Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kako se vratiti s tržnice bez novih plastičnih vrećica?

Prije nego se vratimo s tržnice, vratimo se u doba prije plastičnih vrećica. Ili bar u doba s početka plastičnih vrećica. Kako su se onda prenosile stvari i koliko su se cijenile i čuvale plastične vrećice koje su se znale i oprati i ponovno koristiti. Papirnate vrećice, škartoci i škarnicli će se vratiti na tržnice, kumice obećavaju.
Objava 23. siječnja 2022. 0 komentara 1171 prikaza
foto: pexsels
foto: pexsels
Tržnica bez plastičnih vrećica - Zero waste

U međuvremenu evo plana s manje otpada.
Priprema i planiranje je pola posla. Općenito, ako planiramo kupovinu i razmišljamo o tjednom jelovniku i onome što nam zaista treba kada idemo u kupovinu, imat će dobrog utjecaja i na kućni budžet. Ja jako volim ići na tržnicu, naravno i tamo se često inspiriram i kupim nešto što nisam očekivala da ću naći. No, uglavnom ako je misija vratiti se sa što manje plastike - onda je planiranje ključno.

Tri su osnovna modela odlaska na tržnicu.

Kolica za tržnicu su model koji sam objeručke prihvatila ovdje u Zagrebu, iako mi doma kod mame ne bi puno pomogao na pedesetak skalina. U kolica može stati dosta toga bez da se posebno izdvaja u vrećice. Potrebno je planiranje redoslijeda kupovine: teže stvari idu na dno, lakše na vrh. Primjerice krumpiri. No, isto tako i jabuke su teške, pa ih nećemo pomiješati s krumpirima s kojih još uvijek sipi zemlja. Tako je dobro imati i nekoliko platnenih vrećica za odvojiti.
Također, za matovilac i zimske salate, male rajčice je potrebno imati svoju vrećicu ili čak posudu.

Korpa za tržnicu, lijepa pletena korpa, osim što sjajno izgleda u njoj se može prenijeti dosta toga. Manje nego u kolicima, no to ovisi o razmjeru kupovine i koliku težinu osoba može ponijeti sa sobom u tom trenutku.

Model platnenih vrećica ili volim nositi sve u ruci. Ako za planiranu kupovinu trebamo tek vrećicu ili dvije ovo je model odabira. Ovaj model je osnovna inspiracija za prelazak na gore spomenuta dva.

Što mogu donijeti sa sobom

Sir i vrhnje
Ponesi od kuće staklenu ili plastičnu posudu one zapremine koja odgovara količini koja se namjerava kupiti. Neke manje mljekare koje nude proizvode na tržnicama već imaju uhodanu praksu zamjene staklenki. Tako vas mlijeko, vrhnje ili sir već čekaju u staklenkama, a vi svoje prazne dajete u zamjenu. Kada kupujem kod mljekarica, nosim staklenu posudu s gumenom brtvom. Ako planiram puno toga nositi, olakšam si i ponesem lakšu, plastičnu posudu. No, u hladnjaku volim držati te mliječne proizvode u staklu.

Voće i povrće
Platnene vreće i vrećice mogu se iskoristiti u samom početku kupovine, ako vam kumica daje "dobre vage" nećete biti zakinuti za gramažu vrećice. Osim običnih platnenih vrećica, sjajne su i one mrežaste. U njima povrće diše. Primjerice za špinat ili zimske salate, dobro će doći ovakva jedna mrežasta vrećica ili čak torba.

Meso i riba
Problem. U mesnici gdje često kupujem jednostavno je nemoguće izaći bez vrećice. Meso zamotaju u mesarski papir i sve bude dobro zapakirano. Međutim izvana se ipak na neki način zaprlja i prije nego dođe u moje ruke. Ako bih takvo pakiranje stavila u korpu, vrećicu sve bih kontaminirala. Ne isplati se. Za mesnicu ili ribarnicu je potrebno ponijeti svoju vrećicu ili spremnik. U svakom slučaju kupovinom u mesnici ili ribarnici ćete izaći s manje otpada, nego kada meso uzimamo zapakirano na podlošcima u trgovinama.

Jaja
Jaja se vrlo rijetko pakiraju u plastiku, sva sreća. No zašto ne bismo ponijeli i svoj karton za jaja? Manje smeća, u svakom slučaju.

Kao zaključak se nameće ideja osmišljavanja seta vrećica i pokoje posude, koje će služiti za odlazak na tržnicu. S tržnice ćemo se u svakom slučaju vratiti s manje ambalažnog otpada, nego li da smo tu kupovinu obavili u trgovinama. 
Mrežaste vrećice su se pokazale idealnima za većinu povrća i voća koje nabavljamo na tržnici. Problem je uglavnom kada se izloženo povrće, po meni bespotrebno, prska vodom i tako bi nam se sve što imamo sa sobom smočilo. Prognoza je da će se i tome morati stati na kraj, ako prema obećanu kumice pređu na papirnate vrećice. 

100 bofora - mrežaste vrećiceFoto: 100 bofora - mrežaste vrećice 1 / 17

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.