
Pravo je vrijeme za početak skupljanja svih potrebnih sastojaka, ako želite ove godine za Uskrs bojati jaja prirodnim sastojcima.
Osnovno su, jasno jaja. Domaća jaja dolaze u raznim veličinama, nijansama, svjetlija, tamnija. Upravo su te nijanse detalj koji će dati raznolikost ukupnom dojmu. Bijela jaja će također dati jasnije i žarkije boje.
Ostali potrebni sastojci će se naći u svakoj kuhinji: crveni kupus, ljuske od luka crvenog i ljubičastog, kurkuma, vino i kupinovo vino... Princip bojanja jaja je da se jaje kuha u vodi sa sastojcima koji će dati boju ljuski, uz dodatak alkoholnog octa. Ocat ovdje ima ulogu smekšati ljusku jajeta i tako omogućiti boji da se bolje primi.
Ovaj postupak nije nimalo romantičan. Kuhinjom će se prožimati vrlo intenzivni mirisi. A imate mogućnost to raditi u ljetnoj kuhinji ili vanjskom ognjištu - topla preporuka.
Dodatno, posebno je tradicionalno kod bojanja jaja ljuskama luka, da se jaja ukrase listovima ranih biljčica i tako da se dobije kontrast boje ljuske jaja koja nije bojana na mjestu listića i crvene boje nastale od luka. Jaje se obloži željenim ukrasima ili konopčićem, obujmi se najlonkom kako bi se isto zadržalo na mjestu.
Vrijeme kuhanja će ovisiti o intenzitetu boje koja se želi dobiti. No, osnovno je da se jaje skuha u tvrdo kuhano jaje. Kasnije se može ostaviti u loncu dok se ne ohladi. Također treba voditi računa da se jaje ne prekuha i onda pukne.
Uz sve kombinacije osnovno je u vodu dodati žlicu do dvije octa.
Kurkuma: 1 jušna žlica kurkume - žuta jaja.
Ovdje valja reći da ako su jaja već sama tamne boje, da učinak kurkume neće biti vidljiv. Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja.
Crveni kupus: jedna srednje velika glavica sitno nasjeckana - plavo, ljubičasta jaja.
Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja.
Ljuske od luka: koliko god ih uspijete skupiti, barem da pokriju jaja u loncu - crvena boja jaja.
Dobre su sve nijanse jaja, čak i one tamne.
Kupinovo vino: pola do jedan decilitar - tamno ljubičasta.
Bijela jaja će biti svijetlo ljubičasta, a tamna jaja će biti gotovo crna.
Špinat, cikla, crno vino, borovnice sve što pušta boju može se iskoristiti za bojanje jaja ili tako da se jaja kuhaju u otopini ili da se već skuhana jaja potapaju u vodu u kojoj se kuhao špinat ili cikla. Tako se ne troše vrijedni sastojci, hrana samo za bojanje jaja, nego se iskoristi samo voda u kojoj su se kuhali. Nakon što se jaja izvade iz vode i osuše, mogu se ispolirati svinjskom mašću za sjaj.