Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Je li crveni kaput zaista posljednji komad koji Jane Fonda namjerava kupiti?

Što za mene znači da se je Jane Fonda na 92. dodjeli Oskara prošle nedjelje pojavila u haljini koju je već nosila u francuskom Cannesu 2014. godine i crvenim kaputom za koji je rekla da je posljednji komad odjeće koji je kupila?
Objava 12. veljače 2020. 0 komentara 3038 prikaza
AUTOR MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
AUTOR MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
AUTOR MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL

Mogli bismo se mirno zamisliti kao Jane Fonda s 80 i kusur godina kako odlučujemo da zaista imamo dovoljno odjeće u ormaru i da nećemo kupovati ništa novo. Samo još ovaj crveni kaput na rasprodaji i to je to.  Što ćemo mi s tom informacijom da je ona došla u već viđenoj haljini? 

No, uzet ćemo što se daje. Bilo bi sjajnije i poruka bi bila jasnija da je to napravila neka zvijezda s vrha ljestvica gledanosti i praćenja koje su trenutno aktualne. No, uzet ćemo i ovu gospođu višestruko nagrađivanu Oskarima, Globusima... Bolje će proći nego švedska teenagerica u borbi s vjetrenjačama.  

Što za mene znači da se je Jane Fonda na 92. dodjeli Oskara prošle nedjelje pojavila u haljini koju je već nosila u francuskom Cannesu 2014. godine i crvenim kaputom za koji je rekla da je posljednji komad odjeće koji je kupila? Iako nisam sigurna da je baš na Oskara došla u tom famoznom kaputu u kojem su je priveli dok je prosvjedovala protiv klimatskih promjena ispred Capitola. 
Ne znam koliko je to današnjoj publici brze mode, a to smo svi mi, uopće važno. Dopire li do nas njena haljina stara tek šest godina koju je nosila na ovogodišnjoj dodjeli Oskara kao posljednja prezentorica za najprestižnijeg kipića, onog za najbolji film?

Naravno da je svaka od tih oskarovskih toaleta upotrebljiva i druge godine i na drugom događanju. Barem oni idu na gale i događanja. Ja ne bih znala što s njom, maturalna večer mojih cura još nije na vidiku, vjenčanja smo uglavnom odradili. 
Sama činjenica da se haljina koja je obučena dva puta u naslovima naziva “recikliranom” je poražavajuća. Kod mene u ormaru su reciklirane traperice one koje sam nosila kao duge, pa ih nakon par godina odrezala u kratke hlače ili prekrojila u suknju. To je reciklirano. Muževa košulja koju sam prekrojila u nešto drugo – to je reciklirano. 

Haljina koja je bila u naftalinu punih šest godina – nije nešto reciklirano.  Jasno je da oskarovska toaleta nikako nije komad brze mode i da, samo se nadam, za njeno stvaranje nisu izrabljivane žene, djeca i muškarci u neljudskim uvjetima. Isto kao što ni ja nisam Jane Fonda, ali poruku mogu primiti. 

To što je Jane Fonda napravila bi trebalo biti normalno, svakidašnje. Ali, eto nije. 

Brza moda je danas toliko povoljna da se čini šteta ne kupiti neku majičicu za te sitne pare. No, moramo shvatiti njenu pravu cijenu. Teško je odoljeti novom komadu, a još teže sačuvati stari komad odjeće, a da nismo primorani zamijeniti ga.  

Čak i kada uzmemo u obzir da ćemo za majicu platiti sto kuna, umjesto 30 – nije nam garancija da će ta od sto trajati išta dulje. Morali bismo imati jači standard i kupiti onu od 300, koja bi možda mogla izdržati nekoliko sezona.  

Ne znaš što je gore – upotreba poliesterskih vlakana koja nisu prirodna i ispiranjem iz naših kanalizacija odlaze u tragovima u okoliš ili silna polja modificiranog pamuka tretiranog svime i svačime. 
Trenutni udio organskog pamuka u čitavoj proizvodnji se procjenjuje na oko 1%. Odabir prirodnih vlakana naspram sintetičkih također nije pobjedničko rješenje, jer se pređa mora tkati, bojati... u konačnici transportirati. Uopće ne razmišljamo o utjecaju koji taj jedan komad robe ima na okoliš.  

 A sama izrada novih materijala na osnovu postojećih zauzima jako mali dio tržišta.  

Rješenje je zaista negdje drugdje. Tamo da odlučimo zaista ne kupovati više novu odjeću. Svesti garderobu na osnove. Razmjenjivati, stvarati i zaista reciklirati.
Razmjenjivati. 

Možda se dogodine na dodjeli Oskara netko pojavi u posuđenoj haljini. Koja je šansa? 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.