Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

EU planira zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda - mi možemo i bolje od toga!

Pravo pitanje je kada će ti gospođa na blagajni reći - a gdje vam je vrećica gospođo?
Objava 09. lipnja 2018. 1 komentara 279 prikaza
100 bofora, platnena torba za tržnicu
100 bofora, platnena torba za tržnicu
100 bofora, platnena torba za tržnicu. Zelena torba boje kadulje

EU planira uvesti zabranu korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda. Do sada su prozvane samo slamke i još neki predmeti minornog značaja, no pravo pitanje je kada će se zabraniti jednokratne plastične vrećice. Jer, ruku na srce - kako ćemo piti shake u nekom fast foodu neće dotaknuti previše ljudi, niti kako će djeca iz istih sretna trčati s balonima na štapu ili uzici... Nemam osjećaj da će nas to spasiti, ali je valjda diplomatski procijenjeno da treba s nečim krenuti.

Pravo pitanje je kada će ti gospođa na blagajni reći - a gdje vam je vrećica gospođo? Drago mi je da se podiže svijest o tome da svatko, krenuvši od svog doma, svoje kuhinje, svog praga može učiniti razliku. Na društvenim mrežama se pojavljuju pozivi: "kada ideš s plaže, ponesi tri komada smeća sa sobom" . Vrijedi za bilo koji odlazak u šumu, prirodu...

Prije nego dočekamo tu zabranu, možemo sami preventivno djelovati i već sada donijeti odluke za naše domaćinstvo. Plastična vrećica, neki će reći - može se koristiti više puta, nije jednokratna. Ali, koliko se je vas potrudilo, recimo oprati uprljanu plastičnu vrećicu? Eventualno bi poslužila još jednom kao vrećica za smeće i to je njen kraj. U redu, nije to ni loš kraj. Ponovno je iskorištena i završila je na odlagalištu. Misija izvršena.
 

100 bofora i bobica.eu OPG jagode, maline, trešnje

Gdje ima prostora za napredak?

Veliko zagušenje plastikom dolazi od ambalaže svježe hrane, a po meni se ono može najblaže i najprije suzbiti - jer tu odluku donosimo mi, krajnji kupci sami. Trgovine i trgovinski lanci će, po meni sami donijeti odluke koje će ih približiti ovoj priči, jer će to postati trend. Nepotrebno pakiranje već zapakiranih proizvoda ili svježe hrane. Prestat će vam nuditi jednokratne vrećice i plasirati bio razgradive.

No, mi smo tu da priču o jednokratnoj plastici učinimo trendom. Ako slučajno krenete na tržnicu, a da niste ponijeli svoje platnene vrećice ili kolica - ovdje ćete zaraditi najviše negativnih bodova. To je, jednostavno mjesto gdje se vrećice lete k'o blesave.
Svaka kumica na banku ima svoju šaržu od stotinjak vrećica i samo kidaju i trpaju vam svoje svježe, mukom uzgojene proizvode. Više nema papirnatih vrećica, škartoca, škarnicla... Samo vrećice, šarene vrećice, koje su zaista jednokratne.
Ljetno sitno voće i bobičasto voće nam se sada plasira u plastičnim posudicama... Tu su modu uveli preprodavači, a čini se naši OPG-ovi srdačno prihvatili. I kao prvo - svježa hrana ne voli biti u plastici, njoj treba zraka, da diše. Je, za transport je lakše, ali u se zaista možemo potruditi.

Pravo je osvježenje kada nađete OPG koji je već korak ispred vas i nudi plodove svog rada u kartonskoj ambalaži. OPG Pismarović iz Oroslavja, koje na FB možete naći pod @bobica.eu nude upravo to. Sezonsko voće, koje dostavljaju u kartonskoj ambalaži. Pronađite i vi u vašoj okolici gospodarstvo po svojoj mjeri. 

 

Kada dođemo doma, svježe voće i povrće ionako treba izvaditi iz te plastike i pohraniti ga na svoje mjesto. Nešto u hladnjak, nešto na tamno i suho. Ako dobavljamo hranu direktno od uzgajivača, možemo ih motivirati i tražiti od njih da smanje korištenje nepotrebne plastične ambalaže. Željeli bismo vaše proizvode vidjeti u manje plastike. Ali možemo mi i bolje. Plastika koja pluta našim morima i oceanima je zaista globalan problem.


No, svatko od nas u svom Malom mistu može napraviti svoj doprinos.

  • domxerex:

    Stvarno je već previše plastike, vratimo se na dobre stare platnene vrećice i cekere. Tekućine bi trebale biti u staklenoj ili metalnoj povratnoj ambalaži jer već moramo skupljati povratnu plastičnu amabalažu. Sjećam se kada sam prije 10-tak godina curicama kupovao ... prikaži još! lutkice da im j trebalo i do 10 minuta da ih izvade iz nekoliko slojeva ambalaže. Na kraju je bila puna kanta plastične ambalaže (čitaj smeća) radi dvije 20cm visoke lutkice. Moja pokojna baka je tada postavila pitanje ;"kupujemo li mi ambalažu ili lutkice?" I meni se danas čino da je ponekad proizvod samo povod da nam utrape hrpu smeća u koje pakiraju ono što želimo kupiti pod izgovorom zaštite i ljepšeg pakiranja proizvoda. Skoro da bih mogao pomisliti da to rade s namjerom da nas zatruju.