Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Najbolji recept za zimnicu!

Objava 22. rujna 2016. 0 komentara 2038 prikaza
ajvar ljuti - etiketa za zimnicu
ajvar ljuti - etiketa za zimnicu
Izradite sami etikete za zimnicu, foto: 100 bofora

Izrada zimnice je jedna od stvari koje čine dom potpunim. To su, kao mali praznici naše kuhinje.
Svi mogu imati nekakav zadatak kad se radi zimnica i svi sudjeluju. A djeca će te predivne uspomene, ponijeti sa sobom i sjećati ih se s veseljem.

Dakle, nekoliko je sastojaka koji su neizostavni za dobru zimnicu.

Prvo - to je topla obiteljska atmosfera. Naime, ovo sam naučila iz jednog drugog recepta, recepta za mantalu. Mantala je desertno jelo iz Dubrovnika i Konavala. U receptu stoji da u izradi mantale moraju sudjelovati svi, od dječice do domaćina i najvažnije je da u domu mora vladati mir i sklad. Svađe nisu dopuštene ni u vrijeme pribavljanja namirnica kao ni za vrijeme samog spravljanja mantale. Isto vrijedi i za zimnicu.

Dalje, važni su sastojci. Budući da izrada zimnice traje duže od kuhanja obične juhe ili variva, a osim toga radimo je da nam dugo traje, onda se zaista vrijedi potruditi oko sastojaka. Ako nemate svoj vrt i svoje plodove, onda je sljedeća adresa ona lokalnog uzgajivača, po mogućnosti nekog organskog vrta ili gospodarstva. Razmislite, oko ovog koraka se vrijedi potruditi.
 

Za zimnicu odabiremo plodove koji su na vrhuncu zrelosti. Stoga je važno i doba kada se odlučujemo za koji recept. Sada je doba od ajvara. Nedavno smo mogli posljednje ljetne bobice spremiti u pekmez... Ljetos smo spremili sok od višanja, prije toga marmeladu od jagoda.

Pa su tu tegle i teglice. Nikada nemojte nositi staklene teglice na reciklažu. Čuvajte ih za svoju zimnicu, ili ih dajte nekome tko će znati što će s njima. Za zimnicu nemojte koristiti stare poklopce teglica. Njih radije iskoristite za nešto drugo ili reciklirajte, a za čuvanje zimnice kupite nove.
Na kraju, ne manje važno - tu je etiketa. Zabavite se i osmislite vlastite oznake i etikete za zimnicu. Kako ćete se obradovati za par mjeseci kada neke teglice dođu na red. Ako koristite metalne poklopce, možete ih ukrasiti i nekom veselom krpicom koju ćete osigurati gumicom.
 

A što od ovog svega djeca mogu raditi? Dječicu možete uključiti u gotovo sve korake izrade, naravno ne u onaj dio sjeckanja, kuhanja i iskuhavanja. Ovisno o dobi djeteta ono može dodavati plodove, prati ih, preslagivati, odvajati. Kasnije dodjeljivati etikete, brojati teglice. Već sada možete razmišljati kako bi dio vaše zimnice mogao nekoga obradovati o Božićnim praznicima. Tko se ne bi obradovao teglici ajvara ujutro ispod bora?

Ah, da recept za zimnicu! Skoro sam zaboravila. Nazovite svoju baku, tetku, mamu - one znaju najbolje! 

Veselu zimnicu!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.