslobadjanje Zg 1944 nego na Bg? To i jeste razlog prvog rascjepa izmedju Koce i Tita jer je vojska bila na 40tak km od Zg u Baniji i Kordunu te citave Dalmatinske divizije zeljne osvete za izdaju i spremne da idu na sjever. To je bilo i jedino logicno vojnicko rjesenje za brzo slamanje NDH i zavtsetak rata. Titi je prioritet bila Drazina Srbija vjerovatno i zbog sujete i nerasciscenih racuna jos iz Uzica 1941.
   1 100% 0
 • aunick aunick

  21.04.2017 u 08:04h

  Nije JNA izazvala rat ali se lahko poistovjetila sa srbijanskim nacionalizmom i fasismom. Evo nesto iz osobnog iskustva. Mlad tridesetogodisnjak 72 napusta RM i jos jedan Hrvat i jedan Slovenac. Na podmornici je nas bilo pet oficira. Srbi su ostali. Da li je to slucajno, a istinito je provjerite.
  0 0% 0

Pošaljite komentar

Samo registrirani i ulogirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!