Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Pripremite sve za bojanje jaja prirodnim sastojcima

Želite li jaja obojiti prirodnim sastojcima, znajte ovaj postupak nije nimalo romantičan. Kuhinjom će se prožimati vrlo intenzivni mirisi. Prednost je što sve sastojke jednostavno nabavite ili već imate kod kuće, a lepeza boja će ovisiti o vrsti jaja i vremenu kuhanja.
Objava 29. ožujka 2021. 0 komentara 1622 prikaza
100 bofora. Jaja za Uskrs bojana prirodnim sastojcima
100 bofora. Jaja za Uskrs bojana prirodnim sastojcima
Jaja za Uskrs bojana prirodnim sastojcima

 

Pravo je vrijeme za početak skupljanja svih potrebnih sastojaka, ako želite ove godine za Uskrs bojati jaja prirodnim sastojcima

Osnovno su, jasno jaja. Domaća jaja dolaze u raznim veličinama, nijansama, svjetlija, tamnija. Upravo su te nijanse detalj koji će dati raznolikost ukupnom dojmu. Bijela jaja će također dati jasnije i žarkije boje.

 100 bofora - bojanje jaja

Ostali potrebni sastojci će se naći u svakoj kuhinji: crveni kupus, ljuske od luka crvenog i ljubičastog, kurkuma, vino i kupinovo vino...  Princip bojanja jaja je da se jaje kuha u vodi sa sastojcima koji će dati boju ljuski, uz dodatak alkoholnog octa. Ocat ovdje ima ulogu smekšati ljusku jajeta i tako omogućiti boji da se bolje primi. 

Ovaj postupak nije nimalo romantičan. Kuhinjom će se prožimati vrlo intenzivni mirisi. A imate mogućnost to raditi u ljetnoj kuhinji ili vanjskom ognjištu - topla preporuka.

Dodatno, posebno je tradicionalno kod bojanja jaja ljuskama luka, da se jaja ukrase listovima ranih biljčica i tako da se dobije kontrast boje ljuske jaja koja nije bojana na mjestu listića i crvene boje nastale od luka. Jaje se obloži željenim ukrasima ili konopčićem, obujmi se najlonkom kako bi se isto zadržalo na mjestu.

Bojanje jaja crvenim kupusom

 

Vrijeme kuhanja će ovisiti o intenzitetu boje koja se želi dobiti. No, osnovno je da se jaje skuha u tvrdo kuhano jaje. Kasnije se može ostaviti u loncu dok se ne ohladi. Također treba voditi računa da se jaje ne prekuha i onda pukne. 

Uz sve kombinacije osnovno je u vodu dodati žlicu do dvije octa.

Kurkuma: 1 jušna žlica kurkume - žuta jaja.
Ovdje valja reći da ako su jaja već sama tamne boje, da učinak kurkume neće biti vidljiv. Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja. 

Crveni kupus: jedna srednje velika glavica sitno nasjeckana - plavo, ljubičasta jaja. 
Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja. 

Ljuske od luka: koliko god ih uspijete skupiti, barem da pokriju jaja u loncu - crvena boja jaja.
Dobre su sve nijanse jaja, čak i one tamne. 

Kupinovo vino: pola do jedan decilitar - tamno ljubičasta.
Bijela jaja će biti svijetlo ljubičasta, a tamna jaja će biti gotovo crna. 

bojanje jaja kupinovim vinom

Špinat, cikla, crno vino, borovnice sve što pušta boju može se iskoristiti za bojanje jaja ili tako da se jaja kuhaju u otopini ili da se već skuhana jaja potapaju u vodu u kojoj se kuhao špinat ili cikla. Tako se ne troše vrijedni sastojci, hrana samo za bojanje jaja, nego se iskoristi samo voda u kojoj su se kuhali.  Nakon što se jaja izvade iz vode i osuše, mogu se ispolirati svinjskom mašću za sjaj. 

100 bofora. Jaja za Uskrs bojana prirodnim sastojcimaFoto: 100 bofora. Jaja za Uskrs bojana prirodnim sastojcima 1 / 9

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.