Blogosfera 100 bofora

Kreativnost na dohvat ruke

Objava 21. srpnja 2016. 0 komentara 333 prikaza
100 bofora - kreativan trenutak
100 bofora - kreativan trenutak
Obitelj u kreativnom trenutku

Da, najbolje bi bilo da preselite u kuću ili veći stan da biste si mogli organizirati kreativan prostor. Ja također o tome maštam. I nije to loše. Zamislimo na trenutak taj idealan prostor - je li to dvorišna kućica ili prekrasno potkrovlje... Zadržimo tu misao i možda neki detalj od toga možete već sada imati.  
I vratimo se u stvarnost. 
Da bismo najbolje iskoristili kreativan trenutak vrijeme za pripremu alata i stvari koje su nam potrebne trebamo svesti na minimum. Ovo ćemo postići dobrom organizacijom prostora i načina na koji čuvamo stvari - boje, olovke, konce, vunicu... što nam već treba. Osim što će nam sve biti na dohvat ruke, izbjeći ćemo situaciju da nam se nešto neće dati raditi samo zato jer trebamo okrenuti pola ormara da bismo  došli do željene stvari. 
Ovo je posebno važno ako uključujemo djecu u kreativan proces. Olovke, papiri, krpice koje su namijenjene za njih dobro je držati njima na dohvat. Ako su dovoljno odrasli, mogu im se zadati i zadaci da se brinu o urednosti tog malog kreativnog skladišta. Idealno bi bilo da se u blizini nalazi i ostatak naših stvari. Ovdje svakako voditi računa da im opasne stvari nisu na dohvat ruke (ljepila, škare, igle, rezači) nego na sigurnoj visin, van dohvata i pogleda od djece. Tako organiziran prostor će im dati dodatan poticaj da istražuju, pitaju i zanimaju se kada će oni moći ovladati nekim vještinama. Prije će pokazati interes, ako im je neki alat ili neka tehnika u vidokrugu.Bila to polica ili ormarić u vašem stanu organizirajte ga po vašoj mjeri. Ovisno o tome čime se bavite i što želite raditi. Kod mene se pokazalo da je dobro stvari organizirati po kutijama. Imamo kutiju za konce, za vez, za vunu, tkanine. Kutiju za uredski pribor... Opasnost spremanja stvari u kutije je da u njima lako zavlada nered. Izvana izgleda sve divno i uredno, a unutra, nakon par mjeseci potpuni kaos. Pazite da vam se to ne dogodi. Jedan od trikova kako tome doskočiti je da nakon što tako organizirate prostor po kutijama i spremištima da onda donesete još jednu manju kutiju - kutiju za sve. U nju si dopustite da stavljate sve i sva. Nakon nekog vremena kada se ona napuni, istresite sve van i razmjestite stvari gdje im je mjesto i opet iznova.   

Kako organizirate prostor, tako organizirajte i vrijeme za kreativnost. Neka to bude vaš mali obiteljski ritual. Nakon cijelog dana obveza, posla, vrtića kada se okupimo oko stola na ranoj večeri dogovorimo se što bismo mogli raditi. Onda na pospremljen stol nastupa naše vrijeme za stvaranje. Pa makar bio to karton neke ambalaže koji će ostati još neko vrijeme kako kakva raketa, kućica za vile ili  tko zna...


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.