Blogosfera 100 bofora

Laneni podlošci - kako ih sašiti

Izradite sami lanene podloške za čaše, vrčeve i male tanjure! Koristeći zanimljivu tehniku obrnute aplikacije veselim odabirom uzoraka udahnut ćete veselje svakom stolu. Osnovni laneni materijal će se svojom jednostavnošću uklopiti u svaki dizajn, a dat će i dodatnu dozu prirode i slobode.
Objava 05. kolovoza 2017. 0 komentara 235 prikaza
 Laneni podmetači -002,
Laneni podmetači -002,
Laneni podmetači -002, 100 bofora, šivanje, kako se to radi

 

Za izradu šest lanenih podložaka potrebno je:
- osnovna tkanina, lan: 50x50 cm
 - tkanina s uzorkom, pamuk: oko 50x25 cm, ali u osnovi mogu se koristiti ostaci od nekih prijašnjih projekata ili reciklirati neki posebno drag nam uzorak sa stare odjeće ili slično.
- osnovni šivaći pribor, igla, konac, iglice, kreda ili olovka za označavanje, šivaća mašina, škare.

Tkanine je prije rezanja potrebno oprati, osušiti i izglačati. Osnovnu tkaninu, lan izrežemo dva kvadrata 12x12cm. Za 6 podložaka je potrebno 12 takvih kvadrata. Tkaninu s uzorkom izrežemo na kvadrate 10x10. Za svaki podložak je potreban samo jedan ovakav kvadrat. Pripremimo set kvadrata za svaki podložak: dva veća lanena kvadrata i jedan manji s uzorkom. Na sredinu jednog lanenog kvadrata ucrtamo olovkom krug. Ispod lanenog kvadrata s ucrtanim krugom postavimo pamučni manji kvadrat i prihvatimo ih iglicama.


Šivaćom mašinom prošijemo oko ucrtanog kruga, jednom ili čak dva puta. Izrežemo iz lanene tkanine opšiveni krug, pazeći da ne zahvatimo šavove. Prošivene kvadrate stavimo pred sebe tako da izrezani otvor s uzorkom gleda prema nama. Na to stavimo drugi laneni kvadrat i prihvatimo iglicama. Spojimo tako da šijemo po rubu kvadrata na udaljenosti oko 0.7 cm.


Prošijemo po rubu ostavljajući na jednoj strani oko 3 cm otvor za preokretanje. Preokrenemo sašiveno kroz otvor za preokretanje. Dobro pritisnemo glačalom kako bi komad bio ravan i uredan. Opšijemo još jednom uokolo podloška, vodeći računa da tim šavom zatvorimo otvor za preokretanje. Pošišamo višak konaca. Još jednom pritisnemo glačalom.
Ponovimo od koraka 3. na dalje za sve ostale podloške.

Veselo šivanje! 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.