Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Gospođo! Treba li vrećica?

Da, to je Gospođa! Jednostavna torba, bez podstave koja je šivana francuskim šavom. Materijali za izradu Gospođe! zaista mogu biti razni. Od običnog pamučnog platna, lana, trapera... pa sve do prenamjene starih jastučnica, plahti, stolnjaka...
Objava 11. svibnja 2017. 0 komentara 0 prikaza
gospođa - platnena torba koja se složi i nosi sa sobom 03
gospođa - platnena torba koja se složi i nosi sa sobom 03
gospođa - platnena torba koja se složi i nosi sa sobom, platnene vrećice, 100 bofora

Život u gradu je nedvojbeno vezan uz česte posjete raznim trgovinama. Ako ništa, to barem podrazumijeva otići po kruh i mlijeko. Ovdje u našoj kvartovskoj pekari gospođa prodavačica već stoji spremna da vam topli kruh stavi u plastičnu šuškavu vrećicu. Peciva često budu pošteđena, tako da ih se stavi prvo u papirnati škartoc, a tek onda se slažu u tu plastičnu vrećicu. Drugdje gdje se vrećice naplaćuju priča na blagajni ide ovako:


- Gospođo! Treba li vrećica?
- Ne treba, gospođo! Imam svoju, platnenu  vrećicu koju ovako zarolanu mogu spremiti u svoju torbu i nosim ju sa sobom Gospođo!

Da, to je Gospođa! Jednostavna torba, bez podstave koja je šivana francuskim šavom. Francuski šav zgodno sakriva rub tkanine. Obično reklamne platnene vrećice imaju porubljene unutarnje šavove endlericom. Ovdje, korištenjem francuskog šava smo izbjegli taj korak, koji se vrlo teško kvalitetno može napraviti na običnoj šivaćoj mašini. Osim toga, budući da se francuski šav prošiva dva puta - time je ova torba dodatno dobila na izdržljivosti - što je upravo ono što nam treba kada ju napunimo namirnicama iz trgovine, pjace, pazara i slično. 

Materijali za izradu Gospođe! zaista mogu biti razni. Od običnog pamučnog platna, lana, trapera... pa sve do prenamjene starih jastučnica, plahti, stolnjaka... Važno je ipak, da materijal ne bude pre debeo, jer će se onda gotova torba teško presložiti i zarolati - što je osnovna ideja, da ju se jednostavno može nositi sa sobom  u drugoj torbi ili ruksaku. 

Osim osnovnog materijala, potreban je materijal za ručke, kojeg opet možemo izraditi sami ili koristiti neku gurtnu ili slično. Uz ručke, potrebne su i dvije tanke vezice koje služe i da drže zarolanu Gospođu na mjestu, ali i  osiguraju da iz napunjene torbe ne poizspadaju stvari. 

Ukratko princip izrade je ovaj:
- izrežemo komad tkanine za osnovu. Za veličinu mojih Gospođa! koje su na kraju 40x35cm  to je jedan dugački komad duljine 90 cm i širine 40 cm. Svinemo ga tako da je uzorak prema vani i prošijemo s 0,75 cm od ruba po bočnim stranama. Da, prvo šijemo s pravom stranom vani!
- preokrenemo komad i dobro stisnemo glačalom i šijemo 1,00 cm od ruba, vodeći računa da nam je prvi šav stalno s desne strane. 
- preokrenemo i dobili smo urednu unutrašnjost Gospođe
- svinemo taj gornji neprošiveni rub jednom 1 cm, pa još jednom 2 cm prema unutra
- pripremljene ručki i vezice pričvrstimo iglicama s unutarnje strane i gurnemo ih pod svinuti rub
- prošijemo, osiguravajući područje oko ručki i vezica, tako da prošijemo nekoliko puta 

I Gospođa! je spremna! Iznenadite svoje prijateljice, mamu, baku, tetu ovim super praktičkim poklonom koji voli zemlju, smanjuje otpad i obožava rukotvorine!

Veselo šivanje!

100 bofora, Gospođo! platnena vrećica 100 bofora, Gospođo! platnena vrećica

   100 bofora, Gospođo! platnena vrećica

Pratite 100 bofora na:

FACEBOOK | INSTAGRAM | BLOG | TWITTER |PINTEREST  pitajte na maris@100bofora.net

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.