Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kratki tečaj šivanja za one koji su to uvijek htjeli...

Želite ipak sačuvati neke komade odjeće, ali biste ih radije malčice prepravili. A opet ne da vam se ganjati krojačicu po kvartu. U ovom dobu brze - odjeće kada nas trgovine mame da gomilamo svakojaku odjeću, zašto se ne biste upustili u avanturu prepravljanja odjeće??? Ovdje je sve što trebate znati. Za početak.
Objava 02. veljače 2018. 0 komentara 3941 prikaza
Kako prekrojiti mušku košulju u laganu ljetnu suknju
Kako prekrojiti mušku košulju u laganu ljetnu suknju
100 bofora: Kako prekrojiti mušku košulju u laganu ljetnu suknju

Za početak potrebno je sabrati sav pribor i alat. Mislim da je to najzabavniji dio. Odaberite i neku finu kutijicu u kojoj ćeš to sve držati. Potrebno je nekoliko različitih iglica - ne, igle nisu sve iste. Možete kupiti neki set u kojem su već različite iglice. Za deblje tkanine su zgodne veće i deblje igle, za tanje i nježnije tkanine one manje i tanje. Iglice, one sa šarenim glavicama koristimo za zadržavanje tkanine na mjestu. Jastučić za igle i iglice, škare, nekoliko špula konca... Možda i kreda za označavanje i svakako krojački metar. To ćete naći u robnoj kući, trgovini šivaće pozamanterije. Ne dajte da vas trgovci obeshrabre.

Zvuči možda čudno, ali ponekad u trgovinama sa šivaćim priborom i metražom, kao da se čini da vas svi žele demotivirati u nekoj ideji postavljajući vam potpitanja tipa: a za što vam to treba? Ne dajte se!

pribor  za šivanje

Sada ste spremni za prepravljanje i popravljanje neke svoje stare odjeće. Osim što ćete se dobro osjećati kada neki stari komad umjesto da bacite ili reciklirate, vratite natrag u život, opet ponavljam šivanje će vam uštedjeti i nešto novaca.šivanje

Šivanje puce, gumba, botuna, dugmeta...

Vjerojatno će se mnogi nasmijati na ideju da ću ja sada objasniti kako se šiva puca, jednako kako su se smijali receptu i kako napraviti jaje na oko. Ali to negdje treba reći. Pripremite pucu, pripremite malo dulji komad konca. Provucite konac kroz iglicu i dva kraja konca svežite u čvor. Tako se dobila dvostruka debljina konca, što će dati veću čvrstoću i bolje će držati. Princip je isti imao gumb četiri rupe ili samo dvije. S donje strane tkanine ubodite iglu i izađite s njom van, čvor ostaje s donje strane za sigurnost. Ovdje je važno odabrati pravu iglu s kojom ćete lako provlačiti i da se konac previše ne steže niti da ostaje prelabav. Završite na istom kraju gdje je i početni čvor. Taj gumb sad ne ide nigdje! Potražite i ostale botune po kući, pomognite kolegama na poslu.

Krpanje

Drugi stupanj gdje napredujete u avanturi šivanja je kad se ipak osjećate malo šašavo što imate doma potpuno nove traperice, već kupljene poderane. Ništa zato. Naše bake, tetke, majke su to krpale na ruke - možete i vi. Početak je isti kao i za gumb, treba udjenuti konac u iglu i osigurati čvorom. Zakrpu počinjemo šivati nekoliko milimetara u "zdravom" dijelu tkanine. Ako je velika rupa možemo se pomoći da odispod stavimo neki drugi komad tkanine - zakrpu. Možemo također staviti i neku zdjelu ili čašu preko koje navučemo komad koji krpamo, da bi bilo fino jednoliko zategnuto. Nekada se koristilo drveno jaje. Ako imate doma drveno jaje - tome je to služilo. 

 

šivanje, popravljanje odjeće

Skrati - porubi

Za odvažne početnike. Da, itekako je moguće uredno i čvrsto, a pod tim mislim sigurno, da se u prvom izlasku stvari ne raspadnu, ručno skratiti i porubiti hlače ili suknju. Ako su vam dosadile duge hlače, a želite obnoviti proljetnu garderobu tri-frtaljkama ili jednostavno pokazati noge - iskoristite tih par starih komada i probajte. Ako baš niste sigurni da ćete to napraviti kao šveljica iz susjedstva, nema veze, možda je baš to i dobra ideja. Neka taj šav bude novi ukras ili detalj na toj suknji. Za ovo je osim gore navedenog pribora potrebno upogoniti glačalo. Izmjerite koja je to duljina na koju želite skratiti suknju, hlače i označite iglicama ili kredom. Zatim odmjerite oko tri centimetra prema dolje. Tu treba rezati. Zatim rub svinite jedan centimetar prema unutra i pritisnite glačalom, pa još jednom svinite za dva centimetra i pritisnite glačalom. Dobili ste novi rub. Osigurajte ga iglicama i krenite prošivati.

Sljedeće, možete krenuti s ozbiljnijim zahvatima tipa prekrajanje košulje u suknju

Veselo šivanje!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.