Blogosfera 100 bofora

Napravite sami - jogurt i sladoled od jogurta

Za domaći jogurt su potrebni mlijeko i jogurtna kulture - što nije ništa drugo nego već postojeći jogurt. Kada govorimo o samo dva sastojka, možemo se potruditi da to budu zasita dobra dva sastojka. 
Objava 02. lipnja 2018. 0 komentara 1786 prikaza
jogurt - napravite sami sladoled od domaćeg jogurta
jogurt - napravite sami sladoled od domaćeg jogurta
jogurt - napravite sami sladoled od domaćeg jogurta, 100 bofora

Kada razmišljam o temama i naslovima, uvijek se pokušavam držati podalje od kuhinje. Iako, često kažem, a tako i je - kuhinja je duša doma. Generalno ne volim pisati recepte, čak ih možda i prerijetko i zapisujem, pa sam često opet zbog toga u problemu, jer ne znam ponoviti neku uspješnicu. Volim zato kuharice, mislim na knjige. Volim i gledati kulinarske emisije, to mi je valjda omiljeni kanal na televiziji. No, ipak mislim da izrada jogurta zaslužuje svoje mjesto u nizu boforskih priča. Jedan od razloga za izradu vlastitog jogurta ćete naći na deklaracijama čašica jogurta koje možete naći u ponudi u trgovinama. Osim što će neki biti rađeni od mlijeka u prahu, bit će tu i raznih konzervansa, sirila... A ustvari sastojci koji su potrebni za izradu jogurta su mlijeko i jogurtna kultura (čitaj: žlica već gotovog jogurta). Pa kada govorimo o samo dva sastojka, možemo se potruditi da to budu zasita dobra dva sastojka. 

A princip izrade jogurta je jedinstven: mlijeko i jogurtna kultura se drže na toplom da fermentira, pa se prebaci na hladno da se fermentacija zaustavi i voilà! Naravno, sve ovo se može i radi se bez puno drangulija, gadgeta, ali za inženjerski pristup i siguran konačan rezultat: evo kako ja to radim!

Za jedan rođendan sam dobila uređaj za izradu jogurta- jogurteru. Nisam sigurna da bih ga sama ikada išla kupiti, što ga ustvari i čini sada savršenim rođendanskim poklonom. Generalno gledajući, to nije uređaj za izradu jogurta - iako će tome poslužiti. To je mali inkubator, posuda koja će staklenke uredno poslagane unutra držati na zadanoj temperaturi dok ga vi ne isključite. Drugu stvar, koju sam našla korisnom je kuhinjski termometar. Koristim ga u dva navrata, kako ćete vidjeti u nastavku teksta.

Dakle, da krenemo - potrebni su nam: mlijeko i jogurt kao starter. Odaberite neki jogurt koji vam se posebno sviđa, gledajte da su na deklaraciji označena samo dva sastojka: mlijeko (da nije u prahu) i jogurtna kultura. Samo mlijeko koje koristim za izradu jogurta je mlijeko s mljekomata. U Novom Zagrebu trenutno postoje tri mljekomata, po jedan u Sigetu, Sopotu i Utrinama, što je mislim sjajno! Mlijeko uvijek prvo prokuham, odnosno dovedem do nekih 90-95°C. Za to koristim kuhinjski termometar. Iako se zaista može od oka vidjeti koji je to trenutak prije nego mlijeko krene ključati, meni se često dogodi ta se sve to krene zbivati baš u trenutku kada potpuno zaboravim da mi je mlijeko na vatri i sve mi pokipi. Pa kada već imam termometar, namjestim ga da me obavijesti o tom važnom trenutku.


Zatim ostavim mlijeko da se hladi do nekih 50-45°C. Jogurtnu kulturu u mlijeko treba umiješati pri temperaturi oko 43°C. Budući da tu jogurtnu kulturu, starter držim u frižideru - od prilike kada ju ubacim doći ću do željene temperature fermentacije. Na jednu litru mlijeka, potrebna je jedna velika jušna žlica jogurta. Može se prije izdvojiti oko 1 dl mlijeka i u posebnoj posudi umiješati jogurt, pa ga vratiti u toplo mlijeko - no to su sada finese i detalji koje, ako se odlučite na izradu vlastitog jogurta ćete sami osmišljavati. Prelijemo ravnomjerno jogurt u posude od jogurtere, poklopimo, zaklopimo i ostavimo 4 - 12 sati da fermentira.
Ovisno o jačini koji želimo dobiti na kraju, držat ćemo kraće ili dulje da fermentira. Kada želimo - ugasimo uređaj i pustimo da se ohlade posudice na sobnu temperaturu. Prebacimo ih u hladnjak da se ohlade. U moju jogurteru stane sedam posudica i budu pune kada radim s jednom litrom mlijeka. Ljeti, kada je sezona bobičastog voća, često ih namjerno ne napunim do kraja kako bismo ih mogli po željama puniti i posluživati s voćem ili usitnjenim bademima, lješnjacima, pistacijama...
I na kraju krajeva, zašto ne biste napravili i domaći sladoled? Mudrost nije prevelika: jogurt, voće i malo meda sredite u nekom bledneru ili sjeckalici i zamrznite u kalupima za sladoled!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.