Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kukičanje: krafnice i uštipci, upute za izradu

Krafnice bez glutena, bez laktoze, bez šećera, bez dodataka. Krafnice i ostale slastice s puno ljubavi! Evo kako se to radi.
Objava 30. travnja 2018. 0 komentara 144 prikaza
Kukičanje slatkih krafnica - 100 bofora
Kukičanje slatkih krafnica - 100 bofora
Kukičanje slatkih krafnica - 100 bofora

Bila je to ljubav na prvi pogled. Prvo sam negdje na Pinterestu vidjela ideju o kukičanju velikih krafnica jastuka. Negdje sam ih stavila na popis i vjerujem da će doći i oni na red. Ali u međuvremenu odlučila sam se na umanjenu verziju te ideje. I taman je to bilo nakon praznika, nakon kojih su cure već bile uvelike darivane od strane svih članova obitelji, za mene nimalo neobično da su se razveselile ovim slatkim zalogajima.

Djeca su uvijek posebno zainteresirana kada i sama sudjeluju u osmišljavanju, odabiru boja. To je sjajan način da im se približe rukotvorine i da im se pokaže kako neke stvari nastaju i koliko je zaista vremena potrebno da se nešto napravi. Posljedica je pojačan osjećaj odgovornosti prema takvim stvarima i dodavanje određene vrijednosti igračkama.
Moje cure su se silno zabavljale čekajući da pojedina krafnica bude gotova.

Ja sam kukičala s kukicom vel. 2,5 i Alize Bella koncem. Za punjenje se može koristiti pamučna vata ili poliestersko punjenje iz ukrasnih jastuka. Za ukrašavanje, konac za vezenje u raznim bojama.

100 bofora - kukičanje

Osnovni bodovi
lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

Pa evo kako se to radi.
1 krug: 15 lančića spojiti pš

2 krug: u prvu očicu izradite *1 nš, u drugu 1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovi ** još četiri puta (20 očica)

3 krug: u prvu očicu redom *1 nš, 1 nš, 1 nš a u sljedeću 2 nš*, ponovi ** još četiri puta (25 očica)

4 krug: u prvu očicu redom *1 nš, 1 nš, 1 nš a u sljedeću 2 nš*, ponovi ** još četiri puta (30 očica)

5 krug: u prvu očicu redom *1 nš, 1 nš, 1 nš, 1nš a u sljedeću 2 nš*, ponovi ** još četiri puta (35 očica)

6-7 krug: 1 nš u svaku očicu redom (35 očica). Završiti s pš i ostaviti ok 20 cm konca s kojim ćemo kasnije spojiti polovice.

To je jedna polovica krafnice. Za drugu ponoviti isto i spojiti na način da se prvo spoji unutarnji krug prošivajući iglom kroz svaku očicu. Nakon toga se krene spajati vanjski krug na isti način. Kako se napreduje u šivanju tako se punjenjem polako puni. Uguramo unutra viškove konca i ukrasimo koncem za vezenje po želji.

U slast i veselo kukičanje

100 bofora - kukičanje

Kukičanje je zaista prekrasna vještina. Kukica i nešto prije namotanih končića su sjajan projekt za ponijeti sa sobom. Pisala sam već prije o kukičanju za početnike, a tu je na blogu i mustra s uputama za izradu jednostavnih loptica. A cvjetića, nikada dovoljno! 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.