Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Izrada trakica - kada nemate inspiraciju, bacite se na posao!

Objava 13. listopada 2016. 0 komentara 1145 prikaza
Izrada trakica, alati i ideje
Izrada trakica, alati i ideje
Izrada trakica, alati i ideje

Kada nemate inspiracije, ali ipak vam se nešto radi, onda je najbolje izrađivati zalihe. Razmislite što vam često treba, što vam oduzima najviše vremena kada ste u kreativnom zanosu, što vam je najdosadnije za raditi. E pa kada nemate inspiracije - treba raditi baš to. Izrada trakica je primjerice zgodan način da se iskoriste ostaci krpica neobičnih oblika. Mogu se izrezati, spajati i onda izrađivati trakice.

Ovako izrađene trakice mogu poslužiti u raznim projektima. Mogu zamijeniti konopčić, ušiti se kao omčica ili slično.
Trakice se lako izrađuju. Trebat ćete dosta koristi glačalo. To je ključno. Pazite da si ne opečete prste.


Princip je jednostavan:

- tkanina se svine prvo na pola po duljoj strani, tako da je vanjska strana s uzorkom vani i pritisne glačalom

- zatim se rastvori i svine opet po duljoj strani, ali do pola, do pregiba kojeg smo dobili prethodnim glačanjem, zatim i drugi dulji rub svinemo do pola, pritisnemo glačalom

- nakon toga opet traku svinemo na pola i dobro pritisnemo glačalom

- prošijemo uzduž trake.

Postoje dva alata koji mogu olakšati izradu traka. Jedni su zasigurno gumeni naprsci da se ne opečete, a drugi alat je alat za izradu traka.

Izrada trakica - 100 bofora, kako se to radi, šivanje

Alat za izradu traka dolazi u nekoliko veličina, a nazivne su širine konačne trake koja nastaje. To je ustvari zgodno oblikovan komad lima, ništa drugo. S jedne strane se umetne ispružena tkanina, a s druge strane izlazi svinuta. Nakon toga je potrebno još jednom svinuti tkaninu na pola. Glačati, naravno.

Izrada trakica - 100 bofora, kako se to radi, šivanje

Ja imam tri takva alata, 18, 25 i 50 mm. To su ustvari alati za izradu rubnih, kosih traka za porube, pa ih i pod tim nazivom možete naći. Ovaj najveći od 50 mm mi se pokazao idealan za izradu naramenica za torbe. Dok je za ovakve trakice dobar od 25 mm. Za uske omče koristim najmanji od 18 mm.

I to je to - kad nemate inspiraciju, bacite se na posao!

Veselo šivanje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.