Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Kupovina šivaćeg stroja - mašine

Objava 17. veljače 2017. 2 komentara 300 prikaza
šivaći stroj -  100 bofora
šivaći stroj - 100 bofora
šivaći stroj - 100 bofora

Danas se šivaći strojevi, ili jednostavno mašine - mogu naći osim u specijaliziranim trgovinama i na policama u trgovačkim centrima. Izbor tako zvanih hobi mašina je raznolik. Nije rijetko da i maloprodajni trgovački lanaci imaju u ponudi mašine. 

Pri kupovini nove mašine, sada kada razmišljam mogu izdvojiti nekoliko stvari.

1. Kupite dobru mašinu. Neka to bude ulaganje, nemojte baš pretjerano štedjeti, budite racionalni. To što ste apsolutni početnik nikako ne znači na trebate učiti šivati na plastičnoj igrački. Loša kvaliteta stroja vas može samo obeshrabriti. Gledajte to kao investiciju, pa i ako propadnu svi vaši planovi – uvijek je možete dati u mali oglasnik i prodati. Ako niste sigurni u ovaj pothvat, probajte posuditi mašinu od bake, tete, susjede ili možda se upišite u neki tečaj šivanja. Na takvim tečajevima je velika šansa da ćete biti u prilici isprobati razne strojeve i dobiti povratne informacije osoba koje ih koriste.

2. Obiđite trgovine šivače opreme i pozamanterije i tamo pogledajte mašine. U takvim specijaliziranim dućanima postoji šansa da čak možete i isprobati stroj, a definitivno i dobiti koji dobar savjet. A uvijek je dobro imati komunikaciju s ljudima s te strane pulta. Kada se odlučite za mašinu koju želite, naravno – provjerite i ponudu u šoping centrima istih modela. Moguće da su cjenovno prihvatljiviji.
 

3. Ne štedite na dodacima. Iako vam se u početku čini da vam dodaci koji su uključeni u napredniji model stroja nepotrebni i da razlika u cijeni 300 kn ili slično nije opravdana – u budućnosti će se pokazati da itekako je. U budućnosti u kojoj ste uronili u šivanje punim plućima i koje vas potpuno ispunjava.
 

4. Provjerite dostupnost servisa i servisera u vašem mjestu. Čak i ako kupite neku polovnu bagaticu ili sl. provjerite je li vaš lokalni majstor u stanju servisirati takav stari model i koja je dostupnost rezervnih dijelova. Dok se za nove mašine danas se na internetu neki rezervni dio naruči bez po muke.

Nadam se da će vam moja razmišljanja pomoći pri odabiru ili barem početku razmišljanja o tome. Definitivno, ako želite krenuti u šivanje – krenite! Odaberite jednostavne projekte za šivanje i pamučne tkanine koje se lako šivaju. Držite se uputa koje dobijete uz mašinu i krenite. Svakim šavom ćete biti vještije i spretnije!