Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Heklanje: mrežasta vrećica za voće i povrće

Još jedna alternativa jednokratnim vrećicama. Mrežasta vrećica će održati svježinu namirnica koje u njoj nosite. Budući da ćete ju sami napraviti, bit će točno onakva kakva treba biti - vaša!
Objava 28. listopada 2019. 0 komentara 760 prikaza
Heklanje - 100 bofora
Heklanje - 100 bofora
Heklaj si torbu za svaki dan - 100 bofora

 

Predivno bablje ljeto idealno je bilo da iznosim pletenu torbu koju sam ljetos napravila. Isto tako ovih par dana pred pravu jesen, može biti prava inspiracija da se prihvatite kukice kao zagrijavanje pred pletenje nekih zimskih komada.
Iako je torba bila prvenstveno zamišljena kao torba za na pjacu, završila je prvo kao mala torba za plažu, a onda kao otpor povratku u stvarnost. Pletena mrežasta torba sigurno nije idealna za svaki dan i nošenje novčanika, ključeva... sitnih stvari. Ali meni se toliko svidjela da sam ovih zadnjih mjesec dana poradila na tome da sa sobom nosim samo nužno, jer sve ostalo će ispasti iz nje. Nije loša vježba.
Da su ove vrećice šik potvrđuje da ih se već može naći po raznim dućanima i robnim kućama. Naravno, tamo nisu ručni radovi i nisu od prirodnih materijala. Iako, pozdravit ćemo svaki korak koji će zamijeniti jednokratne vrećice.


Svoju torbu sam  isheklala. Koristila sam Drops bomull-lin pređu u tri boje. Bomull lin je rustikalna pređa ispredena od višestrukih niti lana 47% i pamuka 53%. Posebno mješavina lana da je dodatnu čvrstoću, što je idealno za ovakve mrežaste mustre i namjenu torbe. Koristila sam iz palete boje: sivo plavu (20), tamno plavu (21) i bež (11).

 

Osnovni bodovi koje sam koristila


lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu. poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.
visoki štapić (vš): zahvati konac na kukicu, ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su tri očice na kukici, namotati konac na kukicu i provući kroz dvije očice, sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

Započni krug. Napravi četiri lančića i spoji da se stvori prsten. Prvi krug će se raditi unutar prstena.
Krug 1: 3 lančića (računa se kao jedan vš), onda 11 vš u prsten, spoji sa pš u treću bod od lančića (12 očica)

Krug 2: 3 lančića pa 1 vš u istu očicu, *2 vš u svaku očicu*, ponovi ** pš u treći bod od lančića (24 očice)

Krug 3: 3 lančića pa 1 vš u istu očicu, *1 vš u sljedeću očicu, pa 2 vš u narednu*, ponovi ** pš u treći bod od lančića (36 očica)

Krug 4: 3 lančića pa 1 vš u istu očicu, *po 1 vš u sljedeće dvije očicu, pa 2 vš u narednu*, ponovi ** pš u treći bod od lančića (48 očica) Ako ste zadovoljni s veličinom baze torbe ovdje možete stati s baznim krugom. Ako želite veću torbu, po istom principu napravite još krug ili dva po istom principu (60 očica...)

Krug 5: 4 lančića, *vš u sljedeću očicu, 1 lančić*, nastavi ** okolo do početka gdje napravi 1 pš u očicu koja je nastala od lančića. Takvih očica bi trebalo biti 48.

Krug 6-18: 5 lančića, *vš u očicu koja je nastala od lančića iz prošlog kruga, 2 lančića* pš u treću očicu od lančića, a zatim i pš u prvu očicu nastalu od dva lančića

Krug 19-21: 4 lančića, *vš u sljedeću očicu, 1 lančić*, nastavi ** okolo do početka gdje napravi 1 pš u očicu koja je nastala od lančića. Završni obrub –: 2 vš u svaku očicu nastalu od lančića iz prethodnog kruga.

Naramenice sam pokušala napraviti bez da prekidam pređu. Možda je malo nespretno ispalo, ali funkcionira. 

Naramenice: 60 lančića, pš u dvadeset petu očicu od početka lančića, zatim nš u 23 očice, 60 lančića za drugu naramenicu, pš u dvadeset petu očicu od početka lančića, zatim nš u 23 očice do prve naramenice. - vš u svaku očicu naramenice, pa pš do naramenice, vš u svaku očicu do druge naramenice pa pš do naramenice.

Završiti i podviti pređu.

Veselo heklanje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.