Blogosfera 100 bofora

Četrdeset dana da smanjite količinu papirnatog otpada iz kuhinje i domaćinstva

Pred nama je četrdesetnica - što možemo učiniti za našu svakodnevicu? Možemo li u danima pred nama smanjiti nepotrebni otpad koji proizvodi naše domaćinstvo?
Objava 14. veljače 2018. 1 komentara 1540 prikaza
Foto: herbal-consultant.com
Foto: herbal-consultant.com
Kuhinja koja diše: Smanjimo količinu papirnatog otpada iz domaćinstva

Živjet skromno danas polako dotiče ekološku ideju i želju za smanjenjem nepotrebnog otpada kojeg sami svakodnevno proizvodimo. Naše bake, prababe su živjele skromno, mnogi će se složiti. Sigurna sam da im nije bilo ni približno dostupno kao danas imati na dohvat ruke rolu kuhinjskih ubrusa. Sjećam se svoje babe koja bi prala plastične vrećice i spremala za ponovnu upotrebu. Svi smo puhali nos u krpene maramice.

U ovoj četrdesetnici izazivam vas da smanjite količinu papirnatog otpada iz domaćinstva koristeći manje papirnatih kuhinjskih ubrusa i papirnatih salveta. Svi ovi papirnati kuhinjski ubrusi su vrlo zgodni i većinu vremena ih vjerojatno nesvjesno koristimo, samo zato što su nam pri ruci. Zato je prvi korak da rolu papira maknemo iz vidokruga. Daleko od očiju... daleko od nepotrebnog korištenja.
Osim kuhinjskih krpa, koje normalno koristimo, ne bacimo, nego operemo sušimo možemo uvesti i ostale vrste krpica koje ćemo namjenski koristiti. Dio odvojiti za brisanje kuhinjskih površina, blagovaonskog stola na primjer... Ovo možemo izraditi od neke pamučne odjeće koju smo predodredili za otpis ili reciklažu. Jednostavno izrezati ju na komade. Tekstil od pamučnih majica čak nije potreba ni porubljivati - on će se sam zafrkati na rubovima. Nakon nekog vremena krpice će biti zaista iskorištene i onda ih se može dati na reciklažu.
Po meni je važno imati dovoljnu količinu krpica da se može napuniti jedna mašina za pranje. Tako da se ne moraju miješati s ostalom robom.

ekološki platnene maramice


Osim kuhinjskih papirnatih ubrusa i drugdje postoji prostor gdje se može smanjiti nepotreban otpad. Primjerice u kupaonici - platnene blazinice i maramice.
U mojim prijašnjim postovima možete pronaći detalje o tome kako je nastala potreba za ovim maramicama još dok su cure bile u pelenama. Pisala sam i o tome kako jednostavno uz malo organizacije možete i napraviti sami ovakve krpice – pripremite sav materijal, a za završno rubljenje odnesite ih krojačici u susjedstvu. Zabavit će te se odabirom uzoraka, razmišljanjem o veličini maramica koje će zadovoljiti potrebe tvog doma, a na kraju ćeš uposliti i šveljicu u kvartu. Savršen krug.

Kako koristiti platnene maramice?
Ja koristim platnene maramice po kući kada god mi treba maramica. Eto, jednostavno je. Za brisanje slinavih nosića, posebno kod duljih prehlada kada obične, jednokratne maramice mogu dobro nadražiti kožu ispod nosa. U tom slučaju mekane flanel krpice nemaju zamjenu. Peru se s ostalim rubljem na 60°C, normalan ciklus. Zgodno ih je na pranje staviti u mrežastu vrećicu kako se ne bi rasule po mašini. Platnene maramice će se zgužvati u male smotuljke, pa ih u protivnom morate tražiti po perilici. Obzirom na to da će se prilično zgužvati, bit će ih potrebno ispeglati. Peglanjem na visokoj temperaturi ćemo ih učiniti dodatno sigurnijim na moguće bakterije. Umjesto omekšivača ja koristim ocat.

platnene maramice - 100 bofora

nakon pranje - glačanje platnenih maramica i blazinica 


ekološki platnene maramice

Platnene maramice za svaki dan - 100 bofora


 

  • Deleted user:

    Predlažem onome koji piše da treba koristiti platnene maramice neka ih pokuša oprati posebno nakon jake prehlade. Ako želite manju upotrebu papira nekoga ga proizvođači prestanu proizvoditi. Slično kao sa cigaretama neka države donesu zakon o manjoj upotrebi papira.