Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Adventski kalendar - napravite sami

Objava 24. studenoga 2016. 0 komentara 508 prikaza
adventski kalendar - 100 bofora
adventski kalendar - 100 bofora
adventski kalendar - 100 bofora

Ako ste odlučili sašiti adventski kalendar, evo nekoliko trikova i korisnih uputa kako to napraviti.
Odredite veličinu
Prvo odlučite kakav kalendar želite, odnosno koliko džepova da ima. Advent ili došašće započinje prvom od četiri nedjelje prije Božića pa traje do Badnjaka. Tako adventski kalendar, ovisno kako koje godine može imati 28 dana kao na primjer ove godine, a može i 21. Uvijek, ako se želi imati neka univerzalnost, pa da se uradak može koristiti i naredne godine, dobro je izabrati neku sredinu.

 

Kakve ćemo džepove?
Jednom kada im znamo broj, pitanje je kakve džepove želimo, a tu je i pitanje ustvari što ćemo u njih stavljati. Najjednostavnije bi bilo sašiti u par redova nekoliko dugačkih traka i prošiti ih poprečno. Malo više truda zahtjeva se kada se radi svaki džep zasebno, ali tada vam na volju ostaje beskrajna mašta u odabiru oblika, dezena, ukrasa…
Zgodno je također dodati volumen džepovima, pa da oni postanu tobolci, preklapajući ih na dnu ili sa strana.

Tobolac sa ušivkom sastraneDavanje volumena džepu preklopom


Krenimo sa šivanjem
Strpljivo i uredno posložite svoje džepove na radnu plohu kako biste bili sigurni koliko materijala za podlogu trebate odrezati. Materijal za podlogu bi možda najbolji bio neki keper, ali i obično platno će biti dostatno, ali u tom slučaju preporučam staviti podstavu. Ja sam podstavu stavila nakon što sam ušila sve džepove.

Dodavanje podstave


Brojevi
Spretniji ili oni sa boljom opremom će radije prošiti brojeve ili izvesti, ako imaju tu opciju na mašini. Ja sam ovdje koristila flomaster za tkanine kojim sam ispisala brojeve na pamučnoj zakrpi koja se zatim glačalom prilijepi na platno.


Brojevi na adventskom kalendaru


Završni detalji
Ne zaboraviti ušiti trakice ili omče za koje će se kalendar objesiti. Ovdje sam ušila sa stražnje strane jedan duboki džep u koji se može ugurati štap, kako bi dao cijeloj tkanini čvrstinu i da bi zadržala oblik.


Ušivak za štap, ojačanje


 

Nadam se da ste našli dovoljno inspiracije i odgovora na pitanje kako se to radi! Veselo šivanje i vesele pripreme za blagdane!!!

 


šivanje adventskog kalendara


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.