Blogosfera 100 bofora

Dječja soba uređena za slobodnu igru

Nikad dovoljno ideja za organizaciju odlaganja u dječjim sobama .
Objava 04. studenoga 2018. 0 komentara 1179 prikaza
100 bofora, lanene korpe
100 bofora, lanene korpe
100 bofora - korpe za igračke - Anine lutke

Ako je soba vaše djece pretrpana igračkama prvo morate napraviti dobru inventuru i riješiti se barem tri četvrtine tih igračaka. Ako vam se samo čini da imate previše igračaka, moglo bi biti da ih se trebate riješiti oko pola.
Dobra vijest je da je pred nama ono doba godine i da će se mnogi razveseliti vašim viškovima.

Dobro. Oslobodili ste dječju sobu igračaka s kojima se ne igraju, igračaka koje su prerasli, igračaka kojima fale dijelovi ili više ne rade, igračaka za koje nikada niste ni znali čemu služe... Koliko se god trudimo da nam se to ne dogodi, djecu se danas često dariva. U trgovinama su dostupne svakakve igračke. Vrlo brzo se police napune stvarima koje zaista nikome ne trebaju i ne služe. Činit će se da su se djeca vezala baš uz svaku stvarčicu i elaborirat će vrlo vješto zašto ova ili ona stvar treba ostane.

Ako još u ranoj dobi propustimo moderirati ovaj prostor, vrlo brzo ćemo se naći zatrpanima u gomili svakojakih gluparija. Naravno, imajte obzira prema njihovim osjećajima dok to radite.

Velike korpe i vreće za igračke mi izbjegavamo. Smatram da ako igračka ili plišanac može biti na dnu spremišta, daleko od očiju - isto tako može biti spremljen u spremištu na tavanu, podrumu ili negdje van dječje sobe na nekom ormaru. Ideja je osloboditi što više prostora u dječjoj sobi. 

100 bofora - korpe za igračke


Radije koristimo više manjih spremišta kod kojih je odmah vidljivo što je u njima. Trudimo se da sve ima svoje mjesto, uvijek isto mjesto na koje se vraća. Glazbena kutija, kutija s kockama, polica na kojoj su društvene igre... nije neka mudrost.
Male korpice s druge strane obožavamo. Uvijek imamo i nekoliko njih praznih sa strane i stavljeno je djeci na volju što će u njih spremati i sortirati. Tako smo učinili djeci njihove stvari njima dostupnima. Važno je da mogu doći do stvari koje žele.
Na ovaj način se potiče slobodna igra. Previše igračaka djecu prenadražuje. Od silnog izbora ne znaju što bi prvo uzeli, nisu sigurni bi li radije ovu ili onu igračku i igra često završava tako da se ne igraju uopće.

100 bofora - korpe za igračke

Ostavite na polici dio na kojem ćete izložiti neku posebnu knjigu ili igračku, kao mali izlog u sobi. Rotirajte knjige i igračke tako da je uvijek i nešto novo u ponudi.

100 bofora - korpe za igračke

100 bofora - korpe za igračke

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.