Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Inspiracija: pregača za djecu, pomozi mi da sam!

Objava 26. siječnja 2017. 0 komentara 201 prikaza
pregače za dječju igru - 001
pregače za dječju igru - 001
pregače za dječju igru - 001 - 100 bofora, Montessori pregača

Pomozi mi da to učinim sam - moto je Montessori pedagogije. Ove pregače su rađene prema kroju jedne odgajateljice. Posebne su jer ih djeca (uzrast 3-6 god) mogu same obući i skinuti kada to žele. Nema vezivanja i odvezivanja. Elastičan dio koji ide oko vrata i pasica na čičak.
Prve sam ovakve pregače izradila za grupu starije kćeri. Tada su bili starije jaslice. Danas je to predškolska grupa i pregače su još uvijek s njima. Uredno se koriste, peru, suše, peglaju, ne štede i još uvijek su u pogonu i u super stanju. Isto mogu reći i za naše pregačice koje sam negdje u isto doba sašila.

I zaista je nevjerojatno da kroj odgovara uzrastu od tri do šest godina. Ono što mi se sviđa kod razmišljanja Marie Montessori (između ostalog) je sam status te pregače. Ona nije samo zaštita odjeće i djeteta da se ne uprljaju. Oblačenjem pregače započinje jedna aktivnost i dijete preuzima neku ulogu. Svlačenjem pregače ta aktivnost završava. Ona definira jedan posao, jedan zadatak. Važno nam je da naše pregače imaju svoje mjesto, a isto tako da ih se donosi na pranje.

U igri pretvaranja pregača također ima važnu ulogu. Djeca onda mogu biti pekari, inženjeri, kuhari, doktori, vrtlari... ma tko zna... 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.