Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Alternative aktivnostima nakon vrtića i škole u pandemiji?

Vrijeme je da pojednostavnimo svakodnevicu u kojoj ćemo se osjećati sigurno.
Objava 25. kolovoza 2020. 0 komentara 688 prikaza
Aktivnosti na otvorenom
Aktivnosti na otvorenom
Aktivnosti na otvorenom

Vrtićanci po mom mišljenju, kojeg ne propuštam dati do znanja svima koji pitaju, ne trebaju aktivnosti nakon vrtića. Nestrukturirana igra, slobodna igra u parku i razgovor uz put do kuće je po meni bolje provedeno vrijeme. Brojanje vrapčića, pa ako treba i na engleskom djelovat će blagotvornije nego vođenje, dovođenje i konačno ostavljanje malca s nekim drugim da provodi i to nešto malo vremena što nam je ostalo u danu. 
Blagotvorno na nas, jer u već gustom rasporedu si namećemo i obavezu, a i trošak koji je nametnut trendovima ili željom da nam dijete ne zaostaje u nekom polju života, već u petoj godini ili taman kad je napunilo tri godine (jer eto ne upisuju mlađe od tri, huh). 
Blagotvorno i na njih, jer vjerujte – mi smo im društvo za kojim čeznu cijeli dan. 
Posebno, kada već u pet sati zimi je mrak, a pred dvadeset minuta smo tek izašli iz vrtića. 
Iz svog iskustva mogu reći da, ako nije u pitanju nedvojbeni sportski talent u slici nove Nadie Comăneci ili Michaela Phelpsa čak i sportski aspekt je u vrtiću sasvim dobro pokriven. 
U pandemiji će mnogima ova odluka da poštede mališane dodatnih organiziranih aktivnosti u zatvorenom lakše pasti.

No, što im ponuditi u zamjenu, a da mi ne propustimo ugledati neki prirodan talent, skriven od svakodnevne svjetlosti, a djeca da se ne izgube u ponoru koji im nude ekrani, raznih veličina?

 

Školarci  su nakon produženog boravka umorni, ali često puni energije.
Umorni su od sjedenja, pravila, čekanja da dobiju zadatak, čekanja da ga zgotove.

Svakodnevne aktivnosti na otvorenom koliko god to vrijeme dopusti do zime mogu postati rutina u ovom pandemijsko vrijeme.  Njima bismo se i mi stariji trebali priključiti. Hodanje, pješačenje u prirodi, rolanje, vožnja biciklom i slične aktivnosti na otvorenom su sigurne po pitanju korone, a idealne za provesti kvalitetno vrijeme. 


Kreativan stol
Kada treba ostati doma, neka stol nakon večere ostane mjesto okupljanja. Organizirajte različite materijale za slikanje, šivanje, pletenje, modeliranje… što god vam se sviđa i nađete primjerenim. Neka sav pribor bude uredno razvrstan u teglicama, posudama, kutijama, da se do njega može jednostavno doći i još važnije da ga se brzo može pospremiti i opet koristiti.
Sigurno nećete i ne morate taj dan završiti započeto, zato je zgodno imati prostor na koji će se sve maknuti, da ne smeta i sutra ili kad je prilika ponovno nastaviti. 

Svatko može biti kreativan, kreativnost se stvara, nastaje. 

Domaćinstvo 

Ah, pa to je bar jednostavno. Uvedite vlastite satove domaćinstva, kada već škole neće. Mene iznenađuje uglavnom, kako su odrasli, oni koji su imali priliku pohađati domaćinstvo u školi, vidno oduševljeni činjenicom u kojoj su mjeri djeca oduševljena kada steknu vještine koje im svakodnevno uskraćujemo. 
Skuhati nešto, zašiti zakrpu... ma naći će se toga. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maris (@maris.100bofora) on

 

 

Vrtlarenje je idealna kombinacija boravka na otvorenom, učenja i druženja. A višestruko korisno za kućni budžet. Privlači li vas ideja, a nemate komad zemlje za vrt, možda u vašem gradu postoje gradski vrtovi gdje se može dobit parcela na određeno vrijeme. 


Vrijeme je da pojednostavnimo svakodnevicu u kojoj ćemo se osjećati sigurno. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.