Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Knjige o ručnom radu: inspiracija iz prošlog stoljeća

Tražite inspiraciju? Odmaknite se od ekrana i potražite inspiraciju u knjigama.
Objava 10. svibnja 2018. 0 komentara 829 prikaza
100 bofora - knjige o ručnom radu
100 bofora - knjige o ručnom radu
100 bofora - knjige o ručnom radu

Možda kad ste posuđivali staru tetinu šivaću mašinu, ste mogli primijetiti i neke zanimljive knjige na polici na temu ručnog rada.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je bilo vrlo moderno baviti se ručnim radom. Knjige iz tog doba su vrlo pomno osmišljene, gotovo da su to kapitalna djela iz ovog područja.

Danas, meni se čini da ima jako puno knjiga i priručnika na tu temu. No, teško je u moru toga pronaći i izdvojiti što je dobro, a što zaista bezveze. Osim toga, internet je također krcat raznim stranicama, Youtube kanali nude sve i svašta. Lako je moguće da vas tolika količina sadržaja demotivira.

Moj je savjet: uzmite bilo koju knjigu iz sedamdesetih i vidjet će se velika razlika. Bilo da znate točno koju vještinu želite istražiti ili niste sigurni što je to točno čemu se želite posvetiti.

Gdje ćete ih naći?

Antikvarijati
Neki antikvarijati danas imaju web stranice i dostavljaju kupljene knjige. Uzmite ih nekoliko u obzir i usporedite cijene koje ovise, naravno o tome koliko je neka knjiga očuvana. Ako niste sigurni, nazovite i pitajte. Moj omiljeni antikvarijat se nalazi u Rijeci: Antikvarijat Knjiga Ex Libris. Volim i pronjuškati kad me put navede u Rijeku, budući da je u samom centru grada - ali meni je lakše naručiti preko interneta. Volim kad mi stvari dođu na adresu. 
Ima još antikvarijata vrijednih spomena, svi oni imaju kategoriju domaćinstvo, gdje će se naći i potkategorija ručni rad. Ezop antikvarijat iz Osijeka također ima opciju pretraživanja i narudžbe preko interneta. U Zagrebu izbora ne manjka, ali bih izdvojila antikvarijat Brala u kojem rado kupujem, ali prije posjeta dobro prelistam ponudu na webu. Sajmovi starina
Osim starina na sajmovima, često se nađu i štandovi s knjigama. Ovo je ustvari izvrsna prilika za prelistati knjige i vidjeti na licu mjesta što vas zanima.

Mali oglasi
Često se na malim oglasima nađe neki naslov, pa je zgodno i pretražiti Njuškalo ili neke druge servise malih oglasa.

Evo par naslova s mojih polica koje mogu preporučiti. Priručnici uglavnom obuhvaćaju osnovne vještine ručnog rada: vezenje, kukičanje, pletenje, šivanje. No nađu se tu i vještine uzlanja (macramé), osnove tkanja i puno drugih zanimljivih stvari. Literatura uglavnom potiče žene na odabir ručnog rada kao hobija, i obraća se isključivo ženama koje su moderne, zaposlene, a opet žele oplemeniti svoju svakodnevicu ručnim radom. Zanimljiv pogled na to doba. 

Veselo stvaranje!!! 

Igla i konac: praktični priručnik ženskog ručnog rada - autorice Wande Passadore, izdanje Mladost 1974.

100 bofora - knjige o ručnom radu
Igla i konac: praktični priručnik ženskog ručnog rada

100 bofora - knjige o ručnom radu
Iz knjige Igla i konca - osnove vezenja

Bod do boda - ženski ručni radovi - Giuliana Ramelli Rieci izdanje Mladost 1977. 


Bod do boda - ženski ručni radovi
 

100 bofora - knjige o ručnom radu
Iz knjige Bod do boda - osnove makramea

Enciklopedija ručnih radova, autorice Judy Brittain izdanje Mladost 1980. 

100 bofora - knjige o ručnom radu
Enciklopedija ručnih radova

100 bofora - knjige o ručnom radu
Iz knjige Enciklopedija ručnih radova - šivanje orukvica i rukava

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.