Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kako sašiti kuhinjsku krpu i drugi jednostavni pothvati za početnike

Uvijek se volim vraćati osnovnim i jednostavnim stvarima za izradu. Posebno sada u ovim nemirnim trenucima, izrada i šivanje nečega što će se koristiti svakodnevno u domu doprinosi zadovoljstvu i smirenosti čitavog dana.
Objava 19. travnja 2020. 0 komentara 997 prikaza
100 bofora - šivanje kuhinjske krpe
100 bofora - šivanje kuhinjske krpe
100 bofora - šivanje kuhinjske krpe

U zadnje vrijeme sve više čujem kako su se upogonile stare šivaće mašine. Čujem kako su bake uglavnom užu i širu familiju opskrbile platnenim maskicama.  Zašto stati na tome. Sad je pravi trenutak za sve one koji negdje imaju želju sjesti i naučiti šivati. Uvijek se volim vraćati osnovnim i jednostavnim stvarima za izradu. Posebno sada u ovim nemirnim trenucima, izrada i šivanje nečega što će se koristiti svakodnevno u domu doprinosi zadovoljstvu i smirenosti čitavog dana.
Evo što još možete sašiti kako biste učinili vaše kućanstvo neovisnijim od kupovine raznih kućanskih potrepština. Za ove projekte možete reciklirati stare komade posteljine, stolnjake koji imaju mrlje koje se ne daju skinuti...

Prvi projekt: kuhinjska krpa ili rubac

100 bofora, šivanje kuhinjske krpe

Kuhinjska krpa, točnije podrubljivanje kuhinjske krpe je bila prva stvar koji sam sašila na staroj babinoj singerici. Može se to napraviti i jednostavno da se porubi sa sve četiri strane. To je dovoljno, ako pogledate bilo koju kuhinjsku krpu koju imate doma. 
Ovdje ću vam pokazati jedan lijepi trik koji se koristi kod šivanja salveta ili rubaca. Radi se o skošenju rubova. 

Postupak je jednostavan:

1 . savinuti sve rubove pola centimetra prema unutra 

2. kako je prikazano na slici savinuti trokut s vrhom prema unutra tako da su rubni vrhovi u razini s pregibom

3. odrezati vrh trokuta do razine pregiba

4. Presavinuti još jednom sve rubove za 0.7 ili 1 cm kako ovisno o veličini krpe. 

Sve učvrstiti iglicama i prošiti. Vodite računa da početak i kraj šivanja osigurate tako da nekoliko puta prošijete naprijed - nazad. 

100 bofora, šivanje kuhinjske krpe

Materijali koji dolaze u obzir su pamučne mekane tkanine, lan ili slično. 

Veselo šivanje! 

O, da! Spremni za drugi projekt? Svakako pretražite arhivu bloga. Naći ćete razne upute za jednostavne šivaće pothvate. Vrećice za kruh, korpe za kruh ili neke druge sitnice... 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.