Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Aktivnosti za vrijeme praznika za kreativce i prirodnjake

Zimski praznici su na vidiku  - jeste li spremni? Pripreme za Božić i Novu godinu su u tijeku, kao i posljednje školske obveze u ovom polugodištu. Spremni ili ne za Božić, on će doći i sve će se nekako posložiti, pa makar u zadnji tren. A onda?
Objava 13. prosinca 2018. 0 komentara 296 prikaza
Hranilica za ptice
Hranilica za ptice
Hranilica za ptice

Bilo bi dobro imati u rukavu nekoliko kreativnih i mudrih ideja koje možete ponuditi za vrijeme zimskih praznika, ako ništa onda za odlijepiti poglede s raznih ekrana. 
Evo mog prijedloga koji okuplja cijelu obitelj, a možete uključiti i susjedu s drugog kata ili bilo koga tko vam se učini da bi ga moglo zanimati i tko bi bio dobro društvo.

Zabavite se s pticama

Zima je doba kada je potrebno nadohranjivati ptice u njihovim staništima. Zabavite se spremajući im slasne (i masne!) zalogaje. Ako ste vješti s drvom, gradnja kućice za ptice je uvijek dobra zamisao. 
Važno je imati na umu jednu stvar kod hranjenja ptica, a to je da se one lako naviknu  i postanu ovisne o novom izvoru hrane. Toliko da će točno znati i sutra i opet, doći na to mjesto na koje ste ostavili hranu za njih. Kažu da ako prestanete davati hranu ili zaboravite na njih, one će i dalje dolaziti i čekati, a u ovo zimsko doba to može biti i pogubno za njih, jer se neće snaći za novi izvor hrane. 

Ptice se hrane zrnjem i sjemenkama. Posebno vole kada je sve to umiješano sa žlicom masti. Sve to možete kombinirati s češerima i šišarkama koje ste pokupili u prirodi i ponuditi našim pernatim susjedima. 

I već, vjerujem da je i vama upravo sinula kreativna ideja na pamet - zašto ne ukrasiti neko obližnje crnogorično stabalce ukrasima koji su ujedno i hrana za ptice! Kuglice sjemenki umotane u mast ili niska kikirikija u ljusci... Nastavite niz sami! 

 

S obzirom na to da je lišće već gotovo potpuno otpalo s grana, otvara se još jedna zanimljiva aktivnost. Promatranje ptica. Ptice perivoja Maksimir je publikacija Javne ustanove – Maksimir, koja može poslužiti u ovoj avanturi. Brglijezi, vrapci, sjenice, grmuše ali i veće ptice sigurno će se naći u kadrovima foto aparata. 

Na stranicama Hrvatske agencije za zaštitu okoliša može se preuzeti Atlas ptica gnjezdarica grada Zagreba i tamo možete provjeriti koje su ptice zapažene u vašem kvartu ili kvartu koji planirate posjetiti. 

Kada se vratite unutra ili za dane kada je prehladno ići vani djeca mogu voditi dnevnik onoga što su vidjeli, spremati fotografije i proučavati koje su ptice sve spazili, kada i gdje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.