Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kukičanjem do svježeg doma - napravite sami kuhinjske krpice

Nije važno ustvari hoće li te motivirati želja za poboljšanjem doma i unapređenjem svakodnevice da naučiš kukičati ili će te želja za korištenjem krpica u domaćinstvu koje si sama izheklala potaknuti da smanjiš količinu smeća koje stvaramo u svom domu.
Objava 19. siječnja 2018. 0 komentara 1686 prikaza
kukičanje, foto: FeeLoona-pixbay
kukičanje, foto: FeeLoona-pixbay
Kukičanje (foto:CC0 Creative Commons)

Usudit ću se i pretpostaviti da, ako već čitate moj blog da postoji velika šansa da već znate kukičati. Sjećanja na djetinjstvo, ako ništa drugo i želja da se ova vještina savlada vas dovodi na moj blog. Ne bih se sada osvrtala na osnove kukučanja i što mi sve treba za početak - to pronađite u starim postovima (linkovi su na dnu ovog posta). Nego me još uvijek, a čini se da će to biti tema ove godine, kako sam si zadala - nosi ideja da izbacimo iz svakodnevice nepotrebnu ambalažu, plastiku i sve one stvari bez kojih zaista možemo. Da u konačnici smanjimo smeće koje svakodnevno stvaramo. Nije se Jakuševec sam nagradio niti Donji Picudo, Piškornica, Grabovica, Karepovac...


Ideje: kukičati možete razne male blazinice i zamijeniti postojeće jednokratne (foto: pixbay)


A kako mi savladavanje vještine kukičanja u tome može pomoći? Može! Nije važno ustvari hoće li te motivirati želja za poboljšanjem doma i unapređenjem svakodnevnice da naučiš kukičati ili će te želja za korištenjem krpica u domaćinstvu koje si sama izheklala potaknuti da smanjiš količinu smeća koje stvaramo u svom domu.

Bilo da tek savladavaš osnovne bodove ili ih već znaš, izrada ovakvih krpica je super za vježbu. Jednom gotove krpice su također i sjajan poklon, zar ne?


Krpice za pridržavanje vrućih predmeta u kuhinji (foto: pixbay)


Osnovni bodovi.
lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

Upute za izradu kuhinjskih krpica

red 1: izradite 50 lančića ili bilo koji parni broj lančića koliko želite da vam krpica bude velika.
red 2: preskoči prvu očicu u izrađenom prvom redu i tek u drugu izradi jedan , *1 lančić pa preskoči očicu i u narednu pš *. Ponovi ** do kraja reda. Znači kukiča se jedan poluštapić u svaku drugu očicu, a između se izradi jedan lančić.

red 3: 1 lančić i okretanje pletiva. 1 pš u mjesto poluštapića iz prethodnog reda, 1 nš na mjestu lančića iz prethodnog reda (praktički u rupu koja je nastala). Ponavljaj *pš, nš* do kraja reda. Trebalo bi završiti sa poluštapićem.

Ovo je sjajna vježba da se nauči ne gubiti očice na kraju reda. Ono kada nam se pletivo na očigled smanjuje iz reda u red. Dobro je, jer znamo da izrađujemo kuhinjsku krpu za brisanje, da je nećemo nositi na vrh glave, te da su dozvoljene pogreške. Pogreške iz kojih ćemo naučiti upravljati širinom pletiva.

Ponavljati redove 2 i 3 do željene duljine krpice.

 

Veselo kukičanje!

Kukičanje cvjetova  jedan meni drag i super jednostavan cvjetić koji se radi u dvije boje.

Loptice - upute za izradu loptica (svih veličina) kukičanjem

Kukičanje - heklanje, kačkanje - za početnike, što mi sve treba i neke jednostavne mustre

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.